Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2023 10:01 2 303 61

Според украински прокурор цивилните жертви са 100 000: десет пъти повече от официалните данни

  • война-
  • цивилни жертви-
  • украйна-
  • русия-
  • загинали-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Това ужасяващо число илюстрира мащаба на опустошенията в Украйна

Според украински прокурор цивилните жертви са 100 000: десет пъти повече от официалните данни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Една година от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна последиците ѝ в международен план все още се усещат, пише в заглавие на редакционна статия британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Първоначалният шок от пълномащабната руска инвазия беше изместен една година от началото ѝ от ужаса от броя на жертвите, които даде Украйна, отбелязва изданието. Десетки хиляди хора изгубиха живота си, включително цивилни, десетки хиляди бяха ранени, а още повече носят психологическата травма на войната, посочва британският вестник. Инфраструктурата на страната беше разрушена. Изданието привежда експертна оценка от септември, че възстановяването на Украйна може да струва 349 млрд. долара, но това число не е окончателно. Милиони хора напуснаха домовете си, а мнозина и страната си, посочва изданието.

Последиците от войната на руския президент Владимир Путин се усещат също отвъд границите на Украйна, отбелязва британският вестник. Кризата отприщи разрастваща се криза с храните, отнемайки още животи и заплашвайки стабилността и на други страни. Отраженията на конфликта ще се усещат може би още десетилетия, прогнозира изданието.

Друг британски вестник "Индипендънт" цитира водещия украински прокурор по военните престъпления, според когото повече от 100 000 украински цивилни са убити от началото на войната, което е близо 10 пъти повече от официалните данни, които са за 8000 убити.

Според изданието това ужасяващо число илюстрира мащаба на опустошенията в Украйна, която се бори с руската инвазия от 24 февруари миналата година.

Според друго британско издание, в. "Дейли мейл", започналата на 24 февруари миналата година война в Украйна завинаги е променила света, който познаваме. Смъртта връхлетя украинците от небето, експлозии разтърсиха украинските градове, руските танкове прекосиха границата на Украйна, а близо 200 000 руски войници преминаха в настъпление.

Вестникът посочва, че милиони хора по света се опасяваха от това нещо подобно да се случи, но милиони тогава все още се съмняваха. Една година след като Владимир Путин разпореди инвазията в Украйна нищо не е както преди, коментира британското издание.

Почти половин милион войници и от двете страни изгубиха живота си, бяха ранени или са в неизвестност, разкъсани от бомби и куршуми на бойните полета, което навява спомени от битките през Първата и Втората световна война, отбелязва вестникът.

Войната в Украйна разтърси международния ред, пише в заглавие френският вестник "Фигаро".

Войната далеч не е приключила, но вече дълбоко разтърси международния ред, посочва изданието. Степента на промените, предизвикани от руската инвазия в Украйна, ще зависи отчасти от изхода на войната на терен.

Ако Владимир Путин излезе победител, като успее да откъсне част от Украйна и я присъедини към Русия, като по този начин даде предимство на силата над правото, балансът в света несъмнено ще бъде нарушен за дълго време, коментира вестникът. Ако, напротив, украинците, подпомогнати от своите западни съюзници, успеят да прогонят руските сили от страната, законът, свободата и демокрацията ще си поемат глътка свеж въздух на световната сцена. При всички сценарии обаче, включително след завръщането на мира, ще трябва да се вземе предвид предизвестеният край на доминирания от Запада ред в света, коментира изданието.

Друг френски вестник "Монд" се спира на мирния план на Китай за Украйна.

Изданието отбелязва, че войната в Украйна поставя Китай в отбранителна позиция. Няколко часа след като Пекин се въздържа в Общото събрание на ООН при гласуването на резолюция, призоваваща Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна, китайските медии все още мълчаха относно гласуването.

От друга страна, в 9:00 ч. сутринта (пекинско време) китайското министерство на външните работи публикува на сайта си "позицията на Китай за политическото уреждане на украинската криза“. Пекин не е склонен да използва думата "война" и за разлика от резолюцията на ООН, поставя Русия и Украйна на една е и съща плоскост.

Китайският план съдържа 12 точки, посочва френският вестник. В първите две не се споменава изрично украинската "криза“. Първата постулира, че трябва да "се уважава суверенитетът на всички страни“, а втората, че трябва да "се изостави манталитетът на Студената война“. Според Китай "сигурността на един регион не трябва да се постига чрез укрепване или разширяване на военни блокове“, което е прикрита критика на самото съществуване на НАТО, коментира изданието.

Третата точка от плана е по-конкретна: "Всички страни трябва да помогнат на Русия и Украйна да работят в една и съща посока и да възобновят прекия диалог възможно най-скоро, за да (постигнат) постепенна деескалация и след това да се споразумеят за прекратяване на огъня. Китай смята, че е необходимо "подновяване на мирните преговори“, коментира изданието.

Според Пекин няма военен изход от конфликта: "Диалогът и преговорите са единственото жизнеспособно решение на украинската криза".

Хранейки обаче малко илюзии за бързо прекратяване на конфликта, Китай "се противопоставя на въоръжените атаки срещу атомни електроцентрали" и смята, че "не трябва да се използват ядрени оръжия", посочва вестникът.

"Трябва да се противопоставим на заплахата или използването (на тези) оръжия“, се уточнява в текста на мирния план.

Китай също така призовава за "прекратяване на едностранните санкции“, които само "създават нови проблеми“ и за "поддържане на веригите за доставки“, защото "глобалната икономика не трябва да бъде инструмент или оръжие, (използвано) за политически цели“, цитира френският вестник текста на китайския мирен план.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 4 Отговор
    Перви съм!

    Коментиран от #61

  • 2 Хаха

    11 45 Отговор
    Русия е терористична държава.Тоя път всички ще свършат в Хага.Новото руско ръководство ще ги достави щот инъче денги нет.
  • 3 Госあ

    38 10 Отговор
    Явно азовците и бандерите ги причисляват към цивилните. Що не, цивилни с гранатомети и автомати….
  • 4 ПУ.РУ.ФИЛ=

    3 20 Отговор
    =ЧИКАТИЛО
  • 5 а малко са

    26 7 Отговор
    тоя прокурор е сбъркал, не са 100 000, а 100 милиона!

    Коментиран от #58

  • 6 Ми трябва

    30 8 Отговор
    Да заведе дело срещу Зеления за геноцид над хората живеещи на тая територия
  • 7 Всъщност

    26 7 Отговор
    Да не забравяме , че цивилните жертви са почти изцяло рускоезични ! Тъй като боеве се водят изключително в руските области !
  • 8 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    12 30 Отговор
    Русия е една диктатура...
    Това са хора който цял живот са войнствено настроени...
    Света тряба да ги отритне,ще станат като Северна Корея....

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Е каква е

    17 2 Отговор
    тази война само с цивилни жертви напишете и за военните си жертви
  • 13 🤔🤔🤔🤔

    7 18 Отговор
    И сега какво ПУТИН за една година война УБИ 300 000 руснаци и украинци.Двойно повече тежко ранени,и инвалиди за цял живот.Цивилни жертви десетки хиляди.Е голям пич тоя Путин бре.Отделно срина цялата държава.Срина икономиката на Русия. ВЕЛИК ЧОВЕК ЕИИИИ.

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Българин

    5 11 Отговор
    украинците толкова обичат руснаците,че ще се борят до последния човек
  • 15 Българин

    8 17 Отговор

    До коментар #13 от "🤔🤔🤔🤔":

    императора Вова се оказа един обикновен колхозен г..
  • 16 Урюрвкос

    1 10 Отговор
    по основния план загубите са 2млн души което означава 10 год репарациии и конфискация на БВП на Русия плюс за възстановяването на градовете ще трябва пясък, цемент и метал при добива на които ще се вдигне затоплянето на Земята и ще доведе до още по големи финансови глоби към "агресора". Всичко е калкулирано предварително и има вече опашка от желаещи да осребрят чека.
  • 17 и още

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "🤔🤔🤔🤔":

    не е стигнал америкосите в ирак
  • 18 Украйна е фашистка диктатура

    20 7 Отговор
    Сащ си отгледаха Бясното укрофашистко куче и го хвърлиха да ръфа Русия!

    Руската империя и Съветският съюз му дадоха безвъзмездно големи подаръци, но явно ще ги загуби...!

    Коментиран от #49

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    4 13 Отговор
    Какво безочие, рашките празнуваха на стадион с песни и салюти хилядите отнети животи - и украински, и руски. Не мога да повярвам на очите си що за и.з.вр.атен трябва да си, за да се радваш и адмирираш подобни действия през 2023г.
    Радваха се, смяха се все едно са кацнали на луната.
    Боже, какъв народ, боже, боже!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 С.П.

    19 4 Отговор
    Като чуя прокурор си представям каскет, като чуя украински прокурор - клозет. Нашият каскет е по-стойностен от вашия клозет.
  • 23 Запознат

    16 4 Отговор
    Окраински фашисти убиха 800 000 цивилни човека в Донбас за 9 години от които 120 000 деца и 28 000 бременни жени
  • 24 111

    1 3 Отговор
    Спрете безумната война!
  • 25 Шерлок Холмс

    13 3 Отговор
    Жертвите в Окрайна са благодаре и на политиката на ФАЩ която финнсира нацисти сатанисти
  • 26 Здравейте Факти,

    12 2 Отговор
    Това не е първата война на Американския бандит, а една от десетките... Защо така маниакално сте се фиксирали само върху нея... и направихте укрофашистите герои!

    Какво ще кажете за хората в Югославия, Ирак, Либия, Сирия.... и мн. други. Тамошните народи не бяха ли герои, те никакви жертви ли не дадоха! Ако ги знаете, напишете и за тях. Има източници (непропагандни)....

    Чао

    Коментиран от #42

  • 27 Псевдоним

    9 0 Отговор
    А дали са цивилни?
  • 28 ами

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "🇺🇲К🇺🇲Е🇺🇲Н🇺🇲Е🇺🇲Ф":

    добре, че няма жертви сред военните, че освен оръжия колективния запад ще трябва да изпраща и войски
  • 29 стоян георгиев

    1 11 Отговор
    Запада сгреши че от Китай и Русия може да се очаква нормалност след като им се дадат технологии и инвестиции.нечовешките режими при стабилизация не стават човешки.сега ясно се вижда кви са целите на Русия и китай.смешния китайски план за мир е доказателство за китайското лицемерие.

    Коментиран от #46

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 СЕГА ВЕЧЕ Е ЯСНО

    12 1 Отговор
    СЕГА РАЗБРАХ В УКРАЙНА НЕ СЕ ИЗДАВАТ СМЪРТНИ АКТОВЕ А СЕ ГЛЕДА НА БОБ ЩОТО ИНАЧЕ МНОГО ЛЕСНО СЕ БРОИ А АКО ЗА УМРЕЛИ СЕ БРОЯТ И ИЗБЯГАЛИТЕ В РУСИЯ И БЕЛАРУС ТО СА ПОВЕЧЕ ОТ МИЛИОН

    Коментиран от #34

  • 32 Свети Петър

    2 9 Отговор
    Вандалите и после татарите навремето не избиха толкова невинен народ. Рогатия колега на долният етаж в момента подготвя специален огромен казан за рускитемародери грешници.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Има и още

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "СЕГА ВЕЧЕ Е ЯСНО":

    ЖЕРТВИТЕ НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ОТБРАНА СЕ БРОЯТ КАТО ЦИВИЛНИ ЗА ДА НЕ СЕ ПЛАЩА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА БЛИЗКИТЕ ИМ РЕСОВНО СЕ БАВЯТ ДОКУМЕНТИТЕ ИЗДАВАНИ НА МОБИЛИЗИРАНИ СЪС СЪЩАТА ЦЕЛ ДОРИ ККОГАТО СА НА ФРОНТА
  • 35 рфтгъху

    11 0 Отговор
    Слабо, много слабо... Не 100 000, а 50 милиона са цивилните жертви сред осраинците...

    Сега сериозно- онези 8000 цивилни жертви са реалистична цифра, никой не отрича цивилните жертви по време на война... Само дето за минимум 6000 от тях са виновни ПРЯКО осраинските фашисти които си правеха огневи точки в блоковете и ЗАБРАНЯВАХА на цивилните да се изнесат от блока...
    Как го докарват до 100 000, а скоро ще ги изкарат и 500 000 "цивилните" жертви... Лесно е- над 80% от мобилизираните по документи НЕ СЕ ВОДЯТ войници и не са изпратени на фронта. Тоест тези хора като ги убият се водят "цивилни жертви"...
  • 36 Окраин4ев

    10 3 Отговор
    Окрайна е втората родина на лъжата, а първата родина на лъжата е САЩ.
  • 37 Реалист

    12 1 Отговор
    От БТА представят фашиски съчинения като новини обаче такива са разпорежданията от горе!
  • 38 АНТИФАШИСТ

    8 1 Отговор
    Окрайна се управлява от фашиска хунта подкрепяна от САЩ и Брюксел
  • 39 Цивилни евакуирани азовци

    7 2 Отговор
    Ами не могат повече да крият катастрофалните жертви на ВСУ и затова дай поне да ги пишат част от тях цивилни. Изтрепаха си младите мъже, другото забегна. Взеха да мобилизират пенсионери, жени и останаха вече учениците и подрастващите. Някак трябва да се обяснят всичките жертви пред олтара на зеления шмъркаляк и байпън

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Трол на Костадин

    5 3 Отговор
    Верно съм много просс!Ама трябва да пиша тука нещо.Иначе ще гласувам!
    Сега се сетих,че скоро не съм писал,че Европа стоя на тъмно през цялата зима и измръзна от студ.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пропаганда

    7 1 Отговор
    Броят убитите войници и ги представят за цивилни жертви.

    Коментиран от #53

  • 44 числото е вярно

    0 6 Отговор
    8000 загинали военни и 200-300 000 цивилни! укрите на фронтовете загуби нямат, само в тила!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Иван

    8 2 Отговор
    Те си цивилни, но умряха на фронта. И са повече от 100 хиляди.
    Доскоро казваха за много по-малко цивилни загинали, а сега 100 хиляди.
    Ако си нормално мислещ ще се усъмниш.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Джо Деменциано

    5 0 Отговор
    Че кво ми пука за укрите?
    Те са само средство за отслабване на Русия и най-вече Европа...
  • 52 инквизицията

    1 1 Отговор
    Ще увеличим цивилните, а ще намалим военните жертви
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 КовидманЯк

    3 1 Отговор
    Цялата статия е дрънканици на търкалета.Същото както когато пропагандираха ковида отвсякъде.
  • 55 ОсемМлрд

    1 2 Отговор
    8 млрд. са загубите на хора, това което четете вече се пише от изкуствен интелект само. Няма останали живи на планетата освен вас четящите, който го играят господ и съдят какво е правилно да се случи на другия край на света....
  • 56 путлерофашизъм

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Солей":

    Босът ти знае ли, че раздаваш наляво-надясно консумативите, вместо да обслужваш съвестно санитарните възли съгласно трудовите ти задължения?

    Коментиран от #57

  • 57 Солей

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "путлерофашизъм":

    Кво да правя ,нали и аз демократ и съпричастен трябва да се пиша ,уж че споделям някакви си там ценности,ще ме уволнят иначе.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хахаха

    3 0 Отговор
    Жалка и доста плоска пропаганда ако тия на запад вярват значи домашното ми папагалче има по развит интелект
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Мъдурко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На опашката за ректални масажи...заповядай, ще те разтрием 0тзaд!
Новини по държави: