Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 16:55 1 534 22

Атомната индустрия е изправена пред недостиг на квалифицирани служители

  • атомна енергетика-
  • инженери-
  • аец-
  • атомни централи

Проблемът се изостря от предстоящото пенсиониране на сегашната работна сила в сектора

Атомната индустрия е изправена пред недостиг на квалифицирани служители - 1
Снимка: Shutterstock

Подновеният глобален интерес към ядрената енергия се сблъсква с редица предизвикателства, като остър недостиг на квалифицирани кадри. Проблемът се изостря от предстоящото пенсиониране на сегашната работна сила в сектора, се посочва в октомврийски доклад на базираната в Обединеното кралство консултантска компания Charles River Associates (CRA).

Според заключенията в анализа, изграждането на ядрени реактори с няколко енергоблока, което е дълъг процес, ще изисква отговор на въпроса с кризата за специалисти на различни нива по веригата, предаде Nucnet.org.

Успоредно с това консултантите посочват и друг проблем за САЩ и западноевропейските страни – ограничения брой търговски доставчици на нискообогатен уран, наброяващи едва шест, един от които в САЩ. Притесненията около ограниченията на доставките на ядрено гориво се засилва от факта, че част от усъвършенствани реактори вероятно ще изискват използването на нискообогатен уран HALEU, обогатен между 5% и 20%.

В момента единствените страни, които имат възможности за обогатяване на HALEU, са Китай и Русия. HALEU ще е необходим за 90% от усъвършенстваните реактори, избрани за финансиране по програма на Министерството на енергетиката на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глюпусти

    17 1 Отговор
    Няма такова нещо бе. Ние втори АЕЦ даже ще отваряме. А като питам кой ще работи в него, ми праскат минуси. Хахахаха

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 инж ут сйелу

    14 1 Отговор
    Нека да наемат специалисти от БеГе-то. Нали щяха да правят още десет ядрени централи?
  • 4 Споко

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "глюпусти":

    Ще се намерят достатъчно самоуверени с "вишу",дето са го завършили задочно и виртуално,ще има много желаещи,ама можещи .....Горката ни АЕЦ.

    Коментиран от #21

  • 5 Калпазанин

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "глюпусти":

    Сигурно защото изгониха франсетата от де беше че много станаха в Африка Нигер? Кот ди воар ли? И нема роби да им копат урана хубо че путин все още им дава че иначе хептен ще я закъсат

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Много вожд малко индианец

    13 0 Отговор
    За АЕЦовете
  • 7 мада

    0 8 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    И това кво общо има с работната сила в кой да е АЕЦ? Или да се пейстнеш опорките там...
  • 8 геноцид

    14 1 Отговор
    "В момента единствените страни, които имат възможности за обогатяване на HALEU, са Китай и Русия. HALEU ще е необходим за 90% от усъвършенстваните реактори, избрани за финансиране по програма на Министерството на енергетиката на САЩ." Марче , тая ерес да я махаш от тука , че ти орязаха шекелите :)))))))))))

    Коментиран от #10

  • 9 Лост

    5 0 Отговор
    И Ботев ще излезе прав
    Но кога се там съзира Козлодуйски бряг-БУМ!
  • 10 Няма

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "геноцид":

    Няма да я отрежат. Тя е "ценен" кадър.
    Ама ще и плащат в гривні

    Гри́вня или гри́вна (на украински: гривня; МФА: ˈɦrɪu̯nʲɑ) е националната парична единица в Украйна, въведена през 1996 г. Назована е така в чест на древноруската гривна – древна парична единица, представляваща отливка от сребро. 1 гривня се равнява на 100 копийки
  • 11 Миризлив пор

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    Урановата руда не е радиоактивна, не свети колкото и странно да звучи. Уран се е добивал и тук в България. Проблема е с обогатяването, т.е. извличане на полезното вещество от изкопаната руда, Русия и Китай имат технология, кадри и заводи сащ нямат и само препродават!. След това полезното вещество също не е много радиоактивно, вече кога влезе в реактора и го бомбандират става активно. Четете малко бе хора, стига опорки.

    Коментиран от #20

  • 12 Исторически парк

    7 0 Отговор
    Тука докато построят новите реактори, всички ядрени физици ще са пенсионери! Вузовете бълват само джендъри, политолози, социолози, икономисти, психолози и юристи...

    Коментиран от #15

  • 13 Ний ша Ва упрайм

    7 0 Отговор
    на времето имаше специалност в техническия унивирситет в София и СУ-то додоха пишман димукрати и прееб.ха по нареждане престижната професия.

    Коментиран от #16

  • 14 Бойко Българоубиец

    5 1 Отговор
    С тоя матриал дето го създадох новите ядрени индженери най много да гръмнат аец козлодуй и да закрият окончателно тая жална територия...
  • 15 Нане

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Исторически парк":

    мда паразити
  • 16 Мхм

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ний ша Ва упрайм":

    СУ никога не е произвеждал инженери Инженерни специалности в СУ Няма.Произвеждаха някакви малоумни уж атмни теоретични физици които в централа работа Нямат.

    Коментиран от #18

  • 17 ужас(истински)

    0 0 Отговор
    Ами кадри се обучават и израстват в процеса на работа, обаче човекът коментира втората и по-съществена част от притесненията на консултантите - липсата на обогатен уран....
  • 18 Всъщност

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мхм":

    в СУ-то имаше специалност Ядрена техника и енергетика от направление инженерна физика.
    Проблемът бе че в нея влизаха едни от най-тъпичките студенти.
    Иначе много от ядрените ни енергетици са завършили същата специалност, но в Ленинград и са много нива над телетата от ТУ-София.
  • 19 Баце

    0 0 Отговор
    Същия проблем го има в българско. Относно 7ми, 8ми .... блокове в Козлодуй или нови блокове в Белене - може да се каже, че мечтите са безплатни и е хубаво да ги има.
  • 20 приветствам

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    апела да се чете, но ще е добре и ти да го следваш.
    Не си прав, че само Русия и Китай имат технологията. И други страни я имат. Проблема на САЩ например, е че си позатвориха предприятията. Много по-евтино и "по-чисто" за тях беше да си доставят урана от Русия. Нещо, което продължават да правят, поради което урана не е в санкциите им.
    Този тип производство е под надзора на МААЕ и се наблюдава стриктно, поради което страните производителки са ограничени
  • 21 спокойно

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Споко":

    и досега подбора не беше стриктен. Достатъчно беше да имат някаква техническа специалност и ги взимаха, ама че бил хладилна техника, транспртни съоръжения или електроника, нямаше значение - взимаха ги за оператори.
    Затова и до днес някои не са съвсем наясно що е то реактора, но се справят с управлението и експлоатацията му. Някои, дори много добре (нищо, че взаимосвързаността в процесите още им убягва)
    Разчитат на обучението, което се провежда на място. Но е факт, че през последните години е все по-голяма мъка. Вероятно, поради общия упадък на образователната ни система.
  • 22 Запознат

    1 0 Отговор
    Проблема не е в работниците а в ръководителите им. Не може ти да вършиш работа и да взимаш заплата на половина от началника, който спи в стаята и нищо не прави а е "правилният" човек. Каква мотивация ще имаш за работа а камо ли за израстване, до което не може да се докопаш от връзкари и парашутисти.