Last news in Fakti

9 Март, 2023 15:31 584 6

Какво ще предложи проектобюджетът на Джо Байдън: данъци върху обратното изкупуване на акции и грижа за децата

  • джо байдън-
  • сащ-
  • демократическа партия

Стопанинът на Белия дом най-вероятно ще поднови призива си за минимален данък от 20 на сто за домакинствата с доходи от над 100 милиона долара

Какво ще предложи проектобюджетът на Джо Байдън: данъци върху обратното изкупуване на акции и грижа за децата  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън ще представи по-късно днес бюджетните си предложения за данъчната 2024 година. Макар това да е по-скоро "списък с желания", предвид настоящото разделение в Конгреса, приоритетите за приходите и разходите на президента демократ ще са ключови фактори в предстоящите преговори с републиканците за повишаване на прага на дълга, пише Ройтерс.

Американският президент ще пътува днес до щата Пенсилвания, за да представи плановете за федералния бюджет, които ще са в основата на кампанията му за преизбиране през 2024 година.

Ройтерс прави преглед на очакваните елементи от проектобюджета:

Съкращавайки с близо 3 трилиона долара за период от 10 години държавния дефицит, Байдън удвоява размера на сумата, която посочи през февруари в речта си За състоянието на съюза, повишавайки данъците за компаниите и богатите американци.

Очаква се бюджетният дефицит на САЩ през 2023 година да е 1,4 милиарда долара, съобщи Бюджетната служба на Конгреса.

Като част от тези усилия администрацията обяви, че ще започне нови инициативи за справяне с измамите при разходите в периода на пандемията и други правителствени програми. Байдън иска също да увеличи глобите за компании, които нарушават трудовите закони, и отклоняват средства, предназначени за строителство на федерални затвори.

Медицински услуги

Байдън планира да повиши удръжките за медицински услуги за хора с доходи над 400 000 долара от 3,8 на сто на 5 на сто и да разшири правомощията на правителството за договаряне на цените на лекарствата, за да се запази платежоспособността на здравната програма, съобщи Белият дом.

Обратно изкупуване на акции

Джо Байдън планира да предложи четирикратно увеличение на данъка от 1 на сто върху обратното изкупване на акции, влязъл в сила през януари, за да насърчи компаниите да инвестират в растежа си вместо да стимулират акционерите.

Влезлият в сила през януари еднопроцентов данък върху обратното изкупуване на акции ще бъде увеличен четирикратно, за да се насърчат компаниите да инвестират в растежа си, вместо да стимулират акционерите.

Планът за увеличаване на данъка върху обратното изкупуване на акции може и да не бъде приет от Конгреса, в който Републиканската партия контролира Камарата на представителите.

Грижа за децата, данъчни кредити

Американският президент отново ще активира разпоредба от плана си за борба с ковид през 2021 година, който разшири данъчния кредит за деца от семейства с ниски доходи и отново въвежда планове за федерално финансиране за универсално предучилищно образование.

Сигурен жп транспорт

Очаква се в бюджета да бъдат включени милиони за ново финансиране на мерки за безопасност на жп транспорта след поредица от инциденти и дерайлиране на влакове.

Минимален данък върху доходите на милиардерите

Джо Байдън най-вероятно ще поднови призива си за минимален данък от 20 на сто за домакинствата с доходи от над 100 милиона долара. Белият дом нарича това облагане "минимален данък върху доходите на милиардерите".

Той ще гарантира, че най-богатите американци не плащат по-малък данък от пожарникарите и учителите, каза Байдън миналата година в предложението си за бюджета. Няколкото предишни опита на демократите да прокарат подобно предложение в Конгреса не се увенчаха с успех.

Разходи за отбрана

Очаква се Белият дом да поиска и увеличаване на бюджета за отбрана спрямо отпуснатите тази година 816 милиарда долара, според информиран източник.

Премахване на данъчни облекчения

Джо Байдън ще предложи да се отменят данъчни облекчения за десетки милиарди долари, на които се радват петролните и газовите компании, инвеститорите в недвижими имоти, управители на фондове, богати пенсионери и търговци на криптовалути, според документ, с който Ройтерс се е запознал.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щерю

    6 0 Отговор
    То много лесно се прави бюджет, като си взел бюджетите на останалите държави..
    А кажи ми сега аз как да направим бюджета си заради тебе съм с 0лв - измисли ми бюджета моля ти си умен и си глава на най-силната държава в света. Байдане бащице измисли ми бюджет направи ми бюджет кат пари нема моиш ли човече ?!
  • 2 Сатана Z

    6 0 Отговор
    Стопанинът на Белия дом

    Работническо дело излизаше с подобни статии преди всеки конгрес на БКП.Факти продължават линията да ни осведомяват как искал грохналия Джоузев преди да опъне карачките.

    Z

    Коментиран от #4

  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Дедовизъм и геронтофилия отвсекъде.
  • 4 работник

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Работническо дело съм ползвал само в селския тоалет имаше един извит гвоздей и там беше работническото дело нарезано на малки парченка около педя всяко...

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.