Last news in Fakti

8 Март, 2023 21:21 722 14

Празнично! Джо Байдън обеща да брани правата на жените, но без да споменава правото на аборт

  • джо байдън-
  • сащ

Международният ден на жената почита една истина, която съзнаваме всеки ден: жените и момичетата са от съществено значение за успеха и напредъка във всички аспекти на нашите общества, написа президентът на САЩ

Празнично! Джо Байдън обеща да брани правата на жените, но без да споменава правото на аборт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън обеща днес да „подкрепя правата на жените и момичетата във всички аспекти на нашата вътрешна и външна политика“, без да споменава изрично решаващия въпрос за правото на аборт в САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Международният ден на жената „почита една истина, която съзнаваме всеки ден: жените и момичетата са от съществено значение за успеха и напредъка във всички аспекти на нашите общества“, написа президентът на САЩ по повод 8 март.

„В твърде много части на света правата на жените и момичетата са атакувани“, каза той, давайки за пример Афганистан, Иран и „използването на изнасилването като оръжие за война“ от руската армия в Украйна.

Американското министерство на финансите обяви днес нови санкции срещу юридически и физически лица в Иран, по-специално двама служители от иранската затворническа администрация, обвинени в нарушения на човешките права срещу жени и момичета в тази страна, която бе разтърсена от безпрецедентно протестно движение.

Джо Байдън също така се задължи да работи „навсякъде по света“ за „защита на достъпа до здравеопазване, включително по отношение на репродукцията“ и за „запазване на политическото участие на жените“.

Що се отнася до собствената му страна, американският президент не спомена изрично правото на аборт, застрашено, тъй като Върховният съд оспори закрепването му в конституцията, което накара много щати да ограничат или просто да премахнат достъпа до прекратяване на бременността.

Байдън обаче спомена "инвестициите", направени в САЩ в полза на семействата и работещите жени, и закон, предназначен за борба срещу насилието срещу жени в семейството.

Президентът демократ, поради липса на мнозинство в Конгреса, всъщност няма лостове да се противопостави на инициативите на консерваторите срещу правото на аборт.

Властите в щата Флорида представиха вчера законопроект, който ще забрани абортите след шестата седмица на бременността, а достъпът на всички американки до хапчета за аборт, използвани при по-голямата част от прекъсванията на бременността в САЩ, в момента е спрян по решение на съдия от Тексас.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шопо

    2 19 Отговор
    Бай Дън е велик политик!
    Ние му вярваме.
  • 3 честен ционист

    2 3 Отговор
    Бай Джо - добрият старец, дълго ще го търсите, Дончо като си доде в Трън

  • 4 Воин

    15 1 Отговор
    То остана и той да абортира
  • 5 МирО

    16 1 Отговор
    Мале, тоя е още жив?!?!!?
  • 6 Сикрет сървис

    11 0 Отговор
    Ще се справи Бай изДън, както се справи в Афганистан!
  • 7 А "правата" на невидимите

    11 0 Отговор
    извънземни, с който деменцията неистово иска да се ръкува?

    Техните права няма ли да се "защитят" с една Истанбулска Конвенция II?
  • 8 Обещания на жените

    10 0 Отговор
    като обещанията на Украина- на бавен огън....
  • 9 Вашингтон

    1 9 Отговор
    Путин се готви да абортира от Медведев ще си взима Серго Ларвата за жена
  • 10 Българин

    10 0 Отговор
    Ко стаа с обещаните танкове? За един фен на белото питам.
  • 11 Аршлох

    8 0 Отговор
    На снимката Слийпи Джоу,както нервно е стиснал юмручетата със сигурност е ударил президентския кафяв печат.
  • 12 Муаха-ха-ха-ха...

    6 0 Отговор
    И това го казва ,индивида с 3 млн.затворници,които са изналвичи и наркомани!
  • 13 дудучето

    3 1 Отговор
    Обещания къща не хранят - дела трябват бай байдъне - дела !
  • 14 Америка

    3 0 Отговор
    Всички жени в америка имат едно неотменно право. Право в г@з@!