Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2023 16:23 1 210 33

Германия обеща още подкрепа за Украйна

  • германия-
  • танк-
  • русия-
  • берлин-
  • франк-валтер щайнмайер

Същевременно руски танк Т-72, пострадал тежко във войната в Украйна, беше докаран и разположен пред руското посолство в Берлин в знак на протест

Германия обеща още подкрепа за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща още мащабна подкрепа за Украйна. Обещанието той направи по време на официална церемония по повод първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна. Тази годишнина се отбелязва днес с разнородни прояви и демонстрации в цяла Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"В момента Германия е най-големият поддръжник на Украйна на европейския континент, в това число по отношение на военната помощ", заяви държавният глава на Германия на церемонията, състояла се в официалната резиденция на германските президенти - двореца "Белвю". Съдомакин на събитието бе украинският посланик в Германия Олексий Макеев. На церемонията присъстваха и германският канцлер Олаф Шолц, както и членове на неговото правителство.

Още новини от Украйна

"Въпреки всички оспорвани и понякога разгорещени дебати, сигурен съм, че ще продължим да бъдем най-големият поддръжник на Украйна", каза президентът и добави, че "на Германия може да се разчита" в дългосрочен план.

Щайнмайер е от Германската социалдемократическа партия на Олаф Шолц, която бе силно критикувана заради миналите си близки връзки с Русия. Избухването на войната миналата година обаче доведе до сериозно преосмисляне на германските отношения с Москва и най-вече, когато се стигна до прекратяване на вноса на горива от Русия, отбелязва ДПА.

Дори и Путин да иска да спечели с цялата си мощ, истината е, че "този, който позволява извършването на убийства, който бомбардира Украйна и я разкъсва на парчета, който разрушава градове и отвлича деца, който оставя кръвта на собствените си войници да изтича ден след ден в безсмислени сражения, никога няма да остане в историята като победител, той вече е загубил битката!", подчерта Щайнмайер.

Германският президент добави, че помощта, която Западът оказва на Украйна да се защити не е това, което удължава войната, а, че всъщност самата Русия удължава конфликта. "Нито Украйна, нито нейните съюзници, а самата Русия, е тази, която отказва примирие", каза той.

В речта си днес Щайнмайер говори и за предложението на Пекин за постигане на мир в Украйна, допълва Франс прес.

Той изрази съмнения относно конструктивната роля, която би могла да изиграе Китай за постигане на мир в тази страна.

"Всяко конструктивно предложение, което ни доближава до един справедлив мир, е добре дошло. Но все още е съмнително, че Китай, една световна сила, иска да играе такава конструктивна роля. Но ако такъв е случаят, тогава Китай не трябва само да говори с Москва, но и с Киев. Ако такъв е случаят, то тогава Китай трябва да се присъедини и към огромното мнозинство от държави и да се ангажира за мира под егидата на ООН", заяви Щайнмайер.

Украинският президент Володимир Зеленски се включи видеоконферентно събитието и благодари на Германия за нейната подкрепа. "Още от първите мигове на руската инвазия Германия беше с нас. Германия ни помага да защитим Украйна от руския терор и Германия ще бъде с нас в деня на победата ни за свобода", каза той.

Зеленски благодари специално на Щайнмайер и Шолц. "Благодаря Ви, г-н Президент. Благодаря, Олаф, за това, че вярвате в Украйна, в нашия народ и в ценностите, които споделяме за свободна, обединена и мирна Европа", каза той.

Украинският президент изрази увереност в победата на Украйна и каза, че сега е моментът да се възстанови мирът с помощта на куража на украинския народ и на оръжията, с които разполага страната му.

Като част от проявите по повод годишнината от войната в Украйна украинското знаме бе издигнато пред двореца, пред Райхстага и пред други сгради в Берлин, съобщава агенцията.

Изявления за войната направиха и редица германски министри, намиращи се извън Германия в този момент.

"Както може да се очаква не може да има никакви бизнес отношения с Русия и за в бъдеще, докато тази брутална война продължава, няма да има никакви бизнес отношения с Русия, каза финансовият министър Кристан Линднер в кулоарите на среща на Г20 в индийския град Бенгалуру.

Многобройни чествания, демонстрации, протести и възпоменателни церемонии се провеждат из цяла Германия днес по случай годишнината, отбелязва ДПА.

Украинци и техни привърженици планират да излязат днес следобед организират например голяма демонстрация в Берлин, в която официално са се регистрирали да участват най-малко 12 500 души. Под надслов "Никога няма да забравим" шествието ще стигне до Бранденбургската врата, където ще се присъедини към друга демонстрация, чийто надслов е "Подкрепи Украйна" и на която ще присъстват 12 000 души. Кметицата на Берлин Франциска Гифай и украинският посланик Макеев също ще присъстват.

Ще се проведат и по-малобройни демонстрации, като някои от тях ще са на привърженици на идеята за преговори с Русия вместо изпращане на оръжия за Украйна.

Същевременно руски танк Т-72, пострадал тежко във войната в Украйна, бе докаран и разположен пред руското посолство в Берлин в знак на протест.

А жива верига, дълга почти 60 км, ще бъде сформирана между Мюнстер и Оснабрук, северно от Дортмунд, като част от проявите по повод годишнината от войната в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха ха ха ха ха

    5 9 Отговор
    Германия е с Русия..

    Коментиран от #32

  • 5 както преди началото на ВСВ

    24 6 Отговор
    бнацистките кучета отново са нсъскани от масонските си господари срещу русия... финалът някои го знаем

    Коментиран от #7, #14, #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    7 3 Отговор
    Това на снимката не е Т72.

    Коментиран от #19

  • 10 хайдутин

    12 3 Отговор
    мъжко е да обещаеш, човешко е да не го изпълниш.
  • 11 Ъхъ

    19 4 Отговор
    Те танковете ще дойдат в Берлин, не изпреварвайте събитията!
  • 12 Иван Грозни

    15 3 Отговор
    много ги боли фрицовете
  • 13 Перо

    15 1 Отговор
    Нещо, движение “Граждани на райха” им убъркват джендърските сметки! Също и “Алтернатива за Германия”!
  • 14 Краут

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "както преди началото на ВСВ":

    Още боклуците не зная как спечелиха. Победените в момента живеят като победители.

    Коментиран от #24

  • 15 Краут

    1 1 Отговор
    не знаят
  • 16 Сменям си ник-а

    6 1 Отговор
    А Сирия и Афганистан ще ПОДПРЪТ германците
  • 17 Цончо

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "както преди началото на ВСВ":

    Искаш да кажеш началото на ВСВ в което СССР и Германия подписват пакт за ненападение и си разделят Полша ли? Тогава когато СССР и Нацистите правят парад и маршируват един до друг? За това ли говорим?
  • 18 Статистик

    6 1 Отговор
    Мдаа...а след някой месец пред германското посолство в Москва ще се изтипоса некой стопен леопард, барабар с немския екипаж...

    Коментиран от #22

  • 19 АУУУУУ

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Това на снимката е РУСКИ ТАНК......Е рацбира се са изхвърлили рашистите отвътре 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 20 Либо-Путин

    7 2 Отговор
    След някоя година ще се танцува пак казачок в Берлин, но май на старите Бритишхомо им се иска и на тях. Но е нормално е светът да вземе нов курс на развитие.

    Коментиран от #25

  • 21 АУУУУУ

    2 0 Отговор
    ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ.......🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 22 АУУУУУ

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Статистик":

    И ОТНОВО ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 23 Анализатор

    6 0 Отговор
    Вие от тази част на Европа,чели сте,слушали сте,че бяхте бити е..ни по времето на окупацията през втората световна война,защо не си седите на задниците?
  • 24 Ехехе хе

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Краут":

    Победените живееха само от кражби... Ограбваха ресурсите на цял един континент... Също като нашите т.н. мутри от зората на прехода.. Те също живееха добре, нали? Или не си бил роден тогава?

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Краут

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ехехе хе":

    Германия в сравнение с Франция и Англия, колко колонии имаха в Африка? А?
  • 28 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ехехе хе":

    Тия нашите не забелязват че "победителите" живеят и за наша сметка в това число. Ама как да го разберат. Държавите в Южна Америка, Африка, Индия и Китай это откъде идва охолния живот на колонизаторите.
  • 29 Наркос

    5 0 Отговор
    Който е гледал документални филми за ВСВ ще направи аналогия. Отново в Берлин , отново пламенни речи и отново сигурна победа.
    Накрая всички знаем какво следва.
  • 30 Пич

    5 1 Отговор
    Немците са болно и бездарно племе.
  • 31 АМА ПУ.РУ.ФИЛИ,

    1 0 Отговор
    РАДВАЙТЕ СЕ БЕ
    РАДВАЙТЕ СЕ БЕ
    НАЛИ ПРЕДИ ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ
    ПАК УКРАИНЦИТЕ БЯХА
    ПЪРВИ В ГЕРМАНИЯ, БЕ😀😀😀
    АМА ИМА ДРЕВНА ПОГОВОРКА:
    „ПАЛАЧИНКАТА ВИНАГИ
    ИМА ДВЕ СТРАНИ”☝.......
  • 32 Цитат

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха ха ха":

    "Ако Путин реши, че утре промени курса си на 360 градуса, целият свят ще бъде щастлив“, каза Бърбок. И Путин го направи за удоволствие и щастие на Бербок , щото 360 градуса е пак същата посока.

    Коментиран от #33

  • 33 Цитат

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Цитат":

    Русия прави отстъпки. Никой не е очаквал това от Путин.

    "Реших да приема предложението на фрау Бърбок и да обърна политиката си, беше дадена заповед в полунощ на 19 февруари 2023 г. всички да се обърнат на 360 градуса. Можете да премахнете санкциите и да спрете да изпомпвате оръжия в Украйна", Владимир Путин.
Новини по държави: