Last news in Fakti

18 Декември, 2023 23:57 2 176 15

Сингапур: как в този извънредно скъп град живеят евтино

  • сингапур-
  • азия-
  • жилища-
  • наем-
  • град

Държавата дава жилища под наем за 99 години. И то на ниска цена.

Сингапур: как в този извънредно скъп град живеят евтино - 1
Снимка: Shutterstock

Горещо и влажно е. Часът е 10 сутринта, а вече е 30 градуса и влажността на въздуха е 90 процента. Разхождаме се в квартал Танджонг Пагар - мултикултурен квартал в южната част на Сингапур с много ресторанти и разнообразен нощен живот. Навсякъде сме заобиколени от жилищни сгради с по 30-40 етажа.

“Входната ми врата е винаги отворена”, казва Кийт Нг, който ни посреща в апартамента си на по чаша чай. Той живее на 19-ия етаж. “Съседите ми - двама възрастни хора - са важни за мен”, казвай Кийт. Подобно на много други жители на Сингапур, младият мъж е наел апартамента си под аренда за 99 години. Това не е нещо необичайно за Сингапур. Така работи системата на обществените жилища на островната държава.

Над 80% живеят в обществени жилища

Над 80% от жителите на Сингапур живеят в подобни жилища, които са наели с държавна помощ, за да не се налага да плащат скъпите наеми. Системата функционира добре. В подобни сгради богати и бедни живеят един до друг, казва Пей Шюан Йео, която е архитектка на сградата и също живее в нея. “Властите не искат жилищата да се превърнат в обект на спекулации”, обяснява тя. Идеята на тези жилища, които държавата субсидира, е те да бъдат използвани за живеене, а не за печелене на пари. По тази причина в Сингапур е забранено и наемането на жилище за кратък период през платформата Airbnb. Жилищата, които са с публично финансиране, не могат да се преотдават под наем.

Ред и многообразие

В квартала има множество добре поддържани зелени пространства. Всичко е сложено в ред, а изхвърлени боклуци няма. Фасадите са прясно боядисани, а пръскането с графити е строго забранено, както и изхвърлянето на дъвки и фасове. В дългите коридори на обществените сгради жителите сушат прането си. Млади и възрастни хора разговорят помежду си, а на първия етаж вместо жилища има пространства за срещи, както и супермаркет, фризьорски салон и пекарна.

Най-близките спирки на автобуса и метрото са на около три минути пеша. На пешеходно разстояние е разположено всичко, от което се нуждаете - училища, детски градини и болници. “С това е свързана и политиката на етническа интеграция”, казва Уонг Хонг Куан от сингапурското Министерство на националното развитие. “Искаме да насърчим социалното взаимодействие, като етнически смесим кварталите си, за да създадем по-разнообразни общности”. В Сингапур китайци, малайзийци, индийци и други етноси живеят заедно. Правителството разпределя кой в коя част на мегаполиса ще се засели. Така не се стига до образуване на гета, казва Кийт Нг. “По този начин се укрепва социалното сближаване и се предотвратява рискът градът да започне да запада.”

Жилищата все пак не са достъпни за всеки

Много от сградите са построени еднотипно с помощта на сглобяеми модули. Подобни сгради има навсякъде из острова. Повечето жилища в тях са три или четиристайни. Въпреки това системата на обществените жилища далеч не е идеална. Правителството свързва достъпа до субсидирани жилища с остарели изисквания, които често са обект на критики. Например младите двойки трябва да са сключили брак, за да кандидатстват за субсидирано жилище. Живеещите сами на възраст под 35 години на практика нямат никакъв шанс за подобно жилище, както и самотните родители под тази възраст.

Въпреки успеха на обществените жилища, страната е изправена пред нови предизвикателства, обяснява Кийт Нг. Застаряването на населението създава пречки и за системата на обществени жилища. Защото правителството е принудено да “изгради жилища без бариери и инфраструктура, която да е съобразена с възрастта”.

Автори: Михаел Марек | Саския Гунтерман


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глюпости ,

    16 13 Отговор
    Ако иде там руский мир , край ...
  • 2 хххх

    14 20 Отговор
    Живеят... в 15 км.м2 площ.... СМЯХ! Който си мисли, че там се живее нормално е за учреждение.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хххх

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "мдаааа":

    Московците нали са в комплект с тях... къде пък ги намеси тук? По-скоро трябва да се сравнят с европейците.. нали уж от тук произтича цялата култура на Света??

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Райна

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    вярно
  • 8 мдааааа

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "хххх":

    Не бъркай Сингапур със С. Корея ...
  • 9 Гориил

    10 6 Отговор
    Богата руска диаспора живее и процъфтява в Сингапур, наброявайки повече от 3000 души през 2023 г. Сингапур доставя микроелектроника и фармацевтични продукти на Русия. Русия бързо увеличава износа си на петролни продукти за Сингапур. горски материали и храни. Сингапурските компании лесно предоставят круизни кораби за руски туристи, позволяват наемане на петролни танкери и застраховка за морски транспорт.Руските младежи са щастливи да учат в сингапурски университети. Отношенията между двете страни могат да се определят като отлични. Сингапур не спазва санкциите и не признава ограниченията върху търговията с Русия.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 КовидманЯк

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Вярно.Богатата руска диаспора живее и процъфтява в Сингапур и в други Западни страни, а не във великата рассия, която толкова хвалите.
  • 11 Не бе,

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Ма недей така, ще разплачеш укрофилчетата. Как така ще се разбират с Русия?! Бързо санкции. ЕС защо спи?

    Коментиран от #12

  • 12 Гориил

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Не бе,":

    Преувеличаваш значението си за Русия.Времената се промениха. Сингапурската диамантена борса аплодира Европа.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Не бе,

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Ти явно не помниш какво си писал. Чакай, ще ти помогна. "Отношенията между двете страни могат да се определят като отлични. Сингапур не спазва санкциите и не признава ограниченията върху търговията с Русия."

    Коментиран от #14

  • 14 Гориил

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Не бе,":

    Къде видя противоречието?
  • 15 Ами нормално

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Да аплодира...Сингапур ще изкупи руските диаманти с отстъпка и ще ги продаде в Европа скъпо....и пак Европа е набутана. Индия ни продава руски дизел а русия си печели от нефта