Last news in Fakti

19 Март, 2023 19:55 1 262 13

Пълен бойкот! Израелски резервисти отказаха да се явят на обучение в знак на протест срещу съдебните реформи на Нетаняху

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху

През последните дни стотици военнослужещи от други родове войски също заплашиха да откажат повикване

Пълен бойкот! Израелски резервисти отказаха да се явят на обучение в знак на протест срещу съдебните реформи на Нетаняху - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици резервисти от израелските отбранителни сили отказаха да участват в тренировъчни дейности в знак на протест срещу спорните съдебни реформи на правителството, съобщи агенция ТПС за БТА.

Резервистите включваха пилоти, контрольори на въздушното движение, наземни екипи и оператори на въздушни дронове, както и членове на подразделения за специални операции и кибернетични подразделения.

През последните дни стотици военнослужещи от други родове войски също заплашиха да откажат повикване.

Една резервистка написа в съобщение до щаба си, което сподели в социалните мрежи: "След като разбрах, че коалицията не възнамерява да промени лицето си в контекста на спирането на законодателния блиц, посвещавам предстоящата седмица на войната за демокрация и срещу държавния преврат."

Тя добави: "Няма да мога да стигна до резервите и няма да бъда на разположение на резервите, ако имат нужда от мен в поделението. Сега приключих разговора с командира на поделението, информирах го за това. И също така пиша тук."

Друг резервист пише: "Следващата седмица съм в Кнесета в дните на резерва. В близко бъдеще приоритетите ми се промениха".

Министърът на отбраната Йоав Галант и началникът на Генералния щаб на ЦАХАЛ ген. Херци Халеви, заедно с лидери на опозицията, призоваха резервистите да не бойкотират обучението, като заявиха, че отказът им вреди на националната сигурност.

"ЦАХАЛ няма да може да действа без доброволческия дух на резервистите и тяхното желание (да служат), което зависи от запазването на ЦАХАЛ като народна армия в една демократична еврейска държава", заяви Халеви в реч на 12 март.

Лидерът на опозицията Яир Лапид и лидерът на партията "Национално единство" Бени Ганц - който преди това е бил министър на отбраната и началник на Генералния щаб - също призоваха резервистите да не бойкотират обучението.

Резервистите трябва да "продължат да служат, да се явяват независимо от всичко, да защитават тази страна с протести и да я защитават ... въпреки болката", заяви Ганц по-рано през март.

Универсалната военна служба в Израел включва служба в резерва до 40-годишна възраст. Резервистите подсилват израелската армия в ситуации на война, бедствия или национални извънредни ситуации. Някои резервисти продължават да служат в предишните си части, а други са разпределени в специални резервни части и периодично са призовавани за обучение.

ЦАХАЛ не публикува общия брой на резервистите.

Противниците на реформата на съдебната система обещаха да засилят протестите си, след като на 15 март министър-председателят Бенямин Нетаняху отхвърли компромисната рамка, предложена от президента Исаак Херцог. Лидерите на опозиционните партии определиха плана на Херцог като жизнеспособен, макар и не идеален.

Реформите в съдебната система, предложени от управляващата коалиция, предизвикват сериозни спорове. Законодателството, което напредва в Кнесета, ще промени най-вече начина на назначаване и отстраняване на съдиите, ще даде на Кнесета възможност да отменя някои решения на Върховния съд, ще ограничи възможността на съдиите да прилагат стандарти за "разумност" и ще промени начина, по който се назначават юридически съветници в министерствата.

Поддръжниците на правните промени твърдят, че искат да сложат край на дългогодишните превишавания на правомощията на съда, докато противниците им определят предложенията като антидемократични.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    11 1 Отговор
    ИРАН, сега е момента
  • 2 Майна

    12 1 Отговор
    ,,Тъмна кабала,,...
    ,,Бенямин Нетаняху настоява да формализира „колониалния проект на Израел“, а именно присвояването на всички палестински земи.

    Коалицията на Нетаняху се ангажира с пълното присвояване , както и с пълното изключване на палестинския народ от родината му:

    „Това са основните линии на националното правителство, ръководено от мен: Еврейският народ има изключително и неоспоримо право върху всички области на Земята на Израел . Правителството ще насърчава и развива селища във всички части на земята на Израел - в Галилея, Негев, Голан, Юдея и Самария.
  • 3 Майна

    15 1 Отговор
    ,,Под управлението на Нетаняху Израел в момента продължава с плана за анексиране на големи части от палестинска територия, „като същевременно държи палестинските жители в условия на тежки лишения и изолация“.

    Израел е де факто член на НАТО след подписването през ноември 2004 г. на двустранно протоколно споразумение. Проектът „Велик Израел“, включително присвояването на палестински земи, беше одобрен от САЩ и НАТО.

    Създаването на условия на крайна бедност и икономически колапс представлява негласното средство за предизвикване на експулсирането и изселването на палестинците от родината им. Това е част от процеса на анексиране ,,
  • 4 Гошо мексиканеца

    1 13 Отговор
    Нетаняху е демократично избран лидер. Логичното заключение е, че тези бойкотират демокрацията. ( Когато фактите говорят и задкулисието мълчи! / Мълчи и действа!)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мисия Невъзможна

    9 2 Отговор
    Хахаха, евреите са ми си забиват нож в гърба, пхри война дори на резервите не моаже да се разчита зарди някъв протест, и после що Иран ще ги смачка, в случай на война като си пишат бележки а ма аз немога да служа повече това не било демокрация, хаха еврейската държава се саморазпада
  • 7 ДБ, ПП и ГЕРБ - колация крава

    9 1 Отговор
    Да се готвят българските резервисти?
  • 8 Факт4585

    14 1 Отговор
    Изряел е теритоеия наблъскана с всякаква гмеж пълно е с араби руснаци и тн които не е ясно какви евреи са има и някои коиъо се пишат евреи.А бе мешана скара
  • 9 Москвича

    13 3 Отговор
    Свобода за Палестина, от израелската непридизвикана агресия, териториално нахлуване и бомбардировки!
  • 10 Човече... ....

    12 1 Отговор
    Значи Израел може да прави каквото си иска, да убива хора и да ги гони от домовете им? И краварите са ок с това.
  • 11 изсраелскотоБиби

    6 1 Отговор
    е като тукашното биби - лъжливо, крадливо, фашизирано и тоталитарно
  • 12 Израел са

    2 2 Отговор
    Фашистка страна на апартейд . И Става все по зле.
  • 13 Няма нито едно нещо

    2 1 Отговор
    В Израел което да не е антидемократично. Нито едно ! Не е нормална страна а фашистка кочина