Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Февруари, 2023 16:45 2 193 27

Защо все повече рускини отиват да раждат в Аржентина

  • рускини-
  • русия-
  • аржентина-
  • война-
  • украйна-
  • латинска америка-
  • деца-
  • бебета-
  • раждане-
  • бременни жени-
  • паспорт-
  • туристи

Аржентинският паспорт е като джакпот за много руснаци, защото с него може да се пътува по света

Защо все повече рускини отиват да раждат в Аржентина - 1
Снимка: Shutterstock

Срещу 3500 щатски долара се получава стандартен пакет услуги при раждане, 7500 долара струва вариант, обещаващ денонощни грижи, а луксозната опция е за 15 000 долара – тя включва личен шофьор, детегледачка и курс по испански език. Срещу тези тарифи бременни рускини се сдобиват с паспорт от Аржентина. Във времена, в които огромна част от света е затворила вратите си за граждани на Русия, ценният документ може да им осигури безвизовото пътуване до над 170 държави.

Аржентински паспорт - път към свободата

Още новини от Украйна

Офертата към рускините е на сайта "ArgentinaFamily". Зад начинанието стои 26-годишната рускиня Елена Куклина, живееща в Буенос Айрес. Предприемчивата жена, която сега има големи неприятности с аржентинското правосъдие, е издирвана от полицията от декември насам.

Само преди седмица следователите претърсили апартамента, който тя е наела срещу 3000 долара месечно, и са иззели от него 66 920 долара в брой, лаптопи и мобилни телефони. За Куклина се твърди, че е получавала публични средства чрез измама, а основните обвинения са, че е подправила документите на повече от 70 бременни рускини, за да влязат в Аржентина.

Бизнес за милиони

"Това е бизнес за милиони долари", казва Флоренсия Кариняно, директор на Имиграционната служба на Аржентина. Миналата година в страната са пристигнали около 10 500 бременни рускини. Очакванията са броят им тази година да се увеличи двойно.

"Всички, които искат да останат в нашата страна, са добре дошли. Проблемът е, че много рускини не остават тук, а просто си вземат паспорт и заминават в други държави. Така открихме трима руски шпиони в Словения с аржентински паспорт. Това ни притеснява", казва Кариняно.

В епохата на агресивната война на Путин срещу Украйна, аржентинският паспорт е като джакпот за много руснаци. Децата, родени в Аржентина, автоматично получават гражданството на страната. След това майката и бащата също могат сравнително лесно да получат "Pasaporte", който осигурява безвизов вход за 171 държави по света.

Твърди се, че тези практики са привлекли вниманието и на американското правителство. Причината - всеки с аржентински паспорт може да кандидатства за разрешение за пребиваване в САЩ за срок от 10 години.

Без лесен достъп за фалшивите туристи?

Само преди 10 дни аржентинските власти първоначално отказаха влизането в страната на шест бременни рускини. Флоренсия Кариняно обяснява: "Жените, които пристигнаха тук на летището в 33-та седмица на бременността, бяха съвсем сами, нямаха пари, нито резервиран полет за връщане. Те дори не знаеха къде отиват в Буенос Айрес. Адресите не бяха точни или дори не съществуваха. И тогава ни стана ясно, че са "фалшиви туристи", че не идват с цел туризъм".

По принцип не е забранено жени, пристигащи от чужбина, да раждат в Аржентина, но това трябва да става със специална виза. Ръководителката на Имиграционната служба описва профила на въпросните кандидат-имигранти, появили се след началото на руската инвазия в Украйна: жени от Русия, много от тях бременни, които често пристигат сами и с достатъчно финансови средства, за да получат разрешение за пребиваване. И друга немаловажна подробност - много от тях имат резервиран пакет с услуги от агенция, която им е гарантирала получаването на аржентинско гражданство за рекордно кратки срокове.

Федерико Делгадо - прокурорът, отговарящ за разследванията срещу групите за родилен туризъм, обяснява следното: "Аржентина, както и много други държави, има споразумение с Русия, което регламентира влизането в страната за няколко месеца".

Отлично медицинско обслужване

Но според магистрата не само перспективата за аржентински паспорт привлича рускините. Южноамериканската държава гледа на себе си като на страна с "отворени обятия" - класическа имиграционна дестинация. Делгадо изтъква и това, че Аржентина предлага отлично медицинско обслужване. „Това, както и фактът, че Аржентина е много евтина за онези, които могат да плащат с долари, обяснява защо толкова много жени от другия край на света желаят да родят тук."

В милионния Буенос Айрес има поне 8 медицински центъра, които са се специализирали в приемането на гостенките от Русия. Един от тях е държавната и безплатна болница "Фернандес", където през последните 3 месеца броят на новоприетите раждащи пациентки е нараснал с 50 процента. Друг е частната "Санаторио Финочието", където почти всяко трето бебе, родено през декември, е било с руски родители. Флоренсия Кариняно казва, че се радва за тези майки, но същевременно посочва и следното: "Не можем да превърнем страната си в родилен дом за целия свят".

