Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2023 19:00 3 134 65

Какво постигна Путин с атаката си срещу Украйна?

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • виталий портников-
  • идентичност

И когато Русия претърпи поражение във войната, този процес само ще се засили

Какво постигна Путин с атаката си срещу Украйна?  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Така се появява нация от победители." Как войната формира украинската идентичност - есе на Виталий Портников от книгата "Военно положение", предговорът към който е написан от Залужни.

Книгата все още не е излязла, но вече е популярна, казва Евгения Лопата, главен редактор на Meridian Czernowitz за антологията „Военно положение“. В Чехия вече е закупено правото за публикуване на 50 есета, написани от украински интелектуалци. Водят се преговори за издаване на книгата на испански език. Meridian Czernowitz също ще публикува Военно положение на английски, като ще преведе 35 есета за това издание

Руско-украинската война продължава повече от 3290 дни. Антологията "Военно положение" събра спомени и размисли на украински писатели, войници, опълченци, философи, историци, режисьори. Често се комбинират няколко образа - например книгата съдържа текстове на писатели, които служат във Въоръжените сили.

Предговорът е написан от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний. На корицата е картина на Матвий Вайсберг "Ангелът на ЗСУ". Вътре - 50 истории за различни аспекти на военновременната действителност: завръщане у дома в Буча, спомени за 24 февруари и загинали приятели, разговори с чужденци за войната. Сред тези, които пишат за живота си по време на войната: фелдшер Юлия Паевска (Тира), майката на Роман Ратушни, Светлана Поваляева, Сергей Жадан, Станислав Асеев, Мирослава Барчук, Ирина Цилик, Артем Чех, Евгения Кузнецова.

„2022 година вече стана история, - пише Залужний в предговора. - Това число се е запечатало завинаги в паметта ни. В края на краищата тази година врагът планира унищожаването на украинската държавност. Само благодарение на титаничния подвиг на войниците и колосалното единство на нацията успяхме да предотвратим най-лошия сценарий и да отблъснем ордата. Така се прави история. Така се появява нация от победители“.

Какво промени войната? То изкристализира идентичността и на украинците, и на руснаците, пише в есето си публицистът и журналист Виталий Портников. Украинците защитават своята независимост, но „за руснаците територията на Украйна е земя на „историческа Русия“, която трябва да станат част от нея“.

Forbes публикува есе на Виталий Портников от антологията „Военно положение“, която ще бъде издадена от Meridian Czernowitz през пролетта.

Войната на идентичностите

В първите дни след пълномащабната атака на Русия срещу Украйна един от европейските канали постоянно показваше скрийнсейвър пред новините за войната. На този скрийнсейвър момиче, което беше принудено да бяга от обстрел и бомбардировки, каза на журналисти: „Не знам той какво иска!“.

Това неразбиране на истинските цели на войната не се демонстрира само от хора, които бяха хванати неподготвени от нападението на Владимир Путин. Многократно съм се сблъсквал с подобни недоразумения както в политическите, така и в експертните среди, и то не само в украинските. Войната на Русия срещу Украйна се обяснява преди всичко с известна ирационалност на руския президент, лична омраза към Украйна, страх от възможни успехи на украинското държавно строителство и други подобни мотиви.

Междувременно конфликтът на Украйна с Русия беше положен дори не от обявяването на независимостта на Украйна на 24 август 1991 г., а от самия крах на комунистическата идеология. Ние сякаш забравяме, че към 1991 г. Украйна вече е независима държава – през 1918-1920 г. Болшевиките успяха да го върнат на империята само когато вместо идеологията на православието, автокрацията и националността на „триединния народ“ на руснаци, малоруси и беларуси, те изложиха класова идеология и създадоха фалшива Украйна под червен флаг. Но веднага след като комунистическият мрак се разсея, Украйна се върна към истинската си държавност, а не измислената от комунистите.

А Русия? А Русия, разбира се, се върна към концепцията за „триединна нация“, която беше много популярна сред партийните служители, офицерите от КГБ и столичната интелектуална опора на режима още преди разпадането на КПСС. Владимир Путин просто концентрира тези представи на собственото си общество за миналото, с което се опитват да подменят бъдещето в Русия. От друга страна, в Русия винаги са били сигурни, че независимостта на Украйна и останалите съветски републики е временно явление, така че рано или късно имперската държава ще бъде възстановена с помощта на политически и икономически лостове. И основната задача е да се държат на къс пас бъдещите провинции, да не се присъединят към алтернативни политически и военни съюзи, преди всичко ЕС и НАТО. Преходът на Русия от политически и икономически методи на натиск към военни е напълно предвидима реакция на окончателната промяна на вектора на развитие на Украйна. Украйна, която дори все още не е в ЕС, а просто подписа споразумение за асоцииране с Европейския съюз, е държава, която трудно ще влезе в Русия. Особено Украйна, която ще влезе в НАТО и ЕС.

Но какво постигна Путин с атаката си срещу Украйна? На първо място – изкристализирането на идентичностите.
Руснаците смятат територията на Украйна за "историческа Русия", която трябва да станат част от нея. За украинците това е тяхната собствена държава, която трябва да бъде освободена от окупация. На фона на войната различията между самите украинци започват да изчезват. Доскоро можехме да видим както хора с доста очевидна украинска държавна идентичност, така и хора, които бяха по-склонни да се съгласят с твърденията на Владимир Путин, че руснаците и украинците са „една нация“, и хора, които изобщо не се интересуваха от тяхната идентичност. Войната значително намали - ако не и напълно унищожи - броя на привържениците на "един народ". И хората, които не се замисляха за това, че са украинци, бяха принудени да си задават въпроси за причините за войната и вината на Путин и Русия в тяхната лична и обща беда.

Това е формирането на идентичност, което винаги се ускорява в периоди на криза и военни действия. Да, въпреки това много етнически украинци все още говорят на руски помежду си и са далеч от класическата културна самоидентификация. Но ключовата думи тук е „засега“, защото идването до тази културна самоидентификация, до украинския език, до общо разбиране за историята и перспективите на държавно и цивилизационно изграждане тепърва ще се случва. Нищо не обединява хората толкова много, колкото перспективата за общо унищожение, възможността за национално поражение или, напротив, обща победа. В същото време трябва да се разбере, че подобни процеси в момента протичат не само сред етническите украинци, но и сред представители на други национални групи в страната, на първо място, разбира се, сред етническите руснаци.

Подобна кристализация обаче протича в момента и в самата Русия. И когато Русия претърпи поражение във войната, този процес само ще се засили. Все още не знаем дали крахът на плана на Путин ще доведе до нарастване на агресията в руското национално съзнание, или до успех на по-умерени и предпазливи сили в руското общество. Но е очевидно, че този крах е пряк път към евентуално национално обединение около собствената национална идея. И, разбира се, тази идея ще определи съзнанието не само на етническите руснаци, но и на онези представители на други националности, които ще се стремят да останат в „херметичната“ руска държава. В частност разбираемо е съзнанието на етническите украинци. Преди войната етническите украинци с руски паспорти все още можеха да си позволят да си спомнят собствената си национална идентичност и да пеят украински народни песни в приятелска компания. След войната техните народни песни, както и самите те, най-накрая ще станат руски.

Изводът от това е съвсем прост. Войната на Путин окончателно прекъсна дифузията на идентичностите, протичаща от векове в пространствата на бившата империя, и я превърна в кристализация, а следователно и в истинска битка на идентичностите. Именно цивилизационната пропаст между руската и украинската идентичност обещава да бъде основният – и дълготраен – резултат от тази ужасна война.

Източник: forbes.ua

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    33 24 Отговор
    с 2 думи-САМОУБИ СЕ
  • 2 ТИРбушон

    37 33 Отговор
    Никой не е направил повече от Путин за разрушаването на русия.

    Въпроса дали не е агент на ЦРУ е съвсем основателен.

    Коментиран от #9

  • 3 Путлер обрече собствения си народ

    38 33 Отговор
    Руския агресор си получи пореден съвременен “Афганистан”.

    Коментиран от #53

  • 4 Постигна пълно унищожение

    34 31 Отговор
    .........на Руската Федерация.
  • 5 Помак

    29 28 Отговор
    ..Русия постигна много , първо ,че Вече има Нов световен ред ! Когато си в устата на останалите значи си добре и успял ! Които разбрал разбрал...Русия ште освободи своя народ от близо 40 мелиона човека намирашти се между полша и румания ...после и по натам !
  • 6 Путин

    26 26 Отговор
    Смаза Отан ,ФАЩ и ЕС
  • 7 Попиля агресивното НАТО

    25 26 Отговор
    това постигна

    Коментиран от #16, #48

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ами

    26 23 Отговор

    До коментар #2 от "ТИРбушон":

    Не Путлер не работи с американците,но американското разузнаване си знае работа и му подготви и заложи перфектен капан. Възползвайки се максимално от личностната характеристика на Путлер капана щракна и от него измъкване няма.
  • 10 !!!?

    32 20 Отговор
    С изключение на Перестройката, Россия от времето на Ленин до наши дни винаги е била нацистка държава !!!?

  • 11 Владолф Путлер

    24 23 Отговор
    Вече никой не се съобразява с мен. Каква я мислих каква стана.Всичко се обърка и провали в специалната ми военна операция, станах за посмешище. Мита за силната и модерна руска армия рухна и вече на моя шантаж никой не се връзва. В дългосрочен план ще претърпя тотална загуба и ще трябва и Крим да върна на Украйна. Укрепих и направих НАТО още по-силно и единно даже предизвиках и разширението му. Съсипах икономиката на страната си и обрекох всички руснаци на мизерия и бедност. Принудих света да мрази Русия и руснаците. Ще предизвикам скоро и разпадането на федерацията. Май единственото достойно нещо което мога да направя е да се самоубия в моя бункер, като идола ми Адолф Хитлер, чието съвременно копие съм реално аз. Обаче тъй като нямам нито доблестта нито смелостта да го направя ще чакам да ми спретнат някой атентат достойни руснаци.

    Коментиран от #41, #47

  • 12 Простите краварски слуги от Укрия - БФ

    23 19 Отговор
    Са тук да ни разсмиват с тъпотията си на ненормални фашаги!

    Коментиран от #22

  • 13 Постигна това Путин, че

    23 16 Отговор
    На такива ГнусниПедалщета от Бесарабски Фронт и ФейткиБг ще им падат главите.

    Коментиран от #36

  • 14 Някой

    14 13 Отговор
    "Така се появява нация от победители." Как войната формира украинската идентичност - есе на Виталий Портников от книгата "Военно положение", предговорът към който е написан от Залужни." Може ли да престанете да ни занимавате с подобни измислици- И да отделите по - голяманимание на терористичния акт на украинските фашисти срещу мирни гражадани в това число и деца. И начинът, по който Русия е отвърнала на удара.

    Коментиран от #33

  • 15 Майна

    16 10 Отговор
    Факти ,вижте кво отразява ДНЕС ,,хамерика,,..
    Що не давате гласност..
    ,,Асошиейтед прес описва въз основа на национални медии, че "ТАСС, цитирайки руските правоприлагащи органи, съобщи по-рано, че саботьорите държат до шестима души като заложници ".

    "Местният губернатор каза, че групата е стреляла по превозно средство там, убивайки един човек и ранявайки 10-годишно дете", продължава АП. Докладът дава допълнителни подробности :

    Очевидното нахлуване в четвъртък също беше смущаващо за руския президент Владимир Путин, идващи дни след като той нареди на Федералната служба за сигурност да затегне контрола по границата на Русия с Украйна.

    ТАСС съобщи, цитирайки неназован служител по сигурността, че две села в района на Брянск - Сушани и Любечане - са били атакувани от "няколко десетки въоръжени бойци".

    Коментиран от #25, #26, #38, #45

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Някой

    14 12 Отговор

    До коментар #8 от "220 000 МО'СКА'ЛС'КИ У'МР'ЕЛЯ'КА ?!?":

    Ти пък кога ги преброи. Що не преброиш украинските жертви, в резултат на политиката на зеления наркоман.
  • 18 🇧🇬🇪🇺💯

    0 13 Отговор
    Китай печели много от войната в Украйна, в геополитически и стратегически план❗️
    Икономиката на Китай придобива “правото” на ефтини стратегически (петрол, газ) суровини и други суровини и полезни изкопаеми, придобива правото да разработва необезпокоявано далечният Изток, без конкуренция❗️
    Деюре и Дефакто, Китайската Стена се премества от Северна Кореа в Югоизточна Украйна❗️
    ❗️След Украйна, Европа, ЕС е главният губещ в една “ненужна” Война (последният голям ковенционален военен европейски сблъсък) която ще пре - форматира Геополитическата Карта на Света за следвашите 50/70 години.
    ❗️Китай ще бъде възможно следващата Империя основана на Конфуций, Капитализъм и AI (artificial intelligence)❗️
    ЕС, Европа и НАТО, включително Русия, имат още две десетилетия да водят война и да се избиват❗️След тези две десетилетия, някъде към 2043 най - късно 2053 година AI (artificial intelligence) ще вземе нещата в “свои ръце”, войната ще бъде дело на AI и мирът ще е дело на AI❗️
    Ние живеем в последните години от
    ера/епоха “bygone, forever”❗️
    Светът се обновява в наши дни генерално на всеки двадесет години❗️
    Comprende Compradore❓

    Коментиран от #29, #30

  • 19 Стига сте тиражирали

    14 7 Отговор
    това жалко продажно същество, бълващо само глупости и лъжи! Имайте малко уважение към себе си! Поне малко, за да не изглеждате жалки с такива публикации,
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 НЕТЪРПЕЛИВИЯ

    14 11 Отговор
    Джуджето определено увеличи производството на бели лади...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ами

    14 15 Отговор
    Основното което постигна, е че разкри на всички слабостта и некадърността на “безаналоговата” и “втората в света армия”.Митовете рухнаха окончателно и вече никой не се съобразява с кремълския бункерен г-н-о-м.
  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    2 6 Отговор
    Да се чете “конвенционален” конфликт❗️
  • 25 !!!?

    24 17 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    Легитимен отговор на украинците срещу кремълските варвари....Всяко действие поражда противодействие - Природен закон !!!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Алекс

    15 11 Отговор
    Какви са тези гадни драскачи от този анонимен измислен Бесарабски фронт,и от къде изливат тази помия..?!
    На тях им трябват едни откачалници което се случи с Шарли Абдо в Париж и наред с автоматите!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    18 8 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Забрави да добавиш че краварите вече много държави не ги бръснат ..ЮАР Бразилия Индия Китай Пакистан Саудитска Арабия почти всички държави в Африка и Южна Америка близкият изток..края на империята сащ е към края си и еднополюсния свят за краварите свърши благодарение на Путин

    Коментиран от #58, #59, #60, #63

  • 31 Май нещо им хлопа

    11 13 Отговор
    Магучая едвам смогва да се грижи за огромната си територия ,като за целта подържа многобройна войска и техника.Всъщност излиза че мужика живее бедно,защото охраната на матушката гълта огромен ресурс .И за капак нападнаха Украйна за да плячкосат още земи..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТИРбушон

    12 12 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Няма такава държава бе . Имало е двадесетте години на миналия век. Сега е рф. Остатък от империя със претенции към чуди земи.
  • 34 бесарабски отход

    17 8 Отговор
    бесарабски отход, ако не се изxодят поне 5 пъти в този сайт, няма да изгрее слънце!
    Поредните пpоcтотии за "великите yкpопитеци", историята, ще покаже, кой крив, кой прав и дали yкpопите заложиха на куция кравapски кон?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ТИРбушон

    4 9 Отговор

    До коментар #13 от "Постигна това Путин, че":

    Психичните заболявания много често имат и външни физически симптоми. Време е да се замислиш, ако иима с какво.....

    Коментиран от #37

  • 37 Ами давай нищо

    12 5 Отговор

    До коментар #36 от "ТИРбушон":

    Някой спира ли те да правиш опити? Или от драскане на простотиите на америка за България, нямаш време да се опиташ?
  • 38 Госあ

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    Какъв е тоз майтап! Саботьорите били гръмнали един ал каш! Ако бяха истински саботьори щяха да гръмнат поне сто пияндуси

    Коментиран от #39

  • 39 ТИРбушон

    3 8 Отговор

    До коментар #38 от "Госあ":

    Капка по капка........ 😃😃😃😃😃
  • 40 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    8 8 Отговор
    Едно мноооого голямо и миризливо гов.. н. О
  • 41 Абе Путин,

    13 12 Отговор

    До коментар #11 от "Владолф Путлер":

    какво ти беше на 70г. да си отваряш такава беля? Иди с Шойгу за риба, гръмни някой елен той това го разбира най-добре, но за друго не става. Отиди на дачата в Геленджик с Кабаева и децата да си живеете на рахат. Повикай Маша, Медведев и Песков да пийнете някоя водка. Сега всичко обърка с тая война.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ццц

    7 5 Отговор
    "Руско-украинската война продължава повече от 3290 дни."... Повече да четем ли, да вярваме ли?

    Коментиран от #46

  • 44 Иван

    14 8 Отговор
    Всеки е срещу путин освен бай ганьо и по точно онзи от най-долните слоеве
  • 45 Ушанков

    9 9 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    Това се очакваше още от самото начало на войната.
    Руски войници преоблечени като Украинци ,ще правят диверсии и ще обвиняват Украйна.
    По първоначални планове ,трябваше да ударят Беларус , за да ги въвлекат във войната на страната на Раша .
    Явно Глупашенко не му е харесала тази идея .
    Но сега
    С малко закъснение , сега просто го правят на Руска територия.
    Руските диверсанти са вече в действие, по заповед на Кремълската Маймуна .
  • 46 Ами толкова

    6 8 Отговор

    До коментар #43 от "Ццц":

    Ти е капацитета Бре Ватник .
    3290 дена са , продължавай да умуваш .
  • 47 Хахах

    10 9 Отговор

    До коментар #11 от "Владолф Путлер":

    Обиждате Хитлер като го сравнявате с путин . Хитлер е бил идиот с идиотска цел . Руското съсипниче няма идея какво цели и за това е обречен на провал . Като не знаеш какво искаш няма как да го постигнеш .
  • 48 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ, НЕ НАТОВСКА

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Попиля агресивното НАТО":

    Натовци си седят на топло и сухо, пият си уискито и гледат сеира на могучая......
  • 49 хъ хъ

    7 3 Отговор
    Леле колко много аки🤣 За кой ли път днес я поразявате Русия...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Верно ли

    4 2 Отговор
    "Есе на виталий портников".... смях в залата!
  • 52 Как си личи ....

    5 0 Отговор
    Работното време на троловете е приключило ....... лечи си по разумните коментари
  • 53 Алкаш с калаш

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Путлер обрече собствения си народ":

    Афганистан! Афганистан си е било курорт сравнение с Украйна.
  • 54 Перо

    3 1 Отговор
    Ционистки уйдурми!
  • 55 Перо

    3 6 Отговор
    Отново измисления Бесарабски фронт на джендърската колеги с поредната пропаганда на режима в Киев!
  • 56 Голям рев

    2 4 Отговор
    На лгбт партията
  • 57 Яве евроатлантици

    4 5 Отговор
    Идва ви краят колкото повече мърдате повече ще боли

    Коментиран от #64

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Всички знаят

    7 3 Отговор
    Автогол с трагични последствия за Русия!
  • 63 СЛАДУ

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    Затова жителите на тия сичките дето си ги изброил бягат към запада
  • 64 Баро

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Яве евроатлантици":

    Тоше си покаже кой ше го боли
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.