Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Февруари, 2023 11:55 4 451 73

Сериозен проблем за руската армия

  • война-
  • резерви-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Русия атакува в Луганска област, но няма резерви

Сериозен проблем за руската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Продължава основната фаза на руските настъпателни операции в Луганска област. Агресорите не разполагат с достатъчно налични резерви, за да увеличат мащаба или интензивността на атаките си. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна, предаде News.bg.

Анализаторите отбелязват, че руските сухопътни сили действат в рамките на конвенционални доктринални формирования и части, а не като част от батальонно-тактически групи или други временни структури. "Липсата на няколко танкови подразделения показва, че руската армия има проблеми с подмяната на оборудването, особено на танковете, загубени по време на предишни неуспешни настъпателни операции", се казва в доклада.

Още новини от Украйна

В същото време ISW посочва, че руснаците може би все още разполагат с някои възстановени механизирани части в резерв. Въпреки това, вкарването на тези резерви в Луганска област едва ли ще промени значително хода на продължаващата офанзива. "Руската офанзива ще продължи още известно време и може временно да набере скорост, когато бъдат въведени последните резерви, но вероятността да постигне целите си или оперативно значими победи е малка", обясняват експертите.

По време на тази война руските сили се разгръщат в различни нестандартни и недоктринални структури, като се започне от батальонната тактическа група, но се включат и доброволчески полкове, подразделения на БАРС (Национален боен резерв) и милиционерски части, принадлежащи на Донецката и Луганската народна република (съответно ДНР и ЛНР), да не говорим за формированията на частните военни компании "Вагнер" (ЧВК) от осъдени лица. Връщането към доктриналните структури представлява прелом в руската структура на силите и планирането на кампаниите. Както ISW вече е оценявала, руското министерство на отбраната (МО) в момента провежда редица реформи, предназначени да формализират и професионализират руските въоръжени сили и да се подготвят да водят продължителна война в Украйна като конвенционална армия.

Руснаците получават по-малко ползи от това нормализиране на военните операции, отколкото са се надявали, поради силно влошеното състояние на своите сили. Те не са оставили достатъчно време, за да обучат мобилизираните си резервисти до стандарти, достатъчни за поддържане на широкомащабна настъпателна механизирана маневрена война, както ISW многократно е отбелязвала; и явно не разполагат с необходимото оборудване, за да комплектоват възстановените си части. По този начин вкараните отново в боя 3-та и 144-та мотострелкова дивизия, атакуващи по оста на Луганска област, постигнаха сравнително малко успехи от началото на настъплението. ISW не е наблюдавала ангажираността на 2-ра мотострелкова дивизия (2-ра МРД) от 1-ва гвардейска танкова армия в бойни действия, въпреки че е съобщено, че подразделението е разположено в Луганска област. На 25 януари Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ) отбеляза, че 2-ра МРД частично се е пребазирала в Луганска област от полигони в Беларус. Моделът на руското разгръщане в други части на театъра на военните действия навежда на мисълта, че повечето от наличните маневрени елементи на другите военни окръзи и въздушно-десантните войски вече са ангажирани и следователно не представляват голям резерв, който Москва може внезапно да хвърли в битката в Луганска област или другаде.

ISW вече оцени, че различни елементи на Южния военен окръг (ЮВО) в момента участват в неуспешни настъпателни действия в Донецка област и държат отбранителни позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Ключови моменти в продължаващите военни операции на 19 февруари:

- Членът на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада на Украйна Федир Вениславски заявява, че руските сили вече са разположили всичките си боеспособни части на фронтовата линия в Луганска и Донецка област, както и в части от Запорожка област.

- Съобщава се, че до април украинските сили ще могат да разположат в районите на фронтовата линия само 50 танка, предоставени от Запада, от общо обещаните 320 танка.

- Руското министерство на отбраната (МО) потвърди, че 1-ви армейски корпус на Донецката народна република (ДНР) и 2-ри армейски корпус на Луганската народна република (ЛНР) са официални формирования в състава на руските въоръжени сили, като същевременно отхвърли обвиненията, че е уволнило говорителя на военното командване на ДНР Едуард Басурин или който и да е друг командир на ЛНР/ДНР. Финансистът от Групата "Вагнер" Евгений Пригожин се възползва от полемиката около съобщението за уволнението на Басурин, като публикува среща с Басурин, на която Пригожин продължава няколко информационни линии на атака срещу руското МО.

- Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров публично аплодира Пригожин, след като вероятно е отказал да се присъедини към подновената кампания на Пригожин срещу руското МО. Кадиров също така посочи, че може да се интересува от създаването на собствена паравоенна компания, след като приключи държавната си служба.

- Руското МО невярно твърди, че украински служители подготвят радиологична атака под фалшив флаг, за да обвинят Русия в нарушаване на Конвенцията за ядрена безопасност преди 11-ата извънредна специална сесия на Общото събрание на ООН.

- Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин твърди, че приключилото разследване на експлозията на моста през Керченския проток в Крим от 10 октомври 2022 г. доказва, че украинските специални служби са планирали и провели терористична атака. Ако атаката беше проведена от Украйна, тя щеше да бъде законна военна операция, а не терористична атака.

- Руски военен блогър твърди, че руските сили са пресекли руската граница в Харковска област и са окупирали неуточнени погранични селища.

- Руските сили продължават настъпателните операции северозападно от Сватово и край Кременна. Руски източници твърдят, че украинските сили укрепват фронтовите позиции западно и северозападно от Кременна.

- Руските сили вероятно са осигурили незначителни успехи в северните покрайнини на Бахмут и в източните покрайнини на града. Известен руски блогър твърди, че деградиралите формирования на група "Вагнер" стесняват обхвата на настъпленията си в района на Бахмут поради липса на сили.

- Съобщава се, че руските сили продължават настъпателните операции по западните покрайнини на град Донецк и в района на Вухледар.

- Руски военни блогъри твърдят, че руските сили са провели локална сухопътна атака в района на Новоданиловка, Запорожка област, и показват кадри, показващи пристигането на бойци от групата "Вагнер" в Мелитопол, Запорожка област.

- Ръководителят на кримския окупационен парламент Владимир Константинов заявява, че кримските окупационни власти са национализирали украинска собственост на стойност десетки милиарди рубли (поне 10 млн. щатски долара) и планират да използват средствата от продажбата на собствеността за подпомагане на руските сили, воюващи в Украйна.

- Руски милблогър твърди, че командирът на руската 45-а отделна бригада със специално предназначение на руските въздушнодесантни сили Вадим Панков е повишен в генерал-майор.

- Съобщава се, че руски производител на безпилотни летателни апарати "Лансет" и дъщерно дружество на концерна "Калашников" произвежда безпилотни летателни апарати в обществена сауна след спорове за достъп до съоръженията си, което кара други руски производители на безпилотни летателни апарати да призоват за масово сглобяване на безпилотни летателни апарати въпреки липсата на подходящи съоръжения.

- Украински военни съобщават, че руските сили не са в състояние да ремонтират модернизираните зенитно-ракетни системи С-300 в близост до фронтовата линия поради логистични проблеми и трябва да прехвърлят тези системи в производствени предприятия в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четиво за русофили

    25 52 Отговор
    Фактите
    Средната работна заплата в Русия за 2022 г. е около 500 долара. В България е около $950 долара. В Дания средната заплата е $6240. В любимата на Путин Беларус е 640 долара. В Казахстан – 670 долара. По този показател Русия е сравнима с Ботсвана, Косово, Молдова, Перу, Еквадор…
    С 47% е спадът на приходите към държавния бюджет. Статистиката е на Националната руска банка. Това означава НЕ приходи в размер на около 1 трилион...
    До експертна прогноза на Международния валутен фонд брутния вътрешен продукт на Русия за 2022 година е 2,133 трилиона щатски долара. БВП на Германия за същото време е достигнал 4,6 трилиона долара. На Южна Корея – 2,4 трилиона. На Индия – 3,4 трилиона. На Китай – около 19 трилиона (все още няма точни данни). На САЩ – 24,9 трилиона.

    Коментиран от #8, #29, #56, #60, #68

  • 2 ПОЛИТ КОРЕКТ

    36 23 Отговор
    Нацистите нахлуха в Руската Провинциална Област Украйна и е време някой да ги ИЗГОНИ ОТ ТАМ

    Коментиран от #49

  • 3 Българин

    23 56 Отговор
    тя цялата руска армия е един голям проблем

    Коментиран от #14, #73

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Теле

    64 14 Отговор
    По световните новини казват друго, укрите са много зле лъж. ци,

    Коментиран от #21, #26

  • 6 Българин

    16 39 Отговор
    ватенките чакат Леопардите да се изнасят на пожар от Украйна

    Коментиран от #32

  • 7 Българин

    22 52 Отговор
    много се изложиха ушанките в Украйна

    Коментиран от #41

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахаха

    59 10 Отговор
    Няма хора, няма резерви, няма С300, няма командване, няма армия...но атакува! Д е б и л и ли сте?

    Коментиран от #63

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    17 44 Отговор
    едно голямо недоразумение се оказа специалната-избиха цялата руска армия и фалира ко...та

    Коментиран от #15

  • 12 Тц тц тц

    50 11 Отговор
    Горките руснаци. Добре, че е факти да им каже колко са зле защото те не знаят. Едни и същи глупости всеки ден. А пък русите си вървят напред с умерена стъпка за жалост на пропагандата.
  • 13  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    32 5 Отговор
    "Агресорите" не разполагат с достатъчно налични резерви, за да увеличат мащаба или интензивността на атаките си....Дааааа.....няма да се плашат урките, на агресорите им свършиха резервите...... ,
  • 14 ОМБРЕ

    26 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    ТВОЯТ ПРОБЛЕМ ЩЕ ГО РЕШИ Д-Р ГЪЛЪБОВА
  • 15 Зеленски каза,че

    28 7 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Ще дава по 10 000 украинки за чертеж на танк
  • 16 Нема бомби

    35 5 Отговор
    И до кога ще я дъвчите тая мантра за руската армия? Докато ви плащат, вероятно
  • 17 Запознат

    24 3 Отговор
    Това новини бг и това тук ФЕК@Л бг е едно и също!
  • 18 ДДРОнег

    6 25 Отговор
    Згаливето ми грабан окото - в началото прочетох - "Сериозен проБИВ за рузката армия" и си викам, я да прочета малко фантастика, пък то си е живата реалност - проБЛЕМИ за рузката армия :):):)
  • 19 Шерлок Холмс

    27 4 Отговор
    Джамбазов се прекръсти на Nеws bg хахаха
  • 20 Механик

    30 4 Отговор
    И кво са проблемите? Ракетите ли пак свършиха, или пак правят операция на Путин?
  • 21 ТАСС беше

    4 23 Отговор

    До коментар #5 от "Теле":

    световна агенция, сега е радиоточка на руските империалисти !
  • 22 Лъжливото овчарче

    23 3 Отговор
    Сега фашагите на наша територия ще спят спокойно. Щом няма патрони и бомби за какво да се притесняват? Нали така?
  • 23 ДДРОнег

    5 26 Отговор
    Единственият ресурс на рузката армия е количеството "пушечно месо", танковете не са важни :):):)
  • 24 Окраин4е

    21 2 Отговор
    Като порочеш такова заглавие значи Разтворено общество и грантове
  • 25 9898

    21 2 Отговор
    Това не са новини това са соросоидни л@йн@
  • 26 ДДРОнег

    8 20 Отговор

    До коментар #5 от "Теле":

    Е, добре се, щом "укрите са много зле", що още висите като прани гащи пред Бахмут и Угледар ?!
    Явно рузката армия е още много по-зле, а :):):):):)

    Коментиран от #37, #38, #39

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Четивото е за тъпофили

    30 7 Отговор

    До коментар #1 от "Четиво за русофили":

    Най-смотаната и изостанала Русия попиля цяло НАТО - златния милиард в целия запад с най-добрите икономики

    Коментиран от #42

  • 30 Ювиги

    22 1 Отговор
    Аватара на измислените Факти е Новини бг. Явно Недодялков е решил да изкара пари допълнително от още един фалшив сайт
  • 31 Парадокс

    24 3 Отговор
    Тука всеки ден ни казват как Русия губи а пък там всеки ден ги бомбят. Укрите стоят в мазетата на тъмно и студено, глад и мизерия, борба за оцеляване. Дали те ще ви повярват? А дано ама надали....

    Коментиран от #33

  • 32 Ам те тия

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    кирливи котета ги вадят от скрапа и трябва да ги понатъкмят и поне да ги задвижат,че да стрелят е трудно па и нема с кво,че те снаряди за тях нема от над 40 години.
  • 33 Истината

    18 1 Отговор

    До коментар #31 от "Парадокс":

    Личи си кой плаща за новините А?
  • 34 8888

    18 1 Отговор
    Свободни съчинения за финансова,, помощ "от Козяк
  • 35 Мишел

    19 1 Отговор
    Колко ли по-сериозни са проблемите на ВСУ, та от началото на ноември 2022 навсякъде само отстъпват, и то все по бързо и и нямат превзет един квадратен метър?
  • 36 ДДРОнег

    8 4 Отговор
    Абе тези ам,от не знам си какъв супер неизвестен институт,други фрази освен Хайли лайкли или Хайли ънлайкли знаят ли.Препоръчвам им по често да използват и WTF.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Много по-зле е,

    2 19 Отговор

    До коментар #26 от "ДДРОнег":

    Авдеевка е на 12км. от центъра на Донецк и още не могат да я превземат цяла година. Летището на Донецк с голям зор "освободиха" чак през септември.

    Коментиран от #43

  • 39 Пропуснал си

    17 2 Отговор

    До коментар #26 от "ДДРОнег":

    утринната сводка,че в Угледар ги бият укрите и наемниците в тила,а Артьомовск е затворен и измъкване няма,кой бегал,бегал,кой не ще е замогилен или в Сибир да продължи пътя на костите.с чукане на скали с малко чукче.

    Коментиран от #54

  • 40 Ха ха

    20 3 Отговор
    Смешни сте вие от ФАКТИ,има достатъчно вярна информация.До няколко дни руснаците ще направят такава офанзива,че свят ще ви се завие.Мислете ,когато Украйна падне какви ще ги говорите.Това е най интересното ,което ще наблюдавам,да ви видя как се гърчите и обръщате палачинката.От първия ден не сте в час.Как може да си въобразите,че най голямата ядрена сила ще бъде победена

    Коментиран от #59

  • 41 Ъхъ

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Толкова се изложиха, че я зануляват украйната ти!
  • 42 Това на кой телевизор

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "Четивото е за тъпофили":

    го гледахте !?

    Коментиран от #45

  • 43 И тя ще падне,

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Много по-зле е,":

    а е и много добре укрепен район и за това я обграждат от всякъде и ще унищожат целия гарнизон там.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ами те по

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Това на кой телевизор":

    по всичките го данат,а ти си избери дали на левия,десния или средия ще го гледаш.
  • 46 ВОДИ СЕ ВОЙНА

    14 1 Отговор
    ЕСТВСТВЕННО ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМИ ВОЮВА С НАТО МНОГОКРАТНО ПРЕВЪЗХОЖДАЩА Я ИКОНОМИЧВСКА СИЛА АКО НЯМАШЕ ПРОБЛЕМИ ВОЙНАТА ЩЕШЕ ДА Е ПРИКЛЮЧИЛА И ВАЖНОТО Е НЕ ДАЛИ ИМА ПРОБЛЕМИ А КАК ГИ РЕШАВА Е ТОВА ЩЕ ВИДИМ ДО НЯКОЛКО МЕСЕЦА КАКТО И КАК НАТО И УКРАЙНА ЩЕ РЕШАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ
  • 47 В съседна

    18 1 Отговор
    статия пише от английското разузнаване,че руснаците напредват в Украйна по всички направления,а тук,че имат голям проблем и всичко им е свършило.А уеднаквете си мненията и фактите,за да не става една голяма вкисната боза.
  • 48 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    7 6 Отговор
    Като дойдат танковете ще станат само на мармалад

    Коментиран от #62

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Не думай

    13 1 Отговор
    Да не са свършили укринските перални
  • 51 Коментар

    15 1 Отговор
    Тролене .тролене, тролене.
    Ей мисирки на факти не ви ли писна?
    Толкова ли сте тъпи че на хората им се повръща от вас?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Урюрвкос

    9 2 Отговор
    прави впечатление че публично и чрез медии едновременно от няколко места се разпространява информация за лошото снабдяване с боеприпаси и слабата логистика. Пригожин дори отворено писмо публикува колко са зле материално войниците. Тази информация се чете и от украинците, предполагам много яко са се заровили в блиндажите и музикантите не могат да ги извадят и затова се правят на заспали лисици и чакат сами да излязат.
  • 54 Алкаш с калаш

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Пропуснал си":

    Той може, но аз сутринта започвам сВодка и никога не я пропускам
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Статистик

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Четиво за русофили":

    Само да те светна, че в Русия с $500 можеш да си купиш повече, отколкото у нас с $1000. А по индекса PPS на ООН бедните рашки са с осем места пред богата България!

    Коментиран от #61

  • 57 макони

    14 1 Отговор
    Абе журналята защо пиште агресора за Русия, а когато сащ наднаха Югославия Авганистан Сирия Либия никой не написа АГРЕСОРА ЗА ФАЩ аиде стига с тия двойни стандарти аман от платени журналя .
  • 58 Гошо

    8 3 Отговор
    Слава на руската армия , след 3 месеца 00-крайна ще загуби черноморското крайбрежие
  • 59 Гост

    1 11 Отговор

    До коментар #40 от "Ха ха":

    Кога ще стане тая офанзива бе тpoл нелеп ? Тая офанзива я чакаме вече една година,а русия остана без армия и въоръжение.Фактите са,че русия е една нищожна военна сила,която няма нужната военна мощ,за да се репчи на големите.И това,че си ядрена държава,няма никакво значение при конвенционалната война,защото русия буквално е толкова зле,изостанала и слаба във военната сфера,че дори Турция да подпука руснаците ,шамарите ще валят чак до чукотка.
  • 60 мммда

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Четиво за русофили":

    Само лудето бате миналата седмица в Германия излязоха доста тревожни резултати за останалите чисти парици на глава от населението, които са се били свили 6-7 пъти(не проценти) след като се разплатили със своите соровинни доставчици. Та затова много праизводства почти се изнесоха или пректартиха производство вече. Новите данни, ще бъдат по-интересни, най-големия строител обяви, че замразява всичките си обекти.
    Правителството търпи ежеминутни критики за политиката на санкци и подкрепата за украйна. Доста протестират.
  • 61 факти

    3 9 Отговор

    До коментар #56 от "Статистик":

    Това са абсолютни глупости.В Русия заплатите са ниски,а стоките същите като тук или по -скъпи.Колкото и да го сучете,Русия е последна дупка на кавала във всяко отношение и пример какво НЕ трябва да представлява една държава.Не случайно русия е една от най-бедните,мизерни и изостанали държави на тоя свят.
  • 62 мммда

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Те и затова не отиват.
  • 63 Тредстоун

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Къде атакува , за половин година отнесоха толкова бой че станаха нарицателно за некадърност , след боя превзеха 2 села и взеха да пеят въхадила на берег катюша .... , смешници , само мусурите им големи , не спират далопат менчето с простотии , колко пъти превземат рдно и също място , както казах смешници

    Коментиран от #64

  • 64 ТИРбушон

    1 5 Отговор

    До коментар #63 от "Тредстоун":

    На руски се казва показуха, колега😃😃😃😃
  • 65 Няма, е да, ама не.

    5 0 Отговор
    Няма патрони. Няма снаряди. Няма ракети. Няма резерви. Няма, е.да, ама не.

    Коментиран от #67

  • 66 ами

    4 0 Отговор
    мозъчните тръстове и този институт какво ще работят като приключи войната в украина
  • 67 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #65 от "Няма, е да, ама не.":

    и путин умира всеки ден
  • 68 Не се хаби

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Четиво за русофили":

    За където и да си писал, какво или колко,.хората (носелението) си живее и не мре от писани цигари, като това. Не се хаби, ще погрознееш!
  • 69 Костов

    1 5 Отговор
    Ох мале, руските фашисти се готвят за голям пердах.
    Къде е дребния плъх от Кремъл? Байдън вече е в Киев и скоро руските ушанки ще отлепят към Москва
    Голям сеир ще падне!

    Коментиран от #72

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Жорж

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Костов":

    Костов за лекар, нещо му се привиждат нещата
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания