Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 11:11 5 951 34

Турция: над 60 юристи обвиняват Ердоган в убийство

  • реджеп ердоган-
  • убийство-
  • земетресение-
  • турция-
  • сеизмология-
  • юристи-
  • строителство

Те обвиняват държавния глава на Турция в убийство по непредпазливост

Турция: над 60 юристи обвиняват Ердоган в убийство - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 60 юристи са подали сигнал срещу турския президент Реджеп Ердоган и редица други длъжностни лица - като министри, губернатори, строителни предприемачи. Те ги обвиняват в убийство по непредпазливост и злоупотреба с власт. "Като юристи в тази страна не можем да си затваряме очите пред несправедливостта", каза адвокатката Пинар Акбина Караман пред ДПА във вторник, 21 февруари. Сигналът е бил подаден от 61 юристи.

В Турция все още дискутират дали и как огромната катастрофа е можело да бъде предотвратена. Опозицията упреква правителството, че не е инвестирало достатъчно в сигурността на сградите срещу земетресения, както и че не е предприело нищо, за да предупреди хората за задаващата се опасност. Управляващите са обвинявани и в това, че не са реагирали адекватно след катастрофата. Те от своя страна отхвърлят упреците, наричайки ги дори и "фалшиви новини" и твърдят, че евентуалните трудности се дължат на размера на катастрофата.

При унищожителното земетресение в Турция загинаха вече над 42 300 души, а в Сирия - около 5900. В понеделник вечерта в турската провинция Хатай и в Сирия се стигна да ново земетресение, при което в двете страни бе съобщено за общо 11 жертви. Така общият брой на жертвите от 6 февруари досега надхвърля 48 000.

По данни на ООН земетресението от началото на февруари е било не само най-смъртоносното в историята на Турция. И планините от развалини и отломки са в невиждани досега размери, казва Луиза Винтон от ООН. Според организацията 1,5 милиона души са останали без дом. А количеството прах и отломки се изчислява на между 116 и 210 милиона тона. По данни, посочени от Винтон, при последното голямо земетресение в Турция през 1999 година е имало 13 милиона тона отломки и прах.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адам Хилтън

    35 7 Отговор
    Сякаш юристите 50 години само с качеството на строителството в държавата са се занимавали нали?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тцтц

    18 6 Отговор
    3 седмица не е заплашвал никой, жив ли и тоя човек

    Коментиран от #17

  • 5 Краварски копита

    47 14 Отговор
    Краварите го треснаха с харпа, за да го сменят сега на изборите. Трябва им някой послушен, че Ердоган сам си вземаше решенията в интерес на държавата, а не на краварите

    Коментиран от #23

  • 6 Мдааа

    27 6 Отговор
    Опозицията да не се опитва да се възползва от ситуацията,вижте в историята там в Антакия през 500 години умират от земетресения по 250 хиляди души даже по римско време
  • 7 Дааа

    19 4 Отговор
    ката нашите герберуги.. опорки, фалшиви новини. Отричаш до последно, после фалшифицираш изборите... пак биха. Всичко лошо взимат нашите пишман комунисти - меринджеи.
  • 8 Ахмет Доган

    12 19 Отговор
    Казах ли аз на другя ден след земетресението че Ердоган е виновен и ще бъде съден и ще лежи в затвора никой не ми повярвя но това ще стане.

    Коментиран от #16

  • 9 Коментар

    22 14 Отговор
    Не е виновен Ердо.Такова земетресение се случва веднъж на 1000 години.

    Коментиран от #14

  • 10 Вие сте бунаци

    10 4 Отговор
    Ай,ц ц, ц, хиляди българи си купиха имоти в Анталия. Ако стане земетресение там ще им се изпари инвестицията.
  • 11 Патето Яки

    25 1 Отговор
    При нас техническия контрол е формален, подписват без да ходят до строежа.
  • 12 Ганьо

    30 5 Отговор
    Тези юристи досега защо са мълчали . Слепи ли бяха. Ако са знаели и са имали информация ,значи и те са съучастници
  • 13 ЕРДО

    13 2 Отговор
    ПО ПОРЪЧКА НА КРАВАРИТЕ НИ ГИ ЗНАЕМ И ЩЕ ОТМЪСТИМ
  • 14 Ахмет Доган

    12 13 Отговор

    До коментар #9 от "Коментар":

    Става въпрос за техническото състояние на сградите и контрола от органите дето се занимават с това. Строителните босове са главните спонсори на Ердоган " обрачът от фирми" и затова той си затваряше очите но сега в затвора ще му ги отворят.
  • 15 Грантаджиев соросоид

    21 6 Отговор
    Поредната опозиционна пушилка. Султанът е взел здраво властта и тези няма грам да го мръднат. Отделно е тъпо да обвиняваш един човек за трагедия с такива мащаби. Няма да мине пред никой съд, така че си остава чисто пропагандно мероприятие с любезното съдействие на соросоидно зеле...
  • 16 гост

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "Ахмет Доган":

    То е достатъчно да загуби изборите !! После сам ще си види сметката !
  • 17 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Тцтц":

    Готви се да обяви , че пуска Швеция и Финландия в НАТО !! Да не мислиш , че е лесно да си плюеш сам в сурата !
  • 18 ИНЖ

    21 0 Отговор
    Не искам и да си помисля у нас(в Бг) какво ще стане при подобно земетресение!?
  • 19 Султанатсикиш

    5 6 Отговор
    Дворецът на Ердоган струва 627 милиона. Ак сарай (Белият дворец) бе завършен през 2014 г.

    Палатът има над 1100 стаи, като 250 са само за ползване от мустакатия 63-годишен президент и семейството му. В него има зелена мраморна настилка, златни орнаменти и тонове червен килим, който е струвал над 8,7 милиона долара.

    Ак сарай е 30 пъти по-голям от Белия дом и е

    най-големият палат,

    построен в

    последните 100 г.

    Още 6,3 милиона долара са отишли за 400 триметрови двойни врати. Използвани са огромни количества копринени тапети по 2500 долара ролката, а се твърди, че всяка чаша за пиене струва 320 долара.

    В двореца на Ердоган има толкова много басейни, турски бани и спа, че зимната сметка за отопление възлиза на 630 хиляди долара.

    Той е ограден от декоративни градини и е изцяло осветен през нощта.

    Първата дама на Турция не остава по-назад от съпруга си - твърди се, че е любителка на бял чай, който струва 1800 долара килото. Или че го пие от позлатени чаши.

    Според истанбулския университет Бахчешехир 2 от 3 деца в Турция живеят в бедност, а над 2 милиона души оцеляват с по-малко от 4 долара на ден.

    Върховният съд на Турция реши през 2015 г., че

    Ак сарай е незаконен

    - в нарушение на законите за околната среда и построен на мястото на защитена гора. Въпреки многобройните съдебни възбрани срещу палата Ердоган избра да продължи и завърши строежа.

    Коментиран от #22, #26, #28, #31

  • 20 редник

    9 0 Отговор
    "В понеделник вечерта в турската провинция Хатай и в Сирия се стигна да ново земетресение..."

    И как се "стига" до ново земетресение - с молитви, с проклятия или?...
  • 21 добре

    6 0 Отговор
    дойче - Доганя показвали ви средния за нато, и краварника - ммм показа ви го.
  • 22 Българските турци

    13 4 Отговор

    До коментар #19 от "Султанатсикиш":

    Сега всички със затаен дъх очакват икономически и финансов срив и политически катаклизъм в Турция !... Но ще се получи най което не се очаква !... Новата форма на управление на страната ...Турският модел президетска система и икономически и финансов модел ще докаже потенциала си и ще се превърне в модел образец за всички страни които желаят независимост и необвързаност !!!
  • 23 стоян

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Краварски копита":

    До 5 ком - другар - я обясни на нас непросветените как американците са треснали Ердуган с ,, харпа,,
  • 24 Що за диктатор е Ердо

    20 4 Отговор
    Значи в Турция и диктаторите ги съдят , сега си питам какъв е Ердоган , диктатор не е защото го съдят най обикновени юристи на койито народа в Турция не ги вземат за защитници , освен някойи от терористичните организации . Казват че е бил ислямист но той от Петък на петък отива на джамия а мой комшия на ден пет пъти ходи за молитва в джамия , казват че помагал на ИД ама Ердо има най - много заловени и убити по негов заповед терористи на ИД . А бе DW не ви ли омръзна вече да лъжите , що не пишете за германските и австрийските спасители който по най културен начин ги изгониха преди седмица от Турция.

    Коментиран от #25

  • 25 Българските турци

    17 3 Отговор

    До коментар #24 от "Що за диктатор е Ердо":

    Или за това как без да са изминали и 7 дена от първия трус започнаха да се правят прогнози че и дори констатации за икономиката на 80 милионна страна която има много развит и усъвършенстван рефлекс срещу природни бедствия ! Или за това как с брутална циничност прозират "крокодилските сълзи" и подлото лицемерие на ония които "точат нож" и "дебнат момента" за да нанесат "Брутусовия удар" в гърба на Ердоган и турския народ ! Как МВФ коментира и прави прогнози и намеци за срив на икономиката... Как Байдън с патос казва, че са със съюзника си и изразява "готовност да прати американската армия на помощ в Турция"...Как веднага след него Пентагона заявява че пращат Американския самолетоносач USS "George H.W. Bush" CVN - 77 към Турция ! Как всички очакват социален катаклизъм и икономически срив за да нахлуят в Турция и да "помагат и спасяват турския народ" ! "Благородните рицари" ще помагат с армия и самолетоносачи ...забележително и перфектно скроено нали ??!... При това че това е отдавна дешифриран сценарий от военното учение "Милениум Челъндж - 2002"на НАТО... Как беше запланувано този сценарий да се приложи ако пуча на фето беше успял и Ердоган беше премахнат през юли 2016 ...не стана !...Как cега се създаде напълно...100%ва индентичност със сценария на учението ситуация и възможност с перфектна манипулация да се приложи сатаничният план ! ! !....
  • 26 Сикимсурат

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Султанатсикиш":

    От фето ли получи дия данни или си от девширметата си ?
  • 27 Българските турци

    15 1 Отговор
    И как някои пращат големи спасителни групи за да "спасяват" исторческите ценности от хаврите в Хатай и Антакия...Или пък как , когато Турция отправяше призиви за задействане на "член 5" в началото на "Сирийската пролет" и конфликта с руския изтребител,тогава САЩ и НАТО оставаха безучастни , а сега дори без призив и покана се "хвърлят юначно да помагат" с армия и самолетоносач с всичките подводници около него, наред с въздушната охрана и радарната техника на окенския гигант, който явно ще го превърнат в огромна болница или поле за приютяване на пострадали от природното бедствие !... Добре че има Путин ...че отклони вниманието... Че човек да се чуди и се мае от чудеса и възхищение от тях !... Какъв хуманизъм !!!...Какво състрадание и огромно милосърдие !!!... Просто как и по какъв начин е възможно да им благодариш ...нали ???...
  • 28 Това не "дворецът" на Ердоган

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Султанатсикиш":

    Това е "дворецът" на турският президент. Там ще се помещава турският президент пък бил той Ердоган, Хасан или Мехмед. Хващаш ли?
  • 29 Кои са тия юристи

    13 1 Отговор
    Потомци на сорос вероятно
  • 30 Ердогане

    8 1 Отговор
    Тези 60 юриста ги арестувай и ги хвърли в най тъмния затвор
  • 31 1453

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Султанатсикиш":

    Това е държавен имот а не частна собственност,както Белият дом,Кремъл,Резиденция Бояна.След Ердоган който и да вземе поста и той ще е там,какво толкова лично?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Очевидно

    0 0 Отговор
    Нито един от тях не живее в Турция.
Новини по държави: