Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Февруари, 2023 12:54 11 020 134

НАТО взе сеизмични решения, Путин не би се осмелил да влезе във война

  • владимир путин-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • оръжия

Алиансът трябва да се възползва от импулса, за да пресече бюрокрацията и да подобри стратегиите за военни доставки

НАТО взе сеизмични решения, Путин не би се осмелил да влезе във война - 1
Снимка: NATO

Пол Маклиъри, Лили Байер, „Политико”/ БГНЕС

През изминалия уикенд в препълнените заседателни зали и коридори на мюнхенския хотел Bayerischer Hof съюзниците, докато си ръкопляскаха, прокараха програма с такава насочена към бъдещето решителност, каквато НАТО отдавна се опитва да покаже, но също толкова често се затруднява да постигне. Те обещаха повече помощ за Украйна и преработиха плановете си за собствена колективна отбрана.

Още новини от Украйна

Два дни по-късно в Москва Владимир Путин стоеше сам и произнасяше поредната си реч, изпълнена с гняв и национализъм, като правеше паузи само за да позволи на аудиторията си от мрачни правителствени функционери да се изправи на крака в поредица от задължителни овации в студената като пещера зала. След като войната в Украйна вече навърши една година и няма път към мира, новообединената НАТО е на път да вземе серия от сеизмични решения, които ще променят начина, по който се защитава и ще принудят по-мудните членове на алианса към действия.

Решенията пред НАТО ще поставят алианса, който защитава 1 млрд. души на пътя на една от най-мащабните трансформации в 74-годишната му история. Плановете, които ще бъдат утвърдени на срещата на върха в Литва това лято, обещават да променят всичко - от годишните бюджети на съюзниците до разполагането на нови войски и интегрирането на отбранителната индустрия в Европа. Целта е да се изгради съюз, на който Путин не би се осмелил да се противопостави пряко. И все пак най-голямото препятствие може да се окаже самият алианс - тромава съвкупност от каращи се държави с провинциални интереси и бюрокрация, която често обещава много повече, отколкото изпълнява. Сега алиансът трябва да се възползва от импулса на изминалата година, за да пресече бюрокрацията и да подобри стратегиите за военни доставки в мирно време, за да посрещне непредсказуемата и вероятно все по-войнствена Русия.

Това е "огромно начинание", каза Бенедета Берти, ръководител на отдела за планиране на политиката в офиса на генералния секретар на НАТО. Групата е прекарала "десетилетия в съсредоточаване на вниманието ни другаде", каза тя. Тероризмът, имиграцията - всичко това е имало приоритет пред Русия. "Това наистина е доста значима историческа промяна за алианса", каза тя.

Засега отделните държави дават правилните сигнали. Доказателството обаче ще дойде по-късно тази година, когато от тях ще се поиска да развържат кесиите си, а на оръжейните фирми ще бъдат представени планове за партньорство със съперници. "Украйна трябва да спечели", заяви адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на НАТО в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността. "Защото амбициите на Русия са много по-големи от победа над Украйна".

Най-високопоставеният военен лидер на НАТО ще представи нов план за това как алиансът ще разположи повече войски и оборудване на източния фронт. Генерал Крис Каволи, върховен командващ на съюзническите сили в Европа, ще разкрие и как личният състав на целия алианс ще бъде призован да помогне в кратки срокове. Промените ще са като "реинженеринг" на начина, по който се защитава Европа, заяви един от високопоставените служители на НАТО. Плановете ще се отнасят до географски региони, като НАТО ще поиска от държавите да поемат отговорност за различни области на сигурността - от космическите до сухопътните и морските сили. "Съюзниците ще знаят още по-ясно каква ще бъде тяхната работа в защитата на Европа", каза служителят. Лидерите на НАТО обещаха да засилят отбраната на източния фланг на алианса и да подготвят 300 000 военнослужещи, които да се притекат на помощ на съюзниците в кратки срокове, ако възникне необходимост. В рамките на сегашните сили за бързо реагиране на НАТО алиансът може да предостави 40 000 войници за по-малко от 15 дни. При новия модел на силите 100 000 военнослужещи ще могат да бъдат активирани до 10 дни, а други 200 000 ще бъдат готови да се включат до 30 дни.

Стремежите на НАТО се различават от предишния фокус върху краткосрочното управление на кризи. По същество алиансът "върви в друга посока и се фокусира повече върху колективната сигурност, възпирането и отбраната", заяви друг висш служител в НАТО. Основното предизвикателство сега е следното: да накара въоръжените сили на всички страни да си сътрудничат. Държави като Германия, която от години не финансира достатъчно програмите си за военна модернизация, вероятно ще се затруднят да наберат скорост. Швеция и Финландия, които са на прага на присъединяването си към НАТО, работят за интегриране на своите сили в алианса.

"НАТО се нуждае от възможността да увеличи скоростта, да постави големи формирования на терен - много по-големи, отколкото досега", казва Бастиан Гигерих, директор на отдела за отбранителни и военни анализи и Международния институт за стратегически изследвания. Идеологическа пропаст между Изтока и Запада все още личи в НАТО. Страните от източния фронт на алианса отдавна са разочаровани от по-бавния темп на промяна, който мнозина в Западна Европа и Съединените щати препоръчват - дори след нахлуването на Русия в Украйна. Миналата седмица Байдън пристигна във Варшава, за да произнесе важна реч, която помогна да се намали част от напрежението „изток-запад”.

"Започнахме да се променяме, а западните партньори действаха бавно", заяви генералът от полските въоръжени сили Ражмунд Анджейчак по време на посещение във Вашингтон този месец. Миналото лято НАТО обяви Русия за пряка заплаха - значителна промяна в сравнение с усилията за изграждане на партньорство с Москва след края на Студената война. Въпреки това източният фронт на НАТО, който е на близко разстояние от Русия, моли западните си съседи да действат по-бързо, за да помогнат за запълване на празнините по периферията на алианса и да подкрепят плановете за развитие.

Важно е "да се фиксират слотовете - кои държави какво ще доставят", заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу, като добави, че се надява САЩ "да вземат значително участие". Длъжностни лица и експерти са съгласни, че тези промени са необходими в дългосрочен план. "Ако Украйна успее да спечели, тогава Украйна, Европа и НАТО ще имат на прага си една много недоволна Русия, която се превъоръжава, мобилизира се и е готова да атакува отново", каза Шон Монаган, гостуващ сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Ако Украйна загуби и Русия спечели, Западът ще има една окуражена Русия на прага си - така че и в двата случая НАТО има голям проблем с Русия", допълни той.

Бързането за превъоръжаване на целия континент, при което залежали оръжия и оборудване се насочват към Украйна беше толкова внезапно, колкото и самата война. След като години наред бюджетите за отбрана не бяха увеличавани, а оборудването от съветската епоха се намираше в складове на източния фронт, призивите за повече пари и повече западно оборудване заплашват да претоварят оръжейните фирми, които нямат капацитет да изпълнят тези поръчки в близко бъдеще. Това би могло да доведе до криза в готовността за боеприпасите, танкове, бойните машини на пехотата и противотанковите системи.

Всъщност НАТО призна този проблем още преди десетилетие, но нямаше възможност да направи много по въпроса. Първият опит да се подтикнат държавите членки да се отърсят от застоя след Студената война започна бавно в годините преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година. След като Москва превзе Крим и части от Донбас през 2014 г., алиансът подписа "Уелското споразумение" за изразходване на 2% от БВП за отбрана до 2024 г. Огромното мнозинство от страните вежливо пренебрегнаха това, което даде на тогавашния президент Доналд Тръмп основание да призове Европа да се активизира и да спре да разчита на Вашингтон като чадър за сигурност.

Но нищо не привлече вниманието така, както опасността и гледката на руските танкове, които се движеха към Киев, докато Путин говореше за разпада на Запада. Това накара Европа да действа. За поддържането на доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна, ще е необходима не само волята на отделните правителства, но и задълбочено сътрудничество между отбранителните индустрии в Европа и Северна Америка. Тези ангажименти все още са в процес на изпълнение.

Говоренето, разбира се, е едно нещо. По традиция НАТО и ЕС умеят да обещават промени, да създават комитети и работни групи за осъществяването им, но след това се оказва, че те затъват във вътрешната политика и в борбата между големите в съюза. Но този път има усещане, че нещата трябва да се задвижат, че западните страни не могат да оставят Путин да сбъдне големия си залог - че историята ще се повтори и че Европа и САЩ ще бъдат сковани от невъзможността да се споразумеят. "Хората трябва да са наясно, че това е дълга борба. Те също така трябва да са брутално наясно, че това е война", каза високопоставен служител на НАТО. "Това не е криза. Това не е някакъв малък инцидент някъде, който може да бъде овладян. Това е тотална война. И в момента политиците в цяла Европа и в целия алианс се отнасят към нея по този начин, което е абсолютно уместно".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Укропат

    151 23 Отговор
    Оппааа! Сеизмични! Само да не се усети Реджи от къде му иде сеизмичната активност...

    Коментиран от #33, #127

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да, бе

    177 31 Отговор
    Нато има време само да си каже молитвата... Най-късата молитва.

    Коментиран от #100

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ФАКТИ ЕС

    231 35 Отговор
    Най- хубавото на тази пропаганда срещу Русия, е че все повечето нормални хора се замислят и по инстинкт застават на страната на руския народ. Лъжите, които се изсипват ги карат да усещат манипулацията, както беше и при кУвидясването. Продължавайте в същия дух. Дерзайте . Номер 1 сте като агенти на Путин. Мухаха

    Коментиран от #82

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вашето Мнение

    165 25 Отговор
    Докато мисирите от факти надъхват жинжиляка с гьобелсова пропаганда, на фронта днес натьо яде голям пердах.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сатана Z

    130 21 Отговор
    НАТО ,клон България започва лов за доброволци на фронта

    Z
  • 13 ти нямаш

    66 8 Отговор

    До коментар #8 от "Клекни ми пред...У'я":

    щото си третополов,имаш само уста за поемане
  • 14 Хохохохо

    107 13 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Блокират те, защото казваш истината, но тя пак пробива. Има си начини. За истината прегради няма.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ицо

    93 11 Отговор
    Какви ли са тия сеизмични решения рано е за пиене бе мисирки
  • 17 МирО

    118 12 Отговор
    Джендърите са решили да стават по-твърди => ще правят прайдове всеки месец.
  • 18 Соваж бейби

    23 54 Отговор
    Логично е затова мъчим Русия да хаби оръжие с Украйна и жертви!Та това е причината още Китай да не са нападнати да не се обедини с Русия когато ги стопят икономически в Азия нашествие не че на някой му пука за Украйна .
  • 19 Вашето Мнение

    127 16 Отговор
    Днес край Артьомвск и Кременая, много натьовски хлебарки са били опечени. Докато са ревали в окопите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Украйна

    104 9 Отговор
    Поне тия които са за войната да идат на фронта първи. Видело се е че ще влизаме във война
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Някой

    119 16 Отговор
    Мантри!
    На запад още живеят с идеята, че да изключителни. И че са още велики и непобедими.
    Е, новината ще бъде за тях, когато установят, че са грешали.
  • 24 ринге, ринге раааае, хайде от начало...

    99 9 Отговор
    Абе чудим се какви са тия земетресения напоследък, а то НАТО взели серия от сеизмични решения.
  • 25 Уве Зелер

    82 9 Отговор
    "Сеизмични" решения... Боже, Господи! Исусе Христе! 😄
  • 26 Слава на Зеления потник

    33 7 Отговор

    До коментар #15 от "Кога, ма ПЕ'ДЕ'РАС УС'РАН?!?":

    Автобиографията ти е вярна
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Така така

    62 7 Отговор
    нато!? ЗАКРИВАЙ!
  • 29 реру

    59 8 Отговор
    Имало е вариянт да не се стига до "сеизмични" решения...

    В САЩ категория маловажни класифицирани документи се разсекретяват след 25 години. Тези дни беше разсекретено интересно четиво /1997 год. - 591 стр./ в американския архив. Съдържа информация за това, Елцин да бъде убеден, Русия да влезе в NATO.

    Няма нищо конкретно, само факта, че САЩ са били инициатор, но някой не се е решил да приеме по-същество подобни разговори /преговори/...
  • 30 Ам чи добре

    49 17 Отговор
    АМИ СУПЕР ВСЕ ПО ЯСНО СТАВА ЧЕ С РУСИЯ ВОЮВА НАТО А ТОВА НЕ ДАВА НА КИТАЙ ГОЛЯМ ИЗБОР ОТ КИТАЙСКАТА ГРАНИЦА ДО КИЕВ ЗА ПРЕВОЗВАНЕТО НА ДВА МИЛИОНА КИТАЙСКИ ВОЙНИЦИ ЗАЕДНО С ОБРУДВАНЕТО ЩЕ Е НЕОБХОДИМ ПОНЕ МЕСЕЦ ТОВА Е ПРОЗОРЕЦА ЗА УКРАЙНСКИ ПРОБИВ ДО КРИМ
  • 31 Верно ли

    77 14 Отговор
    ОТАН до там го докараха, че вече руските знамена се веят и пред Капитолия!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ха ха хааа

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Укропат":

    Почна са ...🤭
  • 34 681

    87 12 Отговор
    Платени жалкари. Заучени клишета. Свобода, демокрация, Ирак, Афганистан, Либия, Сория, Виетнам, ... глупости безкрай
  • 35 ха сега де!

    46 5 Отговор
    Ха, ха, ха... каращи се държави с провинциални интереси и бюрокрация, която често обещава много повече, отколкото изпълнява. Сигурно харесвате една друга държава дето няма никакви караници и с пълно единодушие изпълняват всичко което само един обещае.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 петко югов

    59 8 Отговор
    НАТО взе Сеизмични решения до 10км дълбочина! С макс магнитут 9 бала !
  • 38 Урюрвкос

    54 7 Отговор
    Това за сеизмичните решения има ли нещо общо с Турция и Сирия
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Свети Петър

    17 68 Отговор
    Знам бъдещето и то е продължително и тежко мародерско вътрешно руско самоунищожително земетресение след юли месец. Лятото се връща разбития от Украйна башибозук, затворниците от Вагнер ще мародерстват в Расия а няма да се приберат по затворите. Към днешна дата ива и още 29 неактивирали се малки частни армии земетръси. Най сигуриният предвестник е, че в кочината банките и винпромите започват да формират собствени армии. Не броим за десерт и около 4000-5000 квартални и регионални криминални банди. Сбогом Расия.

    Коментиран от #88, #119

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ТрампЛин

    13 66 Отговор
    Време е НАТО наистина да се ангажира по-сериозно в тази война! русия явно си е повярвала че не само се бие с НАТО, ами дори го громи, та време е НАТО да се “защити” от тази руска агресия!!!
  • 43 Провидец

    53 16 Отговор
    Смърт на Сащ по най-ужасния начин, който може да стане, изригване на Йелустоун в най-скоро време, може и изкуствено да се събуди.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Само питам

    60 6 Отговор
    Всякакви новини ума тука без новини от фронта. Що така бе? Какво става в Бахмут и покрай него? За един приятел питам.
  • 47 Преминаващ оттук

    81 16 Отговор
    Не знам какви решения са взели, но с армия от 250, 300 хиляди човека просто ми е чудно как алианса ще се противопостави на близо три милионна армия на Русия. Ами какво да кажем за 17 милиона които също могат да бъдат включени при един евентуален конфликт с НАТО.
    Тази пропаганда, че руската войска е слаба стига само до ушенцата на немислещите хора. На бойното поле в момента воюват само войски на ДНР, ЛНР и частната войска на Пригожин. Едно 3% от руската войска е включена в тила за да обслужва и управлява дроновете и ракетите.
    Русия никога и от никой не е побеждавана на бойното поле. Тя може да бъде победена само от вътре, но времето на пияницата Елцин и продажника Горби отмина.

    Коментиран от #53

  • 48 Дъра бъра

    71 12 Отговор
    Нато пълни гащите и смучат пари нищо друго на колко от вас ако дадат пушка и му кажат иди на война без значение срещу кой ще тръгне кво ще защитавате заплатите на депутатите министрите заплатите на гейовете в европарламента ай си гледат работата

    Коментиран от #70

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ломчанин

    39 3 Отговор
    Стигнах само до "сеизмични решения".

    Напъните на някои "журналЛУди" да изглеждат умни са направо смешни.
  • 52 Гого

    60 10 Отговор
    Да НАТО, май беше съюз с отбранителна цел, пък плановете са нападателни, а и за какви задължения се говори!?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 !!!?

    24 53 Отговор
    2022: Фашизмът възкръсна в Кремъл !!!?

    Коментиран от #86, #116

  • 55 Някой

    31 5 Отговор
    "преработиха плановете си за собствена колективна отбрана." Ако ставаше само с планове...
  • 56 Тото

    60 12 Отговор
    Ако Русия бъде атакувана от НАТО със тежки уръжия не трябва да има и съмнение че ще отговори!!!! Това че няма да се осмели да пълни глупости и пропаганда .Всеки който бива атакуван и има възможност да отговори ще го направи.Аз Немога все още да разбера като Украйна нее във НАТО защо алианса се меси във този конфликт.

