Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 16:56 1 392 7

Сингапур проучва малките модулни реактори

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • малки модулни реактори-
  • сингапур-
  • азия

Има нарастващ интерес на Сингапур към атомната енергия

Сингапур проучва малките модулни реактори - 1
Снимка: Shutterstock

Сингапур проучва възможностите на модерните атомни технологии като малките модулни реактори, за които се смята, че са по-безопасни, по-евтини и се изграждат по-бързо от конвенционалните, предаде Eco-business.com.

Островният град-държава ще работи с други страни, за да научи повече за технологията, заяви министърът на търговията и индустрията Ган Ким Йонг. Изявлението е още един сигнал за нарастващия интерес на Сингапур към атомната енергия, тъй като натискът върху страните да намерят нисковъглеродни алтернативи на изкопаемите горива, се увеличава. Ган отбеляза, че Сингапур не е взел окончателно решение за разгръщане на ядрена енергетика, но малките модулни реактори могат да бъдат по-безопасни от конвенционалните АЕЦ, тъй като някои от новите дизайни могат да се охлаждат пасивно, без да изискват външни системи или човешка намеса при извънредни ситуации.

Миналата година правителството представи енергийна стратегия, в която бе посочено, че градът-държава може да използва ядрена енергия за около една десета от нуждите си от електроенергия през 2050 г., ако другите варианти за енергия с ниски въглеродни емисии се развият твърде бавно.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор
    Моля Но Много Реактори Са Китайски
    Интернет

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Имаш, ли

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Апчета?
  • 3 Ти си с обща култура

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На 55 годишен който живее с майка си .
  • 4 Град козлудУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Се срамува от теб

    Коментиран от #5

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Град козлудУЙ":

    ти не си ГРАД КОЗЛОДУЙ
  • 6 като

    1 0 Отговор
    научат повече за технологията, ще се откажат. Това не е технология за град-държава, а за отдалечени и труднодостъпни места с малко население.
    По-скоро ще си изберат конвенционална АЕЦ с високо ниво на безопасност. За тяхно съжаление само руснаците предлагат проект с напълно пасивно изпълнение на основните функции за безопасност, но в новите проекти на китайците и корейците също има пасивно охлаждане. Едва ли ще им разрешат да работят с руснаците, но да видим ще им позволят ли да избират. Там поне няма как да стане без конкурс.
    Иначе, да, в Азия все повече се развива ядрената индустрия - тока е стока, която определя потенциала за развитие. Ленин ще се окаже пророк по отношение на електрификцията на държавите. Искаш прогрес - трябва да имаш стабилно производство на електричество. Другото е мизерия
  • 7 Кольо

    1 1 Отговор
    Тези реактори работят с високо обогатен Уран от порядъка на 22% което за сега го може само Русия.