Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2023 13:54 4 262 43

Китайският "мирен план" за Украйна: какво предлага Пекин

  • украйна-
  • мирен план-
  • китай-
  • война-
  • русия-
  • си дзинпин-
  • санкции-
  • сащ-
  • володимир зеленски

Пекин иска отмяна на санкциите срещу Москва

Китайският "мирен план" за Украйна: какво предлага Пекин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай призова за прекратяване на огъня и започване на мирни преговори между Русия и Украйна в рамките на своята "мирна инициатива". Текстът на документа е публикуван на уебсайта на китайското външно министерство.

Исканията са част от план от 12 точки, публикуван от китайското Министерство на външните работи по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна. В него се призовава също за прекратяване на западните санкции срещу Русия, искат се мерки за обезопасяване на ядрените съоръжения, създаването на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани и за осигуряване на износа на зърно.

Още новини от Украйна

Този "мирен план" на Китай трябва да помогне за прекратяването на войната. Самата дума "война" обаче не се споменава никъде в документа - в английската му версия авторите говорят за "конфликт" и " кризата в Украйна". Освен това в текста не се разглежда несъгласието на Украйна с окупацията на нейни територии от страна на Русия и не се критикуват руските действия - само се посочва, че "суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат ефективно защитени". Но там откриваме и следното твърдение: "Сигурността на региона не трябва да се осигурява чрез укрепване или разширяване на военните блокове". На практика това означава съгласие с позицията на Кремъл, който използва същия аргумент, за да оправдае инвазията в Украйна.

Пекин иска отмяна на санкциите срещу Москва

В параграфа за "намаляване на стратегическите рискове" Пекин се изказва остро срещу заплахите за използване на ядрено оръжие, но в критиките си споменава и разработването на "химически и биологични оръжия" – нещо, за което Москва многократно е обвинявала Киев без никакви доказателства.

По-нататък се казва, че Китай подкрепя Черноморската зърнена инициатива и насърчаването на износа на зърно. Но в следващия параграф Пекин призовава ООН да отмени санкциите срещу Русия, които нарича "едностранни" и "злоупотреба", уверявайки, че "те само създават нови проблеми". Пекин не назовава конкретни държави, но посочва, че те използват "дългата ръка на закона" - фраза, която традиционно се свързва с доктрината на САЩ. Освен това се настоява за прекратяване на „манталитета от Студената война" – термин, с който Народната република обикновено атакува американската хегемония и това, което Пекин разглежда като намеса във вътрешните работи на чужди държави.

Пекин предлага своята "китайска мъдрост"

В четвъртък Китай се въздържа при гласуването на необвързваща резолюция на Общото събрание на ООН, призоваваща Русия да прекрати сраженията и да изтегли войските си. Малко по-рано през седмицата китайският външен министър Цин Ган заяви пред участниците в конференция по сигурността в Пекин, че страната му иска да предостави своята "китайска мъдрост", за да се постигне политическо решение на конфликта. Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в интервю за информационна агенция АП, че вижда признаци, че Китай може да подкрепи Русия във войната ѝ срещу Украйна. Съвсем наскоро САЩ също изразиха загриженост, че Китай може да доставя оръжие на Русия, което Китай отхвърля като дезинформация.

Зеленски приветства мирното предложение

Украинският президент Володимир Зеленски приветства китайския „мирен план" като „важна първа стъпка". Той направи това още преди документът да бъде публикуван. " Китай започна да говори за мир в Украйна и смятам, че това не е лошо", заяви Зеленски. Както припомня обаче АРД, украинското правителство нееднократно е подчертавало, че може да се съгласи с исканото от Китай прекратяване на огъня само ако руските войски се изтеглят напълно от територията на Украйна. В противен случай Киев се опасява, че Русия може да използва прекратяването на огъня, за да прегрупира силите си за ново нападение.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин: Обичам големи хоботи

    19 29 Отговор
    Големи хоботи

    Коментиран от #34, #37

  • 3 Весо

    18 41 Отговор
    Путин ще спечели благодарение на Китай!

    Коментиран от #6

  • 4 Учуден

    51 25 Отговор
    Уж война се води и санкция за Русия пък европата буксува и по трудно живее.Цените все на горе.Милиардите потънаха на Зеленски в банката
  • 5 Сталин

    57 27 Отговор
    Няма такава държава като Украйна вече, Украйна е напълно съсипана всичките активи, земя и злато са в ръцете на еврейските банкери в Лондон и Ню Йорк, за бонус стотици милиарди долари задължения към западните мародери, разсипана индустрия и инфраструктура 500 000 убити от ционисткия банков кабал.57 000 украински деца са отвлечени от еврейската мафия към израелските клиники за трансплантация
    Скоро предстои същото и в България, когато онзи мръ сен чифутин Соломон Паси и новото колониално правителство вкарат България във война и ще видим ли тогава някой да остане да вика Слава на България

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Сащ :)

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Весо":

    :). :)
  • 7 Гейчо

    45 22 Отговор
    Гнилата европа командвана от сащ все по затъва а Русия си пренасочи ресурсите към индокитай
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АСН

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Браво
  • 11 Брат Румен Ралчев

    3 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 12 Българин

    18 27 Отговор
    много късно е за това-Русия ще си изпие горчивата чаша до дъно
  • 13 Българин

    22 33 Отговор
    Русия загуби войната и ще плаща скъпо за това
  • 14 Свети Петър

    16 21 Отговор
    Боата Си, гледа жужето заек Володка, като хапка за обяд заедно с половин Ация и цял Сибир. След разпада на Русия няма да може да закопчава и другото копче от преяждане. Може ли този руски милиционер да е талковаглупав.
  • 15 Маркиз Астолф дьо Кюстин :

    15 18 Отговор
    “Там /в Русия / нищо не е ставало и не е плод на историческо развитие. Там всичко става по волята един самодържец. Лицемерие цари от низините, от последния мужик , до върха на управлението, имитация на европейска култура и ценности . По една единствена причина – честолюбие и ненавист към Европа. С една единствена цел– да станат могъща нация, да завладеят света. Тиранията и робския характер на руснаците водят до една всеобща жестокост – от царя над подчинените му, до мужика, до всеки един над друг в семейството. Това е нация жадуваща за господство над другите и което е тревожно – тя е способна да го направи. Ако мерим величието на целите с количеството на жертвите , готови да се дадат за постигането им, то тази нация е способна да завладее целия свят и да разруши цивилизацията му. Страна , чиито морета не са обхванати от лед само по няколко месеца в годината, а обитателите и – сковани в леда на душата целогодишно. Страна , обхваната от “небитност” не само по отношение на Европа, а изостанала даже и от Азия. Страна на безполезните формалности, където богатите не са съграждани на бедните, където няма правосъдие, а в армията цари страшно зверство, а полицията винаги е готова да измъчва, но никога да помогне. Страна на нищожно, излишно, безконечно множество чиновници.” За Русия 1839г.
  • 16 САЩ в момента

    6 14 Отговор
    искат да отслабят Русия чрез Украйна и да я хвърлят в ръцете на Китай. На Китай война не му трябва, трябват му суровини и територии които са на север от тях. На САЩ също не му трябва война, иска стоките които Китай ще произвежда със сибирски суровини. От Сибир в големите крайморски китайски мегаполиси, оттам на корабите за САЩ, ЕС и останалия свят.

    Коментиран от #20, #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    27 5 Отговор
    Предложението на Китай ще изобличи съвсем ясно агресора, който дестабилизира мира в целия свят. Това би трябвало да даде ясни причини за консолидацията на страните от БРИКС и по твърдия отговор срещу агресора. За съжаление Европа вече се присъедини към агресора. Което не е изненада, апропо
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "САЩ в момента":

    А пък видиш ли Китай не иска слаба Русия, изрично посочвайки санкциите срещу нея като неприемливи ! Хахаха опорките ви са нелепи
  • 21 БСП за България и Радев

    10 1 Отговор
    Дръпнатите са много хитри. Другарят Путин само и единствено като победител от СВО може да диктува условията
  • 22 Христо Божилов

    10 17 Отговор
    Путлер е унизен. Жълтите предлагат мир от негово име...
  • 23 БСП на Бунището

    10 9 Отговор
    Като им видиш червените знамена с Петолъчките - ха познай на чия страна са Китайските Комунисти...
  • 24 !!!?

    13 3 Отговор
    Номера на китайката - Крим руски, Тайван наш, а за Украйна - мирен конфликт !!!?

  • 25 Голем смех

    11 16 Отговор
    Руснаците ще трябва лека-полека да учат китайски, за да могат да слугуват на новите си господари :) мухахахахаахахахахахаххахаа :)

    Коментиран от #31

  • 26 Ха ха ха ха ха

    20 4 Отговор

    До коментар #16 от "САЩ в момента":

    И как да отслабят Русия, като СВО или война ако искаш я наречи в Украйна се води с ресурсите и парите на ЕС и САЩ? А Китай.... ами Китай са икономически гигант, но военно са джудже и знаят много добре, дори Си го каза в прав текст, че без Русия ще бъдат унищожени от САЩ. Русия е гаранта Китай да съществуват..
  • 27 Ветеран от Протеста

    6 11 Отговор
    Ми тва е мерака на Путин и руските Агресори бе - премахване на санкциите,НАТО в пределите на 1997 ма и унищожаване на Украйна като държава...И тва е Китайската Мъдрост ли???Безнаказано...нали?? Много мъдро...Конфуций умира от завист!!!
  • 28 защо?

    19 3 Отговор
    Китайския "мирен план" е в кавички?
    Даа не ни внушавате, че според "правилната политческа линия" само Байдън и Урсула са оторизирани от Господ да предлагат мирни планове?

    Коментиран от #32

  • 29 007

    2 14 Отговор
    Супер план🤮 А нещо за изтегляне на агресорите няма ли да има. Ще им подарите Украйна и за награда да се премахнат санкциите!!!👏👏👏👏👏👏🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 30 И моля стига

    17 2 Отговор
    с тези инфантилни опорки за "китайски апетит към територии в Сибир"
    Китайците не са тъпи, не им се живее при -50 градуса.
    Те вече са собственици на 1/3 от недвижимите по западното крайбрежие на САЩ.

    Коментиран от #36, #38

  • 31 ГОЛЯМ, ГОЛЯМ рязан майтап

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Голем смех":

    Пък ти научи турски. Втори път няма да те оттърве никой от соооонетЪ / за да слугуваш на новите си господари/ Мухахахахаха.
  • 32 Защото

    17 0 Отговор

    До коментар #28 от "защо?":

    Дойчовото зеле е вкисната манджа с п...4и косъм за разкош.🥣🙈
  • 33 Васил

    1 7 Отговор
    На Китаец рашист и Турчин доверие не може да се има тяхната дума не струва нищо.
  • 34 Опааа

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путин: Обичам големи хоботи":

    И мАйка ти само това повтаря всеки ден на околовръстното. 😆
  • 35 Германец

    10 2 Отговор
    Китай искал отмянана санкциите. Незнам китай колко наистина го иска. Ама населението на цяла европа го иска. То е реалното засегнато от тез санкции. Всяка седмица има демонстрации и протести във всички европейски столици и големи градове против правителствата да се свалят санкциите и да спрат да пращат уръжия. Никъде не го четем това! Защо? Защо бе не пишете фактите?
  • 36 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "И моля стига":

    В прогнилия фащ имат недвижимости? А стига бе. Паднаха ми в очите.
  • 37 Смотльо,

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путин: Обичам големи хоботи":

    Путин не знам дали обича но тази докарала те на този свят със сигурност ги обича ,ще и го дам с удоволствие .
  • 38 Сибир ще

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "И моля стига":

    стане китайски по мирен начин. От сега подписват договори за дървесина и каквото там има за десетки години. Добива се от китайски работници заедно с колаборанти от местното население. Корупцията процъфтява, зад Урал живеят само 8мил. руски граждани, повечето неруснаци и там е отървана работа. Толкова голям Сибир не може да се пази от 8 мил. население при проблемите които Путин създаде на Русия. Другарят Ре Житам им е купил нови Щилки, а Ко Пайтук им е взел лопати и кирки.
  • 39 Недейте така

    2 0 Отговор
    " 12 точки, публикуван от китайското Министерство на външните работи по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна"- Ами публикувате ги тези 12 точки де!!! Страх ли ви е? Заглавието е подвеждащо.
  • 40 Вашингтон

    3 2 Отговор
    Това е геноцид а не мирен план на Китай, как може да налагаш отказ от санкцции върху ядрена империя нападнала и избила половин народ, да казваш в документа че няма война а е мирен договор, и още куп глупости на китайците
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Електра

    1 0 Отговор
    Жълтите предлагат, всяка ядрена държава да превземе не ядрените си съседи. Вече измина една кървава година, откакто рашистките пълчища нападнаха суверенна Украйна, но бяха спрени от агитката на Динамо Киев начело със Зеленски, както навремето Леонид и неговите 300та спартанци , спряха много хилядните орди на Ксеркс. Така хиляди рашистите станаха на тор, за плодородните украински полета лошото е, че. Жужето не е сред тях, за да спре тая ужасна война...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания