Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Февруари, 2023 15:45 4 496 90

Високопоставен демократ призна: Украйна не може да си върне Крим по военен път

  • крим-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • русия

Руснаците са загрижени за потенциално украинско нападение, чиято заплаха е принудила някои руски войски и активи да останат в Крим, за да отблъснат всеки натиск от страна на украинските сили

Високопоставен демократ призна: Украйна не може да си върне Крим по военен път - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставен демократ, ветеран от въоръжените сили на САЩ, изрази дълбока загриженост в петък относно перспективата украинските сили да водят кървава битка, за да си върнат Крим, цитира думите му американският вестник "Политико".

"Мисля, че има повече от консенсус, че хората осъзнават, че Украйна няма да си върне по военен път Крим", заяви конгресменът Адам Смит - най-високопоставеният демократ в Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Още новини от Украйна

Докато правителството в Киев винаги е заявявало, че планира да си върне всеки сантиметър от окупираната украинска земя, включително Крим, който Русия завзе през 2014 г., битката вероятно ще бъде тежка и кървава, като се има предвид защитата, която Русия е изградила на полуострова през годините на окупация.

Смит каза, че в един момент ще бъде сложен край на войната с преговори. "Най-добрият сценарий е някакво споразумение за "единна Украйна", добави той. "Истинският въпрос е можем ли да получим гаранции за сигурност за Украйна", които биха позволили на САЩ и партньорските нации "да продължат да обучават и въоръжават Украйна, така че Русия да не атакува отново, след като си поеме дъх и минат няколко години."

Коментарите му отразяват изглежда нарастващото мнение във Вашингтон, че след година на тежки битки ще трябва да се реализира някакъв вид споразумение, за да се сложи край на войната.

"Без значение какво ще решат украинците за Крим по отношение на това къде изберат да се бият... Украйна няма да бъде в безопасност, освен ако Крим не бъде най-малкото, най-малкото, демилитаризиран", каза заместник-държавният секретар Виктория Нюланд на събитие, организирано от Фондацията "Карнеги" за международен мир във Вашингтон в петък.

Представители на Пентагона казаха на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на секретен брифинг миналия месец, че е малко вероятно украинските сили да успеят да си върнат Крим в близко бъдеще, оценка, която със сигурност беше нежелана новина в Киев, където връщането на полуострова е една от основните цели на правителството за войната.

Опитът на Украйна да си върне Крим също би бил червена линия за Владимир Путин, която може да доведе до по-широк руски отговор, каза държавният секретар Антъни Блинкън в разговор в Zoom с група експерти в сряда. САЩ не насърчават активно Украйна да си върне Крим, но решението е единствено на Киев, е казал Блинкън, според четирима души, запознати с разговора. Основният фокус на администрацията продължава да бъде да помага на Украйна да напредне там, където се води битката, главно на изток.

През изминалата година руските сили преместиха своите щабове и складове за боеприпаси в Крим извън обхвата на някои от ракетите и артилерията с най-голям обсег, които САЩ са доставили на Украйна.

"Мисля, че руснаците наистина очакват атака срещу Крим", каза представител на НАТО в Мюнхен.

"Зеленски коментира това, мисля много последователно, че" вижте, мога ли да го поставя на масата за преговори? Със сигурност. Но също така трябва да бъда готов да превзема със силата на оръжието, ако дотам се свежда." Но аз наистина мисля, че (украинското ръководство) има много ясна представа за това какви са предизвикателствата", каза представителят на НАТО при условия за анонимност.

Той добави, че "руснаците са загрижени" за потенциално украинско нападение, чиято заплаха е принудила някои руски войски и активи да останат в Крим, за да отблъснат всеки натиск от страна на украинските сили.

Русия губи до 1000 войници на ден в забуксувалата офанзива в Донбас, като изпраща неподкрепени войски да атакуват украинските позиции, и това ниво на загуби в даден момент може да стане политически неизгодно за Путин.

"Не само руснаците налагат дилеми на украинците", каза служителят. "Руснаците също изпитват този проблем. Окупирайки Крим, "трябва да го защитят. Трябва да го подсилят. Трябва да го снабдяват", все реалности, които налагат разходи на Кремъл както във военно, така и в икономическо отношение.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    102 12 Отговор
    Сега зеления да го анатемоса, че е рубладжия защото не вЕрва на бандеровците.

