Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2023 13:17 3 034 58

Руски писател: Русия я очаква поражение, горчиво поражение

  • украйна-
  • сергей лебедев-
  • писател-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • руснаци

Засега Русия няма никакво бъдеще, каза писателят Сергей Лебедев

Руски писател: Русия я очаква поражение, горчиво поражение - 1
Снимка: Издателство Кръг

Награждаваният руски писател Сергей Лебедев се срещна с десетки свои български читатели в сряда вечер в столична книжарница. Той представи своите два романа „Предел на забравата“ и „Дебютант“ (издателство „Кръг“), обсъди с публиката провалите на съвременното руско общество и остро разкритикува политика на Путин, както и своите колеги писатели в родината си, съобщиха от издателството.

Часове преди светът с тревога да отброи една година от началото на войната в Украйна, Сергей Лебедев разясни част от причините за конфликта: „Това, на което сме свидетели от 24 февруари миналата година насам, е израз на страха, който движи руското общество. Путин се страхува от Украйна и от украинската нация. Това е страхът на тирана, страх, който го кара да върши чудовищни неща. На този фон нито една институция или организация в Русия не е казала твърдо „не“ на случващото се. Дори църквата, която би трябвало да заклейми насилието, запази мълчание. Професионалното общество, което изкарва прехраната си със слово, също не каза нищо. Прекалено дълго убеждавахме другите, че не се страхуваме да говорим, но в момент, когато е жизнено необходимо да кажем „не“, ние мълчим“.

Още новини от Украйна

Според Лебедев Кремъл се опитва да превърне този руски страх в продукт за износ и да го посее далеч извън пределите на държавата: „Непрекъснато сме заливани със заплахи – как Европа щяла да замръзне през зимата без руския газ; как ще гладува без украинското жито. Гладът и страхът са използвани за контрол в концентрационните лагери. Всички ние можехме да направим много повече и да не купуваме страховете, които ни пробутват. Това би било първата линия на съпротива“.

Освен че остро разкритикува властта и своите сънародници, Лебедев мрачно предрече: „Засега Русия няма никакво бъдеще. Опозиционно настроеното общество мисли, че ако Путин изчезне, нещата ще се наредят от само себе си. Но това не е така. Ако Русия продължи да върви по този път, дори много добър човек да замени Путин, рано или късно той ще се превърне в същия тиранин. Урокът от случващото се в Украйна, който руснаците трябва да научат, е, че така не може да се продължава. Ние продължаваме да се крием зад руските писатели и не спираме да повтаряме колко велик е руският език. Изпитваме някакъв срам, но очевидно той не е достатъчен. Колкото повече човек говори за това, което е могъл да направи, но не е, толкова повече го е срам. Само че срамът е тежко бреме и за да го махнем от плещите си, ние отричаме действителността. Надявам се, че Русия я очаква поражение, горчиво поражение“.

Лебедев осъди и своите колеги в родината си, както и емигрантите, опитващи се да създадат паралелна руска литература. „През последните 30 години нашата литература е загубила връзка с действителността, загубила е връзка с онази руска литература от XIX век, която винаги и незабавно е реагирала на всяка несправедливост. Новата руска литература е списък от ненаписани книги. Ценя своите колеги, но пропастта между реалността и литературата е потресаваща.“ Лебедев постави морално, антропологично условие за оцеляването на руската култура – способността на всеки един от сънародниците му да се погледне с очите на другия, с очите на украинците. „Ако сме способни на това – имаме бъдеще. В против случай – не“, убеден е той.

Сред читателите, дошли да се срещнат с Лебедев, бяха и писателите Георги Господинов и Димитър Кенаров, както и издатели. Авторът на „Физика на тъгата“ и „Времеубежище“ поиска да узнае в кое десетилетие Путин се опитва да върне света. „В сталинско време – беше категоричният отговор. – Самата идея, че Украйна не съществува, е част от реториката на сталинската държава. Тезата, която пробутва Путин, че светът ни е длъжен след Втората световна война, също е сталинска теория. Такова ожесточение, с каквото Русия се противопоставя днес на Запада, не е имало дори по време на Студената война. Не бих се изненадал, ако скоро прекръстят Волгоград отново на Сталинград и започнат да се издигат паметници на Сталин.“

В романа си „Дебютант“ Лебедев третира стария и все още без отговор въпрос за морала в науката. Главен герой е човекът, създал най-неуловимата отрова на света – веществото дебютант. Избягал от разпадащия се СССР, живеещ под прикритие и в непрекъснат страх, предателят агонизира в очакване на възмездието. Лебедев коментира отношенията между хората на науката и на властта: „Знанието по чудовищен начин би могло да умножи възможността да се твори зло и доста често се злоупотребява със сътвореното от хората на науката. Това е жесток урок за тях“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    48 54 Отговор
    и самите руснаци разбират това

    Коментиран от #14, #18

  • 2 Българин

    49 55 Отговор
    Русия загуби и тази война
  • 3 ЗЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    30 43 Отговор
    ОЧАКВА Я ЕДНА ИНТИМНА ЗЕЛЕНА ЕРОТИЧНА СЕКС,,,ЕКЗЕКУЦИЯ,,,,БАЙ ВИ РАШКА РУСКАТА,КОЧИНА,,,,
  • 4 Българин

    45 49 Отговор
    Путин разруши РУСИЯ
  • 5 Теле

    45 23 Отговор
    Писател - ФАНТАСТ

    Коментиран от #15

  • 6 българина

    43 28 Отговор
    тоз кой му плаща заплата? сащ 100 пр второ, бъдеще нямата сащ! а ти си един из ме кяр като всички соросоиди тука.
  • 7 Разгром

    21 12 Отговор
    Колкото е по горчиво поражението,толкова е по сладко!
  • 8 кнаус 485

    35 23 Отговор
    Зависи от гледната точка за поражението на Русия....много вероятно е Украйна да претърпи поражение и да се раздели сегашната територия на три-едната за Русия,западната за Полша и малко в средата за т.нр.Украйна...За Русия-в началото допусна грешки във военно отношение,сега също ,че продължава да жали укро нацистите,Русия трябва да радикализира СВО,както и да отговори жестоко и яко на провокациите на краварите - ковенционолно Русия е по-слаба от краварите и пуделите,но стратегически е яка и в това еи е шанса за победа
  • 9 ТОЯ ТЪПАК НЕ Е ПИСАТЕЛ

    28 26 Отговор
    ТОЙ Е ФАШИСТ!

    Коментиран от #32

  • 10 Фактопроверител

    33 18 Отговор
    Има руснаци, които са интелигентни, мъдри и смели. Руснаци, които се опитват да измъкнат страната си от коловоза заложен още от Иван Грозни. Но всичките им усилия се разбиват в стената от робска психика на обикновените руснаци. Трябват титанични усилия да се разруши крепостното светоусещане на руснака. Не съм голям оптимист.
    Но ние трябва да се заемем със собствената си кочина. Уви, твърде много роби има и тук. Твърде много неграмотни, страхливи и мързеливи. Които оправдват с конспирологии, собствените си житейски провали. А интернет доста им помага, вместо да пречи на разпространението на дивашко невежество.

    Коментиран от #29, #37

  • 11 ДСБ

    9 22 Отговор
    Само Ротшилдите и Сорос могат да спасят Русия
  • 12 Соваж бейби

    24 15 Отговор
    Аман от такова специалисти и разбирачи като този !Русия дори и да Украйна на САЩ пак са в хиляди пъти по добре!Там не е война ,хората работят има живот.А Украйна чернобилска пустиня и от новите бомби още по голяма радиация.Там живота е спрял глад ,мизерия ,да работиш е мечта няма какво .... ,има много мини и повече от половината украинци се разбягаха на къде им видят очите.Интересно кога през кой век си върнат дълговете?За живот там не им завиждам който остане /оцелее/в Ада сигурно по готино .
  • 13 мдаа

    33 17 Отговор
    Единствената награда на този "награждаван писател" е Руски букър. Тази литературна награда е учредена от Британския съвет в Русия и не се дава на кого да е, а само на изявени русофоби и майкопродавци.
  • 14 Хммм

    24 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Само простоКирчовците! В Русия също има простоКирчовци.
  • 15 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    18 9 Отговор

    До коментар #5 от "Теле":

    МИ ТОЯ И КОМЕНТИРАЩИТЕ ШЕ СА ПРИ НАВАЛНИ В СИБИР ...СКОРО ...ИЛИ ОСТЪКЛЕНИ ОТ САТАНА 2

    Коментиран от #20

  • 16 Солей

    24 12 Отговор
    И къв е този световно неизвестен писател, някой който енай вероятно на издръжка на са1тана 6оро6.Нагледахме се последните 30 години на подобни " дисиденти".Да ходят там където слънце не огрява.

    Коментиран от #19

  • 17 Оракула

    19 25 Отговор
    Удоволствие да четеш ,
    умни руски писатели ,отказали да пишат за парите на Путин!
    Браво на момчето!

    Коментиран от #40

  • 18 Гошо

    14 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Така де ,между другото Бахмут /Артьомовс е вече в оперативно обкръжени
  • 19 вЕРТЪТРЕВЯ

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Солей":

    пАТКА
  • 20 Теле

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Дано те чуят, бог, алаха, кришна, и так далее

    Коментиран от #24

  • 21 Бурхныбэлэг чадалтай

    11 0 Отговор
    Надявай се к..е на пияни жени!
  • 22 Пян_Гъ

    24 10 Отговор
    Хайде сериозно! САЩ губят войната! Откъде знам? Ами кой от кого е взел 20-25% от територията? Русия от Украйна, нали! А кой непрестанно пише за "смъртта на Путин" и прочие глупости? Естествено по-слабият, който е и подлец... Жертвите са ок. 20 000 (Русия) с/у ок. 180 000-200 000 (Украйна и колективния Запад). Кой има по-модерни оръжия? САЩ ли? Ако беше така, какво щеше да стане с Русия поне 100 пъти досега? Кажете! Ама то малко акъл се иска...

    Коментиран от #25, #56

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    14 9 Отговор

    До коментар #20 от "Теле":

    ВОЙНАТА ЩЕ СВЪРШИ НА 14.05.2024 С ПОБЕДА ЗА РУСИЯ ЗАПОМНЕТЕ ГО ...ШЕ ИМА НОВ НАРОДЕН СЪД ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вюрцел

    9 15 Отговор
    Парад на германски неонацисти с руски знамена

    Та къде били фашистите и нацистите ? То се вижда -в Русия са .
  • 27 Възмутен

    8 4 Отговор
    Всяко стадо има мърша . И Русия и у нас има много евроатлантическа мърша. Един човек предаде ли родината си той вече не струва нищо. Чуждата кокошка - патка.
  • 28 ЛиБеРаст

    8 6 Отговор
    Само глупава пропаганда! Русия се съгласи Украйна дав самостоятелна държава, близка и приятелска. Но Украйна бе продадена и превзета от англосаксонците, врагове на Русия от 300 години. Англосаксонците направиха от Украйна таран срещу Русия. Ииии, руснаците да се съгласят да бъдат набити и смачкани ли?

    Коментиран от #46

  • 29 Ей вмириса

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Фактопроверител":

    Б,клук.Драскай си каквото ти диктува двугънковото паве.Но не наричай България кочина.Аз,а със сигурност милиони българи,може да не сме съгласни със Държавата като управление и политика.Може тях да наричаш обитатели на административна кочина,но не България.Един умен човек го е казал точно за подобни като теб: Аз обичам безумно Родината , но ненаеиждам в нея Държавата.Плоскоглсвец безроден.
  • 30 РЕАЛИСТ

    9 4 Отговор
    Не мога да намеря правилната дума за човек, който иска поражение на собствената си си държава.

    Коментиран от #33, #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ти ли бе

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Ти искаш руски да хвърлят бомби по България, предатели ръшоблизци...
  • 34 Павел пенев

    4 3 Отговор
    Ами иди на фронта,че Русия да очаква победи а не поражение бе мухльо.
  • 35 Аналогия

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Иска поражение за фашисткия режим управляващ РуЗЗия. Това е все едно да не можеш да намериш думи за някой германски писател, който през Втората световна война е искал поражение на Хитлер.
  • 36 пламен

    3 9 Отговор
    Путин е продукт на руското общество, което е продукт на сто години отрицателна генетична селекция. Проблемът е генетичен и се лекува с превъзпитание на следващите четири поколения....тогава, може и да се получи. При германците и японците се получи след две поколения

    Коментиран от #41, #43

  • 37 Баро

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Фактопроверител":

    Почни на първо място от себе си.Ако имаш нужда от помощ,просто се наведи да си завържиш обувките,а аз ще бъда зад теб да ти помогна.

    Коментиран от #44

  • 38 Само че

    7 5 Отговор
    РПЦ , начело с кгб-агента Кирил, не запази мълчание, а дори явно подкрепи тази варварска агресия, за което рано или късно ще получи своето възмездие !
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    По "Хоризонт" денонощно трябва да звучи народна музика!
  • 40 я ни покажете тези,

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Оракула":

    които пишат срещу зеления клоун-наркофашист. Аз имам такива линкове, но не ги разрешават. ТОВА ДНЕС е НАЙ-висша форма на демокрация. Всеки може да говори КОЛКОТО си иска за Путин, но в никакъв случай срещу нато, обора и джиндър съюза. Дреги в света срещу Русия НЯМА.

    Коментиран от #42

  • 41 кой ви каза, че вие сте

    7 6 Отговор

    До коментар #36 от "пламен":

    меродавни за управлението на Русия???? Да не се смятат някои кравари за богове? Хайде нека си оправят своите територии, и например Йелоустоун. А ако руснаците ви натрапват да смените вие вожда си, ще го направите ли? Например безценния бай дънЧО?
    Русия и Путин са виновни, защото не са по корем пред САЩ.

    Путин е шеф на велика и огромна държава, която тепървa ще поставя условията си. Него го подкрепят 80% от населението. А наш боко банкянски колко?
    САЩ е умираща и залязваща империя.А безмозъчни като тебе винаги е имало.За твое сведения САЩ вече са в технически фалит. Крепи ги само страхът на запада от тотален срив.Просто всичките им резерви, събирани в долари, може за една нощ да се превърнат в тапети.Затова и подпират САЩ .Само че това няма да е вечно.

    Коментиран от #45

  • 42 Ей копейко

    4 5 Отговор

    До коментар #40 от "я ни покажете тези,":

    Ти какво правиш в офиса цял ден друга работа нямаш ли баба Ганке
  • 43 веселяк

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "пламен":

    "При германците и японците се получи след две поколения". Незнам какво се е получило след две поколения германци, но при третото най-разпространеното име е Мохамед!
  • 44 хора

    4 5 Отговор

    До коментар #37 от "Баро":

    обичащи руската кочина не могат да помогнат на никого и вредят най-много на себе си.
  • 45 интересно

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "кой ви каза, че вие сте":

    ми е било винаги как изглеждат хората, които се възхищават от брутални нацисти. Мислех си, че отдавна сме надживели тези стари комплекси, но се оказва, че дори тук, във форума има много лош материал
  • 46 русия

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "ЛиБеРаст":

    на путлер заслужава презрение!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кадир от Провадия

    5 0 Отговор
    Бок-лук и толкова.
  • 49 Георги Петров

    0 4 Отговор
    Много интересно говори този пич. Ще си купя книгите му. Благодаря
  • 50 Това списателче

    4 2 Отговор
    е решило че ако избяга от русия ще му се четат списванията, няма как ядрена сила да загуби война, губят всички
  • 51 Иван

    5 1 Отговор
    Всеки, който напише пасквил срещу Русия получава награда! А дали изобщо някой е чувал за него и е чел боклуците му няма значение! Важното е да се подложиме на краварите!
  • 52 Даааа

    2 1 Отговор
    "Руски" писатели фантасти ......
  • 53 Даааа

    2 1 Отговор
    Избягал от разпадащия се СССР, живеещ под прикритие и в непрекъснат страх, предателят агонизира в очакване на възмездието. ....... В Карлуково !
  • 54 Рускоподложен червен Помак

    0 1 Отговор
    Ама ние кухите примитиви дето ни викат русофилтаци се кланяме само на късия главатар Путканин той е могъщ едър славянин ,сички други са сороси !!!
  • 55 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    1 1 Отговор
    Подлогите на просия не са българи,ние българите не ги считаме за човеци,по долен от блатният орк е само затъпялият му ратай русфилтак !!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Иван

    0 0 Отговор
    Този писател трябва да е президент на русия.