Last news in Fakti

6 Март, 2023 16:40 2 192 14

Помощ! Саудитска Арабия депозира 5 милиарда долара в турската централна банка

  • турция-
  • саудитска арабия-
  • земетресение-
  • реджеп ердоган

Депозитът ще помогне на Турция да укрепи позициите на собствената си валута - лирата, допълнително отслабена от катастрофалното земетресение преди месец, посочва Асошиейтед прес

Помощ! Саудитска Арабия депозира 5 милиарда долара в турската централна банка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитска Арабия е подписала споразумение с Анкара за депозирането на 5 милиарда долара в централната банка на Турция през Саудитския фонд за развитие, предаде Ройтерс, като цитира източници от фонда. Саудитският финансов министър Мохамед бин Абдула ал-Джадаан обяви намерението си за осъществяването на този депозит през декември, съобщава БТА.

Депозитът ще помогне на Турция да укрепи позициите на собствената си валута - лирата, допълнително отслабена от катастрофалното земетресение преди месец, посочва Асошиейтед прес. Преди година един долар се разменяше за 14,26 лири, а сега вече за 18,90 лири.

Фондът не обяснява как парите ще бъдат използвани и дали Саудитска Арабия ще поиска те да бъдат върнати. В специално изявление само се посочва, че депозитът е "доказателство за близкото сътрудничество и историческите връзки между Саудитска Арабия и Турция и техните братски народи".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 2 Отговор
    Улалаа! Краварчето гризна Яко. Тва е само Началото де.

    Коментиран от #5

  • 2 гост

    7 34 Отговор
    Ердоган щом допря до 5 милиарда "депозит" , дето завари икономика за трилион и я направи наполовина за няма и 15 години , на "подобрение" ше е , хахахахах !!

    Коментиран от #8

  • 3 Браво

    26 4 Отговор
    Браво , бесилка за евро джендърите и шест половите.

    Коментиран от #7

  • 4 Майна

    36 0 Отговор
    Турция се отказва от покупката на F16...
    Ердоган ме смайва със смелостта си..
    След всичко, което му ,,спретнаха,,..
  • 5 гост

    4 20 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Началото на края на султана , нали , хахахаха !! Ще вземеш да познаеш накрая !!
  • 6 Майна

    23 4 Отговор
    Ердоган знае ,че САЩ/ ,,дълбоките,, вече не са ,,първа цигулка,,...
    България е важно да заеме неутрална позиция
    Идват избори!
    Подкрепете тези, които са против намесата ни

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Калпазанин

    33 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Е, не е като през три месеца да се теглят заеми от мвф и да се заробва народа като в родината ни. Те ще се оправят защото строят и се развиват а нашите внуци ще са роби поне ще ходят в Турция на почивка и да се лекуват защото под бай ганьовско не се издържа ти му мисли

    Коментиран от #11

  • 9 1234

    3 27 Отговор
    Не е новина,от много години турската икономика се дотира от Саудитска Арабия,по молба на сащ ,иначе в тюркие съвсем ще изпукат от глад
  • 10 Казуар

    3 10 Отговор
    Ердоган взема долари и евра защото Турция има огромна нужда от тях. За пари от Китай Ердоган предаде братята уйгури противници на китайските диктатори като предаде около 200 емигранти на китайските власти.
  • 11 гост

    8 19 Отговор

    До коментар #8 от "Калпазанин":

    Абе не знам на кое викаш "оправяне" , ама Турция от трилион 2013 , точно преди 10 години , се "оправи" до 700 милиарда 2020 , а за тая година я има я няма 800 милиарда при НАД 100 % инфлация спрямо 2013 година , което значи , че реално е паднала на под 500 милиарда или наполовина !! За същото време "закъсалата" България стигна от 54 до 84 милиарда и дори след приспадане на инфлацията има растеж над 20 % !! А за дълговете точно да плещиш , дето България има НАД ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ спрямо бвп от Турция е не смешно , ами направо жалко , мълчи си барем да не ти гледат хората сеира и да си умират от смях !!

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Турция

    23 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ще те помоля да не коментираш нещата като пенсионер, защото първото което е предполагам не живееш в Турция.Аз мога да говоря перфектен български и живея в Турция от 21 години и мога да ти кажа, че Турция е една от редките държави в света, която може да се оправи без помощта на нито една държава за разлика от останалите.Аз няма да падна на твоето ниво да изкритикувам чужда държава, но мога да ти кажа, че турският народ е от най-коравите народи и въпреки инфлацията населението всяка година расте драстично, вече сме 85 милиона...ако се поинтересуваш можеш да влезеш в интернет и да напишеш предполагаемо население на Турция през 2050 година и можеш да сравниш предполагаемото население с това на България и ако си разумен ще откриеш разликата.Лека вечер желая на всички, бъдете живи и здрави и се обичайте!
  • 13 Райна

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Никога не бихме подкрепили Изхождане,раково образувание на България
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.