    Коментиран от #23

  • 2 Хххххх

    133 28 Отговор
    Защо не признаете, че Украйна не само загуби войната, но и като държава не съществува вече?

    Коментиран от #12, #44, #61

  • 3 Теле

    62 9 Отговор
    А и друг няма 🇷🇺
  • 4 Уточнение

    73 8 Отговор
    ПО НИКАКЪВ ПЪТ !!!
  • 5 Глупак си ти

    35 52 Отговор
    Все още е пълно с глупаци. Май не разбраха, че рашистите няма да се спрат до края, или умират те или другите.
  • 6 Истината

    59 8 Отговор
    НЯМА ПЪТ НАЗАД !!!
  • 7 Ха да видим

    21 56 Отговор
    Един смята че не може.Другите 500 в конгреса смятат че може.

    Коментиран от #19

  • 8 Мдаааа

    66 19 Отговор
    Украйна е Русия. Русия е Украйна!
  • 9 Брей, информиран се чувствам вече

    83 15 Отговор
    Някой в САЩ проявил разум. Чудо на чудесата. Новина голяма !

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пич

    74 13 Отговор
    Аа..... конгресмена не знае , бе.....! Коментиращите тука соросоидни кретеноидиоти са по наясно !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Точен

    79 14 Отговор
    Както върви, от Украйна ще остане само Лвовска област, пък нея я населяват укрополяци, които Варшава ще прибере, но с неудоволствие.

    Коментиран от #77

  • 15 Ами

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Алкаш с калаш":

    хайде тогава опровергай коментар 2.

    Коментиран от #22, #40

  • 16 Пешо z

    48 11 Отговор
    Украйна не Русия губи хора.
  • 17 Вашето Мнение

    56 9 Отговор
    И какво правим сега, покорния роб не иска да преговаря. шаш бавно осъзнават, че губят войната и парите, дето са ги вложили там отиват в Руснаците, самите шаш разбират, че ако продължат да влагат ще губят. Ще преговарят с Путин, а робът си ще го дадът курбан, като мъченик.
  • 18 Антонио Бандера

    57 12 Отговор
    Айде бе не може. Чакай зеления да дръпне една линия и ще си върнат и марс

    Коментиран от #21

  • 19 Ами

    37 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ха да видим":

    толкова по-зле за тях. Аз не съм виновен, че са бавноразвиващи се.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аааа

    43 2 Отговор

    До коментар #18 от "Антонио Бандера":

    Немой така, с лощото. Марс е на браКята от Северна Макия.
  • 22 Алкаш с калаш

    3 26 Отговор

    До коментар #15 от "Ами":

    Защо трябва да опровергавам всяко налудничаво твърдение, като например, че земята е плоска! 🤣

    Коментиран от #32, #35

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 11 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е психопат
  • 25 Ало, Прокопи

    41 8 Отговор
    Всички изпратиха де що имат. А трябват и пари...Кой ще ми даде парииии? С 50-100 танка война се не печели...ама май и на Европа им дойде байгън...
  • 26 Всички знаят

    12 47 Отговор
    Задържането на Крим от Русия никога няма да е безпроблемно! Поради глупостта на путин, Русия си навлече много вековен враг под носа!

    Коментиран от #31, #37

  • 27 Сатана Z

    46 9 Отговор
    Крим никога не е бил Украински,за разлика от Украинската територия ,която е била част от Русия.В АВТОНОМЕН Крим беше проведен референдум за возсоединяване с Русия.Мещо неясно да има?

    Z
  • 28 Навремето Русия капитулира пред

    11 41 Отговор
    Германия и България през Първата световна война и й отцепиха 1 млн.кв.км територия ! България тогава беше 215 000 кв.км, другари русофили ! Но с помощта на дедите ви ни разказахте играта !

