Last news in Fakti

1 Март, 2023 18:30 1 002 13

Папата накара кардиналите да си плащат наемите за жилищата

  • ватикана-
  • папа франциск

Досега кардиналите, които живеят в апартаменти, собственост на Ватикана, или в града-държава, или в околностите му в Рим, не са заплащали наем

Папата накара кардиналите да си плащат наемите за жилищата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск реши да премахне безплатните наеми за кардинали и субсидираните наеми за други високопоставени служители на Ватикана, като каза, че те също трябва да допринесат за спестяване на разходи, цитира думите му Ройтерс.

Новите правила бяха обобщени в бележка, написана от Максимино Кабайеро Ледо, испански мирянин, който ръководи финансовото министерство на Ватикана. Те произтичат от среща, която той е провел с папата миналия месец.

То беше поставено в централния двор на Ватикана без шум и високопоставен служител на Ватикана потвърди съдържанието му пред Ройтерс във вторник.

Досега кардиналите, които живеят в апартаменти, собственост на Ватикана, или в града-държава, или в околностите му в Рим, не са заплащали наем. Те плащат за своите комунални услуги и разходи, свързани с персонала.

Някои от кардиналите са пенсионирани и получават пенсии.

Епископи и други мениджъри на Ватикана в момента плащат субсидирани наеми. Новите правила се прилагат за висшите управленски нива на духовници и миряни, като например ръководители и служители от втори и трети ранг във ватиканските дикастерии.

В бележката няма индикация, че служителите на по-ниско ниво във Ватикана, повечето от които са миряни, ще получат намаляване на субсидиите си. Някои от тях плащат наеми под пазарните за притежавани от Ватикана апартаменти в Рим.

Бележката на Кабайеро Ледо, известна като rescriptum, казва, че папата е решил, че служителите трябва да "направят изключителна жертва", за да увеличат потоците от доходи и да се погрижат колкото се може повече пари да отидат за мисията на Църквата.

В нея се казва, че папа Франциск е отменил всички предишни субсидии и че апартаментите, притежавани от Ватикана, трябва да се отдават под наем на висши служители на същите цени, които се прилагат за наемателите, които нямат връзка с Ватикана.

Не беше ясно как ще се изчисляват новите наеми, особено за апартаменти вътре в стените на Ватикана, където сградите са на векове, а някои от тях са украсени със стенописи.

Всички изключения от новите правила ще трябва да бъдат одобрявани лично от папата, се казва в бележката.

Двама висши прелати на Ватикана, говорейки пред Ройтерс при условие за анонимност, казаха, че са озадачени от новите правила, особено след като много епископи и свещеници, работещи във Ватикана, получават по-ниски заплати от някои от колегите си в други страни.

Преди две години Франциск нареди на кардиналите да намалят заплатите с 10% и намали заплатите на други духовници, работещи във Ватикана, за да спаси работните места на служителите, тъй като пандемията от коронавирус удари доходите на Светия престол.

Тази разпоредба също беше насочена към високопоставени служители и не засегна обикновените служители на Ватикана.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мушенгии

    12 0 Отговор
    кардиналите до сега що не плащаха ? А?
  • 3 УжасТ

    7 0 Отговор
    Някои от кардиналите са пенсионирани и получават пенсии. Майко мила
  • 4 Делю Хайдутин

    5 0 Отговор
    На него ли ще плащат?
  • 5 Ъхъъ

    8 0 Отговор
    А Банката им и данъци не плаща
  • 6  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    И плосък данък поне......
  • 7 Механик

    11 0 Отговор
    А на малките момченца, дето ги ползват за туй-онуй, ще дават ли парички или те както и до сега ще са безплатни?
  • 8 От Варна

    9 1 Отговор
    Не е ли време да се отменят и в България някои привилегии от соц-а. Напр.не плащане на осигуровки, ниски цени на наеми и храна, безплатни коли и охрани. Частниците могат за си разполагат както искат, но бюджетните разходи за благинки да се ограничат. Защо една прослойка е защитена от кризата от държавата? Да кажеш, че много са допринесли, вижте резултатите са на лице! Ако аз произвеждам продукт с лошо качество, шефът ще ме изхвърли…Щом и папата съкращава разходи, значи и ние можем
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Да плащат също и на поръчаните проститутки и да оставят децата на мира, че много тях са педофили.
  • 11 СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА

    3 1 Отговор
    Абе папа не виждаш ли ,че се бият православни срещу православни .Заради един еврейн Зеленски .Ти си католик ,ама колко си католик като нямаш правдата -нали си папа направи нещо за да свърши тази братоубийствена война .
  • 12 Лисицата

    3 0 Отговор
    Кюрето и той надуши кризата,заради Западните джендъри които си направиха сепуко ! Пластмаса,жито,пшеница,петрол,газ,стомана,абразивни материали и т.н.Всичко е двойно и тройно ! Бутилка от кока-кола,преди не можеше да я смачкаш,сега се гъне като чорап! Икономия ! А ,икономията е майка на МИЗЕРИЯТА !
  • 13 778

    1 0 Отговор
    Криза брате, криза!