Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 12:38 903 6

Тайланд и САЩ започнаха учения с участието на над 7000 военнослужещи

  • сащ-
  • тайланд-
  • дрон-
  • военнослужещи-
  • обучение-
  • учения

За първи път маневрите ще включват и компонент с фокус върху космоса

Тайланд и САЩ започнаха учения с участието на над 7000 военнослужещи - 1
Източник: БГНЕС

Тайланд и САЩ започнаха военни учения с участието на над 7000 военнослужещи от 30 страни. За първи път маневрите ще включват и компонент с фокус върху космоса, предаде "Ройтерс".

Ученията "Златна кобра" (Cobra Gold), които се провеждат от 1982 г., са едни от най-старите многонационални военни учения в света и са най-големите по рода си в Югоизточна Азия. Тези маневри са и важна платформа за Вашингтон за укрепване на съюзите в Азия в сегашните времена на все по-засилена геополитическа надпревара с Китай, отбелязва "Ройтерс".

"След като по време на пандемията участието на САЩ беше ограничено, тази година за маневрите пристигнаха около 6000 американски войници", съобщи адмирал Джон Акилино, началник на Индо-тикоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ. Това е и най-големият им брой за последните десет години.

"С нашите партньори ще проведем комбинирани операции по суша, въздух, вода, както и в киберпространството", каза пред репортери Акилино.

По думите на адмирала ученията, които ще продължат до 10 март, имат за цел да покажат и че общите действия са залог за мира, стабилността и благоденствието в Индо-тихоокеанския регион.

В последно време напрежението между Китай и САЩ в региона нарасна заради все по-голямата настъпателност на Пекин в Южнокитайско море и по отношение на самоуправляващия се остров Тайван.

Тази година за първи път ученията ще включват и отработване на действия в космическото пространство, чиято основна задача ще бъде да се изясни отражението на явления като магнитните бури върху военните операции, комуникации и спътници, съобщи американското посолство в Банкок.

Поради тази причина в настоящото издание на "Златна кобра" ще се включат и военни и граждански космически агенции от Тайланд, САЩ и Япония, допълва дипломатическата мисия.

Тази година в ученията ще участват 7394 военнослужещи от 30 страни. Седемте страни постоянни участници в "Златна кобра" включват още Япония, Сингапур, Южна Корея, Малайзия и Индонезия, предаде БТА.

Китай, Индия и Австралия ще се включат в частта на ученията за отработването на действия за оказване на хуманитарна помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    И там ли бе?
  • 2 Щом

    10 2 Отговор
    и тайландки ще има , голямо учение ще падне .
  • 3 Ясно е на какво ще се

    8 0 Отговор
    Учат едни-други,репортажите са в ХvideoS
  • 4 Делю Хайдутин

    13 3 Отговор
    Африка и Южна Америка се надигат срещу американските колонизатори.Видяха в Афганистан и Украйна че не са толкова страшни.
  • 5 Шаро

    6 1 Отговор
    Пристигнал 6000 краваре, в учението участвуват 7394 бойци от 30 страни... Много СЪВмесНО!
  • 6 пенко

    1 0 Отговор
    КИТАЙ НЕ Е ПРОСТ- ДА ЗАВОЮВА ВОЕННО ТАЙЛАНД !!!!!!!!! ВЕЧЕ ЗАВЛАДЯВА ВЛАСТИТЕ ТАМ -НА ОКОЛО 40 % !!! АМЕРИКЪН ВОЕННИТЕ В ТАЙЛАНД САМО ПЛАЩАТ В ЦРУ ВАЛУТА !?!?!?!?