Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2023 11:06 2 722 83

Военните поуки, които може да вземе България от войната в Украйна

  • украйна-
  • съби събев-
  • русия-
  • война-
  • българия-
  • владимир путин-
  • армия-
  • въоръжение-
  • нато

Солидарността в рамките на двата съюза, в които членуваме, трябва да бъде една доминанта в нашата външна политика

Военните поуки, които може да вземе България от войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса. Неговият анализ е направен за БГНЕС:

България трябва да извлече политически и военни уроци от войната на Русия в Украйна, която Владимир Путин започна преди една година на 24 февруари 2022 г.

От политическата страна тази война ясно показа, че солидарността и подкрепата към жертвата на войната днес през XXI век има изключително значение. Както НАТО, така и ЕС показаха едно високо ниво на подкрепа и оказаха помощ на Украйна, в която всички страни, с малки изключения, се включиха най-активно. Благодарение на тази помощ и подкрепа Украйна успя да оцелее през тази една година.

България, за съжаление, не стои много добре. Още в началото на войната проличаха някои лековати оценки както от президента, така и от други политици, че войната щяла да приключи бързо и е ясен нейният край, и че на Украйна не трябва да се оказва помощ, защото тя била обречена. Това беше погрешна политическа оценка. Трябваше да се изчака малко и тогава да се даде оценка колко може да издържи тя. След като започна да се оказва военна помощ, нашата страна трябваше да се включи активно. Още повече, че ние имахме какво да предоставим. През първите няколко месеца Украйна разчиташе на собственото си въоръжение, което беше от съветската епоха. България може да помогне, но за съжаление, ние се включихме преди всичко на търговски начала с фирмите, които търгуват с оръжия и боеприпаси, а не като държава.

Солидарността в рамките на двата съюза, в които членуваме, трябва да бъде една доминанта в нашата външна политика. Трябва да допринасяме за взимането на колективните решения в тези съюзи не само декларативно, но и практически с конкретен материален принос, предоставяйки хуманитарна и военна помощ. Това важи дори и днес, когато върховният представител на ЕС за външната политика отправи апел към всички държави да предоставят бързо така нужните боеприпаси, за да може Украйна да се отбранява. Ние разполагаме с излишъци, които са предназначени за утилизация. Вместо да даваме пари за тази цел, можем да ги предоставим на Украйна. Както виждаме и служебният министър на отбраната, и президентът са категорично против това. За съжаление, с това ние показваме не солидарност с Украйна, където живее и голяма българска диаспора. Каква ще бъде оценката им за нашата страна?

От военна гледна точка, военните поуки са, че има крещяща необходимост България да започне в спешен порядък да модернизира нашата армия. Изпуснахме възможността по триъгълната схема да предоставим старо оръжие и за него да получим по-ново, като заместващо от страни-членки на НАТО. Бързата модернизация е необходима. Съвременна система за командване и управление, която нашите военни формирования да използват в реално време. Между Украйна и Русия има коренна противоположност по методите и управлението на силите, докато в Русия е централизирано по веригата надолу, в украинската армия има делегирани права и отговорности на командирите, които могат да вземат конкретни решения в зависимост от ситуацията на бойното поле. На това трябва да учим нашата армия. Трябва да я тренираме в условия максимално близки до една съвременна война. Спешно трябва да модернизираме радиолокационната система, включително изтребителите ни да имат опознавателната система „свой-чужд“, работеща по стандартите на НАТО.

Друга голяма военна поука е синхронизацията на действията на различните родове войски в операциите. Докато Русия показа крещящо неумение в това отношение, Украйна се справя много по-добре. В резултат тя отблъсна агресията и дори възвърна значителна част от окупираните територии. Русия сякаш против постулатите на своята военна доктрина започна войната и дълго време я води без нужното взаимодействие и синхронизация на артилерия, пехота, танкове и авиация. В съвременните условия това е задължително. Има и още много поуки, които тепърва ще се обобщават, но въз основа на тези първи поуки ние трябва да подготвим нашите сили.

Една година след инвазията Русия не изпълни политическите и военни цели във войната срещу Украйна поради абсолютно погрешно планиране. Кремъл встъпи в тази война без да подготви страната и въоръжените си сили за нея. В изготвения първоначален план военната експертиза не беше привлечена в нужната степен. Плановете бяха съставени от службите за сигурност с ограничено привличане на Министерството на отбраната и Генералния щаб. В началото на войната тези планове не бяха сведени до силите, които трябваше да я водят. Тя беше планирана по „кримски“ вариант с някакъв блицкриг, който да овладее столицата Киев за няколко дни, да се смени политическото ръководство и в рамките на две-три седмици да приключи и да започне установяването на окупационна администрация в цяла Украйна.

Това не се случи, защото Москва не разполагаше с нужната разузнавателна информация за подготовката на украинските въоръжени сили и най-вече за волята на Украйна, като държава и общество, да се съпротивлява на тази агресия. Подценена беше и международната подкрепа за Украйна. Във военен план бяха подценени основни принципи на войната в съвременните условия, като например нашествие в много направления без съсредоточаване на силите на едно или най-много две направления, без решителна подкрепа от въздуха и т.н.

Днес руските сили се намират в отбрана и има всички шансове след получаването на по-масирана военна помощ, която се очаква от западните държави – танкове, артилерийски системи – Украйна да успее като страна, която воюва по-грамотно, да направи един решителен пробив в Запорожка област, да излезе на брега на Азовско море, така че да разсече руската армия и да я изолира, като по този начин я принуди да капитулира.

Украйна ще спечели тази отбранителна война, която ѝ се наложи да води срещу инвазията на Русия. Да се надяваме, че към края на лятото и началото на есента на 2023 г. ще имаме много по-ясна картина за самия край на войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    24 63 Отговор
    българите трябва да вземем пример от смелостта на украинците

    Коментиран от #13, #19, #21, #25, #55

  • 2 Българин

    13 50 Отговор
    украинците посрещната агресора-втората в мире с песен на уста и ги могилизират с пълна сила

    Коментиран от #57

  • 3 Теле

    36 7 Отговор
    Да развее белото веднага
  • 4 Българин

    19 49 Отговор
    вече всички разбраха какви ди-ва-ци са ушанките -това са изводите

    Коментиран от #9, #23, #58, #59

  • 5 Колонията Bulgaria

    51 8 Отговор
    вътрешните предатели и англосаксонскоеврейските им госпдоари стремително я тласкат по окраинския сценарий
  • 6 генерал викаш

    42 4 Отговор
    я речи как се окупира страна с 40 милиона население със 150-200 000 армия?!?
    от тук на сетне си обяснявай колкото искаш!
  • 7 Българин

    18 47 Отговор
    слава на Украйна-Путин в Хага!!!!!!

    Коментиран от #40, #62

  • 8 Хайде ,

    50 6 Отговор
    няма нужда генерал Съби да диктува поуките , правейки някаква псевдо дейност ! Хората си имат глава на раменете и най - добре е да се пие вода от извора ! Излишно другарьо !
  • 9 да напомня

    33 9 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    хапчетата

    Коментиран от #15, #18

  • 10 Лесен отговор

    37 2 Отговор
    Анализа е един..че нямаме армия..че командването не знае от коя страна на завесата и че нещата ще продължават така и занапред..висок разход за заплати и цялата боеспособна мощ е на нато
  • 11 Пич

    41 7 Отговор
    Какви поуки ?! Някои от нашите соросолизачи , да в пъти по прости от украинските !!!
  • 12 България

    41 3 Отговор
    Най добре щеше да е да си вземе поуки от миналото, когато са казвали също като Борисов в момента " Трябва да сме от правилната страна на историята". Е, бяхме, резултатът го знаем всички. Обаче този път имам едно усещане, че ще ни е за последно. До тук бяхме май...Наиграхме се.

    Коментиран от #24

  • 13 Петър

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Демек, да вземем пример и от северно македонците, нали?

    Коментиран от #67

  • 14 Урюрвкос

    35 6 Отговор
    Украйна фактически е победила и дойде време за анализи и поуки. Сега дайте другия вариант ако Украйна загуби "ко праим" за какви обици ще си дупчим ушите.
  • 15 Хахаха

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "да напомня":

    Бесогон се казват. Само ботовете дали ги пият? А тоя е бот.
  • 16 Длвф

    28 5 Отговор
    Още една американска подлога
  • 17 пешо

    28 4 Отговор
    стигате с тая украйна омръзнахте на хората
  • 18 Петър

    26 2 Отговор

    До коментар #9 от "да напомня":

    Мисля, че вече е късно за хапчета.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тиква

    36 3 Отговор
    Поуката е, че вече сме били под Фашистко и знаем какво е! Нашите дядовци са били на фронта, и моя дядо който беше танкист винаги ми е казвал - правете каквото правите, но без война и фашизъм!
  • 21 Циганин

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Дай пример! Отиди доброволец и покажи българската смелост на фронта. Гордея се със смели мъже като теб!
  • 22 Поуката е една

    39 4 Отговор
    Ако позволиш на американците да те управляват, те ще те пратят да се биеш с Русия.
    Ти за тях си нищо, един туземец.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 айде

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    взимай пример и заминавай и не се връщай, защото само се пишеш българин, а не си.
  • 26 Токсик

    41 4 Отговор
    Вчера Попов, днес Събев, онзи ден Тагарев....спрете да ни облъчват е с евроатлантически глупости ! Искаме да чуем какви поуки си вземаха същите тези от войните в Югославия, Ирак, Либия и Афганистан!!!?

    Коментиран от #47

  • 27 Спас

    6 33 Отговор
    По простите българи и руснаците които заселиха в БГ без проблеми си обичат Русия.Първите не знаят защо а вторите ясно.Онези от ЕС и НАТО пък големи инфантили.Прибрали на работа хора българи завършили в СССР и сега Русия ни ги пробутва като проЕВРОПЕЙЦИ.А сега войната им изкара наяве черевените пагони.Онези от запад дълги години поради стихийността на капитализма нахрланиха здраво империята на злото и така ги подготви за агресията.Българите бяха изоставени на пропагандата вече се предадоха.Та накъде хване БГ с тези руски проксита ,телевизии-Цветанки и пр. на всички нива с техните саботажи за Еврозоната,Енергетиката и пр.
  • 28 Бъллгарин

    25 4 Отговор
    Украйна умря!
  • 29 Брус

    30 3 Отговор
    Аман от слуги с "мъдри" съвети!
  • 30 КОНТРАТА

    27 5 Отговор
    Конфликта го почнаха окраинските фашисти 2914 г, а на 24 Февруари беше просто началото на ответни мерки на Руската Федерация сте развиващия се фашизъм.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Псевдоним

    27 1 Отговор
    Поуката е само една и тя е че като му промият мозъка на някого така че да се чувства като върха на сладоледа, после можеш да го накараш да се хвърли в реката и ще го направи без да му мигне окото.
  • 33 Българин🇧🇬

    29 5 Отговор
    Поуките са, че България колкото пъти ецзаставала сещу Русия толкова пътие губила
  • 34 Реалист

    27 4 Отговор
    Съединението го платиа руснаците с Цариградския договор обаче сега ще се наложи България да плаща на руснаците репарации заради спонсорството на София към окраинските фашисти.
  • 35 9003

    27 5 Отговор
    НАТО помпа окраинските фашисти от 2014 с оръжие и накрая руснаците печелят. Заключението :западните оръжия не струват.
  • 36 ведрфтгъхуйк

    28 3 Отговор
    Единствената поука която е важна е, че трябва да си отстоявате националните интереси самостоятелно. Онзи "голям брат" дето ще ви помогне ей тъй, за черните ви очи, го няма и никога не го е имало... Нито ес, нито фащ, нито СССР някога са правили за вас нещо безплатно.
    Всички гледат първо собственият си интерес- дори и освобождението ви от турско робство е страничен резултат от политиката на руския цар... Желан от руснаците резултат, но не е бил дори и в Топ 10 от поставените задачи. Разликата между "братушките" Русия и после СССР и сегашните "големи братя" от ес и фащ е само една- "братушките" винаги са играли дълга игра с хоризонт на действия от едни 50-100 и повече години, докато сегашните ви "братя" играят на къс пас и резултатите са видими...
    СССР ви построи цялата индустрия и енергетика, поддържаше ви селското стопанство и имаше полза и за вас, и за тях...
    Сегашните ви господари (щото хич не са ви братя) какво ви построиха и с какво ви помогнаха? Или "помощ" наричате кражбата на златото ви, на няколко ТЕЦ-а, унищожаването на поне 85% от индустрията и пълната ликвидация на земеделието?

    Коментиран от #48

  • 37 Павел

    28 2 Отговор
    Днес е паметен ден, който ще влезе в бъдещата световна история като Денят, в който Доброто започна последната битка срещу световното зло предвождано от фашистите от НАТО. Поуката е , че историята се повтаря, но този път ще се завърши окончателно.
  • 38 Додо

    21 2 Отговор
    Поуките са следните:
    Който слуша безпрекословно саштистанците получава стотици хиляди жертви,три пъти повече осакатени,няколко милиона емигрирали.Но за това пък това е най- прекият път върхушката на послушната страна да стане милионери по най-бързия начин,а техните деца да са в безопасност.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 слава на пра..

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Пра баба ти..на миндерчето до бай иван..
  • 41 Фактопроверител

    5 23 Отговор
    Браво генерале! Истински българин и войник!
    За съжаление сме избрали грешен, фалшив генерал за президент.
    Дано следващите избори помогнат на България да застане на правилното място в историята.
    Русия и путлер ще бъдат разгромени!

    Коментиран от #52

  • 42 Ръката на Кремъл

    19 1 Отговор
    Да, ще дадем, това което имаме, за бъдещи обещания и ще получим ново оръжие толкова, колкото си получихме скъпоплатените американски таралясници.
  • 43 Краварски подлоги

    24 2 Отговор
    Поуката си я взехме. Украйна умира в агония, докато пеете опелото на Русия. Украйна държава с 40млн. население, селско стопанство, ядрена енергетика, ресурси, транзит на газ и петрол, сега се гърчи в агония. Хората и блуждаят в Западна Европа, немили недраги, отритнати и без родина и всичко това, заради един зелен наркоман, продал душата си на краварите. Най-лошото за една държава е комбинацията от продажни политици и инертно общество. Ето от това може да се поучим
  • 44 Даа!

    22 3 Отговор
    Ако му бръкнеш в родословието на този Дженерал,и видиш по кое време е завършил военно училище, изведнъж може да изплува,на кой военен съюз е принадлежал ,на коя армия се е заклевал,и на коя партия е станал член.Защото без да си член на БКП нямаше офицерско звание, нямаше изобщо да припариш до Военно училище,ако мама и тати не са членове на БКП.Изме,кярска работа, както казват комшиите..Бъди мъж бе,офицер! Поне си мълчи и харчи пенсията, отработена през комунистическо.!
  • 45 Аршлох

    20 3 Отговор
    Поуките за България ,са когато атовете се ритат стои на страна и никога не заставай от страната на булката.
  • 46 митрофановски

    4 18 Отговор
    най - голямата поука е да не вярваме на русските братюшки приказки, то не бяха заплахи то не бяха педсказания то не бяха пропаганди ай марш от тука
  • 47 генчо

    4 13 Отговор

    До коментар #26 от "Токсик":

    поуката е че на хора от тоя тик паки като Милошевич, Садам Хюсеин, Кадафи, Осама и сега ПУТЛЕР тря се свети маслото много по рано отколкото е трябвало преди да почнат да правят бели но явно има още да се учи

    Коментиран от #51

  • 48 чичо стамат шумков

    16 3 Отговор

    До коментар #36 от "ведрфтгъхуйк":

    Сегашните ви господари (щото хич не са ви братя) какво ви построиха и с какво ви помогнаха? Или "помощ" наричате кражбата на златото ви, на няколко ТЕЦ-а, унищожаването на поне 85% от индустрията и пълната ликвидация на земеделието?лллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл ллл,Земеделието го унищожиха СДС през 1992 г ,Тогава бяха създадени така наречените ,,ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ,,и тръгнаха из страната сини пропагандатори да ликвидират ТКЗС-тата,както едно време комунистите ги основаваха.ПАК ПОВТАРЯМ ИМЕТО ,,ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ.,,Разпродадоха на техни хора трактори комбайни животни и наистина ликвидираха селското стопанство.През 1997- 2001 г тази партия направи и масовата приватизация по същият начин и окончателно държавата ни се разби.

    Коментиран от #63

  • 49 русенец

    13 3 Отговор
    тези като този така наречен българин те нямат семейства и деца затова подкрепят америка и украйна те са болни да заминават
  • 50 БАЦЕ ЕООД

    10 1 Отговор
    да не дава господ нещо да се случи, с тази армия ще капитулираме пред всяка по голяма пръдня...
  • 51 чичо стамат шумков

    4 5 Отговор

    До коментар #47 от "генчо":

    поуката е че на хора от тоя тик паки като Милошевич, Садам Хюсеин, Кадафи, Осама и сега ПУТЛЕР............................................................................................................................................................................. ОСАМА, ТАЛИБАНИ, МУДЖАХИДИНИ ,САМИТЕ САЩ ГИ СЪЗДОХА ВЪОРЪЖИХА ЗА БОРБА СРЕЩУ СССР,А ПОСЛЕ ТЕЗИ СЕ ОБЪРНАХА СРЕЩУ СЪЗДАТЕЛИТЕ СИ.ДАНО ДА НЕ СТАНЕ ТАКА И С УКРАИНЦИТЕ.. АКО НЕ ДАЙ С БОЖЕ СЕ ОБЪРНЕ ПАЛАЧИНКАТА

    Коментиран от #66

  • 52 русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Фактопроверител":

    нали знайш . Хапчетата
  • 53 България е превзета от САЩ и

    10 4 Отговор
    Под пълно колониално господство, и никой българин не би се сражавал за тази територия под името България
  • 54 Панов

    4 11 Отговор
    Поуката е че сме гола вода. Тук, половината българи са готови да предложат майките и дъщерите си на руските агресори, камо ли да ги защитават

    Коментиран от #61

  • 55 Квооо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Плещиш!!!?
  • 56 МалкоЛогика

    7 3 Отговор
    "Украйна се справя добре", обаче се свършва след това добро справяне. Ето поука за платения от НАТО мислител под пагон: "Никога срещу Русия." // цар Борис III
  • 57 Квии

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ги Плещиш!!!?
  • 58 Квооо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Рече!!!?
  • 59 Квооо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Рече!!!?
  • 60 Оракула

    4 6 Отговор
    Генерал Събев , явно не може ,да си позволи да каже цялата истина за
    " скрития Руски ешелон " който до момента диктува, активността на България ,
    във войната в Украйна И е диктувал България, ПОСЛЕДНИТЕ 75 години!
    "Скрития Руски ешелон",
    го прави достатъчно ефективно, за да станем ДНЕС за резил в целия свят?
    Той дори и не е скрит .
    ПОЛУЧИЛ ОФИЦИАЛНО ПОДКРЕПА И ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА СТРАНАТА НИ!..!
    Тук не е въпроса, колко сме кръвни или исторически братя с Руското население,
    а кой е този който 70 години е бил на" Руска издръжка" в България!
    с две балгарски думи ял и пил на гърба на Русия!
    Комунистите в България ,са вменили на слабохарактерните български граждани ,
    че ние трябва да сме благодарни ,че" Русия на Путин" ни е спасила?
    Което всъщност е един пълен абсурд и няма нищо общо с истината!
    Ние сме освободени от Цар Николай, Царя на Руската империя, и тази Царска Русия ,
    днес няма нищо общо с управлението на Путиновата комунистическа напаст!
    Руската комунистическа въхрушка отдавна е изчистила Русия от царската и слава !
    Русия, била Братска страна, исторически, по-и -най-братска за нас Българите е Украйна!
    От където и да погледнем историята, няма как да скрим истината , че Стара Велика
    България е там където, сега кракът на Путинските орди , сравниха всичко със земята !
    Русия днес е част , от голямото политическа зло, нападнало човешкия индивид и свободата му!

    Коментиран от #65, #69

  • 61 Квооо

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Панов":

    Плещиш бе Пъноф !!!?
  • 62 Квии

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ги Плещиш!!!?
  • 63 ертгъху

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "чичо стамат шумков":

    Не е правилно да се обвинява само една или няколко партии за ситуацията през годините... 97% от членовете на СДС по онова време си бяха чисти и прости хорица които вярваха в идеите- проблемът бяха онези 3% които управляваха и партията, и държавата- тези хорица имат конкретни имена и трябва да си понесат наказанието. И винаги зад гърба на онези конкретни хорица назначени да управляват у бг са стояли службите на фащ и са им ЗАПОВЯДВАЛИ какво да правят...

    Реално след комунизЪмЪ имахте 1 политик който реши да играе за народа и да се опълчи на краварските колонизатори- отне по-малко от 6 месеца държавата да бъде унищожена, да се появи хипер-инфлация и т.н. ... И днес на това му казвате "Виденова зима", а трябва да го почитате човека като последният борец за поне някаква приемлива НЕЗАВИСИМОСТ на държавата ви... Е, той не успя и сега сте роби на краварите...

    Коментиран от #68

  • 64 Значи

    4 1 Отговор
    Струва ми се че най важните поуки са :да не се докарват на водещи позиции артисти палячовци и тъй подобни (политиката е за сериозни хора)и да не се заиграва със малцинствата..
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 генчо

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "чичо стамат шумков":

    по твойта логика сащ са бомбандирали техните си хора , браво ниско-чеолов браво поне ,ма разсмя благодаря бог да те благослови и да те дари поне с малко ъкъл

    Коментиран от #77

  • 67 Оракула

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Ами да защо не ,тя Старата Велика Тракийска България,
    започва с границинте на южна Украйна окло Крим и старата столица на Кримска България ,Фанагория,
    Панония ,Сърбия Северна Румъния ,Молдова и накрая сегашната граница , после Македония
    до Кроация на Адриатика и свършва на Солун в Алцековата България!
    Една друга Стара България, пък си е трън на Русите в очите , откакто са станали княжество!
    Само че ти това, не го знаеш, защото ако го знаеше,
    нямаше да питаш, така неграмотно!
    Когато България е била държава то Русите не са били живи!
    Българите са споменати като държавна военна сила, още 375 година сл. хр. в Панония!
    Киев е основан от Кий ,тракостаробългарски, автохонен обитател на тези земи!
    Горд съм да се нарека Българин!
    Защото не са много тези по света които, имат историята на Българите-траки!
    Че сме Хуните ефталит и от най-добрите , е вярно ,но че сме иранци не!Иранците са се учили от Траките в Шумерия!

    Коментиран от #74

  • 68 Оракула

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "ертгъху":

    Ака стоеше твоя ФАЩ ,като държава която управлява България ,
    сега щяхме да сме нещо, като Гърция най-малко,
    а ни есме, като Молдова , или... ?
    Само че с малко по високо самочувствие ,
    КОЕТО НЯМА НИКАКАВА ОСНОВА!!
    ВИЖ ПРЕЗИДЕНТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА ,
    И ЩЕ РАЗБЕРЕШ КОЙ Я УПРАВЛЯВА
    ако можеш сам да мислиш, разбира се?
    Че такива като теб , винаги имат някой, който ОСВЕН ДА ГИ УПРАВЛЯВА .
    И да ги направлява , да не се отклонят от стадото!
  • 69 Тир Бушон

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Оракула":

    Бе артик,тези фермани които си копирал,няма кой да ги чете.На старата улица където живеех имаше един който казваше,че е Айнщайн,добре,че го взеха обратно в научния център да си прави изследванията.
  • 70 стоян георгиев

    0 4 Отговор
    Анализ на един от малкото адекватни български генерали .няма какво да се добави след него.

    Коментиран от #73

  • 71 не на фашизма отново

    2 0 Отговор
    Военната поука е само една . За разлика от укроаБ далите у нас по навреме трябва да обърнем оръжията срещу истинския враг на страната . Това е в общи линии .
  • 72 Г образен соросоид

    2 1 Отговор
    "Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО "


    Какво има да се коментира .КОЙТО ДАВА ПАПО НА НЕГО ВИКАМ ТАТО (НАТО ) ! Поредния кръгъл иди от !
  • 73 ведрфтгъ

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "стоян георгиев":

    ама разбира се тоя НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ е "адекватен"- краставите магарета отдалеч се надушвате...
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 дядото

    1 0 Отговор
    вие отказвате да си вземете поуки от недалечното минало на българия,сега щели да вземат от украйна.нещастна фамилия.
  • 76 Българи

    3 0 Отговор
    Поуката е една за българите🇧🇬🇷🇺 Русия трябва да смаже киевскитефашаги и да помогне на Украй ския народ да изгонят запада и САЩ
  • 77 Ало, ало...

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "генчо":

    Невежеството е блаженство Генчо, затова ти става смешно, но вместо да обиждаш човека вземи почети малко и не само за талибаните и Осама ами и виж Садаам кой го издига на власт, пък тогава пак се разсмивай.
  • 78 Джони

    1 3 Отговор
    Президента Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип, служебните Радеви правителства, Възраждане и най старата и кагабейска партия Бсп, Дс са основна пречка за нормалното развитие и реалната помощ за Украйна. Тези зомбирани другари, заразени с вируса Русия са опасно вредни и силно токсични за европейска и натовска България. Те продължават да искат държава и народ да стоят на дъното на руското корупционно блато, завърнали до шията. Служебното правителство на другаря президент Радев не стига, че е некадърно, но и заради него скочиха всички цени на стоки и услуги. Тези служебни министри удължиха договора на частната руска компания Лукойл да ползва пристанище Росенец още 15 години, но наглостта на служебното правителство бе дадената сума до сега от 250 милиона лева за Лукойл под формата на енергийна помощ и то в условията на наложени санкции от Ес срещу агресивна и корупционна Русия. Срам и позор за служебното правителство за бедните българи пари няма, но за комунистическия бизнес се отпускат милиарди лева както и за руската Лукойл компания. Защо така клети ми българино позволяваш да те лъжат и манипулират другарите които благодарение на президента Радев са постоянните участници във властта. До кога ще има заблудени и невежи избиратели които да вярват на глупостите и манипулативните лъжи на другарите от президентството и служебното правителство.
  • 79 Лазо

    4 0 Отговор
    Тоз генерал е такъв тактик и стратег, че го изгониха и от нашата Военна академия преди 10-на години. Смятайте за какво става дума. Генерал е само за репортерките от нова телевизия.
  • 80 ганев

    2 0 Отговор
    ДА БЪЛГАРИЯ СИ ВЗЕ ПОУКА ЗА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КАТО ЗЪБИ ВОЕНЕН ТРИБУНАЛ
  • 81 изводите

    2 0 Отговор
    Образовайте си идотите, за да не ходят да се избиват, а да реставрират и градят...Войникът е много просто същество, което е убиец в една държава и герой в друга...
  • 82 човек от народа

    2 0 Отговор
    ако България не си е взела поуки от войните 1912-1945, никакви поуки повече не може да има ! още повече , че сегашният конфликт не е наш !
  • 83 Бай Митко

    1 0 Отговор
    Дядо Съби не се зъби, а гледай да не оставиш "мазната" си пенсия без собственик! Целият ти анализ е написан от Козяка, ти само го четеш. Първо нямаме армия, ако разбира се за такава смяташ генералите и адмиралите дето са повече от войниците, женорята и тези с бая големите кореми. Второ, май май искате да ни вкарате в някакъв филм, от който измъкване няма. Пък като се пишеш за голям стратег слагай ватените гащи и ходи при укрите. Разбирач си няма що, щом на настъплението казваш отбрана и обратното. Това да си плюеш на суратника на тези години било много лесно, няма чест, няма достойнство! Иначе сме генерали.
Новини по държави: