Last news in Fakti

14 Март, 2023 04:22 1 351 24

14 март 1883 г. Умира Карл Маркс

  • карл маркс-
  • капитала

Положил началото на ревизия на капитализма

14 март 1883 г. Умира Карл Маркс - 1
Снимка: Shutterstock

На 14 март 1883 г. умира Карл Маркс - германски философ - материалист. Създател е на т. нар. диалектически и исторически материализъм. През 1835 г. завършва гимназия и учи последователно в Бонския и Берлинския университети.

В началото е последовател на младохегелианците, но постепенно преминава на радикални позиции. През лятото на 1844 г. в Париж Маркс се запознава с Фридрих Енгелс. В съвместния си труд “Немска идеология” (1845-1846 г.) те критикуват младохегелианците, материализма на Фойербах и формулират основните принципи на новата философска система, която Маркс нарича “диалектически материализъм”.

В “Светото семейство” (1845 г.) създават теорията и тактиката на борбата на пролетариата, като официално обявяват средствата на тази борба - въоръжено насилие, терор и унищожаване на всички класови врагове на пролетариата. В “Нищета на философията” (1847 г. ) Маркс критикува радикалните схващания на Прудон за общественото преустройство и формулира принципите на историческия материализъм и пролетарската политическа икономия. През 1845 г. по настояване на пруското правителство Маркс е изгонен в Белгия, през 1848 г. белгийското правителство също го изгонва. Известно време живее в Кьолн, където издава “Нов Рейнски вестник”, след това в Париж, а от 1849 г. до смъртта си - в Лондон. Философската система на Маркс представлява еклектика от диалектиката на Хегел, материализма на Л. Фойербах и социализма на някои социалисти-утописти, живеещи по това време във Франция и Англия. Основното му икономическо произведение е “Капиталът” (I т. – 1867 г., II и III т. – 1884 г., под редакция на Фридрих Енгелс).

Марксовите съчинения за научната основа на икономическата действителност са осветени от скрит морализъм. Това е най-очевидно в Марксовото развитие на Хегеловото понятие за отчуждението. И за двамата да се отчуждаваш означава да овъншностяваш или да обективираш нещо, което в действителност е част от самия тебе, в нещо, което стои отвън от и встрани от тебе самия. Понеже то е наистина част от личността, отчуждената личност е раздвоена или разделена от самата себе си и нейният живот губи тази органична цялост, за която още Платон говори като за един човешки идеал. Марксово прилага това понятие в своя анализ на отчуждението на личността на работниците от деветнадесети век по време на техния труд.

Отчужденият труд е социален антипод на труда като самодейност. Съществуват четири взаимно свързани аспекта на отчуждението: от продукта на труда, от самия труд, от човешката родова същност и самоотчуждението. Същевременно отчуждението е и отчуждение на човека от човека.

Частната собственост е необходим резултат от отчуждения труд, който е социално отношение, изразяващо неравенството между хората. Отчуждението предизвиква редица отрицателни последици върху обществения живот: в областта на икономиката - господство на вещните отношения над субекта на труда; в социалната сфера - трудовата дейност и отношения стават външни, противоестествени за човека; в морала - трудът не е свободна изява и самореализация на човека; в политиката - човекът се включва в труда посредством външна принуда, трудовите отношения се реализират посредством политическите институции. Отчужденият труд е исторически първата форма на цялостното социално отчуждение и е в основата на останалите негови форми - идеологическо, психическо и пр.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    18 22 Отговор
    Сбъркан психопат

    Коментиран от #21

  • 2 гост

    26 18 Отговор
    Учението на Маркс е силно защото е вярно. Всеки философ след него колкото и да сучи нещата по-малко или по-много опира до него.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Презвитер Козма

    20 22 Отговор
    Да гори вечно в ада този демон. Заради неговата дяволска идеология бяха избити стотици милиони.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    ПРАВ СИ , ВСИЧКИ ФИЛОСОФИ СЛЕД НЕГО НЕ ГО ОБИЧАТ ....
    ... ЗАЩОТО ГО КОПИРАТ
  • 6 Клаус Шваб

    9 10 Отговор
    Да почетем паметта му и идеите му! От нашите е! С камрат Сорос ще положим венци. Инернационализма и марксизма този път вече ще победят!
  • 7 Нашите

    17 7 Отговор
    Комундрели са усвоили само материализма
  • 8 Гостоприемен

    18 9 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Марксизма и комунизма са най-добрата стръв за лов на шарани, за всеки глобален шарлатанин! И така ще бъде докато свят светува!
  • 9 Ляв плюс

    20 8 Отговор
    Диалектическият Материализъм и Политикономия на Марка-Енгелс-Ленин направи съвършенна "дисекция" на Капитализма, благодарение на която съвременния свят сложи юзди на безогледната експлоатация на работническата класа от Олигархията, въпреки моментния крах на световната социалистическа система.
  • 10 За протокола

    9 7 Отговор
    В чисто философски аспект Маркс има някои попадения, но по отношение на "социалистическата революция" и т.н. е много, много далеч от реалността.
  • 11 Той е

    8 3 Отговор
    Родоначалника на Инернационализма и ГЛОБАЛИЗМА....!

    Коментиран от #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ама ич

    7 10 Отговор
    Да не се беше раждал тоя.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Джанго

    3 4 Отговор
    ТОЯ КАКО РАБОТИЛ?
  • 18 Защото те,

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "дядото":

    за разлика от нас,не се занимават с глупости!Останали са няколко червени баби(както тук),които се просълзяват като минават край него.Тук култа е вечен!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДжафДжаф

    7 2 Отговор
    Историческия и диалектическия материализъм всъщност представляват най-стройната теория обясняваща появата и развитието на различните човешки общества. За съжаление в началото на т.н. преход нашите комунисти, които изведнъж станаха демократи и реформатори, "забравиха" какво ги бяха учили с всички произтичащи от това последствия. Няма как да правиш ново обществено устройство като почнеш първо от политическата надстройка, което противоречи на основния принцип на историческия материализъм, за определящата роля на базата спрямо надстройката. Единствената комунистическа държава, която спази този принцип, беше Китай, благодарение, на което Китай се превърна в първа икономическа сила. Източна Европа и СССР няма да се измъкнат от кризата дори и в следващите 30г.
  • 21 АРГОН

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Карл Маркс е евреин, наследник на потомствени равини. Еврейското му име е Мордохай. Юдеите имат навик да си сменят имената за прикритие според нацията, където паразитстват.

    Идеологията на комунизма е базирана на юдаизма.
  • 22 Както и

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Той е":

    Както и на джендъризма . При комунизма няма моногамно семейство, няма нито религиозен, нито граждански брак .
  • 23 Глобалистични расисти

    5 0 Отговор
    Маркс и Енгелс се тръшкат,че са обективни материалисти,нооо всъщност икономическият и политическият им анализ е субективен. Анализират икономиката и политиката в Западна Европа и частично в САЩ,нооо това не е целият свят - Китай,Индия,ислямският свят,Африка и Латинска Америка липсват. Точно затова и двамата дълбоко не разбират националноосвободителните движения и стремежа на народите за национална назависимост. Борбата за национална независимост била реакционна защото пречела на пролетарската класова революция. Интересно какви пролетарии е имало в Китай,Индия,Латинска Америка или при мюсюлманите по това време? Възмущават се от борбите на чехи,хървати,словаци,мексиканци и балканци за национална независмост. Турците били пропаднал народ,а относно това,че САЩ анексирали половин Мексико ... това било прогресивно защото мексиканците били нефелни стопани. Това са го написали в множество статии от средата на 19-ти век. Възгледите им граничат с расизма и са си чисто глобалистки, т.е. неразвитите народи и държави да духат супата .
  • 24 ха ааа

    0 0 Отговор
    Въобще да не беше.се.раждал.
Новини по държави: