Last news in Fakti

29 Октомври, 2023 14:21 1 492 53

Атомната енергетика ще е част от чистите технологии за декарбонизация на Европа

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • декарбонизация-
  • европа-
  • ес-
  • чисти технологии-
  • атомни централи

Споразумението на Комисията по индустрия трябва да бъде потвърдено чрез гласуване на пленарната сесия на ЕП

Атомната енергетика ще е част от чистите технологии за декарбонизация на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент гласува връщане на ядрената енергия в списъка на технологиите, отговарящи на условията за преференциално финансиране, като част от пътя на Европа към икономика с нулеви въглеродни емисии, предаде Euractiv.com.

Европейската комисия внесе своя Закон за промишленост без въглероден отпечатък през март тази година като отговор на Закона за ограничаване на инфлацията в САЩ, който предоставя милиарди субсидии за чисти индустрии.

Първоначалното предложение в закона, което предизвика противоречия, даваше предимство само на „стратегически“ технологии като слънчеви панели, батерии и термопомпи, като същевременно изключи други като ядрената енергетика. Впоследствие използването на мирния атом бе върнат отново като една от предпочитаните зелени технологии за съживяване на европейската промишленост, съгласно политическо споразумение, постигнато от депутатите в Европейския парламент.

Така преференциалният списък бе разширен до 16 технологии – включително всички видове ядрено делене, както и термоядрен синтез, устойчиви горива и биогаз. Основната цел в закона остава същата - 40% от изброените технологии, инсталирани на континента, трябва да бъдат произведени в Европа. Тази амбициозна задача обаче няма правно обвързващо задължение. Споразумението на Комисията по индустрия трябва да бъде потвърдено чрез гласуване на пленарната сесия на Европейския парламент през ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    41 2 Отговор
    Горките закрити 4 блока на Козлодуй

    Коментиран от #3, #9, #13

  • 2 Путинофил

    7 27 Отговор
    Аз съм против ядрените централи в бг. Те са опасни. В Турция са по безопасни

    Коментиран от #5, #8

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    Вярно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мхмм

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Това си е предсказание за едно близко бъдеще
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Грета Тумберг

    1 11 Отговор
    Докато Зелените сме на власт в Германия това няма да стане! Или, искате да напуснем EU като UK@!
  • 8 нали

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Султана знае как да прави ядрени централи. Руснаците му помагат. Те са безопасни и чисти.

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дете Индиго

    19 0 Отговор
    Днеска има глобално затопляне утре може да дойде глобално застудяване и ледена епоха хубаво ще е да сме подготвени с някоя и друга ядрена електроцентрала.
    Чух теза че затоплянето и застудяването са на 24 000 годишен цикъл ,че земята се приближава и отдалечава от слънцето и затова има временно затопляне и временна ледена епоха и в двата случая ще ни трябва ток за да преминем през тези временни периоди на затопляне и застудяване , а борбата със въглеродният двуокис е наливане на вода в кофа без дъно демек гонене на вятъра ,тоест безсмислено и напразно полагане на усилия
  • 13 Крум

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    Една тиква казваше,че Белене било гьол....после подари на укрите реактор....една куневица ни затвори 4 реактора,които уж били опасни ....а глупавия бай Тоше,направи 6 реактора в Козлодуй и подготви площадка с лиценз и основи за още 2....и бяхме основен и единствен износител на ток за страните около нас....ей такива тоталитарни работи....а сега чакаме с въглеродния отпечатък от урсула перки да въртим било обаче демократично.

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Читател

    20 0 Отговор
    Атака а оня хубавица с кривата муцка Кунева Пръмова затвори блоговете на Козлодуй без никой да я кара и в противоречие на парламента.Защо не осъдена до живот за заплаха на националната сигурност.

    Коментиран от #20

  • 17 хихих

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "нали":

    Фесовете и те са червени. Даже и православни такива.
  • 18 Хи хи хи

    8 0 Отговор
    Германците пак си стреляха в и двете колена
  • 19 212121212

    4 2 Отговор
    Бабати Меркел за малко да затръка и германия и еу. Сега нещата започват да си се нормализират. Писна ми от талибаноиди и дуски копейки
  • 20 или

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Читател":

    поне да я бяха осъдили за злоупотреба с власт.
  • 21 От чужбина

    16 3 Отговор

    До коментар #13 от "Крум":

    Ами ДА. Бай ви Тошо им каза, че НЕмогат да го боядисат това което е построил и те за това решиха направо да го разрушават.
  • 22 От чужбина

    4 3 Отговор
    Виждам, че някои в коментарите си споменават за безопасността на АЕЦ. Тук мога да ви кажа, че с математически методи може да се пресметне приблизително кога може да възникне някаква авария. За пример - през 19ти век няма нито една самолетна катастрофа защото самолети не е имало. Сега, макар въздушния транспорт да се оказва най-безопасен според броя пътници и изминато разстояние все пак се случва някой самолет да падне. Подобно е и с АЕЦ. Авария от типа на Чернобил и Фукошима се оказват "нормални" в това отношение. Или с други думи щом има АЕЦ то рано или късно ще се появи и някоя авария. Това е за съжаление истината. А човечеството за да си задоволи нуждите от енергия ще трябва да построи доста атомни блокове.

    Коментиран от #25, #53

  • 23 нещо си в грешка

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    опасността на АЕЦ не е провокирана от екологичното замърсяване с въглеродни емисии. В този контекст, всяка АЕЦ е толкова екологична, колкото и всяко ВЕИ.
    Опасността е потенциала за радиоактивно замърсяване, но за неговото предотвратяване са взети достатъчно мерки и непрекъснато се работи за елеминирането му като възможност за реализиация.

    Коментиран от #39, #40, #41, #42, #43, #46, #48

  • 24 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    вятърната генерация в огромни загуби заради монопол и вдигане цените на оборудването.

    Коментиран от #45

  • 25 от българия

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "От чужбина":

    мислиш ли, че казваш нещо, което останалите не знаят?
    То и по улиците да ходиш пак може да пострадаш от куп заобикалящите рискове. А замислял ли си се какво приемаш с вода (нищо, че я пречистват) или какво приемаш с храната (нищо, че те убеждават, че я контолират). Въобще даваш ли си сметка колко народ изчезва от "контролирани" рискове, които дори не приемаш за такива.
    Въпроса е какво си готов да приемеш. И как се следи, че изискванията се спазват. Тя и земята се тресе доста по-често от авариите на самолетите дори, но не спиш в полето, нали.
  • 26 Световните зaпacи

    2 3 Отговор
    нa урaн ca 4млн. тoнa, a зa гoдинa ce дoбивaт 40 000т. Зa 100г. щe ce изчeрпи или щe пocкъпнe мнoгo. Aтoмнитe цeнтрaли трябвa дa ca c урaн238, т.e. нa бързи нeутрoни, a ceгa cтрoящитe ce ca нa тoплинни нeутрoни дeлящи урaн235. Ядрeнaтa eнeргия e eдинcтвeнaтa кoятo нe e прeoбрaзувaнa cлънчeвa, a e дoшлa oт Кocмoca. Тя e нeвъзoбнoвяeмa и тoвa ce прeмълчaвa. Ще свърши след 200-300 години, а радиоактивните отпадъци ще трябва да се пазят поне 100 000 години.

    Коментиран от #31, #33, #38

  • 27 ????

    9 0 Отговор
    Нали досега плакахте колко са вредни тия атомни централи за околната среда,сега пък биле отговаряли на нормите?!! Май и вий не знаете какво искате ??Ами я си гледайте вашите работи и ний да си гледаме нашите,стига сте се правили на големи разбирачи,като неможете да разделите сламата на две магарета.
  • 28 И така

    8 1 Отговор
    Русия е изпреварила с 20 г. Сащ в атомната енергетика - имат и технологиите, и ресурсите!
  • 29 А ми

    7 0 Отговор
    тогава защо досега ни затваряхте нашите и ни пречехте бре, мръсници?
  • 30 Градинарката

    7 0 Отговор
    Значи турчилята много далновидни щом от няколко години въпреки всички майтапи заложиха на атомната енергетика.

    Има много да се научим от тях.

    Когато не знаеш какво, кога и как да садиш в градината си най добре е да гледаш какво прави съседа ти.
  • 31 така е

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Световните зaпacи":

    изчерпаема е. Обаче имаш грешка в сметките. Това гориво, което е използвано може да влезе отново в действие. когато успеят да направят достатъчно безопасни реакторите на бързи неутрони, т.е. когато реализират АЕЦ 4 поколение. Следователно, могат да постигнат добро използване на материала за поне 500 години напред без да е необходим някакъв колосален добив, т.е. напълно е възможно да въведат нещо като рециклиране и повторна употреба. Къде би бил света междувременно, колко напред би отишъл в развитието си?
    Осигуряване на стабилно и относително евтино електрозахранване е одовен фактор за прогреса. Така че, няма как да се мине без АЕЦ, освен ако не си готов да "тъпчеш на едно място" в развитието си.

    Коментиран от #34, #49, #51

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аре бе

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Световните зaпacи":

    И КВО ОТ ТОВА ЩЕ СЕ ПАЗЯТ ТАМ ОТ ДЕТО СА ДОБИТИ ДА НЕ СА ПАДНАЛИ НА ЗЕМЯТА ВЧЕРА

    Коментиран от #36

  • 34 Хората ще си

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "така е":

    останат същите зверове каквито са и сега, например уран238 който де дели с бързи неутрони се ползва в противотанковите снаряди и се унищожава безвъзвратно. Ползва се и като броня във военната техника, за баласт на скъпи яхти...
  • 35 Димитър

    2 0 Отговор
    О не, ВЕИ-тата сега ще загинат. Каква трагедия, каква мъка.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ами

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Световните зaпacи":

    световните запаси от уранова руда са 6,2 милиона тона. За 2019 година са произведени 54 000 тона уран

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Говорим за порядъци,

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "ами":

    явно оценката с която разполагаш е по-нова или по-оптимистична. По моите сметки излизат 100г. по твоите 115г. когато ще свърши евтиния уран, а радиоактивните хранилища трябва поне 100 000г. да се пазят от терористи, те не могат да бъдат премествани. Само проблеми ще се създадат на следващите поколения за няколко стотин години евтина енергия.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "нещо си в грешка":

    Явно , че пак си в грешка , щом видя въглеродни емисии в коментар за АЕЦ ❗❗❗
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "така е":

    До Така е.
    Руснаците вече го правят рециклирането на ползван уран.
  • 50 Шопо

    3 0 Отговор
    Въдлерода е нужен на растенията за да живеят.
  • 51 От чужбина

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "така е":

    Всички които пишете за реактори на бързи неутрони и по-добро ползване на горивото не сте достатъчно на ясно с процеса. И така: Чрез бързи неутрони се дели и лекия и тежкия уран. Споменава се тежкия защото е в много по-големи количества и е мнооого евтин. В действителност в тези реактори се поучава процес на поглъщане на неутрони предимно от тежкия уран 238 /резонансни неутрони/ и следващото му превръщане в плутонии 239. От своя страна плутония се явява горивото което може да замени по-лекия уран 235. Ако пуснем реактор на бързи неутрони то първоначалното гориво може да е Уран 235 /Обогатен уран по изотопа 235 до ...примерно 30%/ Около активната зона на такъв реактор се поставя слой от тежкия Уран 238 който се превръща в плутонии. Така в крайна сметка когато спрем реактора и изследваме колко лек уран сме "изгорили" и колко ново гориво - плутонии сме получили се оказва, че може да имаме в повече. Или ако сме изразходили килограм Уран 235, то може да сме получили примерно 1.1-1.2 килограма плутонии. Това НЕ е препетум-мобиле. Просто тежкия уран 238 за да го "изгорим" първо го превръщаме в плутонии чрез добавяне на един неутрон, а след това в друг реактор или друг горивен цикъл изгаряме този плутонии. Защо обаче това става точно в реактори на бързи неутрони? Защото там няма забавител. В процеса на забавяне на неутроните много от тях се поглъщат от останалите материали в активната зона на реактора. За пример при сегашните водни реактори неутроните се забавят и
  • 52 От чужбина - продължение

    0 0 Отговор
    За пример при сегашните водни реактори неутроните се забавят и част се поглъщат за да се регулира и поддържа мощността. Така тези неутрони са "убити" без да се ползват. Все пак водните реактори за сега се считат като едни от най-удачните за гражданско използване за производство на топлина и електричество. Когато четете за ураново гориво и световния добив е редно да ви кажат за какво точно става въпрос. Добит природен металически уран ли? Вероятно НЕ! Веществото тоето се "движи" из ядрените заводи е Урановшестафуорид. Това е веществото което е "носител: на урана и това е което се обогатява. Ако не се лъжа и това е което се търгува като междинен продукт, но с различни степени на обогатяване по Уран 235. За целите на енергетиката това вещество се превръща в Урановдвуокис който се пресова до голяма плътност и след това се изпича в пещи. Така се получават таблетки които може да се каже, че са вид керамика. Тези таблетки се обработват до точен размер и се пълнят в тръбички от циркониева сплав. Елемента цирконии е "прозрачен" за неутроните, не ги поглъща и това го прави стратегически материал за ядрената енергетика. Напълнените тръбички се сглабат в касети. Именно тези касети България купува като гориво, но това вече до голяма степен се явява завършен продукт.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.