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    20 4 Отговор
    Щот е много хубаво в Русия затуи.Не съм чул някоя българска ушанка от женски пол да е ходила да ражда в земния рай Рашка.

    Коментиран от #13, #16, #24

  • 2 Защото ураиночките

    4 6 Отговор
    раждат своите питомци е Европа

    Коментиран от #17

  • 3 Биха дошли и у нас, ама нашите

    14 4 Отговор
    русофили много лабави в кръста ! Дай им да жулят руска водка вместо да отидат на Източния фронт !
  • 4 Българин

    17 2 Отговор
    няма такава коч..а,като Матушка
  • 5 Българин

    18 2 Отговор
    чак в Аржентина се прочуха ватенките
  • 6 "Втора армия в Света"

    14 3 Отговор
    Щото никой не се иска да е в Проссия! Ако може бяха!
  • 7 Българин

    13 2 Отговор
    руски ценности!!!!
  • 8 🤔🤔🤔🤔

    12 2 Отговор
    И БЛАТНИТЕ искат да бягат от БЛАТОТО
  • 9 оливерчо за 3 път тази година притопляте

    4 6 Отговор
    тази стара манджа и отговора е че ако е истина защо да ходят в аржентина (много висока безработица и мизерия при положение че винаги могат да си намерят начин да пристигнат в европа и останат като мераклии за подписване на фиктивен брак са много
  • 10 Гориил

    7 4 Отговор
    Не преувеличавайте събитието. То е незначително и има по-скоро панически характер. Но времената се променят.Това е изключително малък (бих казал микроскопичен) слой от богати и много богати хора, които се нуждаят от достъп до недвижими имоти и банкови сметки в Европа. Дори след като получат аржентинския документ, те вероятно ще бъдат разочаровани.
  • 11 Хахахаха

    11 3 Отговор
    Защото от "руския мир" по - хубаво няма! Хахахаха. Да кажат русофилите, те знаят всичко, хахахаха.

    Коментиран от #15

  • 12 КОНТРАТА

    3 8 Отговор
    Веднага лъжа,, по голямата част от света си затворил границите за руски граждани " само Обора и говедарските колонии са си затворили границите за руснаци.
  • 13 Хахахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Не само от женски пол, не ходят в Русия да раждат, но и русофилите мъже отбягват да раждат там! Хахахаха.
  • 14 Запознат

    3 8 Отговор
    Това са глупостите на ЦРУ и техната черна станция ДВ.
  • 15 Гориил

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахаха":

    Трябва да се каже, че структурата и качеството на руския свят не се различават много от френския, италианския, немския, британския, българския или македонския. Във всички случаи само облаги и интереси.
  • 16 Гориил

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Това е така, защото в Русия има строги закони.Вие се страхувате от това.Уверявам ви, че малко са българките, нетърпеливи да раждат в проспериращ Китай.
  • 17 Хахахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Защото ураиночките":

    Ами така е. Нали за това и Украйна иска да се присъедини към ЕС! Но точно това се има предвид, че никой не иска в Русия, а в Европа. Даже и русофилите.
  • 18 Сандо

    2 1 Отговор
    Те не родиха ли вече?Дали редакцията може да си спомни кога за първи път ни зарадваха с тая новост?

    Коментиран от #21

  • 19 Спиро

    5 1 Отговор
    чудя се как една капиталистическа държава има такива условия,а тук,след зрелия социализъм мрем като мухи.
  • 20 пенсионер

    4 1 Отговор
    Защо търсим отговор на въпроси, които не интересуват българското общество? Защо не попитате защо все по малко българки раждат деца за България? Има ли добри условия и предпоставки за това, а ако няма ЗАЩО?
  • 21 Сандо,

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    те постоянно прииждат нови, не се ли сещаш?
  • 22 Смешни са руснаците,

    9 2 Отговор
    даваха демонстрация на руснаци в Берлин където скандираха "Расия, Расия". Немците ги гледаха с насмешка и ги питаха - ами какво правите тук, отивайте в Русия.
  • 23 Урюрвкос

    1 1 Отговор
    в Чили повече ходят да раждат. Това си е организиран бизнес. Щом има търсене някой трябва да направи предлагане.
  • 24 Д-р Ох Булит

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Раят, за който Путин говори на мобиките е в щатите, където живееха децата на пръвите управляващи.
    Американците не могат да ги изгонят с полиция.
    А тези с аржентински паспорт могат да посетят 170 държави, но само ако кгб ги прати.
    Иначе няма да ги пуснат извън Русия.
  • 25 хахаха

    0 5 Отговор
    айде, хаирлия да е, за ШЕСТИ път го пишете това...на 12-ия ще вземем да повярваме...:))))))
  • 26 Гост

    8 1 Отговор
    Че кой иска да ражда в кочината,....освен бараните...
  • 27 Мдааммм

    6 0 Отговор
    Навремето всички нацита,които успяха да избягат в последните дни на ВСВ се изнесоха в Аржентина.Сега дойде ред на путинцитата.
Новини по държави: