Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 06:18 838 4

В Германия осъдиха на доживотен затвор за военни престъпления член на сирийска милиция

  • германия-
  • съд-
  • доживотен затвор-
  • сирийска милиция-
  • убийства

Петдесет и пет годишният Моафак Д. беше признат за виновен от окръжния съд в Берлин за четворно убийство и два опита за убийство

Апатрид и бивш член на сирийска милиция, беше осъден в Берлин на доживотен затвор за военни престъпления и убийството през 2014 г. на най-малко четирима цивилни в бежанския лагер "Ярмук" в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петдесет и пет годишният Моафак Д. беше признат за виновен от окръжния съд в Берлин за четворно убийство и два опита за убийство.

Според съда в качеството си на член на правителствена милиция, обвиняемият е стрелял на 23 март 2014 г. в предградие на Дамаск с противотанков гранатомет срещу тълпа от хора, очакващи храна.

Адвокатите му пледираха невинен, като уверяваха, че обвиняемият не е бил на мястото на инцидента в този ден.

Всичко ни кара да вярваме, че има "значително повече" убити и ранени от четиримата убити и двама тежко ранени, които в крайна сметка бяха установени от съда, казаха в решението си съдиите.

Въпросните събития са се разиграли в бежанския лагер "Ярмук", в покрайнините на сирийската столица, който първоначално е приютявал палестинци.

Милиции, наети от сирийския президент Башар Асад, стъпиха там между 2013 и 2015 г. и обградиха района, като частично лишиха жителите от храна, вода и медицински грижи.

Обвиняемият е бил член на една от тези милиции, Движението за свободна Палестина (ДСП), и в деня на инцидента е охранявал пропускателен пункт, за да контролира разпределението на храна от хуманитарна организация.

Според съдия Делия Нойман, която председателства изслушването, той е стрелял в тълпата, за да "отмъсти и накаже безпомощните жители на квартала".

Според прокуратурата обвиняемият е бил "ядосан" след смъртта на неговия племенник, убит два дни по-рано, вероятно от бойци от Свободната сирийска армия (ССА).

Моафак Д. пристига в Германия през 2018 г. в рамките на програма за събиране на семейства, но по-късно е бил арестуван.

Той бе съден в Германия въз основа на принципа на универсалната юрисдикция за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма начин..

    7 1 Отговор
    Атлантическите ценности са в Европа от много години...
    А куромпираната вещица Курсула кога ще я осъдите ? Тя е убила много повече и ще продължава...
  • 2 фейк

    2 1 Отговор
    Защото бил от милиции на Асад..а тези които дойдоха от другата страна идил..колиха,бесиха..и днеска се разхождат по улиците на бивша бяла европа, а днеска евро-джамахирия...тях не ги пипайте,те са вашите кучи синове..тях ще използвате за терор в европа..
  • 3 куку

    2 1 Отговор
    създадохте талибани..а от там се отделиха други групи..идил, ислямски джихад..всяка по-радикална..резултати са налице..от събаряне на американските кули до сега спонсорирани от запада и сащ....последно оставиха афганистан ,напълниха памперси и сега целия свят смърди на развалено..
  • 4 дядото

    2 1 Отговор
    има нещо неясно в тази история.дори да е виновен,този човек не е бил германски гражданин тогава.да бъде съден,но защо от германски съд,има ли той яристикция за сирия и нейни граждани.в най-добрия случай има международни съдилища.до някой ден самозабравилия се запад ще започне да съди хора от целия свят,без значение мястото на извършване на престъпление.явно е част от бленувания нов световен ред
Новини по държави: