Last news in Fakti

9 Март, 2023 10:43 889 24

Анкара: ЕС трябва да бъде щедър при предоставянето на финансова подкрепа за Турция за възстановяване от земетресенията

  • турция-
  • земетресение-
  • рихтер-
  • реджеп ердоган

Европейската комисия и шведското председателство ще организират на 16 март донорска конференция на високо равнище за Турция и Сирия, които бяха силно засегнати от унищожителните земетресения от 6 февруари

Анкара: ЕС трябва да бъде щедър при предоставянето на финансова подкрепа за Турция за възстановяване от земетресенията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международната общност и Европейският съюз трябва да бъдат щедри при предоставянето на финансова подкрепа на Турция за възстановяването на страната след опустошителните земетресения на 6 февруари, заяви постоянният представител на Турция в ЕС Фарук Каймакчъ седмица преди провеждането на донорска конференция в Брюксел, пише в. „Хюриет“, цитиран от БТА.

Европейската комисия и шведското председателство ще организират на 16 март донорска конференция на високо равнище за Турция и Сирия, които бяха силно засегнати от унищожителните земетресения от 6 февруари, отнели живота на над 50 000 души и сринали цели градове.

Надяваме се на възможно най-голямо участие на представители на международната общност в конференцията и на предоставяне на Турция на средносрочни ресурси както за спешна помощ, така и за възстановяване през следващите няколко години, заяви в интервю за „Хюриет“ Каймакчъ.

Фарук Каймакчъ, който бе заместник-министър на външните работи в периода от 2018 до 2023 г., наскоро бе назначен за постоянен представител на Турция в ЕС. Той е добре известен с експертните си познания по въпросите на ЕС. Приоритет за работата на Каймакчъ в Брюксел е координирането и осигуряването на постоянна помощ от ЕС за Турция след бедствието, посочва вестникът.

Тези средства, които ще бъдат предоставени на Турция, ще бъдат под формата на заеми и безвъзмездни средства, като има инструменти, от които Турция може да се възползва в качеството си на кандидат за членство в ЕС, заяви Каймакчъ.

Това, което е важно, е светът и ЕС да проявят щедрост към Турция, една от най-щедрите страни в света, подчерта той.

Извършва се задълбочено проучване от Световната банка, Програмата на ООН за развитие и президентската служба за стратегия и бюджет на Турция за оценка на щетите и за определяне на това какво трябва да се направи през следващите години, каза Каймакчъ.

Все още трябва да се работи за осигуряването на подслон и за задоволяването на основните нужди на пострадалите от земетресението, заяви той, като добави, че освен това е необходимо и изграждането на нови жилища, както и възстановяването на разрушените индустриални зони.

Така че всичко това изисква поне една или две години работа, посочи Каймакчъ.

Той каза, че друго искане на Турция по отношение на финансовата помощ е гъвкавостта, посочва "Хюриет".

ЕС има строги правила при използването на средства, както бе наблюдавано при предоставянето на помощта за Турция в рамките на сделката за справяне с наплива от мигранти (от 2016 г).

Тези правила не съответстват на реалностите. Ето защо подкрепата, която ще бъде обещана, трябва да бъде гъвкава, смислена и устойчива и да съответства на целите на Турция, подчерта Каймакчъ.

Според него отношенията между Анкара и Брюксел се подобряват благодарение на солидарността, проявена към Турция след земетресенията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И в съсипаната

    6 2 Отговор
    Сирия имаше силно земетресение !
  • 2 АБВ

    8 6 Отговор
    Турция да върви да проси от Путлер

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 султан $опо лан

    9 4 Отговор
    нали беше ербап 😁
  • 5 Иииии

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "АБВ":

    Турция пази границите на ЕС от бежанци.. Задържа три милиона на своя територия, да не влязат на територията на ЕС! . Кой трябва да помага на Турция в този случай?

    Коментиран от #7, #9

  • 6 ...

    8 3 Отговор
    Турски потоци, атомни централи, разни С400... Ала бала... Де са ви приятелите бе? Или само като става дума за алъш-вериш сте авери?

    Коментиран от #20

  • 7 вЕрно ли ги задържа?

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иииии":

    Най не помним организирането и. И пращането им към границата с Гърция? Заплахите? А лой им помогна най-много... Гадните гърци. Задържала ги? От къде имат идеята да бягат на северо-запад? Що не на изток, що не на юг, що не на север, що не на запад, а баш на северо-запад. Някаква закон ли е?

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ...

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иииии":

    От запад ги бомбят - бягат на запад. От Русия ги бомбят - бягат на запад. От Турция ги бомбят - бягат на запад. От Иран ги бомбят - бягат на запад. Еееее....
    На времето когато орда мъже доближава границата ти изначава че те нападат.

    Коментиран от #16

  • 10 вЕрно ли ги задържа?

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ганьо":

    За какво ми е да бягам на североизток. Аз съм европеец христянин. Не азиатец руслямин или ислямин. Мене ми харесват европейските закони и ги спазвам. На тях не. Те си харесват азиатските и въпреки това искат в европейска среда.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кико

    3 1 Отговор
    Кой от където се завърти и все иска от Европа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ник

    3 3 Отговор
    Да и Ердоган трябва да е щедър - да подпише документите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО. Иначе няма пари, нито от ЕС, нито от САЩ.
  • 15 Ехехе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ганьо":

    Не бяга на там, защото там има граници... Бяга там, където няма граници...
  • 16 Иииии

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    Ами защото Меркел ги посрещаше с плюшени мечета и още нещо...
    Един бежанец от Сирия преди години по българската телевизия нали се исказа: Предпочитам да се върна в Сирия, отколкото да остана в България. Ставаше въпрос тогава, че или ще го пуснат на Запад при Меркел, или ще се върне в Сирия, но в България не искаше да остане да живее.
  • 17 Българските турци

    4 2 Отговор
    Както винаги никой от Европа няма да помага безвъзмездно ! Когато става дума за помощ Европа само обещава !... От 12 години 5 милиона бежанци са в Турция и ЕС помага щедро с обещания !... И сега няма да е различно !!! Помощи има за Украйна защото от там печели военната им индустрия !
  • 18 Ердо, пускай талибаните

    4 2 Отговор
    Всички европейки ще са ти благодарни
  • 19 Наблюдател

    2 2 Отговор
    Имат 5 милиона турци в Германия. Всеки от тях да дари една немска заплата за "родината" си. Много се плодят. По 1 милион прираст на година. Да си съкратят населението и няма да им трябват толкова апартаменти и къщи.
  • 20 Българските турци

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "...":

    Абе каква изчанчена омраза притежавате вие бре хора ? ... То това е бетер от лудост !... Кой кога е видял вековни врагове да са авери или да се застъпват един за друг? ... Турците никога не са се съюзявали с руснаци в никоя от войните в които са воювали в цялата си многовековна история ! И сега са от отсрещната страна един срещу друг с Русия ! Но това не значи че ако в Русия станат подобни бедствия турците няма да помагат защото са вековни врагове ! Голямото зло опърли съцата ни , срина домовете ни , унищожи комфорта и порядъка в живота ни , засегна икономиката ни,спестяванията,парите,плановете надеждите ни и по един безмилостен начин отне живота на сънародниците ни !!!...
    Голямото зло обаче и ни сплотява , показва ни и с цялата голота , всички гнили и подли неща които съществуват скрито покрито в живота ни...показва ни кой е враг , кой е приятел , кой е изменник , кой е предател...кой е добър , кой е лош !...Показва как целият свят може да бъде съпричастен и сплотен при беда и че за добрите хората не е необходимо да си им приятел...че е достатъчно да си човек , който се нуждае от помощ за да ти помогнат без да проявят безскруполност и предразсъдъци !...
  • 21 чай ся

    0 2 Отговор
    те не са в ес, какъв е тоя рев всеки проси пари от европа

    Коментиран от #22

  • 22 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "чай ся":

    И Украйна не са в ЕС !?... А уж е война но жертвите и разрушенията там не могат дори да се сравняват с тия от най ужасното земетресение в историята на планетата ! Вярно Турция понесе голяма загуба...не ни е за първи път...няма да е и за последно ! Турците нямат нужда от "зелени" клоуни които да простират кърпички и да просят по парламентите на света !... Те са свикнали сами да си лижат раните !... А приятелите , добрите и безкористните без туй отдавна са протегнали ръце за да помогнат !...
  • 23 ЕС ЕС Е ЩЕДЪР КЪДЕТО СТАВА ГЕПСЪН НА

    1 0 Отговор
    ПАРИ И ТОВА Е С НАЦИСТИТЕ НА УКРИЯ , А ТУРЦИЯ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ТОВА !
  • 24 ТУРЦИЯ ИСКА ПАРИ ОТ ЕС ЗАЩОТО ЗНАЕ ЧЕ

    1 0 Отговор
    НЯМА ДА ИМ ДАДАТ , ТА ПОСЛЕ ДА ГО КАЖАТ !
Новини по държави: