Last news in Fakti

4 Март, 2023 06:22 700 6

Макрон подписа споразумения за сътрудничество в селското стопанство с Ангола

  • еманюел макрон-
  • ангола-
  • споразумение-
  • обиколка-
  • африка-
  • селско стопанство

Френският предисент продължава африканската си обиколка с Република Конго и ДР Конго

Решен да обиколи три африкански столици само за няколко часа френският президент Еманюел Макрон говори днес за новото лице, с което Франция иска да се представи на континента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В анголската столица Луанда френският президент участва в икономически форум, посветен на селското стопанство, в който участваха над 50 френски компании, преди да се срещне с анголския си колега Жоау Лоуренсу.

В рамките на визитата бяха сключени споразумения за сътрудничество за укрепване на анголския селскостопански сектор, предвид факта, че южноафриканската страна внася голяма част от хранителните продукти за вътрешно потребление.

„Това кореспондира с идеята, която имам за икономическото партньорство между африканския континент и Франция“, каза Макрон пред стотината участници във форума.

Франция поддържа отдавнашно присъствие в петролния сектор в Ангола, но посещението на Еманюел Макрон е възможност за установяване на сътрудничество и в други сектори, включително чрез сключените споразумения за укрепване на „климатичната устойчивост“ със страната, както и в сектора на селското стопанство и за подкрепа на сектора за производство на кафе.

След Ангола на Макрон му предстои да лети до Бразавил (Република Конго), след което до Киншаса (Демократична република Конго) - последният етап от обиколката му.

Преди да си замине от Луанда обаче той благодари на президента Лоуренсу, който, по думите му, работи „с голям ангажимент за стабилността на региона“, и даде за пример конфликта в източната част на Демократична република Конго. Макрон спомена, че се надява през следващите дни там да бъдат постигнати конкретни резултати към деескалация.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 случаен

    1 0 Отговор
    за по лесно можеше да ги чака на испанския и италианските брегове

    Коментиран от #3

  • 3 Абе колега

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "случаен":

    тия които идват до испанските брегове не са от земеделците, тия са атомни инженери, доктори и учени.
    Земеделците са по места.
  • 4 То е ясно

    0 0 Отговор
    Ходи некрофила по заповед от ЦРУ.Африка не му е бащиния.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пешо

    0 0 Отговор
    ТЕ ОТ АНГОЛА ВЕЧЕ СА В ЕВРОПА