Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 06:23 2 037 5

Кипър ще има нужда от служители в търговията, образованието, строителството, туризма и информационните технологии

  • кипър-
  • служители-
  • проучване-
  • работни места

Това показва обявеното от Агенцията за развитие на човешките ресурси проучване "Прогнози за търсене и предлагане на работна сила в кипърската икономика 2022-2032 г."

Кипър ще има нужда от служители в търговията, образованието, строителството, туризма и информационните технологии - 1
Снимка: Гугъл мапс

Икономическите сектори в Кипър, които през следващото десетилетие ще се развиват най-силно и ще имат най-големи нужди от нови служители, са търговията на дребно, образованието, строителството, туризмът, информационните технологии. Това показва обявеното от Агенцията за развитие на човешките ресурси проучване "Прогнози за търсене и предлагане на работна сила в кипърската икономика 2022-2032 г.", предаде БНР.

Тенденцията за нарастване на заетостта в Кипър ще продължи, като след 10 години участието на икономически активното население на пазара на труда ще достигне почти 81%, се посочва в новото проучване.

Заради започналата цифрова трансформация на кипърската икономика на най-високите нива на търсене ще са специалистите по информационни и комуникационни технологии, като 80% от нуждите от заетост ще дойдат от създаването на нови работни места.

Силен растеж се очаква в сектора на услугите, в който според проучването след 10 години ще работят 80% от заетите.

Прогнозираният ръст на кипърската икономика ще доведе до значително търсене на работещи и в търговията на дребно.

Хотелиерството и ресторантьорството ще имат още по-силна нужда от сега от нови служители, поради политиката на държавата за удължаване на туристическия сезон и обогатяване на туристическия продукт на Кипър.

Очаква се голямо увеличение на броя на работещите с висше образование - през 2032 г. те ще са около 60% от икономически активното население.

Прогнозите за търсенето на кадри са направени на базата на 52 сектора на икономическа дейност и 309 професии, а прогнозите за предлагането, които за първи път се включват в подобно изследване, са предоставени за икономиката като цяло, по пол и по ниво на образование, обясниха от Агенцията за развитие на човешките ресурси.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дядото

    5 1 Отговор
    и пак се отличаваме.страните от ес търсят и внасят капитали и работна ръка.рб- изнася и капиталите си и работната си ръка.
  • 3 Животът

    13 1 Отговор
    в Кипър е по-скъп, отколкото в България. €1000 заплата €500-900 квартира с едно легло. Липса на питейна вода и индийци на всеки ъгъл.

    Коментиран от #4

  • 4 Ангел

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Животът":

    Не ми е ясно защо пишеш глупости,аз живея 20 години в Кипър и мога да ти кажа,че цените са като в България и дори е малко по евтино.Примери: Бензин А95 1.35,наем двустаен апартамент в Ларнака 400-450 Евро,кило пържоли 4.40 Евро,ток за 2 месеца 40-60 Евро,необлагаем доход до 20 000 Евро и.т.н.Със заплата от 1500 Евро и жена ми взима 1200.евро живем добре е дори спестяване при положение,че поддържаме и две коли.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.