    Коментиран от #42, #43, #52, #54, #82

  • 29 Някой

    35 9 Отговор
    На кр.варите нали им е ясно какво ще им се случи ако посегнат на Крим. Не мисля, че си правят илюзии.
  • 30 хахаха

    35 5 Отговор
    ма вярно ли, че няма да могат да си върнат Крим по военен път? Че досега нали ни набивахте в главите как укробандеровците побеждават навсякъде? :)))) Усетихте се, че ако пратите на покрайнината оръжие, с което да обстрелва Крим, ще си го получите вие...

    Коментиран от #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ами

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Алкаш с калаш":

    щото времето ще ти го покаже. Ама и ти като тоя олигофрен Адам Смит не те слуша главата.

    Коментиран от #60

  • 33 Механик

    51 4 Отговор
    Малко по малко, започват да подгатвят общественото (световното) мнение, за неизбежни крах на укрите.
    Ще въртят, ще сучат, ще се окаже, че "гордо ще отстъпват", докато руснаците пък ще настъпват "страхливо". Все по-малко ще се дава гласност на изцепките на Зеленски, леко-полеко ще спре да се говори за украинските победи, както се спря говоренето за невероятните и решаващи войната джавелини, стингъри, гаубици, хаймарси и пр.
    Ще се получи нещо като Кобрата след мача с Кличко- пребит от бой, ама гордо заявява "Продължаваме напред". Е така ще е финала на Зеленски. Кофтито е, че толкова много хора умряха и умират, а трябваше само да спазват Минските Споразумения и да не НАТО-фицират украйна. Само това, трябваше.
  • 34 ами

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Алкаш с калаш":

    мой ли да те попитам като си алкаш с калаш, къде си държиш калаша? Смазал ли си добре калъфа?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мишел

    40 3 Отговор
    Появата на ПОСЕЙДОНИ край източното крайбрежие на САЩ, предизвиква трезви мисли първо при военните, които са наясно какво предупреждение означава това.
  • 39 Ммм дааа

    34 2 Отговор

    До коментар #30 от "хахаха":

    сега в Осрайна нЕма ток и видео-игрите угаснаха ................. и хоп, видя се през прозореца, че реалността е друга.
  • 40 Гостун

    7 24 Отговор

    До коментар #15 от "Ами":

    Той (т.е ти) сам се опровергава(ш). Ако Украйна загуби войната, защо Русия продължава войната. Ако Украйна не съществува, срещу кого воюва Русия? Капиш?😀

    Коментиран от #49

  • 41 По хиляда на ден

    6 23 Отговор

    До коментар #23 от "Давайте русофобчета...!":

    Ти глей кво стаа на континента.Бандерите очакват по хиляда на ден.Полуострова го мани ся.Не чете ли кво казва-демилитаризация на полуострова.Ако е демилитаризиран защо им е на руснаците?Обезмисля се владението му.Те,руснаците както тръгнаха по хиляда на ден,а още не е минала зимата,то как ли ще дават на пролет?Тогава може да има по две хиляди на ден.Ако им изнася на руснаците,Нек си воюват.Кво русофобство,или русофилско видиш там?Там е отстрел-отстрел на пътпъдъци.

    Коментиран от #64

  • 42 Боклук

    36 7 Отговор

    До коментар #28 от "Навремето Русия капитулира пред":

    България беше изплюта от Турската империя,като непотребна хапка .Всички войни водени от БГ са завършвали с национали катастрофи и загуба на територии. Къде ви кОпат такива умници?

    Коментиран от #56

  • 43 Ти нормален ли си бе

    17 4 Отговор

    До коментар #28 от "Навремето Русия капитулира пред":

    @ ?????????
  • 44 Че смеят ли

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хххххх":

    Защото не им позволяват от краваристан
  • 45 ТаУмВзе

    22 5 Отговор
    Скоро и вась будем денацифицировать!
  • 46 Бесен- _Язовец

    30 5 Отговор
    ФАЩ е родината на вс п@лячовци
  • 47 Смех !

    36 5 Отговор
    Какво има да си връщат тия скъсаняци ? Дължат на Русия ! Наркомана да целува ръка и да бега ! Докато Владимир Путин не му е взел цялата кочина !
  • 48 Българин

    26 4 Отговор
    Окранска мр.ша е обречена да страда десетилетия наред
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Урюрвкос

    24 2 Отговор
    какво се е случило за последните две седмици че акцента се измести към темата---- въоръжаването на Украйна след края на руската инвазия.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 А бе

    18 2 Отговор

    До коментар #28 от "Навремето Русия капитулира пред":

    България тогава "БЕШЕ". Абе ти на колко години/века си бе?
  • 53 Окраин4ев

    33 2 Отговор
    Руснаците влизат в Харков и са пред Днипро те си мечтаят за Крим руснаците вече са освободили 200 000 кв км.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 То това

    15 3 Отговор
    няма нужда от обсъждане, щото е повече от ясно! Само за блеещите им правят драми!
  • 56 Хуманист

    19 1 Отговор

    До коментар #42 от "Боклук":

    На такива глупости ги учат в НПО България била 215 000 кв по време на 1 СВ
  • 57 🇧🇬🇪🇺💯

    25 3 Отговор
    Реалностите са следните.
    Аналогията Северен, Южен Виетнам❗️
    1. всеки изминат ден Украйна губи част от териториалната си цялост в полза на Руската Федерация❗️
    2.ЕС, НАТО рискуват при подръжка на военно разрешение в конфликта в Украйна да докарат руснаците до Киев/Днепър❗️
    Къде ще спре Иван❓
    Въпросът е екзестенциален и не подлежи на преразглеждане от Руската страна, докато Зеленски, Украйна умуват, докато ЕС, НАТО отговарят на Руската Агресия с неадекватни мерки, руснаците бавно и методично с много жертви по руски образец на водене на война завземат Украинска територия❗️
    Идеалната Демаркационна Линия е Днепър , така както реката Дунав е демаркационната линия м/у България и Румъния❗️
  • 58 Хахахаха....

    27 2 Отговор
    Украйна не може да си върне Крим по военен път ! ======== А някой в България друго да си е мислил въобще ?
  • 59 По голяма е вероятността

    15 6 Отговор
    Турция да си върне Румелията от колкото Украйна Крим......

    Коментиран от #62, #67

  • 60 Алкаш с калаш

    4 28 Отговор

    До коментар #32 от "Ами":

    Ами ! От клуба на малоумниците обясняваха и Киев за три дни и времето ще покаже, и времето вече щяла година показва "жестове на добра воля" и накрая ще се окаже. че не Украйна е загубила войната и не съществува като държава, а РФ. Да де от клуба на малоумниците пак ще обясняват, че могучая Россия е разбила "бандеровците" заедно с НАТО, въпреки че е лъжа. Та така че продължавайте да мечтаете 😁
  • 61 Хахахаха

    5 28 Отговор

    До коментар #2 от "Хххххх":

    Защо не признаеш, че Путин свърши като политик и президент?

    Коментиран от #63

  • 62 Мечтиии

    15 3 Отговор

    До коментар #59 от "По голяма е вероятността":

    Румелия винаги е била и е Българска земя и никога не е била на турция. По вероятно е да възникне Кюрдистан, а труция да се събере под една круша.
  • 63 Е как се признават тъпотии

    8 2 Отговор

    До коментар #61 от "Хахахаха":

    Трябва да си т..!

    Коментиран от #75

  • 64 Бандерите опаткват по 1000

    3 26 Отговор

    До коментар #41 от "По хиляда на ден":

    на ден.Какво показва това?Показва,че умеят да боравят с модерното оръжие.Става също както на ПСВ,когато солдатите на Брусилов падаха групово и масово.Дорде се усети Брусилов и 1,5 млн.руски мужика дава фира.
    И някой казва,че бандерите щели да се уплашат.За сега не се види.

    Коментиран от #65, #73

  • 65 0808

    19 3 Отговор

    До коментар #64 от "Бандерите опаткват по 1000":

    Руски военни освободиха гряниковка в Харковска област
    МОСКВА, 18 февруари - РИА Новости. Подразделенията на Западната групировка руски войски по време на настъплението в купянското направление напълно освободиха село Гряниковка в Харковска област, съобщиха от Министерството на отбраната. Южната група войски продължи настъплението в Донецко направление. Групировката войски "Восток" атакува позициите на въоръжените сили на Украйна в южнодонецкото и запорожското направление.
  • 66 Жоро

    3 18 Отговор
    Чичо Хаймарс и ATACMS ,са на друго мнение
  • 67 По голяма е вероятността

    3 12 Отговор

    До коментар #59 от "По голяма е вероятността":

    Македоните да си върнат източна Македония.....
  • 68 Иван

    7 2 Отговор
    И САЩ имат разходи в Калифорния, Флорида, Хаваите.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Иван

    12 3 Отговор
    Германия и Италия трябва да се демилитизират.
  • 71 Бай Кримтил, съседа

    12 0 Отговор
    По умен се оказа от този Високопоставен демократ. Тея неща ги говори от 2014.
  • 72 Циник

    15 2 Отговор
    Той Зеленски може да постави и Владивосток на масата. Да седнат с Кулеба на една маса с шише горчилка и да си делят картата. Ама реалността е друга
  • 73 Иван

    15 2 Отговор

    До коментар #64 от "Бандерите опаткват по 1000":

    Ще се напикаеш, ако Бесарабски Фронт (Синагогата)и Свободна Европа (ЦРУ) ти кажат че руснаците губят по 5,000 на ден.

    Коментиран от #85

  • 74 Факт

    18 2 Отговор
    И какво излиза,че президента Радев и милиони българи са били прави-Крим е руски.Точка!
  • 75 Хахахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #63 от "Е как се признават тъпотии":

    Трябва да си т.. за да не го виждаш.

    Коментиран от #78, #79, #80

  • 76 Оня

    18 1 Отговор
    Кога Украйна е завладяла Крим от Османската империя?
  • 77 Разбирач

    3 18 Отговор

    До коментар #14 от "Точен":

    Разбираш ги нещата, а украйнците питал ли си ги, а чел ли си за Голодомор. Украйнците са славяни и Стара държава (Киевска Рус). Москалите са всичко друго освен славяни и цивилизовани.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Затова

    5 2 Отговор

    До коментар #75 от "Хахахаха":

    чети книжки, за да не си сляп! По полезно е от драскането на глупости по форумите!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ГЛЕЙ'ТИ

    3 0 Отговор
    Миришем на лук, чесън и оцет,... обаче пишем коментарите след като се уригнем шумно
    Булкаа, дай ракията ма,... ако няма в шишето в дамаджаната има...
  • 84 айде бе

    2 0 Отговор
    Ама ГЛЕЙСЯ го е написал точно, когато сме на няколко ракии, подсладени с шкембе чорба, тогава войната, пардон морето ни е до колене
  • 85 Няма бе.

    1 3 Отговор

    До коментар #73 от "Иван":

    чЕта си просто кво става.Ся,загуби не може да няма,кат ги сбират от ВУЗовете директно,или от заводите и там.прочее учреждения.Нали се изисква обучение.Ти ся,качели не помниш в казармата имаше обучение.Разбира се,че най-добре е да свършва тая война.Самитв руснаци с лошо око почнаха да гледат.Питат ме две другарки за мое мнение за войната.Септември беше-първи.Отговор мой-работа на едикой си,може би той едикой си е прав.Пимръкнаха тия другарки.Нищо не казаха.Та,вижда се мнение,отношение.На руснаците им се отварят очите.Тия другарки беха средна класа Сент Петербург.Та така.
  • 86 Верно ли

    11 1 Отговор
    "Истинският въпрос е можем ли да получим гаранции за сигурност за Украйна", които биха позволили на САЩ и партньорските нации "да продължат да обучават и въоръжават Украйна, така че Русия да не атакува отново, след като си поеме дъх и минат няколко години." Хахаха, дали па не са нагли тея, искат повторение на Минските споразумения, дето укро-нацките толкова и ги спазваха, докато под погледа на европейските лицемери сащисаните въоръжаваха и обучаваха бандерчетата! Ай у лево, нито глътка въздух за краваристан!

    Коментиран от #87

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 дядото

    3 0 Отговор
    винаги съм знаел,че и в сащ има трезво мислещи политици.но не знам как техните и наши медии за дезинформация им позволяват трибуна
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.