    Коментиран от #75

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ерор 404

    53 4 Отговор
    .."Най-високопоставеният военен лидер на НАТО ще представи нов план за това как алиансът ще разположи повече войски и оборудване на източния фронт."....без повече коментар!
  • 59 Колонизатор

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Васил":

    Не ни стиска. С твоите ръце и на всички колонии ще е по- лесно.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Трол на Костадин

    6 12 Отговор
    Верно съм много просс
    Много обичам да ползвам думата -истина
  • 62 Пентагончев

    40 6 Отговор
    И 5млн. да активирате нямате нито душата и нито сърцето на руския войник а битките са не само за олигарси и пари ....... Не става само с ядене трябват и други работи ...

    Коментиран от #63, #65, #66, #73

  • 63 Мдаа...

    5 12 Отговор

    До коментар #62 от "Пентагончев":

    И палта трябват

    Коментиран от #72

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Стой та гледай

    50 9 Отговор

    До коментар #60 от "8млрд. са целият":

    Ти не разбрали досега, че бъдещето е на Изтока. Не четеш ли свободни западни медии, изказвания на специалисти. То затова е целия им вой. Усещат си края.Но и нас набутаха в тия л..... Не бъди наивен. Не гледай само в краката си. Света се променя и Европа ще е задния двор.

    Коментиран от #71, #77

  • 68 Мдам

    25 4 Отговор
    От факти вече преразказват чужди статии, дори не ги превеждат.
  • 69 Децата

    18 1 Отговор
    Дето си играха на развален телефон, най накрая пораснаха
  • 70 дъра бъра - два чадъра

    8 42 Отговор

    До коментар #48 от "Дъра бъра":

    Разбира се, че никои добре живеещ човек не би хукнал да воюва, да убива или да бъде убит, затова и НАТО е военен съюз изграден на базата на професионални военни и със задача да осигури колективна сигурност за хората, които искат да живеят в мир и разбирателство.
  • 71 Ехехе

    7 26 Отговор

    До коментар #67 от "Стой та гледай":

    На изтока другар има много маймуни и малко банани..явно не си разбрал че рибните ресурси намаляват прогресивно

    Коментиран от #97

  • 72 Мнее

    8 6 Отговор

    До коментар #63 от "Мдаа...":

    Изоставаш бе приятел, тва с палтата отшумя, скъпичко е, пък и ресурсът е изчерпан, сега на мода е саламът, ненарязан, крачка напред в развитието на технологиите, многофункционален, хем за храна, хем за утеха на вдовиците.
  • 73 Съветският

    8 28 Отговор

    До коментар #62 от "Пентагончев":

    войник прояви своята душа и сърце когато се биеше за Родина си и бе подпомогнат материално и морално от англо-американците по времето на ВСВ. Сега руснака се бие като агресор в една близка по етнос, език и вяра съседна държава.

    Коментиран от #76, #117

  • 74 Наркомана

    26 6 Отговор
    Побеждаваме на фронта бегайки назад към полската граница с помощта на две три линийки ..
  • 75 Борил

    10 1 Отговор

    До коментар #56 от "Тото":

    Нема да разбереш!То трябва и акъл да имаш
  • 76 Маймунян

    5 20 Отговор

    До коментар #73 от "Съветският":

    Те ни нападнаха;Те са агресорите .Точка!
  • 77 Това за изтока

    9 10 Отговор

    До коментар #67 от "Стой та гледай":

    го обяснявай на емигрантите от Афганистан, Ирак, Сирия, Пакистан, Русия, Китай, Индия, Африка , Ю. Америка, Куба и ... България.
  • 78 Селянин

    6 28 Отговор
    Всичко в Русия отива по дяволите. Жалко че наще русофили са крият като мишки. Би било добре да ги видим с лицата им. Покажете се смели руски плъхоци.

    Коментиран от #80

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Как да се

    6 16 Отговор

    До коментар #78 от "Селянин":

    покажат като руските лаптопи нямат камера.

    Коментиран от #93

  • 81 Оракулът от Каспичан

    7 39 Отговор
    Запада ще разпарчетоса русия на съставните и части.В Рамщайн беше взето решение за следвоенното устройство на руската федерация,без путин и неговият режим.Руското стадо ще бъде демократизирано,депутинизирано и денацифицирано.Естествено,това няма да стане бързо,лесно и безкръвно.На руснаците ще им се наложи дълго да страдат и мизерстват,за да изкупят греховете си към демократичните държави.

    Коментиран от #83, #91, #118

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Ку-ку..Ку-ку

    11 3 Отговор

    До коментар #81 от "Оракулът от Каспичан":

    Кукуригууу...
  • 84 факти

    8 0 Отговор
    покажете им габриела от ергено-2 и тая драма ще приключи бръже,бръже
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 абе

    11 13 Отговор

    До коментар #54 от "!!!?":

    вземай си редовно хаповете много си объркан русия не е италия,нидерландия,австрия и германия там фашизма не си е отивал и ни пречи и на нас сега!!!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Ся да изясним

    22 6 Отговор

    До коментар #40 от "Свети Петър":

    нещата! Музикантите няма да се връщат по затворите, защото тези, които са останали живи, са амнистирани. Не се предвижда увеличаване на бройката затворници сред музикантите просто защото вече не вземат хора от там... Всички такива "паравоенни" частни формирования са на пряко подчинение на руското МО... Освен това, руснаците имат доста ефикасна система за утилизиране на такива регионални банди, че не виждам как ще просъществуват такива бандити... Пък и руските "мутренски" времена, когато подобията на нашите мутри, борци и тям подобни, вече отминаха и отиват към пълния си залез...

    Коментиран от #111

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Квооо

    10 1 Отговор

    До коментар #81 от "Оракулът от Каспичан":

    Речии!!!?
    Речи ли нещо!!!?
  • 92 Гошо

    26 6 Отговор

    До коментар #89 от "АУУУУУ":

    Да се пробва НАТО да направи втора база у нас. Успех им пожелавам. Няма го Пасито вече да ги пробутва. То няма и правителство. И всеки нормален вижда как само САЩ имат изгода от тази война. Време беше милиардите похарчени за военен бюджет да се оправдаят. Ако и Русия харчеше толкова на година за превооръжаване - нямаше НАТО да гъкне. Ама печатницата за "фалшивите" долари е в ръцете на господаря ти зад океана.

    Коментиран от #96

  • 93 Хи хи хи

    17 1 Отговор

    До коментар #80 от "Как да се":

    Я кажи някоя германска, френска или английска
    лаптоп марка!!!?
  • 94 вятъра на промяната

    9 24 Отговор
    ,,НАТО е на път да вземе серия от сеизмични решения, които ще променят начина, по който се защитава и ще принудят по-мудните членове на алианса към действия."
    Това се отнася за такива като българските политици които са прокремълски подлоги и се крият зад думите ЗА МИР. Какъв мир ще има когато агресора е влязъл в къщата ти а съседите те съветват да не се съпротивляваш за да има мир.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 АУУУУУ

    8 19 Отговор

    До коментар #92 от "Гошо":

    БАЗИ НА НАТО ЩЕ ИМА .....И ТЕБ НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ ПИТА.......... ДАЖЕ ЦЯЛОТО ВГЪЗРАЖДАНЕ ДА СЕ ВДИГНЕТЕ ...МАКАР ЧЕ ДОСЕГА ВИЖДАМЕ КОЛКО МАСОВИ ВИ БЯХА ПРОТЕСТИТЕ.....ПАК С ТЕЗИ МИЗЕРНИ 10% НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ ....НИЩОООО....... ЗАЩО ВЧЕРА НЯМАШЕ КОНТРА-МИТИНГ В ПОДКРЕПА НА РУСИЯ.......ДА НЕ ГОВОРИМ ДА Е ТОЛКОВА МАСОВ......КО РЕЧЕ ?
  • 97 Ма моля ти се

    9 0 Отговор

    До коментар #71 от "Ехехе":

    Твоите братчеди ли???
  • 98 нпо агент

    22 2 Отговор
    това ли било..всичкото оръжие с изтекъл срок да пратите на украйна..и да поръчате нови от сащ..гросе идиотен..
  • 99 НАТО срещу руската мечка 🐻 !

    7 23 Отговор
    Ще я смачка,кат буболечка !
    Като дете,изяло сладолед на клечка !
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Ще има яко сафари....

    6 21 Отговор
    Лов на ушанки....
    Кой където ги свари....
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 пенко

    6 4 Отговор
    ПО КЛАВЕЛ : " КАК СЕ СТАВА ШОГУН НА СВЕТА --- ЧРЕЗ ТЪРПЕНИЕ ; ЗАЛЪГВАНЕ И ТОЧНО ПЛАНИРАНЕ НА ПОДГОТОВКАТА ЗА- " АЛЕНО НЕБЕ " !!! ПРИ "АЛЕНО НЕБЕ " АЗ РОНИНЪТ / КЛЕЛ СЕ ДА ВОЮВА С НАТЮ / ЩЕ ИЗПЪЛНЯ КЛЕТВАТА СИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 104 Нещо се поскриха....

    6 19 Отговор
    Наште путинофили...
    Загрубя играта....
    И беж в гората...
    А и по селата....
  • 105 Мераклийски

    5 24 Отговор
    Никакви поуки няма да си вземе България от войната в Украйна,докато президентът Мунчо е руски агент!
    Този, агент в следващото НС ,трябва да бъде отсвирен и пратен да бере пъпеши при майка си на село в димитровградско!
    Българи,внимавайте,този психично болен човек ще ни вкара във война с НАТО, защото договорите са за това да се изпълняват!
    Незнам кои още глупаци си мислят,че НАТО ще пипа с ръкавици.?!
    Без много приказки ще откъсне топките на Мунчо,а той да върви да се оплаква на Путин.
    Какво казваше бай Тошо едно време:" Нема лабаво"?
  • 106 Р2Д2

    15 1 Отговор
    Абе докато не почнат да падат атомните бомби няма да има мир. После ще е тихо, спокойно и радиоактивно поне 10000 години.
  • 107 шопендар

    26 7 Отговор
    дълбоко непознаване на руският характер.путин не го е страх,и руснаците не са страшни -ДОКАТО НЕ ИМ ПАДНЕ ПЕРДЕТО,И ТОГАВА ЦЕНАТА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ,КЪДЕТО МИНАТ ТРЕВА НЕ НИКНЕ.И ДОКАТО запада не проумее това ,няма да мели брашно с русия.ес и уса,трябва да свалят розовите очила,розовият свят вече е история
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Кирпича

    9 19 Отговор
    Путинолюбците да отиват при Путин , в България работа нямат, само си чешат езиците , там поне ще свършат някаква работа в колхозите.

    Коментиран от #121

  • 110 Не са на добре нещата

    19 0 Отговор
    Не са на добре нещата, щом в една статия се говори четири пъти за "източен фронт". Не изглежда да е системна грешка в превода - и източен фланг се споменава, вярно, само веднъж...
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Уса

    16 10 Отговор
    С тая пропаганда превърнахте американците в русофили.Да ви се неначуди човек,как успявате
  • 113 реъеръ67р5уъ х

    9 8 Отговор
    Едно само не мога да разбера-Защо Путин не ви е изпепелил още?
  • 114 Светът

    10 4 Отговор
    не се нуждае от фащ/нато - създават само войни, конфликти, страдания...

    Коментиран от #123

  • 115 Изпуснаха се

    14 5 Отговор
    НАТО защитава интересите само на 1 милиард от човеците. Другите 7 милиарда очевидно трябва да се борят за разпускането на този престъпен съюз, проводник на американски тероризъм и налагането на фалшиви демокрации с бомби.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Дивуй

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Свети Петър":

    Ти да не си пича с ник ,,примати,,?Пишеш като него и прогнозите ти също толкова тъпи и никога несбъдващи се.
  • 120 Справедлив

    7 2 Отговор
    Сеизмичните решения на нато се усетиха доста силно в Турция и Сирия-четете и мислете !
  • 121 преминаващ

    2 1 Отговор

    До коментар #109 от "Кирпича":

    Ника пи е толкова тъп както и самия ти
  • 122 УЧИТЕЛЯ

    10 2 Отговор
    УКРАИНЦИТЕ...................НОВИТЕ РОБИ НА АМЕРИКА!!!!!!!

    Коментиран от #125

  • 123 сноу

    5 1 Отговор

    До коментар #114 от "Светът":

    Да ..ама на шаш им трябва Светът,че няма кой да им плаща сметките..Пък отдавна са на робош..
  • 124 Админ

    11 4 Отговор
    Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Само незнам защо и евреите помагат тайно на фашистка Украйна. Добре че бе червената армия зада има днес Израел, въобще евреин на земята. Може би Хитлер ще се окаже прав за тази нация. Русия е велика страна и винаги ще бъде така. Слава Русия, слава Путин, за победата на човечноста над фашизма, начело с евреин фашист зелински.
  • 125 Наблюдател

    4 11 Отговор

    До коментар #122 от "УЧИТЕЛЯ":

    Така ли? Американците ще ги нападнат и ще им заграбят произведеното желязо, произведеното жито Донбаския кокс за доменните пещи и т. н. Крадлъото Путин чрез жертване на 100К руски граждани заграби каквото можа до септември и върза бюджета на Русия само с 5% минус. Баста. Свърши. Сега всяко завзето село струва годишния бюджет на малък или среден град. Една държава е държава когато има бюджет. Всеки ден война Путин пилее повече от дневните приходи на държавата. И времето на сталинската мизерия се завръща с бързи темпове. Резервите попривършват, кадърните офейкват , а блатото става все по дълбоко Киев е само на 3 дни, а полската граница на 10 дни.само дето не се знае годината, че май и века. Поняли, овчи мозъчета?????
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 васИк атанасова

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Укропат":

    какво ще направи реджеп ?
  • 128 Рико

    0 1 Отговор
    Американците имат модел "изнесено въоръжение"-в рискови точки е складирано оръжие, при необходимост се изпращат войници. Това отнема само дни, а ако трябва и тежко оръжие, са необходими седмици. Не знам дали този модел се прилага в НАТО, но би бил ефективен(ако се наложи).
  • 129 НАТО

    2 1 Отговор
    Художествена статия. Ако нещата са толкова лесни...
  • 130 АКО НЕ ВЯРВАШ НЕЩО ПИТАЙ ЗЕЛЕНСКИ !

    8 2 Отговор
    „DTRA (Defense Threat Reduction Agency, което се превежда Агенция за намаляване на заплахите от отбраната, а второто й име звучи като Агенцията за бойната подкрепа на Пентагона) е отпуснала $80 млн. за биологични изследвания в Украйна към 30 юли 2020 г., и според информацията, е получена от Федералният регистър на договорите в САЩ. В програмата участва американската компания Black Veatch Special Projects Corp”, пише Гайтанджиева.

    Можете също да се цитират и данните от портала Natural News. Според него в лабораторията в Харков около 20 украински войници са загинали, след като са били изложени на грипоподобно вирусно оръжие, а други 200 са били хоспитализирани.

    „В същия град, около година по-късно, 100 души мистериозно се заразиха от холера. И холера, и вирусът на хепатит А са открити в замърсената питейна вода, но доказателствата сочат, че биолабораториите, управлявани от Пентагона в целия район, са били истинската причина“, отбелязва портала Natural News.
    Това са само няколко случая сред многото огнища, появили се в Украйна през тези години. Експертите ги свързват директно с биолабораториите, управлявани от Пентагона.
  • 131 ганю

    4 2 Отговор
    Нато и сеизмичните решения са ХАРП
    време е да се свалят сателитите без контрол и манипулация на населението по земята
    целта със сателити интернет и телефони да сте под контрол като марионетки-буратини
    matrix
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Чоко

    1 0 Отговор
    Тези, които все още повтарят "Русия и болшевизма", нищо не си разбрали, ама съвсем нищо.
    Болшевизмът сега е в Белия дом. Болшевиките сега използват ново име - "демократи".
    Всички нормални хора на този свят са за това болшевизмът да бъде изтрит от лицето на Земята, но тези, които все още го свързват с Русия, очевидно са проспали какво се случи през последните няколко десетилетия и си живеят в някаква отдавна несъществуваща реалност (освен ако не са под 30, което би обяснило всичко). Търсите болшевизма на грешното място. "Под вола теле", както е казано в народната мъдрост.
    А за разлика от някои коментари по-горе, аз не мисля, че трябва да бъде изтрита Америка от лицето на Земята. Америка е прекрасна и в нея живеят живеят прекрасни хора (далеч не всички, разбира се). Болшевиките ("Демократическата" партия) трябва да бъдат изритани и забранени със закон - също както и другите комунистически партии по света, каквито те всъщност са. Преди време не бяха, но допуснаха да бъдат превзети, и вече няма лечение, единственият начин е да се създаде нова, истинска Демократическа партия.

    В голяма степен същото е и в България.
  • 134 Крымчанин

    1 1 Отговор
    за Света Рус! За Православието, за вярата, за Отечеството, за паметта на предците, срещу нацизма и фашизма в Украйна, срещу руския геноцид, срещу сатанистите! Напред Русия, пазена от Бога! Срещу фалшивия Запад, срещу ЛГБТ! Да живее Велика Света Русь!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания