Last news in Fakti

9 Март, 2023 19:05 2 008 6

Великобритания въвежда крайно строги правила за мигранти

  • мигранти-
  • великобритания-
  • правила-
  • бежанци-
  • руши сунак-
  • брекзит

И след Брекзит Великобритания има проблеми с миграцията

Великобритания въвежда крайно строги правила за мигранти - 1
Снимка: Shutterstock

"От 2018 година досега около 85 000 мигранти са влезли незаконно във Великобритания с малки лодки. Всички те са преминали през няколко сигурни държави, в които са можели да кандидатстват за убежище", така вътрешната министърка на Великобритания Сюела Брейвърман аргументира внесеното предложение за затягане на миграционните закони в страната.

И след Брекзит Великобритания има проблеми с миграцията

Ограничаването на броя на мигрантите, които преминават Ламанша с гумени лодки, е сред главните приоритети на премиера Риши Сунак. Правителството иска на всяка цена да го изпълни - все пак едно от основните обещания на Брекзит беше, че британците отново ще могат да контролират своите граници, пише АРД. Ситуацията на Ламанша обаче ежедневно опровергава това.

“В света има сто милиона души, които биха могли да потърсят закрила при нас съгласно действащите закони”, заяви Брейвърман пред Долната камара на британския парламент. “За две години броят на пресичащите границата се е увеличил с 500 процента. Те няма да спрат да идват, докато всички не разберат, че ако пристигат във Великобритания нелегално, ще бъдат задържани и бързо депортирани.”

Всъщност през миналата година с лодките са пристигнали 46 000 души - далеч по-малко от броя, за който говори Брейвърман. Въпреки това се наблюдава сериозно увеличение в сравнение с 2021 г., когато са били 30 хиляди.

Задържане и депортация на почти всички

Според новия проектозакон почти всички нелегално пристигнали мигранти ще бъдат експулсирани от страната. Новите предложения предвиждат задържането им за първите 28 дни - без съдебен контрол или освобождаване под гаранция. Само в изключителни случаи депортирането ще бъде преустановено, а при повечето обжалването няма да е възможно преди депортацията.

Засегнатите ще бъдат задържани без съдебна заповед и изпращани със самолети или в родината им, или в трети страни като Руанда, с която Великобритания има съответното споразумение. Едва след като бъдат експулсирани, те ще имат правото да кандидатстват за убежище.

Правителството в Лондон се готви за съдебна битка

Британското правителство знае, че тези политики представляват ходене по тънък лед. Самата Сюела Брейвърман вече призна, че плановете са на ръба на международното право, но това няма да я спре. Миналата година Европейският съд по правата на човека спря първия подобен полет към Руанда в последния момент. „Възможността да контролираме нашите граници не може да бъде възпрепятствана от непрозрачен процес в последния момент, при който нямаме възможност да представим аргументи или да обжалваме решения“, каза Брейвърман.

Правителството в Лондон очевидно очаква плановете му да бъдат атакувани в съда. Те вероятно ще се окажат в противоречие с Европейската конвенция за правата на човека. Лидерът на опозицията Кийр Стармър се усъмни, че проектозаконът ще издържи в съда, а Британският съвет по миграция припомни, че Обединеното кралство има задължения към Женевските конвенции, според които хората имат право на справедливо изслушване, независимо от начина, по който са пристигнали в страната.

Автор: Лусия Шултен


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно така

    17 0 Отговор
    А да плюем по гърците че ги връщат с лодките от родната им страна!
  • 2 МирО

    18 0 Отговор
    Като гледам хората по улиците им, ще им кажа само един израз “ТВЪРДЕ КЪСНО”
  • 3 рашко бунак

    12 0 Отговор
    късно чадо изпуснахте коня в реката гответе се за шериат
  • 4 Ного лицемерно

    8 0 Отговор
    Киде са евроатлантическите ценности. Сигурно скоро ще се възроди и колониалната политика на Англия.
  • 5 Те тези

    7 0 Отговор
    с лодките не са паднали от небето. Някоя армия е продавала мир там. Англичаните знаят за какво става дума, да не се правят сега на ощипани моми, че и те са в кюпа на продавачите на мир. Да не бяха ровили в тази арабска пита с оси, сега можеше да няма лодки.
  • 6 геноцид

    2 0 Отговор
    "Според новия проектозакон почти всички нелегално пристигнали мигранти ще бъдат експулсирани от страната. Новите предложения предвиждат задържането им за първите 28 дни - без съдебен контрол или освобождаване под гаранция." Не така господа демократи , не е демократично ! Нас ни карате да ги приемаме , работа и жилище да им осигурим , да ги храним и поим и да не ги експулсираме , а вие тъкмо обратното правите , че и даже със закон !
Новини по държави: