Last news in Fakti

9 Март, 2023 14:43 1 085 6

Демонстрации на жени в цяла Турция по повод 8 март

  • турция-
  • истанбул-
  • протест-
  • жени-
  • права

В Истанбул (на площад Таксим) властите не разрешиха провеждането на демонстрациите, като полицията използва сълзотворен газ срещу събралите се хора

Демонстрации на жени в цяла Турция по повод 8 март - 1
Източник: БГНЕС

Демонстрации на жени в цяла Турция се състояха по повод 8 март, пишат днес турските вестници.

Жените излязоха на площадите в редица големи градове в страната, сред които Истанбул, Анкара, Измир, Анталия, Ван, както и в силно засегнатите от унищожителните земетресения на 6 февруари градове Хатай, Искендерун, Малатия, Адъяман.

В Истанбул (на площад Таксим) властите не разрешиха провеждането на демонстрациите, като полицията използва сълзотворен газ срещу събралите се хора.

„Забрана за жените на деня на жените“, пише в заглавие на първа страница опозиционният в. „Сьозджу“, като добавя, че срещу жените в Истанбул, които са искали да изкажат проблемите си, използвайки законните си права, е бил използван сълзотворен газ и водни струи и са били изградени барикади. Десетки демонстранти са били задържани.

Жените обаче не признават забраните, коментира друго опозиционно издание „Евренсел“.

"Гневни сме, скърбим, тук сме, никъде няма да ходим", скандираха участничките в протестния феминистки поход.

Голяма демонстрация бе организирана и на площад Сакария в Анкара, но полицията се намеси и срещу демонстрантките в турската столица. Над сто жени се събраха в егейския град Измир, като издигнаха лозунги срещу правителството, след което също последва намеса на силите на реда, посочва „Сьозджу“.

Много демонстрантки излязоха на улиците и в тежко засегнатите от земетресенията на 6 февруари градове Хатай, Искендерун, Малатия, Адъяман. Демонстрантките искаха да изразят недоволството и гнева си заради човешките загуби и материалните щети при трусовете, посочва „Евренсел“.

Опозиционният в. „Джумхуриет“ пише, че неравноправието спрямо жените още повече се е увеличило в тежко пострадалите от земетресенията райони.

„Жените са забравени“. Това е заглавието по темата на изданието, което изтъква, че проблемите на жените, които от над един месец живеят в палаткови лагери и в друг тип временни убежища, не са разрешени. Напротив все по-трудно те успяват да се сдобият с хигиенни материали, поради което имат все повече здравословни проблеми.

Същeвременно вестникът публикува снимка на жена с карамфил в палатков лагер в Малатия, като добавя, че на всички представителки на нежния пол в лагера вчера са били подарени карамфили.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    15 10 Отговор
    Прави са!! Ердоган ги третира като овце жените им! Дано го бушонират, изборите идват..
  • 2 Чеп

    9 13 Отговор
    Бас ловим,че най-много искат да си практикуват на воля най-древната професия.....ама ЙОК.
  • 3 Браво на кадъните!

    7 8 Отговор
    Браво.

    Коментиран от #5

  • 4 джeндъраститe на шорош

    7 2 Отговор
    се опитват да разпалят майдан и цветнaпoлюция и ако в грузия имаше суверенни държавници на място щяха да са изкарали армията на улиците за да попшилеят платените от наглосакcитe соросоиди както при предишни подобни опити правилно сториха в беларус казахстан и иран
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    0 0 Отговор
    8 Март не се празнува
Новини по държави: