Last news in Fakti

5 Март, 2023 04:27 7 562 72

5 март 1940 г. Катинското клане

  • катинското клане-
  • катин-
  • убийства-
  • червена армия

Масовите гробове са разкрити случайно

5 март 1940 г. Катинското клане - 1
Снимка: Shutterstock

На 5 март 1940 г. – Членовете на съветското политбюро на КПСС издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, в това число 17 500 военнопленници.

На 2 март 1940 г. Лаврентий Берия –шеф на НКВД, изпраща до Йосиф Сталин секретна докладна записка № 794/Б, в която определя полските военнопленници / 14 736 лица / и затворниците от затворите в Западна Белорусия и Украйна /18 632 лица / като не подлежащи на превъзпитание врагове на съветската власт. Предлага да бъдат разстреляни 14 700 военнопленници и 11 000 затворници, без предявяване на обвинение и без представяне на обвинителен акт.

Под записката стоят четири утвърждаващи я подписа: на Сталин, Ворошилов, Молотов и Микоян, както и съгласието на секретарите Калинин и Каганович. На основата на тази записка Политбюро на КПСС издава на 5 март секретното решение №П13/144 с препоръчаното от Берия съдържание.

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно. На 17 февруари 1943 година местни жители посочват на германците точното място на масовите гробища. На 13 април радио "Берлин" информира за престъплението, а на 15 април Германия кани Международния червен кръст да направи проучване на място. Отговорът е, че трябва да получат покана от всички заинтересовани страни. Съветският съюз не изпраща покана. Тогава Германия формира Международна лекарска комисия, която включва 12 експерти от 12 европейски държави. Комисията работи в Катин от 28 до 30 април. Публикува своите наблюдения и изследвания през есента на 1943 година. До началото на юни 1943 година са извадени 4 243 тела и идентифицирани 2 730 от тях. При телата са открити писма от близките им с последни дати от пролетта на 1940 г. Времето на убийствата е установено и чрез анализ на корените на дърветата засадени от функционерите на НКВД върху масовите гробове с цел заличаване на следите. Документацията от изследванията е съхранена в Института по съдебна медицина в Краков. След войната тя изчезва, но копия се откриват през пролетта на 1991 година в тайно скривалище в Института за съдебна експертиза в Краков. Сред експертите подписали протоколите е и българския лекар проф. Марко Марков, който след войната е принуден от комунистическата власт да се откаже от своя подпис.

Москва реагира два дни след съобщението на радио „Берлин“. Това припомня в блога си бившият ни посланик в Полша Александър Йорданов.

В съобщение на Совинформбюро излъчено по радиото и публикувано във в. „Правда“, за клането са обвинени „немските нашественици“. След отстъплението на немската армия в Катин пристига екип на НКВД и военното контраразузнаване Смерш. Ямите, в които са нахвърляни телата, са разкопани и са поставени фалшиви документи. Подготвени са фалшиви свидетели, а неудобните са ликвидирани или заточени. След като теренът е „обработен“, на 13 януари 1944 г. Политбюро създава специална Комисия за „установяване и провеждане на следствени действия за причините и обстоятелствата около разстрела в Катинската гора на полските военнопленници от немско - фашистките нашественици“. Комисията се ръководи от академик Николай Бурденко и посочва като извършители на престъплението „фашистите“.

През 1969 година в селцето Хатин в Беларус е издигнат огромен паметник в памет на жертвите на нацизма. Целта е да се прикрие името Катин. В „Болшая советская эниклопедия“ се разказва за Хатин, а не за Катин. През 1978 г. на мястото на Катинското клане се поставя бетонов стелаж с надпис: „На жертвите на фашизма – полски офицери разстреляни от хитлеристите през 1941 г.“. На входа на Катинската гора се монтира паметник посветен на несъществуващи 500 руски военнопленници „също разстреляни“ от немците. През 1990 г. съветската власт сама отстранява фалшификата. През 1946 г. Нюрнбергският съд отказва да обвини Германия поради липса на доказателства. На 22 декември 1952 г. в САЩ е създадена комисия към Конгреса, която прави свое проучване и излиза със заключителен доклад, в който призовава за организиране на международен трибунал, който да осъди виновните за това престъпление срещу човечеството съветски власти.

През април 1990 г. Михаил Горбачов предава на Полша архивни документи и признава, че Катинското клане е извършено от НКВД. Същият ден ТАСС съобщава, че непосредствената отговорност е на „Берия, Меркулов и техните сътрудници и че това е едно от най-големите престъпления на сталинизма“ . На 14 април 2010 г. президента на Русия Дмитрий Медведев признава, че полските офицери са били разстреляни по заповед лично на Йосиф Сталин. На 26 ноември 2010 година руският парламент приема декларация, която осъжда Катинското клане.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро

    53 51 Отговор
    А русия мисли че ще и се размине това няма начин

    Коментиран от #3, #19

  • 2 вацлав дудек

    45 68 Отговор
    Доста тъпа измишльотина

    Коментиран от #4, #5, #12, #18, #62

  • 3 Качински

    44 52 Отговор

    До коментар #1 от "Баро":

    Руската мечка отдавна се е превърнала в сибирска мишка

    Коментиран от #10

  • 4 Баро

    33 19 Отговор

    До коментар #2 от "вацлав дудек":

    Тъпо е сам да си пишеш плюсове
  • 5 Баро

    41 35 Отговор

    До коментар #2 от "вацлав дудек":

    Обаче е типично за чебурашките
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лех Валенса

    49 39 Отговор
    Полша няма да прости,няма да забрави! Око за око,зъб за зъб!

    Коментиран от #41

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ха ха

    39 19 Отговор
    А, Альошката ведро гледа отгоре на Пловдив без да е в синьо и жълто...
  • 10 Не е мишка

    39 35 Отговор

    До коментар #3 от "Качински":

    А плъх . От тия къде се крият по бункерите .
    Това е руски миризлив плъх ..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гориил

    47 32 Отговор
    Възползвайки се от отслабването и объркването на Москва, полската армия през 1919-1920 г. превзема огромни територии на Беларус и Украйна. Започва тотална и жестока полонизация. Хората, населявали тези територии, са били подложени на жестоки репресии, насилие, грабежи и издевателства. По време на войната по-добре оборудваната и въоръжена полска армия пленява 100 000 червеноармейци. Тези нещастници бяха поставени в полски концентрационни лагери и подложени на невъобразими мъки от глад и студ. Войниците на Червената армия са убити за най-незначителното престъпление (общо повече от 60 хиляди руснаци са загинали в лагерите). Всички тези престъпления са извършени срещу невъоръжени хора.

    Коментиран от #14, #20, #21, #47, #63

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А ля гер

    18 11 Отговор
    ком а ля гер. Тъй рече Бонапарт.Поляците много го тачат..

    Коментиран от #45

  • 16 ха ха

    26 23 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Блатната орда нонстоп е тормозила в продължение на повече от половин хилядолетие всички славаянски княжества западно от Дон, включително балтийските републики и Полша. Вечно в съюз с германците. Заставала е против и шведите в коалиция с германци и датчани. Йезуитите са като заблудени сукалчета пред Ордата. Дори Просвещението са успели на помонголчат владетелите на Блатната империя докато във Францата са търсели отговорност от властта.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сигурно и избитите

    40 35 Отговор

    До коментар #2 от "вацлав дудек":

    интелектуалци, учени, фабриканти, банкери, учители, в България след завземането на властта с терористични актове от комунистите, подстрекаваби, въоръжавани и заплатени от Русия, не е истина, нали? Русия винаги е била зло. За това Левски е бил против това, тя да участванв нашето освобождение. Знаел е! За това са и думите му: "По добре турски камшик, отколкото руски ботуш!"

    Коментиран от #29, #43

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Много ми е чудно

    25 19 Отговор

    До коментар #13 от "Гориил":

    Кога в историята се споменава държава Беларус, и защо според Путин такава моженда има, а Украйна не?

    Коментиран от #22

  • 22 Гориил

    15 7 Отговор

    До коментар #21 от "Много ми е чудно":

    Веднага след появата на линията на Кързън през 1918г.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иво

    34 43 Отговор
    Много глупаво е да си русофоб, заради някои изказвания на глупави управляваш!
    Русия е нашата Освободителка и всеки който е българин ще уважава и почита Братска Русия!
    А останалите да хващат пътя, кой от където е, и да не се обаждат по Българските въпроси!

    Коментиран от #46, #64

  • 26 така трябва

    31 26 Отговор
    клали са ги германци и бандери , обаче вината трябва да е на руснаците .
  • 27 Извънземен кораб

    26 9 Отговор
    приближава Земята,зелените човечета искат да ни атакуват.Откъде да започнем,пита капитанът.От Полша,отговаря военният му заместник.Защо от Полша? Не знам,но това е някаква тяхна традиция..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 истината

    33 24 Отговор

    До коментар #28 от "Ей така, по същият начин":

    Украйна свърши курса и мъжете . В Бахмут само старци и младежи по на 18 години .Руснаците молят потника да си ги прибере да не стават курбан .
  • 31 Гориил

    27 19 Отговор
    Кой наричате полската интелигенция? Губернатори измамници и корумпирани служители на гмината?
  • 32 историята

    30 12 Отговор
    През март 1942 г. жителите на село Кози гора в Смоленска област информират окупационните власти за масов гроб на полски военни. Поляците, работещи в строителен взвод, открили няколко гроба и съобщили това на германското командване, но то първоначално реагирало на новината с пълно безразличие. Ситуацията се променила през 1943 г., когато на фронта вече настъпила повратната точка и Германия била заинтересована от засилване на антисъветската пропаганда.

    Всъщност германските следователи „изчислили“ броя на поляците, почиващи в Катинската гора, много просто — взели общия брой офицери от полската армия преди войната, от които извадили „живите“ войници от армията на Андерс. Всички останали полски офицери, според германската страна, били разстреляни от НКВД в Катинската гора.

    Естествено, не минало без антисемитизма, присъщ на нацистите — германските медии веднага съобщили, че в екзекуциите са замесени евреи.
  • 33 стари баби знаят

    22 14 Отговор
    На 28-30 април 1943 г. в Катин пристига международна комисия. Разбира се, това било много гръмко название — всъщност комисията била сформирана от представители на държави, окупирани от Хитлер или поддържащи съюзнически отношения с нацистка Германия. Както и следвало да се очаква, комисията взела страната на Берлин и също потвърдила, че полските офицери са убити през пролетта на 1940 г. от съветските чекисти. По-нататъшните следствени действия на германската страна обаче били прекратени
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 реру

    30 14 Отговор
    Тролчета, вместо да оспорвате нещо, което дори Кремъл призна след 45 години, няма ли да отбелижите другото събитие или няма подходяща опорка? Някои искат да приличат на него, мозайка в цъква направиха с негови образ, паметници му се издигат през XXI век и т.н.

    Вашите баби и дядовци дори са го възхвалявали като "Баща на народите"...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ломчанин

    29 13 Отговор

    До коментар #7 от "Лех Валенса":

    Няма да забрави?Полша?
    Хайде да си спомним един паметник, полски издигнат за жертвите на Волинското клане (Преди по-малко от месец се навършиха 80 г.) извършрно от бандеровците.
    Та на ПОЛСКИЯ паметник, ПОЛЯЦИТЕ са написали:
    "Господи,ако аз забравя за тях на земята, Ти забрави за мен на небето."
    Сега Полша е пръв помощник на същите тези бандеровци.
    Дано Господ я накаже.

    Коментиран от #49

  • 42 Гледни точки

    19 12 Отговор
    Само да споменем , че по време на екзекуцията Хитлер и Сталин , са политически , и идеологически съюзници. При подялбата на Полша , Сталин си връща старите територии дадени от Ленин , по плана на Лорд Кързан от ПСВ , а Хитлер отива на Изток , така наречената Нова Германия. Полша престава да съществува , като държавен субект . Полша е третата с най-много жертви на ВСВ около 9 000 000 , в 99% причината за тези жертви са от германците , и тяхната политика. Между Сталин и Хитлер тече кореспонденция между съюзници . Сталин уведомява Хитлер , че при него има избягал полски команден състав . Хитлер му връща , Че ТОЙ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ , КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ С ТЯХ. И германците знаят от първата секунда , къде , и какво се случва с тези пленници. Ако руснаците , не бяха обърнали войната в началото на 1943г. при Сталинград , никой нямаше да разбере за тези екзекуции. Търсейки съюзници германците , и опитвайки се да се изкарат световен борец срещу комунизма , изваждат всичко това на показ , с цел пропаганда , и формиране на общественото мнение . А някой попита ли , ако Германците не бяха тръгнали на война , завоюване на територии . Отказа на Великите сили да спрат Хитлер в самото начало. Изолирането на СССР , и НЕ-даването му на европейски коридор . И ред подобни случки и съвпадения , докарали до 50 000 000 жертви в разорена Европа , и превръщането долара в световна валута , имат нещо общо с клането в Катин?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Всички, включително и Русия признават

    14 11 Отговор
    Само нашенското рушофил отрича.
  • 45 Тахумба

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "А ля гер":

    И много обичат да разказват къде е отсядал Наполеон при похода към Москва. Никога обаче не говорят за това, къде е отсядал на връщане от Москва.
  • 46 Пак съм аз

    12 13 Отговор

    До коментар #25 от "Иво":

    А ти, като милееш толкова за пРоссия, какво търсиш в България ? Или чакаш да ти съберем финансова помощ за еднопосочен билет за мАцква, другарю-товарищ- чуждопоклонник !?!
  • 47 КРЕКТИВ

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гориил":

    Полша да повтори отношението си към тия, които само знаят дрънкат оръжие и сеят зло !!!
  • 48 ИСТИНАТА

    13 16 Отговор
    Прав си, че генетиката на руското племе се състои само от зло ! Тази твари не са способни на нищо градивно - дай им да пият, да грабят, да насилват и убиват ... Никаква еволюция: от столетия живеят в селата в дървени бараки, за отходни места там не знаят, придвижват се по черни пътища с коне и каруци, единствената радост е ... самогона ! Племе със закърнели човешки сетива !!!
  • 49 Така е

    19 9 Отговор

    До коментар #41 от "Ломчанин":

    Бандеровците са били виновните в Катинското клане и после са се опитали да натопят роднините си от Русия,защото си приличат.До ден днешен укрите като направят пакост веднага обвиняват руснаците.Нещо като с историята с АЕЦ Запорожие...стреляха по нея и се опитаха да обвинят руснаците макар че те я държат от март.Номерът е минавал досега и затова го повтарят.
    Но Бог не могат да излъжат.Всички знаят за бандеровците и Катинското клане.

    Коментиран от #67

  • 50 Госあ

    10 1 Отговор
    Всъщност, мултикулти модела е руски. Това е от ясно, по-ясно. Но руснаците трябва да проумеят, че Русия трябва да се управлява от руснаци, а не от грузинци, украинци и секва друга паплач.
  • 51 помни Катин

    1 0 Отговор
    готви се за хатин!
  • 52 един от многото

    18 8 Отговор
    Съпоставимо ли е Катинското калане с бомбите над Хирошима и Нагасаки? Само питам!

    Коментиран от #53

  • 53 Госあ

    9 3 Отговор

    До коментар #52 от "един от многото":

    Според мен не е съпоставимо и с бомбардировките над Дрезден и Хамбург.

    Коментиран от #57

  • 54 Сър Пичук

    10 13 Отговор
    Русия подлага на геноцид всички неруски държави, които завладява. От над 250 народности, които е покорила, в момента има не повече от 50, като и те намаляват непрекъснато и са на път да изчезнат. Престъпление от такъв мащаб човечеството не познава и названието "Империя на злото" е твърде слабо за такава държава.
  • 55 Пенчо Михаиловто

    9 6 Отговор
    Това в отговор на убийството на 30000руски воин и когато се връщат от немския фронт 1919 иминаеат бес орьжия с влакове през полша

    Коментиран от #60

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 един от многото

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Госあ":

    Че и над София!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Антикомунист

    6 6 Отговор

    До коментар #55 от "Пенчо Михаиловто":

    Абе това русофилите си измисляте някаква нова история като не ви изнасят фактите за най големите садисти- руските болшевики- комунисти. По нагоре чета от друг " умник" за 100000 убити руснаци в полски концлагер..........
  • 61 НЯКОЙ

    7 7 Отговор
    Това е истинското лице на Русия - пълно незачитане на човешкия живот, убийства на чужди и свои ! Виждаме го и сега - пълно незачитане на човешкия живот, убийства на чужди и свои ! Човешкият живот е свещен, но това няма да го чуете от руския патриарх Кирил !
  • 62 Бонго

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "вацлав дудек":

    Тиква ...
  • 63 Бонго

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гориил":

    Това е вярно, както и катинското клане ... Може да се заключи, че и едните и другите са вампири външно приличащи на хора ...
  • 64 Бонго

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "Иво":

    Почитта и благодарността са изразени в паметника пред Народното събрание. Не дължим нищо, още по-малко чувства на СССР и Руската федерация. Бихме могли да бъдем и русофили но само в културно отношение. Руската политика - вътрешна и външна е човеконенавистна ...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Стефан

    5 5 Отговор
    Какво да очакваме от народ, чийто патриарх, гпава на прсвославната им църква, го призовава най отговорно, че трябва да избият всички украинци
  • 67 Бонго

    2 4 Отговор

    До коментар #49 от "Така е":

    Сигурно бандеровците са написали докладната записка на Берия до Сталин ...
  • 68 Роза

    5 3 Отговор
    Гледайте филма "Катин" на режисьора Анджей Вайда!Катинското злодеяние е още едно доказателство,че човечеството не си взема поука от историята!Отдавна ги няма на света Сталин,Берия,Хитлер, и още се намират хора,които оправдават извършеното от тях и им подражават!

    Коментиран от #69

  • 69 Врачанец

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "Роза":

    Анджей Вайда не беше ли поляк? Що да гледаме полска пропаганда?
  • 70 Дядо Ташко ятак шумкарски

    1 3 Отговор
    На война като на война. Няма невинни и виновни затова пазете мира, когато се бият двама не давай нож на единия.
  • 71 Лиско

    3 2 Отговор
    Като кажете А къжете и Б. До колкото знам 200 000 руска царска армия объркана от февруарската революция и не знаеща как да действа се предава на тогавашна Полша. От тези 200 000 офицери, фелфебели и войници никой не се завръща във Русия. Вдички са избити. Злопаметният Сталин е знаел много добре това и е утмастил много по малко поляци във Катин и то само офицери от по висшият състав / такива които са били могли да участват във избиването на руснаците/. Във Катин не е убит никой от старшинският и войнишки състав докато при поляците не имало милост за никой И това трябва да се знае и че във всяка война няма невини. Сега малобройната руска армия трепе по многобройната украинска армия като мухи, жалко за невините войници но и украинците 8 г трпаха етнически руснаци. Затова великите сили да не въоражават урките а да скочат всички и със цялата си дипомлатичност да принудят воюващите да седнат на масата за преговори а не да се водят по акъла на един изкукал военолюбив старец и чифутските оръжейни магнати

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания