Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 17:17 46 753 52

Български фирми и банката на Цв. Бориславова с €‎6 млн. от взривилата Молдова схема с бланки за паспорти

  • молдова-
  • цветелина бориславова-
  • магнитски

9 души са задържани, след като посредници на санкционирания по "Магнитски" топ-олигарх Влад Плахотнюк във Вилнюс и София ощетили бюджета на републиката с над €‎40 млн.

Български фирми и банката на Цв. Бориславова с €‎6 млн. от взривилата Молдова схема с бланки за паспорти - 1

Две български фирми и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) с мажоритарна собственост на Цветелина Бориславова са замесени в мащабния скандал за източване на над €‎40 млн. при доставка на бланки за биометрични паспорти за нуждите на Агенцията за публични услуги на Република Молдова. Разследването в Кишинев се води от Антикорупционната прокуратура и Службата за борба с изпирането на пари. От българска страна в журналистическото разследване на водещата молдовска телевизия TV8 участва “Биволъ”. Медията ни посети офисите на двете фирми, в които собственост имат граждани на Руската федерация. Според източниците на молдовските колеги в прокуратурата в Кишинев обаче, зад фирмите – посредници стоят не руски или български граждани, а молдовски такива, близки до бивши депутати от партията на олигарха-беглец Владимир Плахотнюк. По делото през ноември 2022 г. вече са задържани 9 души. Щетите според молдовската прокуратура са за най-малко 817 млн. леи (около €‎41 млн.), като българските фирми са получили през 2021 г. поне €‎5,6 млн. на 19 транша.

През 2019 г. топ олигархът Владимир Плахотнюк, еднолично управлявал Република Молдова като лидер на Демократическата партия, бяга от страната с частен самолет. Някои от управляваните от него корупционни схеми се променят, както стана и с нашумялата в молдовските медии афера с бланки за биометрични паспорти, закупувани през фирми посредници в Литва.

Литовци и българи надуват цените на бланки

Бланките и софтуерът за тях са закупувани от Агенцията за публични услуги (Agenţia Serivicii Publice – ASP) на Република Молдова, която изплаща на литовците ежегодно милиони евро роялти за всеки издаден паспорт.

На 22 май 2020 г. литовската фирма ‘Garsu Pasaulis’ прехвърля правата върху софтуера за персонализиране на документи на малката и никому неизвестна българска фирма “Оптимо Сървис” ЕООД. Дружеството е създадено половин година по-рано, на 27 ноември 2019 г., и е с първоначален капитал от едва 100 лв.

Според търговския регистър основател на “Оптимо Сървис” ЕООД е Сергей Иванович Пирожков, гражданин на Руската федерация, роден през 1957 г. в Ростовска област, СССР. Управител на фирмата е българският гражданин Цветан Стоянов Димитров.

Предметът на дейност на фирмата е продажба на софтуер, дистанционно конфигуриране на сървъри, доставка и монтаж на електрическо оборудване, информационни и софтуерни услуги и др.

Централата на “Оптимо Сървис” се намира в София, в кв. “Манастирски ливади”, на улица “Казбек” 62. Репортерът на “Биволъ” по молба на колегите от TV8 посети централата на компанията, за да разговаря със собствениците ((вижте на 4:45 мин. във видеото на TV8 долу).

В сградата на ул. “Казбек”, 62 се помещават също ресторант и сдружение за медицински сестри. Офисът на “Оптимо Сървис” се намира на последния етаж на сградата, в салона за красота. Никъде не е отбелязано, че “Оптимо Сървис” се намира на това място. Вратата на репортера на “Биволъ” отвори служителка от салона за красота. Рецепционистката каза, че в края на коридора има офис, в който “двама руснаци работят на компютри – Сергей и Антон”.

Според служителката на двамата мъже от “Оптимо Сървис” рядко идват на работа.

Въпреки че “Оптимо Сървис” ООД пое патримониалното право върху софтуера за персонализиране на документи, издавани от Агенцията за обществени услуги, плащанията бяха извършени към друга фирма в България – “Оптимо Ай Ти Солюшънс” ЕООД – собственост на Цветан Стоянов Димитров, който работи за руския гражданин Сергей Пирожков като управиел на неговата “Оптимо Сървис” ООД.

На 6 октомври 2020 г. Цветан Димитров закупува създадената на 30 май 2008 г. фирма LADGER и променя името ѝ на “Оптимо Ай Ти Солюшънс”. Почти два месеца след като Optimo IT Solutions беше поета от Цветан Димитров, парите от Агенцията за публични услуги на Молдова започват да постъпват по сметките на тази компания. Така, между 24 ноември 2020 г. и 13 август 2021 г. молдовската агенция е извършила 19 плащания на обща стойност 5,6 млн. евро към Optimo IT Solutions, показват документи, с които TV8 и “Биволъ” разполагат.

Репортерът на “Биволъ” посети и централата на Optimo IT Solutions, която се намира в Центъра на българската столица в старинна сграда на ул. “11 август” (вижте на 8:40 мин. във видеото на TV8 долу). Достъпът до двора на кооперацията е затворен. Служителка на финансово-счетоводната къща Simbula, която заема сградата, първоначално каза, че не знае дали Optimo IT Solutions е регистрирана на адреса.

По-късно тя признава, че е техен клиент. След което се свързва по телефона с представил се за главен счетоводител на “Симбула” и управляващ партньор Дилян Цветанов, който отказва да свърже журналистите със собствениците на фирма „Оптимо Ай Ти Солюшънс“:

“Откъде накъде ще ме разпитвате – прокурори ли сте, следователи ли сте?!?”

Цветанов отказа всякаква информация на репортера на “Биволъ”, включително за това дали “Оптимо Ай Ти Солюшънс” има сред своите съдружници, делови партньори или контрагенти физически или юридически лица от Република Молдова, Литва или Русия. Но излиза, че те директно ни заблуждават, защото никому неизвестната фирма, ръководена от Цветан Димитров, е получила между 11 и 12 млн. лв. в периода 2020 – 2021 г. от молдовска държавна институция, второстепенен бюджетен разпоредител.

Милиони – в сметките на БАКБ на Цветелина Бориславова

Според документ на Службата за борба с прането на пари на Република Молдова, с който “Биволъ” разполага,

19-те транзакции от Агенцията за публични услуги на Молдова са постъпвали на сметките на “Оптимо Ай Ти Солушънс” в една конкретна банка в София…Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) с мажоритарен собстственик в лицето на Цветелина Бориславова,

известна още като бивше гадже на експремиера Бойко Борисов.

Същевременно секретарката на “Оптимо Ай Ти Солюшъс”, в която според “Симбула” уж работели само българи, е рускоговоряща и е предпочела да говори на руски с молдовските колеги, уверявайки ги, че от ръководството щели да им отговорят на мейла с въпроси. Очаквано, отговорите не последваха.

“Симбула” ООД

Не е ясно къде гледат службите и регулаторите, които трябва да следят за подозрителни транзакции и съмнителна търговска дейност като банковия надзор на Българска народна банка (БНБ), Национална агенция за приходите (НАП) и Комисията за финансов надзор (КФН), Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП).

Ръководителят на Агенцията за публични услуги на Молдова коментира за TV8, че българската фирма “Оптимо сървис” дори се съди в Кишинев с институцията, защото смята, че има да взима още пари за издадените през 2021 г. паспорти.

Източниците на колегите ни в Прокуратурата на Република Молдова смятат, че българите и руснаците зад “Оптимо Сървис” и “Оптимо Ай Ти Солюшънс” са подставени лица на молдовските автори на схемата.

Според тях адвокатката на задържания в Украйна с бюлетина на “Интерпол” и екстрадиран в Молдова през ноември 2022 г. бивш депутат в парламента от Демократичната партия на Влад Плахотнюк, Владимир Андронаки, Каролина Андриуца, редовно се е свързвала с българските фирми и им е давала инструкции. По предварителна информация, адвокатката е сред разследваните и задържаните лица. Самият Плахотнюк също така не само е издирван през “Интерпол”, но и от 2022 г. е в санкционния списък на САЩ по Закона “Магнитски”.

Българските фирми, превзели схемата от литовците обаче, са действали по същите завишени или надути тарифи, като впоследствие става ясно, че са само посредници, а реално не осъществяват никаква конкретна дейност, освен да получават т.нар. “роялтис” по сметките си в БАКБ в София. Къде, в чии сметки и в кои юрисдикции отиват средствата след това – не е ясно.

Прокурорите разнищиха схемата за малко над година

На 11 ноември 2022 г. Антикорупционната прокуратура на Молдова (АКП) информира, че е завършила разследването срещу 9 лица, които са фигурирали в казуса с нарушения на ASP и държавното предприятие Registru при поръчките и доставките на бланките за биопаспорти. Сред арестуваните в рамките на разследването са бивш ръководител на ASP и бивши служители.

Относно българската връзка с двете фирми и сметките им в БАКБ , молдовските топ-прокурори от АКП се оказаха в задънена улица, защото очаквано досега не са получили никакъв отговор на официалното си запитване към Прокуратурата на Република България (ПРБ).

“Щетите, нанесени в резултат на престъплението – над 817 млн. леи”,

обяви АКП на Молдова.

Скандалът в Кишинев около биопаспортите е избухнал през лятото на 2021 г. Депутатът от управляващата PAS Раду Мариан тогава е сигнализирал Националния център за борба с корупцията (НЦБК) на Молдова, че има подозрения за “мошеническа схема за грабеж на гражданите” през закупуване на бланки и софтуер за биометричните паспорти на стойност около 500 млн. леи (€‎25 млн).

Според данните, с които е разполагал молдовският депутат, въпреки формалното провеждане на нов търг сред евентуалните доставчици, ASP е планирала да обяви за победител в конкурса и съответно изпълнител на поръчката на същата чуждестранна компания, която от години е доставяла бланки за биопаспорти. Тогава от агенцията се оправдаха с това, че само са “инициирали процедурата по закупуване” на бланките, без да е имало заделени и предплатени средства. Закупуването щяло да се осъществява през 2023, 2024 и 2025 г.

За да стане ясно защо схемата с литовската и българската фирми се смята от разследващите в Молдова за афера, достатъчно е да поясним, че при обявения от новата премиерка Наталия Гаврилица от партията на президентката Мая Санду “Действие и солидарност” (PAS), полска държавна компания е предложила да достави срещу 130 млн. леи (около €‎6,5 млн. евро) същата бройка бланки за биометрични паспорти, за каквато явилата се отново литовска компания е искала около €‎25 млн. Става дума за огромни суми за 3-милионната Молдова, чието БВП е едва 13,8 млрд. долара (27 млрд. лв.), почти три пъти под годишния бюджет на България от около 70 млрд. лв.

Това, че част от разследваните фирми-посредници се намират в София и сметките им са точно в БАКБ, надали е случайно, според водещия анализатор на неправителствената организация Watchdog и бивш съветник на президентката Мая Санду Серджиу Тофилат, коментирал разследването в ефира на TV8. Според него “режимът на Плахотнюк” в Молдова е бил в добри отношения с този на експремиера на България Бойко Борисов, което е рефлектирало и в други сделки като изкупуването на третата по големина молдовска банка Moldindconbank (MICB) от акционерите и собствениците на българската “Софарма” АД начело с предприемача Огнян Донев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 106 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    174 8 Отговор
    Ще дойде ден и за всички престъпници ограбили народа през последните 33 години и довели държавата и страната до поредната Национална катастрофа, ще има за всички тях Народен съд.

    Коментиран от #52

  • 2 Бою Симитлията

    141 3 Отговор
    Коя е Цветелина Бориславова/карагьозова/!?
    Аз не я познавам!

    Коментиран от #5, #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хайде

    127 1 Отговор
    сега и дъщерята на ДС агента "банкер ката" !
  • 5 Боко

    66 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бою Симитлията":

    Яз и го ту. ЯХ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рускините се хвалят в Ютюб, че

    111 12 Отговор
    две български банки откриват сметки на руснаци в България в нарушение на европейските санкции. Едната е на Цветето, а другата е една много голяма банка оперираща в България!
  • 8 Бивш милиционер

    99 4 Отговор
    По принцип фирмите издаващи личните документи в територията са на бивши милиционери ДСари!
  • 9 Чудо голямо !

    112 10 Отговор
    Цуци владее половин България,чрез подставени лица и е под юрисдикцията на Козяк и почетен консул в Исландия.Ще и накривите шапката.Оня,простия Тиквоч го ползва,докато не си уреди сметките с мутрите и после чао !

    Коментиран от #28, #29, #43

  • 10 В най голямата БГ банка ме разпитват

    158 2 Отговор
    като следователи и всеки път след теглене на пари подписвам декларация от къде имам парите и дали се занимавам с политика??? За справка, в сметката имам 350 лева. Обясниха ми, че това било европейска мярка за пране на пари!!! Смех, смех, смешна държавичка!
  • 11 Много си се объркал !

    84 56 Отговор

    До коментар #6 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    България от 1944 г. е съветско-руска колония !
  • 12 Жоро

    138 12 Отговор
    Тиквуна пак е замесен. Има ли далавера в която не участва?

    Коментиран от #22

  • 13 Демократ

    151 13 Отговор
    Като говорим за ченгеджийницата България нищо мафиотско не е невъзможно. Цв.Бориславова, дъщеря на генерал от ДС, банкерката на мутрата Бойко,известна в Европа като перачка на фалшивите долари на Северна Корея, световен лидер в тази дейност, учителка на Ружа Игнатова, изобщо известна жена. Как тези извратени мозъци не са известни с нещо свестно, все далавери, контробанда,наркотици,фалшификации. Що за изроди са се нароили в малка България? Комунистическата мафия съсипа не само нас,но и света.

    Коментиран от #35

  • 14 Евроатлантическа коалиция

    97 12 Отговор
    Нашите бандити са на всеки километър и редовно са в игра със руски такива
  • 15 От племето герб

    77 19 Отговор
    Между другото тези са хората които не искат да чуят за еврозоната

    Коментиран от #49

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Ганьо торта сахер

    80 9 Отговор
    и тук има пръст. Лакомията за грабежи и рекет са навсякъде от мутренското ОПГ герб.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Роня

    45 3 Отговор

    До коментар #12 от "Жоро":

    Аха. В лотарията на Божков в Молдова нема как да участва! Но молдованите оправдаха Васил и си наказаха служителите, които бяха допуснали плащане на по-малки данъци от газарт в хазната им.
  • 23 дядото

    35 7 Отговор
    да не сте объркали нещо бе хора.как така българи,прибалтиици и бакб на цветелина и бойко са правили далавери за толкова милиони. в молдова.така разклащате доверието в европа и сащ.а мая що ще прави сега,като няма руска следа
  • 24 Даниел

    55 2 Отговор
    Бивши подсъдни за финансови далавери в огромни размери,си купили банка в Молдова??!!
    Явно в България има няколко банки който не подлежат задължителен финансов надзор от бнб,дори имената на собствениците на тези банки,е забранено да се споменават по медиите!
    Дебелите рушфети за горанов и Борисов дали случайно не са попаднали и те в БАКБ????

    Коментиран от #25

  • 25 Даниел

    41 10 Отговор

    До коментар #24 от "Даниел":

    Разбирайки за какви далавери става дума ,трябва да ни светне лампата ,защо толкова ни плашат с приемането на еврото,където контрола на банковата дейност в България ще бъде завишен на международно ниво,сиреч някой ще следи зорко всяка една трансакция.
    Другото важно нещо е,че тогава ще се водят злоупотреби с международна валута (евро),и европрокуратурата би могла да има правомощия за разследване и обвиняване във финансови измами!

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Справедлив

    29 27 Отговор
    Ако приемем еврото, новите ни братя съвсем ще ни ограбят. Ние с лева не можем да ги спрем да ни крадат, а ако е евро - куче влачи,диря няма.
  • 28 Грешка

    26 14 Отговор

    До коментар #9 от "Чудо голямо !":

    На ул.Козяк е п-вото на САЩ, не на Русия. Сбъркал си началниците на далавераджиите, които са в Кремъл и мутрофанова тук с тези от САЩ ги съобщават на света и у нас чрез списъка Магнитски.
  • 29 Роня

    13 20 Отговор

    До коментар #9 от "Чудо голямо !":

    Как смееш да наричаш Бойко, племенника а цар Симеон Сакскобурготски, прост тиквоч? Не ти ли е ясно, че баща му Тодор Живков беше син на цар Борис. Тия дето са скрили истината и документите огън да ги гори!!! Прецакаха съдбата на българския народ. Виж му родата на царя в ЕС !

    Коментиран от #33

  • 30 козяшките доносници що спите?

    43 1 Отговор
    на мутрю любовничката с "американската" банка върти далавери със съветски олигарси под носа на мустафата - е бива ли така?!

    Коментиран от #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бибитко

    44 7 Отговор
    Наш Бою Тиквоциев от Банкя навсякъде е замесен в далавери, но винаги излиза сух от водата, защото плати "такса спокойствие" на американците под формата на несъществуващи самолети. Навсякъде по света, даже и в африканската държавица Лесото за подобно деяние, такъв премиер отдавна щеше да е в затвора. И пак гласувайте за ГЕРБ-ИПОН!
  • 33 Aнние

    7 5 Отговор

    До коментар #29 от "Роня":

    Лягай си.Какъв цар ,какви пет лева.От гъдулка , цигулка не става.
  • 34 Експерт

    4 3 Отговор
    Журналя, колко трябва да си прост за да бъркаш БВП с държавен бюджет! И БВП на България за 2021г е - 84,3млрд.$ !!!
    КАК ДА ВЯРВАМЕ НА ОСТАНАЛОТО В СТАТИЯТА?
  • 35 Дедо Пене

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    Какъв генерал е бащата на Цветелина Бориславова ве, цървул? Снабдител и домакин в посолства на България в чужбина-ушенце и крадец на пари от Външно!!!
  • 36 Дедо Пене

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бою Симитлията":

    Първата банка на Цветелина - СИБАНК е купена от Славчо Христов с наркопари на Б.Борисов изпрани през 30дка имоти в Бояна на Цветелина.След което Тор Бьоргелсфон-мафиот исландец закупи половината на СИБАНК и след 10г.оране на наркопари, руски пари, арабски авоари
    продадоха перачницата СИБАНК за 360млн.евро !!! Бойко уреди Цветелина да купи БАКБ за 22млн.$ - смешна цена!!!
  • 37 Пенсионер

    12 2 Отговор

    До коментар #30 от "козяшките доносници що спите?":

    На БАКБ името и е "американска" от предишния собственик и има нещо общо със САЩ толкова колкото ти с марсианците!!!
  • 38 Всичко е на мястото си

    13 0 Отговор
    Какво да научи Бориславова от съжителството си с Борисов? Просто работят на два фронта!
  • 39 Никой

    6 0 Отговор
    Явно българските институции обявени по горе в статията не работят в полза на България.Дори не бих ги нарекъл български.От пробита държава какво можеш да очакваш. Тя, същата държава не заслужава и сопола си да хвърлиш.Я да го стрижат и доят тоз глупав суверен,нека се блее пък и от време на време клъц,курбан .
  • 40 хххх

    6 2 Отговор
    Хората си работят земята, гледат животни и не им е до политика и политици. Ядат децата им еко месо, храна, а вие, ние, бляблябля. Хващайте се за земята. Там е истината. Който има пари кво се чудите, и ако сте млади лошо ли е, по живково дюшеците им бяха пълни с пари. Всички от селата по градовете. Да имам село и да стоя в града, било и след пенсия. На запад старите хора си стоят по селата, работят по градините и ако имат нужда от препарати и др неща им доставят, внучката родила три дечица и при баба си, играят на свобода и държавата се грижи за тях, кога ще бъде и в България, с тая раздута бюрокрация до никъде другаде
  • 41 Цветелина е Невинна, не може дае виновна

    8 1 Отговор
    само за това, чее бивша на Бойко! И двамата са Абсолютно невинни, нещо като Светци!?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Перо

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Чудо голямо !":

    По името на банката ли разбра, че е под юрисдикцията на САЩ? Ха-ха-ха…! А не знаеш ли, че почетния консул няма никаква дипломатическа защита или имунитет по виенската конвенция за дипломатическите отношения! Просто майка и на “Цуци” е еврейка и главния собственик в САЩ, на това клонче БАКБ е също еврейн! Баща и беше техн. сътрудник на ДС, но отдавна се е поминал! Верно е само, че с тиквата, “Цуци” няма никакво делово сътрудничество в сегашно време, защото го смята за тиква, но няма лоши лични отношения!
  • 44 Шарлатани

    10 1 Отговор
    Обръча около българската мафия се затяга. Рано или късно, ще се стигне до “Капо ди тути капи” от Банкя. Но преди това, ще изгорят много други преди него.
  • 45 Коджа Болкан

    6 1 Отговор
    Дали имат връзка кметската управа в родното място на лицето Цветелина Бориславова,с телиш-ч.бррегска община?Съседът От Горе пита-та за това.......
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 1234567

    1 2 Отговор
    И какво общо има Цветелина Бориславова в лично качество,че не разбрах?Една търговска фирма открива своя сметка в банката и по тази сметка са превеждани пари от държавна институция на Молдова.Това,че сумите са завишени е друга работа,така е договорено с Молдова.Съответно техните власти са направили разследване,а Биволь е " помогнал защото банката му е известна и се е нахъсал.
  • 48 Иии кой бил в играта

    1 1 Отговор
    Пък Биволъ е толкова независим,че чак си е оставил банковата сметка за финансови стимулации.И ако му преведат пари от Дубайските сараи или от капиталската трупа ще ги върне ли?Тогава пак ли ще е независим или ще продава инфо или ще го ползват за други работи.Но жалко за молдовците и тях ги източват спекуланти.
  • 49 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "От племето герб":

    Как да искат да чуят за въвеждане на еврото, като имат огрооомни маси пари (и кеш, и не съвсем кеш, и .т.н), които не са изсветлени....а като се смени валутата, няма как да ги извадш левовете, и да ги обърнеш в евро, ей така...без да светнат лапичките!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Филип Ейджи

    1 1 Отговор
    Това си е чист капитализъм и никакви журналисти а служители на компанията
  • 52 Oбикновен Капиталист

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Няма да дойде такъв ден