Last news in Fakti

25 Юли, 2023 06:00 3 596 26

Кога ще ги стигнем сингапурците

  • паспорт-
  • сингапурци-
  • сингапур-
  • българия-
  • европа-
  • лични документи-
  • паспорти-
  • пътуване-
  • виза

Всичко зависи от паспорта - с някои лични документи светът може да се обикаля много по-лесно, отколкото с други. Защо е така?

Кога ще ги стигнем сингапурците - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да пътуваш в чужбина? С определени паспорти това е детска игра, докато с други е същинско бреме. За някои всички пътища са отворени, а други са принудени да се борят с дълги процедури, за да получат виза. Защо това е така?

Германците например могат много лесно да влязат в Камбоджа - могат да поискат 30-дневна туристическа виза от посолството на страната в Берлин срещу такса от 40 евро или да кандидатстват онлайн за 30-дневна туристическа виза срещу 33 евро. Още по-лесно е да се отлети за Камбоджа и да се получи виза при пристигането. Съвсем друга е ситуацията обаче, ако жител на Камбоджа поиска да пътува до Германия - ще му се наложи да представи писмо с покана, банкови извлечения от последните шест месеца, доказателства за доходи и имущество и доста други лични документи.

Кандидатстването за виза за Германия излиза 80 евро. "Задават ви въпроси и ако преценят, че сте надежден и убедителен, ви дават виза", разказва Арун, камбоджанец на средна възраст, пожелал самоличността му да бъде запазена в тайна. Защо съществува тази сериозна разлика в отношението към пътуващите по света? Едно възможно обяснение е икономическото състояние на съответната страна.

Отново става въпрос за пари

"Хенли енд партнърс", водещата световна консултантска компания за инвестиционна миграция , и Международната асоциация за въздушен транспорт IATA редовно правят класация на най-силните и най-слабите паспорти в света. Критерият, по който се оценяват те, е броят на държавите, в които собственикът на даден паспорт може да влезе без или с виза.

Според последната класация номер едно е паспортът от Сингапур, с който може да се влезе без виза в 192 държави. Оттам нататък идват страните от Г-7 - Япония, Германия, Италия, Франция, Великобритания, САЩ и Канада. Заедно те образуват над 40 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП). По данни на Международния валутен фонд техният БВП на глава от населението е и един от най-високите.

"Хенли енд партнърс" посочват, че "страните са по-склонни да отворят границите си за граждани на по-богати държави, защото това вероятно би им донесло по-големи икономически ползи от гледна точка на търговията, туризма и инвестициите". Както и обратното - според компанията притежателите на паспорти от страни с "високо ниво на бедност и икономическа нестабилност са с висок риск да просрочат своите визи".

България и Румъния, които все още очакват да им се отвори Шенгенското пространство, са в края на списъка на държавите от ЕС, чиито паспорти са с висока ценност. Двете балкански страни са в една група с Монако, последна в списъка на държавите от Общността по ценност на паспортите си е Хърватия.

Арун, който има камбоджански паспорт, разбира всичко отлично. "Камбоджа е бедна страна и паспортът ми не е толкова силен", казва той пред ДВ. Така е и според "Хенли енд партнърс", които определят камбоджанския паспорт като един от най-слабите в света. Той позволява безвизово влизане само в около 50 държави.

Нов паспорт, нов късмет

Мохамед - журналист, живеещ в Берлин, също пожелал анонимност, знае от собствен опит какво означава да замениш слабия паспорт със силен. Той е имал пакистански паспорт, който според "Хенли енд партнърс" е четвъртият най-слаб за пътуване и позволява безвизов достъп само до 32 страни. Неотдавна обаче Мохамед е станал германски гражданин.

"С пакистанския паспорт постоянно трябваше да преминавам през сложна и дълга визова процедура и винаги имаше риск документите ми за виза да бъдат отхвърлени", споделя Мохамед пред ДВ. "Освен това, когато пътувате до определени държави, особено в Близкия изток, трябва да застанете на отделна опашка и да отговаряте на въпроси."

Откакто има германски паспорт, пътуването по света станало лесно за Мохамед. "Мога ясно да усетя разликата", признава той. "Трябва да кандидатствам за виза само за малко страни. И мога да пътувам до доста цели без усложнения."

Продажбата на паспорти

Това обяснява защо някои паспорти се ползват с особени предпочитания. Преди време част от държавите от Европейския съюз позволяваха на граждани от трети страни да купуват техни паспорти, ако в отговор направят големи инвестиции. В момента много от тези схеми приключват заради политическия натиск в Европа. Но пък все повече страни от Близкия изток са започнали да предлагат паспорти. И не са единствените.

Роланд Пап от "Трансперънси интернешънъл" посочва, че в момента Малта е единствената държава в ЕС, която все още "издава паспорти срещу инвестиции". Това обаче не се приема добре от всички. "Трябва да се замислим какво говори купуването на паспорти за нашата демокрация. Можеш да си купиш определени права, ако си достатъчно богат, но ако ги нямаш, ще ти бъде трудно", обяснява Пап. "Хората, които искат да получат гражданство по обичайните начини, трябва да преминат през много сложен бюрократичен процес", отбелязва още той.

Автор: Бенямин Рестле


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 15 Отговор
    Когато изгоним атлантиците.
  • 2 Гето

    19 7 Отговор
    Докато Европа върви обратно към средновековието, никога.
  • 3 Точно

    15 3 Отговор
    никога !
  • 4 Уса

    18 10 Отговор
    Когато американците махнат унизителните визи за своите слуги българите и спрат да им крадат златото и земята за военни бази
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Човек

    20 20 Отговор
    Сингапурците си нямат руско влияние, което вечно да ги дърпа назад. Ако Русия се разпадне и свие и България се изчисти от метастазите й, може и след 50 години да ги стигнем сингапурците.

    Коментиран от #16

  • 7 ОМБРЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    СЪС СИГУРНОСТ ПРОГРАМА МК УЛТРА РАБОТИ ЯРЪК ПРИМЕР СИ
  • 8 Дрън дрън та пляс

    3 2 Отговор
    ще ги хванем за сингаПура да ги разходим
  • 9 ТИЯ СА НЕМАЛИ

    6 5 Отговор
    Социализъм и комунисти....затова са толкова напред....
  • 10 КЪДЕТО Е БИЛО СОЦ

    8 7 Отговор
    Всичко е назад.....

    Коментиран от #12, #18

  • 11 Механик

    10 5 Отговор
    Дъра-бъра, помия от дойчевелето пак. Статия без реална стойност. Обяснява на дълго и широко неща, които са ясни и на децата.
    А от гледна точка на това, че дойчевеле е собственост и рупор на глобалистите, какъв е смисъла от статията, след като те имат за цел да спрат хората изобщо да пътуват, дори там където живеят?
  • 12 Механик

    15 12 Отговор

    До коментар #10 от "КЪДЕТО Е БИЛО СОЦ":

    Я да проверим дали си прав!
    Давам пример с Чехия, където преди имаше социализъм. Искаш да кажеш, че Чехия са назад? Ти ходил ли си в Чехия? Знеш ли какъв е стандарта на живот там? Знаеш ли, че стандарта на живот в Чехия е по-висок от на Германия?
    Изобщо, ходил ли си някъде или по цял ден са ти виновни комунистите?
    Абе. от къде ви набират толкова ограничени бе? Бе, толкова сте лесни, а опитите ви за пропаганда и манипулация се виждат и от незрящ.

    Коментиран от #14

  • 13 Май май

    19 0 Отговор
    Вече мечтите ни са кога ще стигнем румънците и албанците!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българка

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Може да стигнем която и да е от водещите дължави, само ако им изпратим нашите политици за по един мандат. Тия нашите го ве да ще сринат и най-великите икономики, и ще научат даже е сингапурците на системата "мой човек" и "лява ръка десен джоб"
  • 17 DW, булевардната четвърта власт

    5 5 Отговор
    Сингапур е банков клон на Китай и паспортите им са като първа страница на инвестицинионен портфейл или бордеро.

    Коментиран от #23, #25

  • 18 тц тц

    13 10 Отговор

    До коментар #10 от "КЪДЕТО Е БИЛО СОЦ":

    1983г. България е на 26 място в световната икономика, Сингапур е на 57 и викаха кога ще ги стигнем българите. Но после в България стъпи краварския крак и всичко тръгна надолу.
  • 19 Българин

    8 4 Отговор
    Сингапур не е нито в ЕС, нито в НАТО, нито пък васали на САЩ, така че отговора на въпроса е очеваден.
  • 20 Реалност

    6 5 Отговор
    Ще ги настигнем когато напуснем прогнилия ЕС и се насочим към Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), чийто основател е Сингапур, а най големия им търговски партньор е Русия.
  • 21 Koгато

    2 1 Отговор
    Като в Сингапур и тук започнат да вкарват в затвора за изплзта дъвка на тротоара!
  • 22 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    По време на тоталитаризма в България с български паспорт не можеше човек да работи в съседния български град, защото се изискваше да имаш жителство . А да пътуваш в чужда държава, това беше мечта на всеки един,но границата се пазеше с автомати насочени срещу хората,за да не избягаш от комунистическия ад
  • 23 Ожэффж

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "DW, булевардната четвърта власт":

    И да не би да им е зле?
  • 24 шопендар

    1 0 Отговор
    НЕКА ДА КАРАМЕ ПОДРЕД.ПЪРВО ДА СТИГНЕМ ЕВРОПЕЙЦИТЕ,ПОСЛЕ ХАМЕРИКАНЦИТЕ/НЕ ДОЖИВЯ ТОДОР КОЛЕВ ДА ГО ВИДИ/,ПОСЛЕ КИТАЙЦИТЕ,И ЧАК СЛЕД ТОВА И СИНГАПУР.НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙТЕ,ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ,НО МОЖЕТЕ ДА СИ МЕЧТАЕТЕ,ТО Е БЕЗ ПАРИ
  • 25 МаДа

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "DW, булевардната четвърта власт":

    Да не бъркаш Сингапур с Хонг Конг, а?
    А Япония и тя ли е банков слон на Китай?
    А Уолстрийт?
  • 26 адаша

    8 0 Отговор
    Сингапур е много красива държава, висок стандарт и най- важното - законите са много строги. Дори и за дреболия има тежки наказания. По едно нещо можеш да познаеш жител от Балканите- ако видиш някой с чадър под мишницата. Там пред всяко учреждение, магазин и пред всеки вход на сграда има кошове с чадъри. Следобед вали. Излизаш, взимаш чадър от коша и го оставяш в друг кош за където си се запътил, ама нашенци си го мъкнат навсякъде. Невероятна чистота, но трябва да пазиш, защото глобите са много високи. Доста високи технологии са влезли в живота им. Да не говорим за култура на шофирането. Не ти мърда затвор за птп. Отново опираме до закони. Та с други думи- забравете да ги стигнем. Нямаме толкова затвори...