Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Март, 2023 18:18 1 107 12

Белград е категоричен: Не изнасяме оръжие за Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • оръжие-
  • ивица дачич

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че ситуацията се следи внимателно, a постъпилата информация е предизвикала дълбоко безпокойство

Белград е категоричен: Не изнасяме оръжие за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През изминалата седмица сръбският държавен връх неколкократно опровергава информации, че Белград изнася оръжие за Украйна. Последната реакция дойде вчера от сръбския президент Александър Вучич, който заяви, че Сърбия не е продала нито едно оръжие или муниция както на Украйна, така и на Русия.

„За Сърбия, в съответствие с международните закони, има така наречените позволени потребители и Сърбия може да изнася само в такива страни. Направихме всичко в съответствие със закона, чисти сме като сълза“, каза Вучич, цитиран от сръбските медии.

Още новини от Украйна

Твърденията, че Сърбия е продала на украинската армия 3500 броя 122-мм ракети М-21 за РЗСО "ГРАД" бяха публикувани от близкия до Кремъл сайт „Маш“ на 27 февруари.

В материала се посочва, че ракетните снаряди са производство на сръбската държавна компания Крушик. Ракетите били поръчани от канадската компания "Джи Ен Джи Експорт Импорт" (JNJ Export Import). От Сърбия те били изпратени за Турция, където с транзита била ангажирана компанията "Арджа савунма санайи тиджарет" (Arca Savunma Sanayi Ticaret), която изпратила товара в Словакия, а от Словакия ракетите заминали за Украйна според “Маш”.

Досега Сърбия е подкрепила няколко резолюции на ООН, осъждащи руската инвазия в Украйна, но Белград не е въвел санкции срещу Москва.

Появилите се спекулации за продадено на Украйна сръбско оръжие не бяха подминати от Москва.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че ситуацията се следи внимателно, a постъпилата информация е предизвикала „дълбоко безпокойство“.

Това е твърде сериозен въпрос, включително и от гледна точка на руско-сръбските отношения, за да се реагира още сега по същество – трябва да се вземат предвид фактите, посочи тя в съобщение на сайта на руското външно министерство.

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич веднага отговори, заявявайки, че от началото на войната в Украйна от Сърбия не е изнасяно оръжие за нито една от страните в конфликта.

Сърбия не изнася военна техника за никоя страна, която смятаме, че би била проблемна и спорна по някакъв начин, каза Дачич, цитиран от телевизия Ен1.

Още преди руската реакция компанията „Крушик“ заяви, че не е продавала ракети на Украйна, нито пък са сключвани договори в посочените количества.

В изявлението на компанията се посочва, че "целият медиен казус е изграден върху използването на непълна и несвързана информация", поставена "в негативен контекст".

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич също отрече в сръбския парламент Белград да продава оръжие на Украйна или Русия.

Вучевич добави, че Сърбия има право да изнася оръжия "за всички онези, които са легитимирани и законни като крайни потребители".

„Дали частните компании купуват на трети пазари и продават на компании в други страни не е въпрос за Сърбия – това е международна търговия“, каза Вучевич, цитиран от сръбските медии.

По повод обвиненията, че през Турция е направен износът за Украйна, сръбският президент Вучич заяви, че оръжейната търговия с Турция е защитена допълнително с клауза, според която оръжие, продадено на Турция, не може да се препродава без съгласието на Сърбия.

Сръбският президент каза още, че страната му ще продължи да развива военната си индустрия, но в съответствие с международното право.

Вучич обяви вчера в Доха, където участва в конференция на ООН, инвестиции от 100 милиона евро за увеличаване капацитета на военнопромишления сектор, като посочи, че Сърбия ще продължи да произвежда оръжия.

Икономистът Милан Р. Ковачевич коментира пред в. "Данас", че ако стратегията на Сърбия е развитието на военната индустрии, тогава тази продукция трябва да се изнася, иначе подобна стратегия няма смисъл.

Честно казано, военната индустрия у нас търпи загуби, така че въпросът е дали изобщо трябва да я има. В конкретния случай Сърбия не трябва да изнася пряко оръжия за страна като Украйна, където се води войната. Страната ни трябва да продава оръжие на посредници в тази търговия.

Това, че оръжието е продадено на търговец, не означава автоматично, че той няма да го препродаде, тоест, че то няма да бъде използвано на бойното поле, където може да попадне именно защото посредникът, след като го купи от нашата страна, може да го изпрати в Украйна, посочва Ковачевич.

Преподавателят от Икономическия факултет в Белград Любодраг Савич е на мнение, че оръжията са стока като всяка друга и че е логично да се изнасят, за да се правят пари.

Например, ако Сърбия не изнася оръжие за Украйна, защото там има война, това не означава, че друга държава няма да го направи. Също така, дори и Сърбия да не доставя оръжия директно на Киев, това не означава, че то няма да стигнат до Украйна чрез посредник, на когото страната ни ги е продала, каза Савич.

Зоран Драгишич, преподавател във Факултета по сигурност и депутат от Сръбската прогресивна партия, посочи пред „Данас“, че Украйна не е под санкции на ООН и че в този смисъл няма правна пречка Сърбия да продава оръжия на тази държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава кокаина

    13 2 Отговор
    Е то и Корнелия и Радев изнасят за Полша и Румъния.
  • 2 Майна

    12 2 Отговор
    Нинова ,..и ний, нали..
    Ми ти не знаеш къде са отивали,..да?
    Нищо ,че трябва да има протокол, ако се препродават от страната получател..
    Ама защо да издребняваме, а...
    ПОЗОР!
  • 3 Исторически парк

    12 2 Отговор
    Все едно слушам курнела 😀😄😄😁😆😅😅🤣😂
  • 4 Коментар

    13 0 Отговор
    Не са продавали на укрите.Турска фирма ги е купила,а зад турската стояла канадска.Интриганти,сър.Така топят сърбите.Така и нашите са натопили.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Георги Сава Раковски

    3 1 Отговор
    Чисти като сълза ли?
    Ох, завалията!
  • 7 ........

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    И аз го четох.Гаври се с държавата и националния ни празник,а сигурно му плащаме 5-звездния хотел.Да не се занимава с нас и България,а да си хваща пътя към Укроленд.И без това е дезертьор.Вместо да е на фронта взел да се прави на интересен по интернет,а не знае за Баташкото клане и как са ни връзвали в редичка с окови.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "........":

    Човека е попитал КОНКРЕТНО НЕЩО !!! Ако си много ербап , намери такъв текст и го обори , а не почвай с опорки от кремълските учебници !!! Точно след кланетата и всичко останало , включително героизма на българските опълченци изнесли едни от решаващите битки във войната Руската империя цинично и безочливо ПРЕДЛАГА ПО НЕЙНО ЖЕЛАНИЕ България да остане ВАСАЛНА ПРОВИНЦИЯ на османската империя , без никакъв помен даже за независимост и суверенитет !!
  • 9 Хихи

    5 6 Отговор
    Бай Джукан лъжливото сърбе. Разбраха ви руснаците какви боклуци продажни сте. Правите им се на приятели, шиткате оръжие на Украйна. Поне наште фашаги открито заявяват русофобията си. Само българите са истински приятели на Русия в Европа. Неоспорим факт. Който знае история, знае. Сега е времето да се съюзим с Русия и Китай. Ще си върнем всички заграбени територии. Балканският полуостров ще е наш. Това е бъдещето. ЕС не пожела да дойде при Русия, сега Русия ще дойде при ЕС. Хехехехе.

    Коментиран от #12

  • 10 бай

    6 0 Отговор
    България за последната година изпрати на Украйна оръжия за повече от милиарди долари, използвайки като посредници трети страни, се казва в разследването на Euractiv.
  • 11 Мммда

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Баце то да се чудиш кое робство, ще е по-оферта. Като ги гледам в Германия какви ги мъдрят, от есента започват да изтеглят постепенно кеша за да минават към дигиталната валута, ще имаш лимит на продуктите които пазаруваш. Мислят да въвеждат месечни ограничения на горивата, писаха че БМВ ако не се лъжа създали някакъв мотор с разход малко над 2литра и искат да го въведат като базис в изчислението на л/км.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: