Last news in Fakti

3 Март, 2023 13:42 3 307 15

Нетаняху: Вие сте анархисти

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • ликуд-
  • сара нетаняху

Сара Нетаняху отдавна е поляризираща личност в Израел и инцидентът подчерта подхранваното от емоции разделение по въпроса за съдебната реформа, смятана от противниците ѝ за заплаха за демокрацията в страната

Нетаняху: Вие сте анархисти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и съюзниците му нарекоха "анархисти" демонстрантите, струпали се край фризьорски салон в Тел Авив, където съпругата му си правеше прическа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е бил един хаотичен завършек на продължили през целия ден протести срещу плановете на правителството за съдебна реформа.

Сара Нетаняху отдавна е поляризираща личност в Израел и инцидентът в престижен квартал на Тел Авив подчерта подхранваното от емоции разделение по въпроса за съдебната реформа, смятана от противниците ѝ за заплаха за демокрацията в страната.

Демонстранти пред фризьорския салон викаха "срам, срам", но не направиха опит да нахлуят вътре. Стотици полицаи бяха изпратени на място и я ескортираха съпругата на премиер до лимузина отвън.

В постинг по "Инстаграм" Сара Нетаняху изказа благодарност към полицията за помощта и благодари на обществеността за, както тя каза, проявената подкрепа.

"Вчерашният инцидент можеше да завърши с убийство", каза тя, като отправи призив към опозиционните лидери да осъдят "насилието, анархията и подстрекателството".

Организаторите на протестите свикаха днес малка демонстрация пред офиса на Нетаняху с участието на около 200 души - повечето ветерани от армията, присъединявайки се бившия израелски външен министър Ципи Ливни. Това стана след вчерашните протести, прераснали в насилие, когато полицията влезе в конфронтация с участниците в демонстрация в Тел Авив.

Израелският министър на правосъдието Ярив Левин, един от архитектите на съдебната реформа, по-рано каза, че въпреки нарастващото обществено недоволство, правителството на Нетаняху няма да спре реформата.

Предлаганите законопроекти ще осигурят на политиците и парламента контрол върху назначенията на съдии, властта да отменят решение на Върховния съд и възможността да приемат закони без съдебен надзор.

Сред противниците на плана са все по-голям брой бивши военни, представители на академичните среди, икономисти и бизнес лидери. Според тях промените ще доведат до разрушаване на деликатната система на проверки и балансиране и ще ерозират демократичните институции. Нетаняху и неговите ултранационалистични и ултраортодоксални съюзници казват, че промените са необходими за ограничаване властта на съдиите, които не се избират.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 объркан

    27 4 Отговор
    Чудя се кои са по-вредни анархистите или ционистите.

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 патиланец

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Трябва":

    това е утопия,драги ми смехурко!
  • 6 Тошко

    16 2 Отговор
    В някои части на днешна Германия има крайнодесни настроения, които нарастват лавинообразно с всеки изминал ден. Скоро пак ще тръгнат влаковете. Ще поживеем, ще видим. Аушвиц си е там, където беше и преди 80 години.

    Коментиран от #15

  • 7 Тошко

    2 9 Отговор
    Чиста раса !
  • 8 Некой си

    27 2 Отговор
    Тоя,май е забравил,че "държавата"Израел съществува с едно ключово решение на СССР в ОН,тогава ! Удобен е на Сатанинските Щати ! За това и Тиквата е сигурен ,че ще победи на изборите,щото ходи да целува ръка три пъти в посолството на говедарите .
  • 9 Статистик

    17 2 Отговор
    Ами това ще е чиста проба диктатура! Сега нещо осъждане от САЩ и ЕС, нещо санкцийки?
  • 10 Анонимен

    6 7 Отговор
    Българските евреи си бяха комунисти в кръвта, но бяха по толеранти от бай тошо дето невинни младежи вкарваше в Белене, че ходили с къси поли, дънки, дълги коси, бръснеха младите момичета като ли че отиват войници, нула номер. Цепеха им полите на главната милиционерите през 60те70те години на миналия век, че четяки чужда литература и свирили на пиано италиански песни и на китари свирвли. Идваха и на пианистката рестутитка от богат род, чичо й без деца доктора му забраняваха частна практика, а те имаха частна фирма и хранеха бедни деца, приятелка на единственото на 2 сенейства дете. Добри хора са евреите. Заключението за вас, Белене, камъните тежки, камшиците, ставали, падали и продължавали да носят по тежките камъни от тях непълнолетните момчета, измъчвани и се пропиха от мъка, а бяха от богати родове и бяха осъдени през 60те гид. Без съд и присъда за една нощ и никога с добро око не бяха гледани, а тези убийци, деца, внуци, днес са баш демократи. Боли ни, боли, много ги боли, за тяхните близки, но мълчат и с шепи 70,80 г пият горчивата чаша от диктатори, за дреболии, а днес деца за живи и умряли ходят. Който търси справедливост, забравете, едни и същи са, децата им в дс, доносници и се подиграват на еродираните днес юристи, лекари, реститутки и децата им са в полицията, всичко си върви по старому
  • 11 хммм

    14 3 Отговор
    Tочно този евреин е фашист!!
  • 12 Калпазанин

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "объркан":

    Заради ционистите има анархисти, та нема какво да се чудиш
  • 13 Гошо мексиканеца

    2 4 Отговор
    Демократично избрано правителство решава нещо и съдия, който е назначен, има право да отмени това решение. Преди време прочетох в Бг Държавен вестник ( от времето на Бг демокрацията) , че Народното събрание е взело решение за нещо и върховният съд е отменил това решение. Казах по този повод на един съдия : - Това е против Конституцията! Изгледа ме с кръвнишка усмивка. Нетаняху е прав, в този случай!!!
  • 14 Оракула

    3 0 Отговор
    Като се има в предвид ,че Натаняху е "голям приятел " на" Чекмеджето ", то прозира една прилика с
    избора на устройството на Българската Съдебна система ,
    която е ясно и точно, един от най-гнойните цирей, които пречат да се промени ,
    българската Съдебна реформа,
    явно е, че Нетаняху е копирал мафиотското корупционно устройство, на Българската Правосъдна ситема!
    Която би му позволила , такакакто "Хунтата" и Иван Гешев да се присмиват на тези, които го критикуват в корупция!
    Явно е, че ако не можем да изнесем нещо читаво , като продукт от България,
    то можем да изнесем корупционните схеми в държавния ни апарат, за други държави!
    Това не е ли износ, на чист тероризъм за демокрацията на Израел???
    Знаем от години, че Нетаняху не е цвете за мирисане и е разследван,
    за рушвети и далавери на мега ниво вече години наред!
    "Това "което Нетаняху цели, да въведе в Парламента на Израел , нас ни" управлява" вече 75 години !
    Не на експорт на политическа корупция от България за Израел!
  • 15 Самуил

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тошко":

    Само че митичните 4 000 000 евреи които били убити там са били повече цигани и африканци.... Първите искания за компенсации след войната говорят за 200 000 убити.... После станаха 2 000 000 евреи, а последната версия настоява за 4 000 000. То в европа излиза, че е нямало европейци. Само евреи!