Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 11:13 2 800 14

„Не ви е срам“: турският Червен полумесец продавал палатки, вместо да ги дарява

  • земетресение-
  • турция-
  • палатки-
  • скандал-
  • червен кръст-
  • червен полумесец

Ердоган обвини критиците на Червения полумесец в "непочтеност и подлост"

„Не ви е срам“: турският Червен полумесец продавал палатки, вместо да ги дарява - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Представители на опозицията в Турция и опозиционни медии критикуваха турския Червен полумесец, че вместо да дарява, продава палатки на останалите без подслон хора след разрушителните земетресения в страната на 6 февруари, съобщава АФП, предаде БТА.

Според в. „Джумхуриет“ турският Червен полумесец е продал 2050 палатки на местната благотворителна организация „Ахбап“ за 46 милиона турски лири (2,4 милиона долара). Земетресенията, които разтърсиха Турция на 6 февруари, отнеха живота на повече от 44 000 души в страната и на хиляди други в съседна Сирия.

„Това е скандално“, каза журналистът Мурат Агърел от „Джумхуриет“, който е автор на статията за продажбата на палатките. „Най-голямата хуманитарна организация в Турция – Червеният полумесец, продава палатки, вместо да ги дарява безвъзмездно на хората в нужда“, посочи журналистът. Ръководителят на турския Червен полумесец Керем Кънък потвърди в Туитър, че палатки са били осигурени „срещу цена“ на организацията „Ахбап“ от „Къзълай Кадир“ – подразделение на Червения полумесец, което отговаря за производството на палатки.

„Сътрудничеството на Червения полумесец с „Ахбап“ е морално, разумно и етично“, каза Кънък. Но няколко представители на опозицията призоваха за оставка на председателя на Червения полумесец, посочва АФП. „Не ви е срам“, написа в Туитър лидерката на „Добра партия“ Мерал Акшенер.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини критиците на Червения полумесец в "непочтеност и подлост". В отговор Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна партия – Народнорепубликанската, обвини Ердоган в туит в „обида на жертвите на земетресенията“. Към турското правителство бяха отправени обвинения, че не е осигурило достатъчно палатки, хуманитарна помощ и спасителни екипи на няколко места в първите дни след разрушителните трусове, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    14 9 Отговор
    първо шарли ебдо им се подигра че уж нямало нужда танкове да пращат, земетресението свършило работа, днес пак помия за работата на Червения полумесец. Нямат почивка.
  • 2 Мдааа

    18 10 Отговор
    Като видях Джумхуриет спрях да чета ,вестника на фето

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българче

    18 5 Отговор
    Явно хамериканските служби се опитват да ударят првителството по всички фронтове преди изборите!!!
  • 6 Мнее

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Че къде очакваш да го пише? 90% от Турските медии бълват активи за султана-нима очакваше там да се появи подобно нещо? А до статията, че е вярно е вярно, Султана му пари под опашката и нищо друго освен изборите не го вълнува.

    Коментиран от #8

  • 7 Кой

    9 3 Отговор
    Може това дето прави Ердоган за пострадалите,в края на март почват да се строят десетки хиляди домове за пострадалите и за една година ще са готови,дотогава който иска да са в квартири държавата ще им плати наема

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Мдааа

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мнее":

    Опозицията която се нарича шесторката хич да не се надяват че Турция ще им бъде оставена да я разграбят,те са заедно с фето и пкк

    Коментиран от #10

  • 9 Мнее

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Кой":

    Смях в залата.Какво строи за година, поредните гробници? Та той нека първо се справи все още гниещи тела под развалините
  • 10 Мнее

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Мдааа":

    И какво викаш остана за грабне в Турция. Нима султанът е пропуснал нещо?
  • 11 Пишман

    3 1 Отговор
    Типична балканска работа!Като "безплатните"дърва на пострадалите в карловско....
  • 12 Истината

    4 6 Отговор
    ...На Ердоган ,синът му построи 32 етажна сграда в Ню Йорк на Седмо Авеню! 8 милиона долара е изпратено от Червеният Полумесец безвъзмездно на синът му.Хората не знаят ,че вече Червеният Полумесец е станала частна фирма на Ердоган .Хората даряваха пари ,като си мислят ,че правят добрина ...а всъщност пълнят джоба на Ердоган!Хиляди хора умряха под руините ,заради закъснението на Ердоган ,да не изпраща помощ за пострадалите в първите 72 часа от земетресенията.И със цялата си наглост излезна и моли народа ,да му бил простил,по Телевизията!!!🤬Лъжи хората заради предстоящите избори,като им обещава ,че за една година щял да им построи жилища....🤔Като и най неукият в България знае ,че трябва да минат най малко 3 години от последното заметресение,за да може да се строи и то ако отговаря на изискванията на геолозите...
  • 13 лелее

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кой":

    За една година може да построи само сламени колиби или поредните къщи убийци!
  • 14 Мариана

    0 0 Отговор
    Боже, помогни на оцелелите, дай им вяра и кураж!
    Всеки ден се моля за хилядите загинали, да са на по-добро място!
    Толкова мъка и сълзи, помагай, Боже!
Новини по държави: