Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 12:22 1 673 5

Словения мисли за втора АЕЦ, за да постигне климатичните си цели

  • атомна енергетика-
  • словения-
  • аец-
  • климатични промени

Настоящата целева дата за завършването на проекта е 2038 година

Словения мисли за втора АЕЦ, за да постигне климатичните си цели - 1
Снимка: Shutterstock

Словения ще продължи напред с плановете си за изграждане на втора АЕЦ, тъй като властите в страната са си постави цел постепенно да спрат използването на въглища до 2033 година. Това обаче няма да е евтино, призна в интервю Деян Параван, изпълнителен директор на компанията GEN Energija, която стои зад проекта.

Тъй като опасенията за изменението на климата и енергийната сигурност повишават интереса към ядрената енергия, правителството на Словения създаде специална работна група, за да продължи напред с новия атомен проект, наречен JEK2, предаде агенция Bloomberg.

Проекта на GEN, която е 100% публична собственост, предвижда изграждане на нови до 2400 мегавата атомни мощности, въпреки че първоначалните разчети бяха за 1100 мегавата. Запитан за евентуалната цена и дали има вероятност цифрата да надхвърли 10 милиарда евро, Параван каза, че действително става дума за подобен размер на инвестиции.

Настоящата целева дата за завършването на проекта е 2038 г. По думите на Параван окончателно инвестиционно решение може да бъде взето до 2028 г. Сред потенциалните строители на електроцентралата са американската Westinghouse , френската EDF и Korea Hydro & Nuclear Power Co Ltd. Словения експлоатира един енергоблок в АЕЦ „Кръшко“, който е съсобственост и на съседна Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Василев &

    2 7 Отговор
    Да взимат нашата
  • 2 12343211

    19 0 Отговор
    Ами не блеят....
  • 3 Европейски съюз всеки за себе си

    2 3 Отговор
    Германия затваря и последните си три АЕЦ... Спирането на атомните електроцентрали на 15 април...

    Коментиран от #4

  • 4 Иванов

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Европейски съюз всеки за себе си":

    Иди и се прегледай при читав лекар !!!!!
  • 5 А нашите

    4 1 Отговор
    Какавани разпродадоха готовото и платено оборудване!!! Ама, били умни, казват. Кой ли им вярва?
Новини по държави: