Last news in Fakti

12 Април, 2023 13:43 2 346 20

Италия обявява извънредно положение заради миграцията

  • бежанци-
  • италия-
  • мигранти-
  • извънредно положение-
  • рим-
  • европа-
  • криза-
  • ес

Повече от 31 хиляди мигранти са влезли в Италия от началото на годината

Италия обявява извънредно положение заради миграцията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Италия влиза в извънредно положение. То ще продължи шест месеца. Решението, взето от дясното правителство в Рим, цели да помогне на регионите в южната част на страната, където броят на бежанците, влизащи в Италия, е най-голям. Идеята е да се ограничи бюрокрацията и нужните решения за олекотяване на положението на общините да се улесни - например чрез бързо изграждане на приемни центрове за търсещите убежище.

Повече от 1800 бежанци в момента се намират в приемен център, проектиран за 400 души на остров Лампедуза. “Много жени с малки деца и непридружени непълнолетни са тук”, обяснява началничката на мигрантския лагер Лорена Торторичи.

Италианската обществена телевизия съобщава, че се очаква и да бъде назначен специален представител по мигрантските въпроси.

Критики от правозащитните организации

Налагането на извънредното положение обаче среща и критики. Жан-Пиер Гаучи, основател и директор на правозащитната организация People for Change Foundation (PfC), заяви в интервю за ДВ, че Рим търси "претекст", за да позволи на себе си и на европейските държави да "нарушат международните си задължения". Сред тях са принципът на забрана за връщане и задължението за индивидуално разглеждане на всички молби за убежище.

Гаучи заяви, че Италия е длъжна да спасява мигрантите, които са в изключително тежко положение в открито море, след което да улесни слизането на брега и достъпа до процедура за предоставяне на убежище. Твърдението, че е налице извънредна ситуация, за да се позволи репатриране, явно противоречи на международните задължения, твърди той.

Гаучи призова за "по-ефективна солидарност" в Европа, като заяви, че това вече се прави по отношение на Украйна. "Знаем, че Европа може да прави това, ако иска", подчерта той.

Вълна от бежанци по Великден

Италианската информационна агенция ANSA съобщава, че само през дългия великденски уикенд около 2000 мигранти са пристигнали с лодки на италианския остров Лампедуза край бреговете на Северна Африка. Много от пристигналите са били непълнолетни.

След обявяването на извънредното положение министърът на гражданската защита и морската политика Нело Мусумечи заяви за агенция ANSA: "Трябва да сме наясно, че това не решава проблема. Решение може да се постигне само чрез разумна и отговорна намеса от страна на Европейския съюз".

Подновено искане към партньорите от ЕС

Правителството на Джорджа Мелони - както и редица нейни предшественици - многократно, но до голяма степен безуспешно, призоваваше останалите държави от ЕС да проявят повече солидарност. Другите страни трябва да спазват ангажиментите си да приемат търсещите убежище, които се надяват да намерят своите роднини или работа в Северна Европа.

Повече от 31 000 души, които са достигнали Италия с лодки тази година - за същия период през миналата година те са били около 7900. Според статистиката на вътрешното министерство повечето от мигрантите, пристигнали досега, са от Кот д'Ивоар, следвани от хора от Гвинея, Пакистан, Египет, Тунис и Бангладеш.

Повечето мигранти многократно се опитват да достигнат италианските острови Лампедуза и Сицилия, както и континенталната част на Италия или Малта през Средиземно море с лодки от Тунис и Либия, които често са негодни за плаване. Тези изключително опасни преходи понякога водят до инциденти с плавателните съдове, като този край бреговете на Калабрия в края на февруари, който отне живота на най-малко 90 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоапа

    20 2 Отговор
    Началото на края на Европа
  • 2 Едно НПО

    18 3 Отговор
    Трябва да се помага. Всички тези хора , да бъдат върнати по домовете им, ние ще платим.
  • 3 ЕС трябва

    13 3 Отговор
    да изработи един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. За всяка от страните в която има война да се процедира избирателно с бежанците и да се връщат в съседна страна на воюващата. ЕС да подпомага тия приемни страни до края на съответната война.
  • 4 Разсъждава се

    12 1 Отговор
    така все едно войните са вечни и един път избягал от Родината си бежанецът вече няма да се върне. Тази грешка допускат много държави и гледат да ги интегрират, изучат на своя език което не е лошо, но поражда големи проблеми в бъдеще. Омесването на народите в количества (5-10% и повече мигранти от основното население) винаги води до национализъм и фашизъм. Това се случва дори при съвсем близки по етнос, език и вяра народи - пример Украйна с руснаците, Германия с евреите, САЩ с индианците, а сега и с афроамериканците, Южна Африка с белите, ние с македонците (ако станем една държава). В ЕС където живеят 6% от населението на света, няма място за 1,3млрд африканци, 1,2млрд. араби и още повече индийци, пакита, китайци, руснаци и други азиатци.
  • 5 Дойче Беле

    12 0 Отговор
    Не Италия а стара Европа си отива.
  • 6 Полк.Марков

    1 2 Отговор
    Празната ми кратуна още нищо е е измислила,оная чака да публикува
  • 7 Да се оправят

    13 1 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 8 Не оставяйте

    10 1 Отговор
    мигрантите да се движат с такива примитивни лодки и корабчета. Пращайте им круизни кораби с капацитет по 5-6 000 души по двама в каюта. Хем бързо, хем безопасно и подобаващо луксозно - все пак не са тръгнали да мизерстват както в собствените си страни. Басейни, момичета (бели), рум-сървис, да свикват.
    По време на пътуването се прави интервю с всеки - къде предпочита да живее, каква религия изповядва, каква помощ за безработни да получава, какво жилище, каква кола иска, какъв тип жени харесва и.т.н. По-евтино ще излезе отколкото да ги гони по морето "Фронтекс", да ги претоварва на други кораби, да издирва удавените, да се плаща за заплати, горива, приемни центрове и др. подобни харчове.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 случаен

    9 0 Отговор
    да ги пращат при зеления,нали джорджа обеща помощ
  • 11 случаен

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Не оставяйте":

    направо да си живеят по корабите
  • 12 Иван

    15 1 Отговор
    Едно време (преди американците да го убият) Кадафито казваше - Вие луди ли сте да ме махате?! Нали знаете, че Либия е тапата на Африка към Европа?! Отпуши ли се с Европа е свършено.
    Сега става ли Ви ясно защо Кадафи беше премахнат?

    Коментиран от #20

  • 13 Соваж бейби

    8 0 Отговор
    Все трябва да има един край ,някога!Разбирам ги и могрантите от хубаво не са тръгнали ама и тук не е Рай !Пък и писва бе да храниш още две ,три деца без твое съгласие ама ти ги спират парите от заплата като данъци.На европейците кой ще даде ,така ли нашата раса излезе най благородна ?!Решението е спират се всички войни и няма да има мигранти.Няма места бе Земур го каза точно и ясно,да затварят границите .Вече ако има начин с пари за държавите им да се помага за домове ,икономика ....нямам нищо против .Ама много натежахме на клона се счупи ,то и с чашата е така когато се препълни прелива !
  • 14 пфууууу

    14 0 Отговор
    Никой на никого не е длъжен. И никой не ги е канил! Репатриране и повече спукани гумени лодки, това ще реши проблема. Може ли милиони да дойдат да ни осеррат континента?!!! Нито е редно, нито нормално, а тия правозащитни организация да ги поканят дома си. Нахалници!!!
  • 15 еееее

    10 0 Отговор
    Але направо да ни ги разселват по къщите, да им слугуваме - това ли искат тия ненормалници?!
  • 16 НАП

    11 0 Отговор
    ЕС да отпусне пари за морска ограда.
  • 17 Тоя Гаучи

    3 1 Отговор
    що не ги приеме в собствения си двор? Направо корабите на Италия да ги товарят от бреговете на Африка или Турция.
  • 18 Че то

    6 0 Отговор
    и в България е подобно. Знаете ли по селата в колко имоти са се настанили цигани и собствениците нямат право да ги изгонят, било саморазправа.
  • 19 Ген. Гурко

    4 1 Отговор
    Щом се съгласявате да ги допускате си ги гледайте със здраве. Тъкмо ще почернеете скоро съвсем, щом се поразвъдят. И започнете да събаряте църкви за да се освобождава място за джамиите. Последно бях при вас перди 5 години и направо се уплаших,
  • 20 Либия е тапата,

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    но трябва да се премахнат причините поради които идват навлеците от държави където война няма. Никакви помощи и незабавно експулсиране. Премахване на практиката за събиране на семейства - дошъл мизерника и влачи още жена и 10 деца.
Новини по държави: