Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Февруари, 2023 10:15 7 542 60

Зад Путин стои Си Дзинпин. Китай хладнокръвно използва Русия

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • китай-
  • война-
  • владимир путин-
  • си дзинпин-
  • диктатура

Както обикновено се случва с диктатурите, нито Пекин, нито Москва искат да разберат, че кризата на режима е свързана с вътрешното противоречие на неговото съществуване

Зад Путин стои Си Дзинпин. Китай хладнокръвно използва Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Цветът на котката
© Виталий Портников

"Няма значение какъв цвят е котката, стига да лови мишки." Тази китайска поговорка стана символ на икономическите реформи, извършени в Китай от действителния основател на съвременната държава Дън Сяопин. Бившият генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай използва това просто мнение, за да докаже възможността за пазарна икономика в една социалистическа страна. Подходът на Дън Сяопин – пълен контрол върху политическия живот и информацията, но пазарни механизми в икономиката – се смята за успешна алтернатива на подходите на Михаил Горбачов. Както е известно, бившият генерален секретар на ЦК на КПСС се съгласи с възможността за "гласност" и публична дискусия, но така и не посмя да предприеме пазарни реформи.

Още новини от Украйна

Не само политическите експерти, но и обикновените хора смятат Дън Сяопин за твърд прагматик, а Горбачов за неуспешен романтик. Но всъщност Михаил Сергеевич беше твърд прагматик. Той прекрасно разбираше, че пазарната икономика не оставя място за безразделна власт. Но "гласността" в общество, в което няма собственост, създава необходимата илюзия за свобода. Рано или късно пазарът създава свободни хора, свободата на словото без собственост държи хората зависими от държавата и им дава възможност да изпуснат парата.

Ще ми кажат, че Китай и Русия са истинско опровержение на моята теза. Но може би тоталитарните режими, които съществуват за сметка на пазарните механизми, просто стигат до логичния край на своето съществуване? Затова наблюдаваме засилване на рестрикциите и изблици на агресия като в историческа агония. Отказ от смяна на властта, готовност за силови решения, брутално наказване на несъгласните – но в същото време насилствено запазване на икономически модел, изискващ съжителство с цивилизования свят.

Както обикновено се случва с диктатурите, нито Пекин, нито Москва искат да разберат, че кризата на режима е свързана с вътрешното противоречие на неговото съществуване. Че трябва да изберете едно – или да се откажете от безразделната власт и да преминете към демокрация, или да се откажете от пазара и да преминете към ликвидиране на частната собственост, към държавната икономика, планирането. Диктатурата и конкуренцията не могат да съществуват вечно, рано или късно котелът ще избухне и ще взриви цялата машина. Но в очите на китайските или руските управляващи проблемът не е в тях, а в Запада. Тоест, ако Западът не се меси в техните работи, ако Западът не им пречи да установяват „сфери на влияние“, ако Западът престане да бъде привлекателен за техните сънародници – тогава те могат да си отдъхнат.

Следователно основната цел на диктатурите е корупцията, отслабването и маргинализацията на Запада. И в този смисъл Китай е много по-опасен от Русия. Путин вече демонстрира цялата некомпетентност и глупост на своя некадърен режим през годината на войната с Украйна. Но Путин е негодник без явна номенклатурна и политическа кариера, сиво нищожество, заобиколило се със себеподобни. Но Китай все още се управлява от избрана номенклатура, която е преминала през всички необходими образователни и кариерни пътеки. Да, тези хора са догматици, но са и професионалисти. И знаят какво правят.

Веднъж, в дните на Майданите и беларуския Площад, казах на участниците в протестите, че не трябва да се радват. Че самата нагласа, че основният ни враг е режимът на Янукович или режимът на Лукашенко, е грешна. Путин стои зад Янукович и Лукашенко и който победи марионетката, неизбежно ще срещне нейния господар. Така и стана. Но това не е краят, а само началото.

Зад Путин стои Си Дзинпин. Китай хладнокръвно използва Русия като инструмент за отслабване и изтощаване на Запада, така че ако Пекин реши да започне война, Западът няма да има нито решимостта, нито способността да помогне на Тайван. Поговорката на Дън Сяопин за котката вече може да се приложи към Русия. Путин е котката, която трябва да лови мишки в тъмна стая за Си Дзинпин, да гони собствената си сянка, да хапе онези, с които китайският лидер възнамерява да разговаря любезно на двустранни срещи на върха. Ето защо Пекин не може да допусне поражение и отслабване на Москва.

Това е истинският екзистенциален смисъл на конфликта, започнал на 24 февруари 2022 г. Това не е само война между Русия и Украйна. Украйна е само първият фрагмент от битката на Русия за възстановяване на изгубената империя и за правото да възстанови тази империя в противоречие с международното право и мнението на Запада за приоритета на международното право. Но зад тази война се крие основният конфликт – конфликтът между Китай и САЩ. Китай иска Русия да измори Запада. Съединените щати искат украинската съпротива не само да доведе до запазване на нашата държава и възстановяване на международното право, но и да сложи край на агресивните амбиции на диктатурите. Така става въпрос за конфликт между демокрации и диктатури със сходна форма на собственост и наличие на ядрено оръжие в основните противници. И в същото време пазарните диктатури са бременни с вътрешна криза на своето съществуване и се опитват да предотвратят вътрешен колапс с помощта на ескалираща външна конфронтация.

Може би това е най-голямата драма в историята на човечеството. И не трябва да е изненадващо, че изстрелът от стартовия пистолет проехтя точно на украинска земя.
В крайна сметка изстрелът, довел до Първата световна война, е даден в Сараево, далеч от световните политически центрове, а не във Виена или Париж. А Втората световна война започна на Вестерплате в Гданск, а не в Лондон или Берлин. Когато демокрациите спечелят – а аз знам, че ще спечелят – Украйна завинаги ще остане символ на тази победа в световната история. Победа, която е необходима за оцеляването на човечеството.

Източник: Виталий Портников специално за zbruch

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този бесарабски фронтовак,

    29 24 Отговор
    Защо още не е в Артьомвск?
  • 2 Браво Портник

    24 16 Отговор
    с нетърпение очакваш сутрешната доза.
    Айде и следобяд пак.
  • 3 !!!?

    24 15 Отговор
    Назад - към Генезиса !!!?

  • 4 Объркано Атлантиче

    40 26 Отговор
    Какво не ви казват.
    Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин:
    "Това, което наистина е тревожно, е опустошителното въздействие на САЩ върху световния мир и стабилност. Америка е най-големият производител на война. САЩ не са били във война само 16 години от своята кратка 240-годишна история. САЩ са инициирали около 80% от световните въоръжени конфликти след края на Втората световна война. Съединените щати най-много нарушават суверенитета на други държави и се месят във вътрешните работи на други държави. От края на Втората световна война САЩ са се опитали да свалят над 50 чужди правителства, брутално са се намесили в избори в най-малко 30 държави и са се опитали да убият над 50 чуждестранни лидери. САЩ продължават да бъдат най-големият източник на конфронтация между лагерите. Водените от САЩ войни на НАТО срещу Афганистан, Ирак и Сирия доведоха до повече от 900 000 жертви и 37 милиона бежанци. Докато хегемонистичните политики на Америка и войнствените тенденции продължават, няма да има мир в света."

    Коментиран от #35, #42

  • 5 АХА

    9 18 Отговор
    Този явно е нещатен сътрудник на сайта. Явно тезите му са удобни, независимо, че са спорни и определено прозира двойния аршин в изводите.
  • 6 мда

    26 29 Отговор
    Няма шанс да успее Украйна. Не знам що за пропаганда е това. Просто руснаците използват само конвенционално оръжие. Ако още малко ги подразнят ще пуснат и другите дето цяла европа ще потъне в пепел. За жалост ние пак ще изплащаме на руснаците 40г. щетите. Друго нямам да стане. Вече 2 пъти играем тази игра и сега започваме за 3ти път. :-)

    Коментиран от #27, #36, #37

  • 7 Българин

    16 24 Отговор
    Ахам. Да се чете "САЩ използва Европа"
  • 8 Амиии

    21 25 Отговор
    Истинският екзестенциален смисъл на конфликта започнал на 24.02. го каза вицепремиера на Канада.
    Цитирам :- "Природните ресурси на Русия трябва да отидат наа Запад. За това се бори целият Запад начело със САЩ. Контрол върху природните ресурси на Русия, чрез контрол над Русия, а инструментът за това е Украйна" (край наа цитата)

    Коментиран от #12, #19, #51

  • 9 САЩ в момента

    12 20 Отговор
    искат да отслабят Русия чрез Украйна и да я хвърлят в ръцете на Китай. На Китай война не му трябва, трябват му суровини и територии които са на север от тях. На САЩ също не му трябва война, иска стоките които Китай ще произвежда със сибирски суровини. От Сибир в големите крайморски китайски мегаполиси, оттам на корабите за САЩ, ЕС и останалия свят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Много добра статия

    18 9 Отговор
    Задължително четиво.
  • 12 Такъв цитат няма

    21 16 Отговор

    До коментар #8 от "Амиии":

    Поредния руЗЗки фейк, съшит с бели конци, на който му липсва логика. Запада плащаше пребогато за ресурсите на РуЗЗия и нямаше никакви проблеми с това.

    Коментиран от #16

  • 13 Иво

    8 13 Отговор
    Ти сериозно ли вярваш в това което казваш бе Витални.
  • 14 Китайците

    19 11 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    наричаха Путин "кучето на др. Си", а отскоро "беззъбото кученце на др. Си".
  • 15 ИНЖ

    22 15 Отговор
    Надявам се,че в ЕС са научени уроците от ВСВойна. Руският агресор трбва да бъде разгромен в Украйна. Иначе - Трета Световна Война...
  • 16 Амиии

    16 17 Отговор

    До коментар #12 от "Такъв цитат няма":

    Ккаъв руски фейк? Канадските медии руски ли са? Можеш да прочетеш интервюто й в канадска медия,а не в руска.. Колкото до плащането от Запад... Запада не обича да плаща... Той обича да колонизира. Цяла Африка беше колонизирал и точеше ресурсите... Сега решиха, че могат и Русия, обаче си счупи ха главите....

    Коментиран от #23

  • 17 БеГемот

    7 12 Отговор
    Простотиите на простоват бесарап..
  • 18 ДДРОнег

    19 14 Отговор
    Отдавна това е ясно - Китай ще вземе Сибир, Чукотка и др. !!!
    С рузия е свършено, благодарение на путин !!!
  • 19 Те пак

    13 8 Отговор

    До коментар #8 от "Амиии":

    ще отидат на Запад(ресурсите) защото там най-много се употребяват и плащат разбира се. Пътят ще е друг обаче. Вместо Русия да ги добива и продава на ЕС и САЩ, ще ги добиват китайците в Сибир, ще ги преработват и стоките пак за ЕС и САЩ. Още от сега Китай и Индия искат да станат основни вносители на петролни горива в ЕС. Нефта се разбира откъде ще дойде.

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наркос

    18 12 Отговор
    Жителите на Берлин положиха цветя пред руския танк унищожен в Украйна, който беше монтиран пред сградата на руското посолство в Берлин в петък.

    Въпреки недоволството на някои украинските националисти, които всячески се опитаха да изхвърлят цветята.

    Хората носеха цветя цял ден в памет на руските войници и цивилни, загинали по време на специална военна операция. В резултат на това танка беше буквално покрит с "цветен килим" от рози и карамфили.
  • 22 Роко

    17 12 Отговор
    Много точно описано и на червените кратуни това никак не им харесва.И демократичния свят има своите недостатъци ,но той има способността да се саморегулира чрез демократични начини.Може ли някой да посочи къде комунистическа партия е идвала на власт чрез демократични избори.Тази идеология дойде по насилствен начин и за това се срути.Останаха само няколко диктаторски страни , но това е началото на края им.Светът никога не се връща назад.Вероятно ще се намери нова по прогресивна форма на развитие ,но назад никога към тоталитарните диктатури
  • 23 Такъв цитат няма

    18 7 Отговор

    До коментар #16 от "Амиии":

    Цитирай кога и къде е казано това, което твърдиш. Всички изявления на Трюдо се публикуват на страниците на канадските власит. Чакам да кажеш на коя такава си го прочел това.

    Коментиран от #29

  • 24 Амиии

    10 11 Отговор

    До коментар #19 от "Те пак":

    Ами не е така, тъй като САЩ деиндустриализираха Европа. Цялата глобална индустрия е на Изток. В Европа нищо не остана... Големият бизнес се изнася на Изток... А САЩ и сега купуват руски петрол през Индия...
    Колкото до добиването.. Не знаеш, ли че природните ресурси на Русия, които след 90-те години бяха в ръцете на Западни компании, Русия си изкупи всички акции и в момента са на Русия - държавни... Никакви западни фирми, китайски и пр..

    Коментиран от #30

  • 25 ТИР

    6 1 Отговор
    Винаги съм се чудил какво би станало в България ако за един мандат си разменим 110 депутати с китай,,,

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Одговора

    15 5 Отговор

    До коментар #6 от "мда":

    Руснаците много добре знаят какво ги очаква,при използване на ядрено оръжие, до Урал всички големи градове ще бъдат унищожени а територията около тях заразена,народите, които те стотици години държат в зависимост, особенно тези,които са смазвани със сила и жестокост,начело с лидерите, които сега са про руски,виждайки незавидната си съдба в бъдеще,ще подчинят руско езичното население и ще свършат това което е свършило ядреното оръжие,в Европа,Китай ще анексира граничните територии на РФ,анклавите изчезват населението на Русия става най много 10 милиона. Истинската Русия е в Европа до Урал.
  • 28 ИСТИНАТА

    12 6 Отговор
    Ако Зап.Европа и САЩ спрът да купуват от Китай и изтеглят всички производства, какво остава от Китай, обикновена Азиатска Диктаторска Държава, така че Съюз м/у Китай и Русия няма как да има, само бизнес и то в полза на хитрите китайци !!!
  • 29 Амиии

    12 14 Отговор

    До коментар #23 от "Такъв цитат няма":

    Ха ха ха, ти правиш ли разлика от премиер и вицепремиер? Не, нали? Ха ха ха В коментара ми пише вицепремиера!
    Това го каза вицепремиера на Канада - Кристия Фрийдмънд пред канадска медия през януари месец на 2023г.Сиреч,миналаияя месец...
    По същото време долу горе и полски еврудепутат коментира нещо подобно... Само, че тя (Евро депутата от Полша е жена Анна... нам коя си беше) каза:-"Русия трябва да бъде разделена на малки държавички, а ние да имаме контрол над тях, за да имаме контрол над природните ресурси" (край на цитата) Или ще кажеш, че и това е фейк? М? На вас такива не ви ги пишат тук у Факти, не ви ги казват и по БТВ, затова няма как да знаете... И когато не знаете, вие казвате фейк.... Да, обаче не е фейк!

    Коментиран от #33

  • 30 Абсолютизираш,

    13 4 Отговор

    До коментар #24 от "Амиии":

    така е, но далеч не всичко е на Изток, в Германия има търсене на работна ръка, а и не само там. След кризата с Ковид се видя, че не всичко трябва да идва от Китай, там също имаше и има Ковид. Това беше един урок за ЕС, а сега и занемарената военна индустрия на ЕС ще се възроди. Всички стари и съветски оръжия ще бъдат хвърлени в Украйна, а на тяхно място - нови и модерни западни и най-вече от САЩ. За това се увеличават военните бюджети, Германия каза, че ще похарчи 100млрд. евро за нови оръжия, ще натиснат за това всички 34 членки на НАТО.

    Коментиран от #41

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Медведеф

    2 2 Отговор
    Ааа неможе так ревнувам той си е мой
  • 33 Руснаците са

    17 6 Отговор

    До коментар #29 от "Амиии":

    1/3 от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението, къде повече, къде по-малко. Заемат всички управленски постове заедно с местните колаборационисти в държавната администрация, полиция, армия и други силови структури Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Роко

    16 10 Отговор

    До коментар #4 от "Объркано Атлантиче":

    Намесата на сащ бе най вече заради износа на болшевишки революции на ссср.Да си спомним какъв бе китай след като руснаците разпространиха там червената чума.Що не споменеш как с.корея заедно с китай руско оръжие пилоти и самолети напада ю.корея да налагат комунизъм.Тогава се намесва сащ.Що не спомена как с.виетнам напада ю.виетнам с руско оръжие пилоти и самолети да налагат червената чума.Тия неща ги пропускаш нали бе хитрец.И да не описвам на колко места руснаците са се опитвали да разпространяват червената чума.Да и в чили опитаха но един доктор там спаси страната от тази зараза.Да действал е твърдо но след като е разбрал че такава агресивна зараза се лекува със скалпел за съжаление.Дано са си взели поука
  • 36 Ти смяташ ли,

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "мда":

    че ще има на кого да плащаме?
    "Ако още малко ги подразнят ще пуснат и другите дето цяла европа ще потъне в пепел. За жалост ние пак ще изплащаме на руснаците 40г. щетите."
  • 37 Ха така

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "мда":

    И след като пуснат руснаците ЯО ако изобщо успеят първи ти вярваш ли че любимата ти РАША няма да бъде остъклена каквито и локуми да разтягаш
  • 38 Механик

    10 12 Отговор
    Не знам кой зад кого седи, ама знам, че руските затворници, попиляха колективното нато. Смешни ви направиха, ей! Като един голям питон, те бавно но сигурно и необратимо ви поглъщат. Даже не се и просълзяват.
  • 39 Фондация "Костя Копейкин"

    10 5 Отговор
    Не само Си стои зад Путлер, ами и се клати напред, назад .... . Само Медвед не харесва това, чувства се изоставен.
  • 40 С конвенционално

    14 7 Отговор

    До коментар #34 от "Амиии":

    оръжие 18% от територията на Украйна са взели за 9 години война, а щяха за 3 дни цяла Украйна. Единственото което спира САЩ и НАТО е радиоактивното замърсяване и това, че имат за губене много повече отколкото Русия. Разбери, че РФ не е СССР с Варшавския договор и СИВ заедно 400мил население. Бъркаш СССР с жалката РФ на Путин. Каква най-голяма държава е, само по площ, а иначе на 9 място по население, на 13 място по БВП след Ю. Корея - съответно 2% от световното население и 3% от БВП. В РФ руснаците са 80-90мил., останалите до 146млн. са чеченци, дагестанци, чукчи, якути, буряти, тувинци..., общо 84 народности, които са тъпкани от руснаците и жадуват за свобода, а сега имат шанса да я получат.
  • 41 Амиии

    8 10 Отговор

    До коментар #30 от "Абсолютизираш,":

    Абре човек, не всичко е напечатени кинти. Вярвам, че го знаеш! Иска се и човешки ресурс да се постигне това.. От къде? От САЩ всичко се изнася.. Инженери, учени, специалисти, купувани преди от САЩ, се изнасят.. Кой ще го направи? Дори и трилиони да напечатат, онези от гетата ли ще го направят? В Европа не е по различно.. Защото няма как глобалната индустрия да е на Изток и един добър специалист да не отиде там, при индустрията, където може да проектира, развива, вместо да седи в опустошена Европа.. Където най напред не може да бъде конкурентно способен на световния пазар,поради по ксъпи природни ресурси, а това автоматично го обрича на фалит. Какво остана в Европа? Най големият химически завод в света, който беше в Германия се изнася на Изток. И не само той.. Там са развиващите икономики, там е огромния пазар... Колкото и да ни е неприятно, това е реалността.. Не ми е приятно и на мен, че е така, защото живея на територията наа ЕС, но това е реалността.

    Коментиран от #46

  • 42 Това, че си нападнал

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "Объркано Атлантиче":

    една съседна, неядрена, 4 пъти по-малобройна държава с която сте били заедно допреди 30г. и не ти върви битката, само 20% си завзел от територията ѝ за една година не те оправдава да плашиш света с ядрено оръжие защото били ѝ помагали. През Виетнамската война когато СССР помагаше на Северен Виетнам и Виетконг дори и с авиация и пилоти какво стана? Да не би САЩ да плашеха света с ядрено унищожение? Победиха ги, изтеглиха се, отчетоха го за грешка и сега са партньори в търговията с Виетнам.
    Примерът действително мога да го дам и с Корейската война 1953г. Руснаците директно участваха във войната с изтребители МИГ-15 и техни пилоти, имаха отскоро ЯО сигурно в малки количества, а Китай който също помагаше все още нямаше. И тогава САЩ да не би да са заплашвали СССР и Китай и целия свят с ЯО? Представям си как ще изреват руснаците ако Ф-16, Ф-35 и Ф-22 с американски пилоти се включат на страната на Украйна.

    Коментиран от #50

  • 43 Амиии

    5 8 Отговор
    Ти най напред не разбираш, че конфликта не е между Русия и Украйна... А когато главното не разбираш, е излишно човек да обсъжда с теб... Научи от азбуката най напред А, и тогава ще преминем към Б:)))))
  • 44 КИТАЙ ИЗКУПИ ПОЛОВИН РУСИЯ

    9 6 Отговор
    СЕГА ЩЕ ИЗКУПИ И ОСТАТЪКА И. ОТ ДОГОДИНА МИНАВАТ НА ЮАНИ ННЯМА ДА ИМА РУБЛИ.
  • 45 ТЕ ПЪРВА СЕ ОЧАКВАТ МЪКИТЕ НА РУСИЯ

    10 6 Отговор
    ЗЛАТНИЯТ РЕЗЕРВ ИМ Е НА ПОЛОВИНА 5О ГОДИНИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ САНКЦИИТЕ, ИКОНОМИЧЕСКИ ЩЕ РУХНЕ.
  • 46 Пак

    8 3 Отговор

    До коментар #41 от "Амиии":

    абсолютизираш. Това, че всичко живо се изнасяло на Изток от САЩ и ЕС го обясни на руснаци, китайци, индийци, африканци, афганистанци, пакистанци и ...българи - основното ядро на емигрантите в САЩ и ЕС. А ти можеш да емигрираш в някоя от тия държави или да си останеш в ... България.

    Коментиран от #47

  • 47 Амиии

    7 8 Отговор

    До коментар #46 от "Пак":

    Основното ядро на емигриралите в САЩ (всъщност там всеки е от някъде си) са като нашия Мишо шамара:))) това остана като основно ядро в САЩ! Е, той и такива като него всичко ще проектират:))))) А в ЕС основното ядро... ги знаем:) идващи от Турция през България и за Запад...
  • 48 Роко

    10 5 Отговор

    До коментар #26 от "Русия не може":

    Нали китайците искат да вземат тайван защото запада направи тайван високо технологичен център.Но въпреки това TSMC си остава само леярна за високия клас чипове.Трябва ли да ти изреждам фирмите които правят архитектурата на тия чипове, а те 90% не са на изток.Или не си чувал за холандската ASML която единствено в света произвежда, произвежда,монтира и поддържа машините за производство на чипове висок клас.Китайците са отрязани от всякъде.Неразбирам за какво им е тайван.Никой не слага в сметката япония която заради китай и русия започват здраво да се въоръжават, ама бъди сигурен че няма да е с безаналогово като китайското което е в голяма степен копия на руското.И вероятно и в този регион ще се напълни с ЯО насочени към Китай и русия.Те това направи ПУТЛЕР, а и китай в по малка степен.Така че да охлади страстите на червените РУСОФИЛИ които си мислят за лесна фасулска победа над лошите.А и икономиката на Китай на60% се формира от производство и инвестиции на чужди фирми

    Коментиран от #53

  • 49 Тоя за каква

    12 10 Отговор
    западана Демокрация говори??? На запад няма истинска демокрация защото шепа политици правят каквото си искат.никой не е питал европейците дали искат световния шериф Америка да го командва и използва,не са ни питали искаме ли Украйна с техния Бандера в ЕС или НАТО. Брюксел който ни управлява не е избран а назначен. Само в Швейцария с референдумите може да се твърди за демокрация
  • 50 Роко

    6 5 Отговор

    До коментар #42 от "Това, че си нападнал":

    Големите анти военни демонстрации в сащ ги накараха да се изтеглят от виетнам ,а не че са ги победили.Въпреки че сащ бяха на страната на жертвата

    Коментиран от #52

  • 51 Щирлиц

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Амиии":

    Не знам откъде преписваш тази кремълска пропаганда, но е добре и да мислиш. Ако цивилизования свят искаше да ограбва ресурсите на Русия, то защо днес отказва да доставя всякакви руски суровини, нефт и газ, въпреки, че Русия ги продава на половин цена?
    Няма такова изказване на канадски вицепремиер.
  • 52 Мисълта ми е,

    9 3 Отговор

    До коментар #50 от "Роко":

    че САЩ не заплашваха с ЯО СССР и целия свят въпреки помощта на руснаците с авиация и пилоти на Корея и Виетнам. Те и от Афганистан се оттеглиха доброволно, но путинофилите го смятат за победа.
  • 53 Много добре

    6 3 Отговор

    До коментар #48 от "Роко":

    съм запознат екстремно ултравиолетовата литография, но това са уникални системи които лесно биха били изнесени или в краен случай умишлено унищожени да не попадат в ръцете на врага. В Тайван няма нищо ценно освен производството на полупроводници, никакви природни ресурси освен 20мил китайци от които Китай си има предостатъчно. Затова сравнявайки ценноста на Тайван и Сибир естествено натежава Симбир(както го наричат китайците). Другарят Си надявам се да разбере, че силна Русия ще му даде Тайван, а слаба Русия - Сибир.

    Коментиран от #54

  • 54 Ехааа

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "Много добре":

    Как лесно даряваш Сибир...ако имаш в предвид да го вземе Китай с война няма как да стане защото Русия няма и да се опита да се защитава конвенционално срещу Китай. А слаба Русия означава Китай сам срещу запада и мисля,че жълтите това добре го разбират
  • 55 Очевидец

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Белене":

    в Китай социалните мрежи са БЛОКИРАНИ ! няма Фейс, няма Инста и пр ! пълно затъмнение и промивка на мозъците, само богоизбраните от ККП имат право да излизат в дивия запад !!!
  • 56 Ненормалните и смешни Урки от БФ са

    3 7 Отговор
    Тук с нови лъжи и измислици! БФ кухи марионетки на краварите сте!
  • 57 Диамантената ръка

    5 3 Отговор
    У нас измислихме обратното на китай, пълен контрол над икономиката и пълна свобода в политиката и партиите, демек парите за нас, площадите и подскачането за вас...
  • 58 Откъде

    3 6 Отговор
    Откъде се бръкнаха тези нови деизнофнорматори не знам.
    "Затова наблюдаваме засилване на рестрикциите и изблици на агресия като в историческа агония."
    Единствените, които олицетворявам с подобно поведение са американците.
  • 59 Кой?

    0 2 Отговор
    Крадеца вика, дръжте крадеца!
    Заменете крадеца с използвача...

    Дали, ако четем между редовете, тази боза не е в ущърб на поръчителя?
  • 60 Кой храни Котката ?

    0 1 Отговор
    САЩ всички условия за сближаване на Русия с Китай . Т.е ресурсите които би
    ползвала Европа ще се ползват от конкурент 1 на САЩ - Китай .
    Нещо което Никсън и Кисинджер навремето успешно предотвратиха .

    Това е далеч по важно от печалбите от оръжие , течен газ и пшеница .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания