Last news in Fakti

8 Март, 2023 14:50 610 1

Гъст смог над Тайланд наложи носенето на маски

  • тайланд-
  • мръсен въздух-
  • маски-
  • смог

Лекари призоваха хората да носят предпазни маски на открито, за да се предпазят от вдишване на фини прахови частици. Небето над Банкок днес е млечнобяло, като няма нито един облак, а слънцето едва успява да се покаже през мъглата

Гъст смог над Тайланд наложи носенето на маски - 1
Снимка: Shutterstock

Големи райони от Тайланд са обвити от гъст смог заради изгаряне на стърнища, като най-засегнати са северната част на страната и столицата Банкок, предаде ДПА.

Лекари призоваха хората да носят предпазни маски на открито, за да се предпазят от вдишване на фини прахови частици. Небето над Банкок днес е млечнобяло, като няма нито един облак, а слънцето едва успява да се покаже през мъглата.

Замърсяването в Тайланд е причинено най-вече от изгаряне на стърнища не само в големи части от страната, но и в съседните Мианма, Камбоджа и Лаос. Тази дейност обикновено води до високи равнища на фини прахови частици между януари и март, особено в Северен Тайланд.

Стойностите днес са надхвърлили безопасните нива в 48 от 75-те тайландски провинции, съобщиха местни медии.

Нитипатана Чиеракул, директорът на отделението за респираторни заболявания в болница Сириджадж в Банкок, каза, че замърсяването е най-опасно за децата. Във всяко домакинство трябва да има включен пречиствател на въздух, даде съвет той и призова занятията на открито в училищата и детските градини да бъдат ограничени.

Метеоролози предупредиха, че смогът, от който небостъргачите в Банкок почти не се виждат, ще се задържи поне до утре, когато качеството на въздуха ще започне да се подобрява заради силни ветрове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    0 0 Отговор
    Слагаш си маската и отровния газ не влиза в дробовете!
    Тайланд вече е заприличал на западните дебили и е време да бъде освободен от Китай.