Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 16:58 3 081 16

Властите в Италия искат АЕЦ до 2032 година

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • атомна централа-
  • енергетика-
  • италия-
  • рим-
  • матео салвини

Ядрената енергия има нисък въглероден отпечатък

Властите в Италия искат АЕЦ до 2032 година - 1
Снимка: Shutterstock

Вицепремиерът и министър на транспорта и инфраструктурата на Италия Матео Салвини се надява страната отново да произвежда електроенергия от собствена атомна централа до 2032 година, предаде агенция АНСА.

Властите в Рим затвориха ядрените си централи през 1990 г. след референдум. В Италия обаче се чуват все повече призиви за преосмисляне на тази политика, като се има предвид, че ядрената енергия има нисък въглероден отпечатък и трябва да се намалят емисиите на парникови газове, за да се постигнат европейските и международни цели за борба с климатичните промени.

През септември правителството на Джорджия Мелони заяви, че ще представи пътна карта за възможно връщане на ядрената енергия в Италия в рамките на седем месеца. „Попитах инженерите в моето министерство и те казаха, че ако започнем през 2024 г., през 2032 г. ще можем да включим към мрежата първа атомна мощност“, заяви Салвини пред журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема лабаво

    14 2 Отговор
    Никакъв АЕЦ! ВЕИ-та, бежанци, европейски ценности и туй то. Всяка жаба да си знае стола, още по-малко жабарите. АЕЦ-овете, както и ТЕЦ-овете са за отличници, китайски и турски отличници. Особено за братята турци. Те са на принципа ОКАДИ ОРТАЛЪКА, ЧЕ ДА ТЕ УВАЖАВАТ и то най-вече от ЕС да те уважават.

    Коментиран от #7

  • 2 АЛО АСПИРИНЕСТАТА

    25 0 Отговор
    ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА НЯМА НЯМАААААА ЗАПОМНИ. НЯМА ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК
  • 3 Властите в Италия може,

    32 1 Отговор
    но нашите - НЕ РАЗРЕШАВАТ! Мирише им на Русия, а ние знаем, че ни тикат да сме най-големите противници на тази страна в света.
  • 4 Крум

    34 1 Отговор
    Тиквуна викаше това е гьол и подари реактор на усрания. Куневица с yes затвори 4 реактора. Италиамци и французи искат атомна енергия,германците пък отвориха въглищните централи,турците освен ,че взеха газа и петрола от русия и бившите републики,намериха и си копаят свой газ,строят атомни централи,поне2. Ей такива работи.
  • 5 Даа!,

    25 2 Отговор
    Французи-42 реактора! Нито един не е изведен от производството. Италия- ще строи.Комшиите започнаха и ще е пуснат скоро в експлоатация втораАЕЦ.Румъния,ни дишаше прахта в тази сфера .Куневица унищожи четири работещи реактора,за да могат румънците да си вдигнат своя в Черна вода.Англетата и те ще построят още мощности.Умен гащник- Ганчо,си харизва два платени реактора,с готова лицензирана площадка от МАГАТЕ( само там сме хвърлили стотици милиони) за да е напредничав.Сега като вкара уестингчо с горивото и сме тотал щета.Равносилно да имаш кола,но който ти налива бензина,да ти определя цената на всеки километър пробег.Оставям встрани,супер проблема с отработените ядрени касети.Едно хранилище ще ни струва над 3 милиарда наши дни.А ежегодната подръжка е над 100 милиона..Както казва един умен нашенец...Ако има световно първенство за глупаци,ние ще се класираме втори.Защото сме толкова глупави,че не можем да стигнем първо място!

    Коментиран от #12

  • 6 Може да внесат кораби ядрени централи

    4 1 Отговор
    От САЩ може и подводници вода в морето има пристанища също
    Манджаре Милениум
    Сенца манджаре сенца Милениум
    Уно пер тути тути пер уно
  • 7 гост

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Нема лабаво":

    Много е смешно , когато пълни лаици почнат да се мислят за разбирачи или по-лошото , да си мислят , че другите са по-лаици от тях , хахах !! Турция ще има АЕЦ след не по-рано от 4-5 години !! И този АЕЦ ще представлява ПОД 2 (ДВА) ПРОЦЕНТ ОТ ИНСТАЛИРАНИТЕ МОЩНОСТИ в Турция !! Защото в Турция в момента има инсталирани над 98 Гигавата мощности , които нарастват средно с 6-7 Гигавата годишно !!! Без нито един Гигават до момента и в следващите години !! Което значи , че след 4-5 години мощностите ще са поне 120-130 Гигавата , от които АЕЦ ще е 2 (ДВА) Гигавата или 1,5 % !!!!!!!!!!!!! Дори Турция да построи втора централа след 12-15 години , щото толкова строи сегашната и още не е завършена , дотогава пак другите мощности ще са пак в същото съотношение !!! И о ужас , мощностите от ВЕИ в МОМЕНТА са 48 Гигавата или почти 50 % от всичките и Турция има официална цел до 2035 да достигнат 70 % от всичките !! Толкоз за опорките на неуки коне с капаци !!!

    Коментиран от #16

  • 8 макс

    16 1 Отговор
    Само нашите пуьовци за нищо не стават!!!От енергиен фактор в региона в миналото,ще ни превърнат в най-големият консуматор

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    3 14 Отговор

    До коментар #8 от "макс":

    Единствения който не става за нищо са руските подлоги , дето си въобразяват , че предизвикват друго освен смях с глупостите , дето ръсят !!! Италия за 7 години не може да построи абсолютно нищо , освен да отвори 2-3 от последно затворените стари реактори и то за не повече от 10-15 години срок след повторното отваряне !!! Второ това ще бъде един нищожен дял от не повече от 5 % от мощностите на Италия , която е заложила над 10 ПЪТИ повече мощности от ВЕИ за същия период !!! И това е единствения смислен начин да се прави нещо подобно , защото нова АЕЦ е вече НЕВЪЗВРЪЩАЕМА !!!! Защото цената на тока от НОВА АЕЦ ще е поне 2 ПЪТИ по-висока от ТЕЦ на газ дори с таксите за емисии и 3-4 пъти по-висока от ВЕИ !!! Това , което се случва е момента с ТЕЦ на въглища до 10 години предстои да се случи с ТЕЦ на газ , а след още 4-5 години и със СТАРИТЕ АЕЦ !!!! Повтарям със старите , защото новите отдавна да абсолютно непродаваеми като цена !!! И вденете най-после , тока от Козлодуй е евтин , защото тази централа е изплатена преди повече от 20 години !!! Ако беше построена преди 10 години даже , тока и щеше да е поне два ПЪТИ ПО-СКЪП от въглищните централи в момента , дори с таксите за емисии !!!! И спрете с тоя АЕЦ в Турция , поне прочетете при какви условия се строи !!! А именно ИЗЦЯЛО ЗА СМЕТКА НА РОСАТОМ , БЕЗ ДОГОВОР за изкупуване на тока !!! Тоест ще продава на борсата и ако е на загуба , а той ЩЕ Е НА ЗАГУБА , това си е проблем само и единствено на Раша !!!

    Коментиран от #10, #13, #15

  • 10 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Понеже не стигна мястото , условията предложени на Турция от Раша за АЕЦ са само за да си продадат безаналоговите кюнци С-400 и да се хвалят , че са ги продали на страна от НАТО !!! И за да има Росатом поне един обект в Европа или поне близо до нея , щото друг няма да има повече посмъртно !!! В Унгария НЯМА ДА ИМА нов руски блок , това са приказки на Орбан за наивници , той самия знае ,че това може да стане не по-рано от 15-20 години при идеални условия , а ЕС ще направи каквото трябва да го спре , а и той няма да изкара и половината от тия години на власт !!!
  • 11 Ами

    8 1 Отговор
    само нашите заднолизци не искат да имаме евтини енергоизточници!
  • 12 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Даа!,":

    Франция има затворени над 15 стари реактора и в следващите 10-15 години има поне още толкова за затваряне !! Италия нищо няма да строи , щото 7 години не стигат даже за разрешение от ядрената агенция за нов реактор , да не говорим за проект , да не говорим за строеж !!! "Комшиите" , демек Турция дори първия си АЕЦ няма да пуснат още поне 5 години , да не говорим при какви условия се строи , той втори му се прищял , хахахаххаха !!! На кого тия бабини деветини , на дружките от клуб "Деменция" ???? Хахахахха !!!

    Коментиран от #14

  • 13 Знайко

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Хем не знаеш, хем спамиш!
    Росатом строи центаралата за своя сметка, а поради това , че е ако има авария ще е на чужда територия взима 50 % от тока и си го продава или ако и е изгодно си го внася , или още по-добре го продава на юг където цените са други!
    Останалите 50% Турция щше си ги ползва м продава, препродава или квото си иска.
    Акую вече е заредена и работи.
    НИе какво заредихме?
  • 14 Знайко

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Необичайно е но си прав-Франция тепърва ще затваря блокове, защото няма да има с какво да ги зарежда, понеже я изгониха от Африка.
    Не се напъвай толкова да обясниш неадекватната европейска политика по отношение на енергетиката.
    Дори да я обясниш някак си, тя ще се провали в следващитев 6 месеца.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кой лъже?

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    АЕЦ Акую ще заработи още догодина, с първия си реактор. До 4-5 години ще работи на пълна мощност, 4800 мегавата. Което ще е 10% от произвежданата електроенергия в Турция. А после още два АЕЦ следват.
Новини по държави: