Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2023 07:25 3 085 139

ISW: Големите руски атаки в Украйна са предимно пропаганда

  • русия-
  • украйна-
  • война

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са извършили "високоточни ракетни удари с голям обсег по въздух, море и земя", насочени към украинската военна инфраструктура, военно-промишлени комплекси и енергийна инфраструктура

ISW: Големите руски атаки в Украйна са предимно пропаганда  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 9 март руските сили извършиха най-големия ракетен удар в Украйна от 2023 г. досега, но атаката вероятно е обслужвала само целите на руската държавна пропаганда. Украински военни съобщиха, че руските сили са атакували украинска критична инфраструктура с 84 различни ракети, 20 крилати ракети "Калибър", шест противокорабни ракети Kh-22, шест хиперзвукови ракети Kh-47 Kinzhal, две Kh- Свръхзвукови противокорабни ракети 31P, шест управляеми ракети Kh-59 и най-малко 13 зенитни ракети S-300.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Руските сили също така атакуваха Украйна с осем произведени в Иран безпилотни самолета Shahed-136, за които украински официални лица отбелязаха, че вероятно са искали да отвлекат вниманието на украинските системи за противовъздушна отбрана преди ракетните удари.

Съобщава се, че украинските сили са свалили 34 от 48-те крилати ракети "Калибър"и четири дрона "Шахед-136".

Украински официални лица също отбелязаха, че всичките осем ракети Х-31П и Х-59 не са достигнали набелязаните цели. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат отбеляза, че украинските сили не са имали капацитета да свалят някои от руските ракети - вероятно имайки предвид ракетите "Кинжал" и С-300.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са извършили "високоточни ракетни удари с голям обсег по въздух, море и земя", насочени към украинската военна инфраструктура, военно-промишлени комплекси и енергийна инфраструктура, подкрепяща украинската армия, като отмъщение за предполагаемо нахлуване в Брянска област на 2 март.

Украински официални лица, руски милблогъри и кадри от социалните медии показват, че руските сили са атакували преобладаващо енергийната инфраструктура в Украйна. Ръководителят на украинския държавен електропреносен оператор "Укренерго", Володимир Кудрински, заяви, че руските ракетни удари отново са насочени към украинската енергийна инфраструктура, но отново не са успели да постигнат текущата цел на Русия за унищожаване на украинските енергийни доставки.

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че руските удари са засегнали осем енергийни обекта, което е довело до прекъсване на електрозахранването в някои райони на страната.

Киевската градска военна администрация съобщи, че предварителните данни показват, че руските сили може да са използвали ракети "Кинжал", за да ударят неуточнена инфраструктура, докато кадри в социалните медии показват издигащ се дим от една от топлоелектрическите централи в Киев.

Руски блогъри разпространиха репортажи за последиците от ударите по енергийни съоръжения в градовете Киев, Днепър, Виница, Одеса, Кировоград и Харков и др. ISW продължава да оценява, че тези ракетни удари няма да подкопаят волята на Украйна или да подобрят позициите на Русия на фронтовата линия.

Кремъл вероятно умишлено е изстрелял ракети, които украинската противовъздушна отбрана не може да прехване, за да постигне резултати в руското информационно пространство въпреки намаляващите доставки на такива ракети. Игнат отбеляза, че Русия има до 50 ракети "Кинжал" и е използвала някои ракети, които не може да замени. Руският президент Владимир Путин вероятно е използвал тези оскъдни ракети в безплодни атаки, за да успокои руските провоенни и ултранационалистически общности, които преобладаващо го призоваха да отмъсти за инцидента в Брянска област на 2 март. Руски блогъри също критикуваха руската ракета кампания за това, че не успя да накара Украйна да "замръзне" през зимата в края на февруари и началото на март преди пролетния сезон.

Путин вероятно се е опитал да компенсира тези разкази с друга ракетна атака, подобна на тази, която Русия извърши през есента на 2022 г., използвайки модерни ракети, за да гарантира известни щети в Украйна. Руските блогъри обаче не подкрепиха категорично днешните удари, като отбелязаха, че Кремъл трябва да промени фундаментално подхода си за насочване, като се има предвид, че Украйна се е адаптирала към установения модел на атака срещу нейната енергийна инфраструктура.

Руските сили вероятно са напреднали северозападно от Бахмут на 9 март сред вероятно засилен темп на руски настъпателни операции в района. Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че бойците на групата Вагнер са превзели напълно Дубово-Василовка (на 6 км северозападно от Бахмут), а геолокационни кадри, публикувани на 9 март, показват, че силите на Вагнер вероятно са превзели селището.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са извършили най-малко 30 процента от атаките си в Украйна северозападно от Бахмут на 8 март.

ISW предположи, че украинските сили вероятно са изтласкали руските сили от Хромове след докладването на украинския генерален щаб за нападенията от 1 март и докладваното установяване на понтонни мостове предполага, че украинските сили укрепват позициите си около критичните наземни комуникационни линии близо до Хромове . Руските сили може временно да съсредоточат оперативните си усилия северозападно от Бахмут, за да създадат условия за бъдещи настъпателни операции, насочени срещу тези укрепени украински позиции около Хромово или предназначени да ги заобиколят в по-голямо обкръжение.

Офанзивната операция на групата Вагнер в източен Бахмут изглежда е навлязла във временна тактическа пауза и остава неясно дали бойците на Вагнер ще запазят оперативното си превъзходство в бъдещите руски офанзиви в града. Няма съобщения за бойци на Вагнер, провеждащи настъпателни операции от източен Бахмут към централните части на града, откакто руските сили превзеха целия източен Бахмут, разположен източно от река Бахмутка на 7 март.

Бойците провеждат силно изтощителни фронтални атаки срещу източен Бахмут в продължение на девет месеца и вероятно не са готови да извършат пресичане на река Бахмутка до центъра на град Бахмут в този момент. Фронталната офанзива в източен Бахмут вероятно е погълнала значително количество персонал и ресурси на Вагнер, въпреки че все още не е очевидно дали това усилие е довело до кулминацията на офанзивата на Вагнер в самия Бахмут. Говорителят на украинската източна групировка на силите Сергий Череватий заяви на 9 март, че нарастващ брой неуточнени руски въздушнодесантни и механизирани подкрепления наскоро са пристигнали в Бахмут.

Пристигането на увеличен брой конвенционални руски сили в района може да предполага, че руските сили възнамеряват да компенсират възможната кулминация на настъпателните операции на Вагнер в Бахмут с нови конвенционални войски. Бойците на групата Вагнер може също да провеждат временна тактическа пауза, за да изчакат тези конвенционални руски подкрепления и да се попълнят в подготовка за скъпи операции в центъра на Бахмут.

Руските сили може да се готвят да възобновят настъпателните операции около Въгледар, въпреки че постоянните проблеми с персонала и боеприпасите вероятно ще продължат да възпират руските сили да напредват. Съобщава се, че кадри в социалните медии, публикувани на 8 март, показват личен състав от 136-а мотострелкова бригада от 58-ма общовойскова армия на Южния военен окръг, който се обръща към руското военно командване за повече артилерийски боеприпаси, преди да смени 155-та морска пехотна бригада на Тихоокеанския флот близо до Въгледар и провеждат наземни атаки в района.

155-а морска пехотна бригада понесе значителна част от катастрофалните загуби, които руските сили претърпяха в своята кулминационна триседмична февруарска офанзива за превземането на Въгледар и според съобщенията е била възстановявана най-малко седем пъти от началото на руската инвазия в Украйна.

Руските сили може да се сменят в 136-та мотострелкова бригада, за да заменят силно влошена формация с надеждата да подновят офанзивите край Въгледар, въпреки че тази замяна един към един не представлява руско подсилване на това усилие. Личният състав на 136-та мотострелкова бригада уточни, че трябва да запази артилерийските си боеприпаси, тъй като руските сили изпращат по-голямата част от артилерийските снаряди на силите, които се бият около Бахмут.

Вътрешната динамика в руската армия може да стимулира потенциалното възобновяване на скъпи офанзиви близо до Въгледар, които обещават малка оперативна полза. Съобщава се, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е наредил на командващия Източния военен окръг (EMD) генерал-полковник Рустам Мурадов да превземе Въгледар на всяка цена, за да разреши широко разпространената критика в руското Министерство на отбраната (MO) относно липсата на напредък и значителните загуби в района на Въгледар.

Наскоро Шойгу посети Мурадов в западната част на Донецка област, вероятно за да оцени жизнеспособността на офанзивата във Въгледар, както и продължаващата роля на Мурадов като командващ EMD.

ISW по-рано оцени, че Мурадов ще има нужда от нови резерви от жива сила и оборудване, за да изпълни докладваните инструкции на Шойгу, а замяната един към един на 155-та морска пехотна бригада със 136-та мотострелкова бригада не представлява значителна част от вероятните подкрепления изисква се.

Все още не е ясно дали Шойгу е решил да предостави на Мурадов необходимите ресурси за възобновяване на офанзивите, но Мурадов може да реши, че трябва да възобнови настъпателните операции независимо, за да демонстрира своята компетентност като командир на EMD. ISW оценява, че руските сили ще трябва да напреднат нагоре с 24 км от настоящите фронтови линии около Въгледар за тази офанзива, за да подкрепят операции на други места в Донецка област, темп на напредък, който руските сили не са постигнали от първите месеци на пълномащабното нахлуване в Украйна.

Възобновяването на скъпо струващите офанзиви около Въгледар би било неправилно разпределение на вече деградирали сили за все по-безсмислени оперативни усилия, но личните мотиви на Мурадов може да накарат руските сили в района да възобновят тези операции въпреки това.

Руските власти вероятно създават базирани на доброволци военни формирования към руските държавни енергийни компании, за да разпределят отговорността и отчетността за управлението на единици, да облекчат тежестта върху националния бюджет и регионалните бюджети и да използват финансовите ресурси на тези субекти. Би Би Си съобщи на 9 март, че руската данъчна служба е вписала базирания в Запорожието доброволчески батальон Судоплатов в регистъра на руските юридически лица, превръщайки батальона в държавно унитарно предприятие.

BBC добави, че руската данъчна служба е регистрирала батальона на същия адрес като държавните предприятия "Таврия-Енерго" и "Държавен зърнен оператор".

Регистрацията може да е свързана с нововъзникващите усилия на Кремъл да създаде контролирано от държавата въоръжено формирование, аналогично на частите от резерва на Руската бойна армия към дъщерното дружество на "Газпром" - "Газпром Нефт".

Създаването на контролирани от държавата военни формирования, законно свързани с енергийни компании, може да позволи на Кремъл да намали логистичните тежести върху руското Министерство на отбраната (МО) и регионалните администрации, да делегира ясна отговорност за набирането на персонал, да набира доброволци, без да ангажира допълнително федерално финансиране, и да осигури хеджиране срещу ограниченията на частната военна компания (PMC) на Wagner Group. Решението за регистриране на батальона Судоплатов в близост до Таврия-Енерго, организация, която за разлика от Газпром не е включена в списъците със санкции на Министерството на финансите на САЩ, може да осигури допълнителни финансови стимули, тъй като Таврия-Енерго може да помогне на батальона Судоплатов при заобикаляне на финансови препятствия, пред които би се изправила доброволческа формация, свързана с Газпром Нефт.

Приднестровското окупационно правителство обвини украинското правителство в заговор за убийството на президента на Приднестровието, вероятно като част от текущите руски информационни операции за подкопаване на доверието в Украйна и дестабилизиране на Молдова. Приднестровското окупационно министерство на службите за сигурност обвини шестима души, включително украински граждани и служители на Украинската служба за сигурност, на 9 март в заговор за убийството на висши окупационни служители на Приднестровието и окупационния ръководител Вадим Красноселски.

СБУ заяви, че обвинението на приднестровските власти е информационна провокация на Кремъл.

ISW по-рано съобщи за увеличаване на руските информационни усилия за дестабилизиране на Молдова и дори за въвличане на Приднестровието във войната.

Кремъл също се опита да подкопае доверието в Украйна чрез неотдавнашните твърдяни нахлувания на границата в Брянска област.

Руските власти вероятно засилват усилията си за вербуване в окупираните украински територии. Украински официални лица съобщиха на 9 март, че руските окупационни власти се подготвят за мобилизационна вълна през пролетта на 2023 г. в окупираните райони на Донецка и Луганска области и че местните офицери за набиране на военни са поискали от образователните институции да представят списъци на всички момчета, родени през 2006 г., до 1 април.

ISW за първи път съобщи на 6 март, че украинските служители са забелязали случаи на окупационни власти, регистриращи тийнейджъри, родени през 2006 г.

Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки също заяви на 9 март, че окупационните власти са започнали да формират "Запорожско народно опълчение" ("народное опълчение"—а не армейски корпус като в окупираните Донецка и Луганска области), предполагаем изцяло доброволчески резерв от настоящи и бивши жители на Запорожка област.

Търканията между и различията в отношението към мобилизираните руски войници и силите на Донецката и Луганската народни републики (ДНР/ЛНР) продължават да подхранват оплаквания и публични призиви. Руски милблогър разшири видеоклипа от 8 март на тълпа войници в руския 1004-ти полк, съставен от мобилизирани войници от Калининград, които спорят с командира си за подчинението си на силите на ДНР. Войниците обвиниха командирите на ДНР, че са разделили частите на 1004-ти полк и са ги изпратили в фронтална атака без прекъсване. Те поискаха от руските командири да ги пренасочат към силите за териториална отбрана - както се твърди, че руските служители обещаха, че ще бъдат, когато бъдат повикани - и заплашиха да започнат битка или да извършат масово самоубийство.

Руски опозиционен информационен източник заяви на 8 март, че приблизително 500 жители на окупираните Луганска и Донецка области са подписали обръщение до руския президент Владимир Путин с искане за демобилизиране на жители на Луганска и Донецка област на възраст над 50 години. Съобщава се, че жителите твърдят, че ЛНР и ДНР войниците трябва да имат равни права и задължения като всички руски граждани, но силите на ЛНР и ДНР не предоставят на мобилизираните войници от Луганска и Донецка област правата за уволнение, предоставени от руската армия.

Руските власти продължават да преследват ограничената руска съпротива срещу мобилизацията и руската война в Украйна. Руска държавна информационна агенция съобщи на 9 март, че съдът на Република Карелия осъди 18-годишен студент на два месеца лишаване от свобода за държавна измяна поради призивите му в социалните медии да помогне на Украйна и да попречи на руската армия да постигне целите си.

Руската младежка активистка организация "Гражданският алианс на Русия" заяви на 8 март, че руските сили за сигурност са арестували нейния заместник-председател за предполагаем опит за саботаж на железопътна линия в Петрозаводск, Република Карелия.

Руските официални лица и окупационните власти продължават усилията си да интегрират окупираните територии в руските политически и бюрократични системи. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви, че руската управляваща политическа партия "Единна Русия" е започнала да приема документи за регистрация като кандидати за предварителния вот в окупираната Луганска област на 9 март.

Секретарят на луганската организация на "Единна Русия" и председател на Народния съвет на ЛНР Денис Мирошниченко е първият регистриран кандидат за предварителен вот в окупираната Луганска област. Мирошниченко заяви, че жителите на окупираната Луганска област могат да подават документи за кандидатстване до 27 април.

Пасечник заяви, че "Единна Русия" ще формира кандидатски листи за депутати в Народния съвет на ЛНР и депутати в градския съвет на град Луганск въз основа на резултатите от предварителното гласуване за окончателно гласуване в неопределен час.

Руските официални лица продължават да поставят условия за местните избори през септември в окупираните територии. Ръководителят на окупационната администрация на Херсон Владимир Салдо заяви на 9 март, че руски официални лица са създали регионална избирателна комисия в окупираната област Херсон, която е започнала работа по формирането на териториални избирателни комисии в окупираните територии.

Салдо също така твърди, че окупираната Херсонска област ще проведе избори за депутати от окупационната законодателна администрация на Херсонска област през септември 2023 г.

Руските окупационни власти засилват мерките за филтриране и усилията на правоприлагащите органи в окупираните територии, вероятно в отговор на продължаващите украински партизански действия. Украинският център за съпротива съобщи на 9 март, че руският президент Владимир Путин е възложил на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) да подобри "системата за борба с тероризма" на място и да засили работата срещу украинските партизани.

Съветникът на украинската военна администрация на Херсонска област Сергей Хлан заяви на 8 март, че руските окупационни власти засилват мерките за сигурност на контролно-пропускателните пунктове в окупираната област Херсон.

Ръководителят на окупационната област Херсон Владимир Салдо обяви на 9 март, че е подписал заповед за засилване на контрола върху всички контролно-пропускателни пунктове в окупираната област Херсон, цитирайки заплахи от "тероризъм" като оправдание за засилване на мерките за филтриране. Салдо твърди, че властите в окупираните Запорожие, Луганск и Донецки области скоро ще въведат подобни мерки. Салдо също така твърди, че служители на териториалните и регионалните клонове на руското министерство на вътрешните работи са открили полицейска лаборатория за генетични изследвания в окупираната Херсонска област. Салдо твърди, че лабораторията е започнала да извършва изследвания на доказателства, оставени на местопрестъпленията, и подчерта очакванията, че лабораторията ще окаже значително влияние върху идентифицирането на лицата, участващи в престъпна дейност.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехаа

    125 8 Отговор
    Политкомисарите направо бледнеят, пред пропагандата на демокрацията.

    Коментиран от #50

  • 2 да де

    113 5 Отговор
    Верно е на руснаците им остаха сал едни лопати няколко перални пардон ракети.

    Коментиран от #17, #104

  • 3 Русофил

    18 113 Отговор
    Русия ще загуби тази война и ще се разпадне.

    Коментиран от #35, #41, #51

  • 4 Пич

    110 10 Отговор
    Големите атаки в Украйна , са голям срам за цялото НАТО , защото с всички оръжия , с които натовците се фукат , се оказаха безпомощни като бебета !!!

    Коментиран от #8, #19

  • 5 Фашисти

    76 3 Отговор
    Да, да с тези ракети с чипове от перални, с липса на танкове, самолети и т.н. лъжи!
  • 6 АААААААААААааааа

    81 5 Отговор
    Русия НЯМА ракети, останали са им само ЛОПАТИ. КОЙ пак им даде ракети, на тия! И да защитават собственият си интерес. Безобразие??????

    Коментиран от #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вярно е

    79 8 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Футболист се хвали, вкарахме 3 гола и паднахме 2 на 1. Та така и натото
  • 9 Зяпнал

    63 7 Отговор
    Ко рьече?
    Не може да е истина! Ми, те руските ракети свършиха още през август 2022, нали така?
    Сигурно са били китайски метео балони.
  • 10 Така е, така е

    59 6 Отговор
    Нищо не се е случило в Украйна, всички са живи и здрави! Има няколко човека с повърхностни рани, но живота си върви! Туризмът процъфтява.
    Хахахаха

    Коментиран от #113

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 тц тц

    66 6 Отговор
    Още на първия ред от този пасквил четем - "от 2023 г. досега", чак се замислих да не сме вече 2027г.:)

    Коментиран от #115

  • 13 АЙДЕ ГЪЧ

    56 4 Отговор
    Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната...............ЗАЩОТО ЗА вас ВОЙНАТА Е ОПИАТ И ТОВА ЩЕ ГО ДЪВЧЕТЕ ДО ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНЕЦ.!
  • 14 Хаха

    68 4 Отговор
    Вчера казахте, че според сащ ракетните атаки били брутални, сега пък пр акции...хайде уточнете се де! Поради липсата на ресурси и чипове за ракети, Русия вече използва хиперзвукови лопати 😀😀😀
  • 15 Пучо Капучо

    53 5 Отговор
    Пропаганда, пропаганда, ама са там. А тия от запада дето ич не пропагандират, от много сеир уж, напоследък взеха нещо газ да пик.ят...
  • 16 свидетел

    47 12 Отговор
    не четох статията, защото ми се видя безсмислено дълга. пък и още снощи по СКАТ разбрах, че Русия издиша отвсякъде...армията няма снаряди , а Вагнер е вече "к@пут".....чакаме зеленко на бял кон в Масква !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аватар

    60 4 Отговор
    Статия от вчерашния ден с автор Мария Атанасова:,,САЩ: Руските удари бяха брутални"???!

    Коментиран от #25

  • 19 Благодарение

    8 55 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    На натовските оръжия и главно хаймарс руската армия избяга позорно от обявените за изконни руски територии Харков и Херсон а в.в. лепна огромно петно върху Русия

    Коментиран от #26

  • 20 тц тц

    57 5 Отговор
    Забавата с американската пропаганда продължава - "руските сили са атакували с 20 крилати ракети "Калибър"..."украинските сили са свалили 34 крилати ракети "Калибър":) И това е само в началото на "статията":)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Леля Гошо

    41 4 Отговор

    До коментар #6 от "АААААААААААааааа":

    Русия няма лопати, но явно получават доставки от Иран. Не е ясно дали Иран произвежда лопатите или реекспортира китайски лопати. Зеленски не иска лопати от САЩ защото там комисионните са малко; по лесно се става милиардер от сделки с изтребители
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ами

    37 2 Отговор

    До коментар #19 от "Благодарение":

    да въоръжени с лопати срещу натовско оръжие, даже да победи русия нато ще го отчете като победа на украйна

    Коментиран от #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Буха ха

    36 4 Отговор

    До коментар #22 от "Руска работа":

    Смешна е западната помощ, на ден по лъжичка, но явно целта е бойните действия да се проточват безкрайно, като и двете страни максимално да се изтощават. Ако мислиш че САЩ ги е еня за Украйна си много манипулиран, бате. Западът вижда (а) буфер, (б) маша за ръчкане на мечката и (в) пазар където след войната ще има много за възстановяване с големи комисионни и където могат да изнасят боклуци (като у нас)
  • 31 Пенчо

    19 4 Отговор
    Не се разбира чия пропаганда!?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Леле

    22 6 Отговор

    До коментар #28 от "Хахаха":

    Като ги видиш козарите как слизат от планината по трима на моторетка, и ти ще побегнеш
  • 34 Това

    7 28 Отговор

    До коментар #26 от "ами":

    За лопатите и победите на русия е за пенсионерските клубове и за хорото пред паметника на съвецката армия нещо по-сериозно дай

    Коментиран от #47, #88

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Руска трагедия

    8 39 Отговор
    Руското ВКС е неспособно
    1.да извади от строя ВВС И ПВО на враг който разполага в пъти по-малко ресурс
    2.неспособно да удари логистика в реално време и да подкрепи тактически частите по фронта на бойните действия
    3.неспособно да порази важна статична инфраструктура със години

    Ако някой американски генерал им анализира резултатите ще се спуска от смях..

    Другари правете сметка че хората си водят бележки какво ги вършите и ще ви разпилеят като къщичката на прасенцата ако се наложи

    Коментиран от #42, #112

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 😄😄😄😄😄

    8 33 Отговор
    То цяла Русия е една държава крепяща се на ,ЛЪЖА и ПРОПАГАНДА.
  • 40 Джендърска работа

    38 7 Отговор

    До коментар #22 от "Руска работа":

    НАТО са силни само в Туитър или когато са 30 държави срещу малък Белград, но когато се изправят срещу овчари афгани или виетнамски берачи на гъби им се налага да обличат женски дрехи и да висят по крилата на самолетите за евакуация. Краварите пък една седмица не смееха да приближат китайския балон и вдигнаха под тревога половината си армия заради него, накрая унищожиха струващото 1000 долара хвърчило с ракети за 20 милиона.

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Учуден

    40 4 Отговор

    До коментар #37 от "Руска трагедия":

    Кой американски генерал ще се спука от смях - този който бягаше от Афганистан преоблечен като жена ли:)

    Коментиран от #48, #75

  • 43 Жендър движението

    5 25 Отговор

    До коментар #28 от "Хахаха":

    Започва от целувките уста в уста на съвецките другари Брежнев и Хонекер а разпада на сесесере започва след срещата на козарите с дошлите да ги асвабадят руски человеци в Афганистан
  • 44 Аспарух

    9 41 Отговор
    Нито Украйна замръзна, нито Европа след спирането от монополист Газпром.Даже за Европа стана по добре и по ниски цени.
    А това пуцане с безаналоговите криви ракети НИЩО абсолютно НИЩО, освен психопатски делириум в пропагандни предавания тип Соловьов-Симонян и нашите русороби.
    Тотално беZсилие на дивата орда затънала л.....на пред Бахмут.

    Коментиран от #56

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ами

    28 3 Отговор

    До коментар #34 от "Това":

    това е по нашите медии руснаците нямат оръжие, вече нямат и войска и путин умира всеки ден

    Коментиран от #61

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Оръжието на русиа

    1 21 Отговор

    До коментар #1 от "Ехаа":

    Заплаха,че притежава оръжие.Че ще унищожи някого с оръжие.А всъщност само бла-бла.Това го е забелязал в 1850-те години Карл Маркс,от когото всички комунисти се отрекоха,за да клекнат на сегашна давеща се русиа.Тогава и САЩ стават шарана,който се хваща на въдицата им(демек най-добър приятел на руското царство,а и поддържник на Царя срещу "лошите европейски велики сили").През 1856-та година ги посвили малко тия агресивни руснаци и кат останали без пари пак поради поредна война и загубена война,продали Аляска на добрите си приятели на добра цена.
    Та сега?Заплахите на русиа са си същите,че ще използва оръжие(ядрено- не става,понеже вече не й вярват),че имала ресурси за още две години.Да,ресурси има-солдати с лопати.И лъжи,измислици в тонаж.Стиг да има кой да вярва.Дорде ги насметат пак,както миналото лято.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Добрев

    2 15 Отговор
    Говорете си каквото си искате, но при мен без перфектен английски или немски работа няма да получите! Е там на 1000-1500 лв заплатки щом толкова ви харесва да се бъхтате цял живот!

    Коментиран от #71, #82, #138

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Това

    4 5 Отговор

    До коментар #47 от "ами":

    Ама нашите медии трескаво показваха как руски самолет излиташе от руска подводница въпреки че не е възможно
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 едно и също

    8 12 Отговор
    И хитлер е изстрелял множество ракети ФАУ-2 по Англия и резултата го знаете.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 И защо

    14 0 Отговор
    махнахте коментара, че превода е нескопосан и че от ISW замазват излагацията с дълги брътвежи? Ако истината толкова ви боли, пишете по други теми.
  • 67 Механик

    19 1 Отговор
    Колко много изписани букви, а истината в тях я няма никаква.
    Не знам кое дали ракетите са пропаганда, ама Готвача на Путин с шепа пaндизчии ви направиха смешни. Вече се чудите на къде да се извъртате.
    Безпомощността ви е пословична.

    Коментиран от #91

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Няма по големи смешници от

    18 3 Отговор
    украинските и западните пропагандатори.Всичко от тях с което се залива България е феик и пропаганда,само че вече и плитко умниците не им вярват.Досега Украйна няма нито една победа на бойното поле а загубите на жива сила отдавна прехвърлиха 300 000 .Вече се виждат на много места гробища между блоковете.Все едно си караш по цариградско шосе и от ляво и от дясно градинките между блоковете са превърнати в гробища.Не знам кому е нужна тази пропаганда и тези лъжи.Цяла Украйна заедно с бежанците е на издръжка от ЕС и САЩ и тези пари никога няма да се върнат.

    Коментиран от #87

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Добрев,

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Добрев":

    добре го каза,ама то....от Дунава надолу не им увира мозъка!👋

    Коментиран от #83

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ми т ака ще са свършили вече

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "В Бахмут":

    6 месеца са 180 дена х 700 на ден над 100 хиляди.....а фронта е 1500 км не е само бахмут
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ЩО НЕ СЕ ЦАНИТЕ ДОБРОВОЛЦИ

    13 3 Отговор
    на Източния фронт като сте такива смели срещу Русия

    Коментиран от #79, #110

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ПА ОНИ С 25 ХАЙМЪРСА ИМ

    5 8 Отговор

    До коментар #76 от "ЩО НЕ СЕ ЦАНИТЕ ДОБРОВОЛЦИ":

    Им СКИНАА ГЕВРЕЦИТЕ.😅
    На путя му ТРЕБЕ помощ и аскер
  • 80 Кресна

    15 0 Отговор
    Този център е собственост на семейството на Виктория Нюланд .Коментари повече са излишни

    Коментиран от #93

  • 81 Хихихи

    14 1 Отговор
    Успокоихте ни. Значи всичко е наред- лопатите летят пропагандно. А тоя чаршаф, който сте публикували как се нарича? А, да, естественно, че е ,,обективната действителност".
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Хахаха

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "Това":

    А пенсионерите не са хора ли? Ясно. Това е чист фашизъм. За справка. Днес, хората в пенсионната възраст едни от най образованите в България. ,,Бабите от село" са по добре образовани от днешните пишман висшисти.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Малко информация

    9 0 Отговор

    До коментар #56 от "Антитрол":

    Миналата година ВАSF се сляха с монсанто, та и това има значение. Инак фащ се спасяват за сметка на Европката, като я източват здраво, чрез внедрените си навсякъде агенти, в управлението на съюза. Нали са уж пратньори?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Запознати

    8 1 Отговор
    Караваните и укрофашистите си отиват от Укрия, няма повече да стъпят там.
  • 100 Алекс

    4 9 Отговор
    Защо тези продължават да трепят цивилни хора?

    Коментиран от #106

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Ха ха ха

    6 1 Отговор
    Пропаганда било а хазарскотончифутче вчера ревеше по телевизора
  • 103 220 000 МО'СКА'ЛС'КИ У'МР'ЕЛЯ'КА ?!?

    5 10 Отговор
    " 2 дня и сме в Киев" ?!?!?😅
    " За 7 часа ще задържим ЗЕЛЕНСКИ и 16 БАНДЕРИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО" ?!?!?!?😅
    КОГА ??? 😅

    Коментиран от #134

  • 104 Баро

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Тия са последните дет ги докараха от сирия с тайното корабче през босфора на много да пострелят още два три пъти а после като дойдат дългите и по дългите химарси ше стане интересно

    Коментиран от #109

  • 105 Жададык

    13 1 Отговор
    Евроатлантическата пропаганда-най-правилната пропаганда в света...
  • 106 Баро

    3 7 Отговор

    До коментар #100 от "Алекс":

    Щот са терористични безсилни шубилий
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Мнение

    12 0 Отговор
    Сатанинската пропаганда на краварите продължава!
    Дано да не дойде момента да усетят какво представляват хиперзвуковите руски ракети ,защото тогава освен Кравария ще си отиде и целия свят.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Това,

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "Хахаха":

    за "практикуващите" не го знаех. Но доста негови изказвания съм слушал по темета.
  • 112 Отговор

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "Руска трагедия":

    Ей idiot поне се научи да пишеш на български език.
    Знам че учебната програма се списва от "Америка protiv България",но все пак...
    А ако толкоз ти се иска да си кравар и да не знаеш българския език -в Кравария ще те посрещнат "подобаващо".
    Ще ни разказваш брутални сцени от там!
  • 113 мммда

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Така е, така е":

    Ako се съди по написаното в немската преса до сега, според плановете на НАТО в Украйна, ще има и български туристи след няколко месеца.
    Предлагам на украинските симпатизанти първи да се запишат в мобилизационните центрове, екскурзията ще е безплатна.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Артилерист

    4 0 Отговор
    Много, ама наистина семпла, та чак простовата манипулация и пропаганда. Според съчинението излиза, че руснаците са си премемили всичките военни складове, едвам са събрали стотина ракети, от които само десетина са достигнали целите си, но нищо не им направили. Всички останали към 90 ракети са прихванати от украинското ПВО. Оставаше да кажат, че като са ги прихванали, не са ги унищожили, ами са им обърнали курса към собствените им позиции, откъдето са изстреляни. Изобщо руснаците залудо се хабят- нищо, ама дибидюс нищо не могат да направят нито на обектите от ВПК и военната инфраструктура на Украйна, нито на последните мобилизирани украинци...
  • 117 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #110 от "Баро":

    Ще ти осигурим една безплатна спа почивка в Сибир за наша сметка съвсем скоро.

    Коментиран от #128

  • 118 Оракула

    4 6 Отговор
    Много "Страници" са изписани днес ,за да се обясни на читателя ,че тези " невероятни" ракети ,
    са едно преувеличено нищо, в ръцете на некадърни Руски войници!
    Да ,"убили невинни граждани", това ми действа разрушително, като информация, когато за 6 невинни живота,
    си "изгърмял" 100- тина милиона долара!Пълна комунистическа разсипия!
    Все още не знаем цената на" Кинжалите" , но и те са по- скъпи от най-скъпите ,им "Калибри"!
    Ясно е, че единственно и само се разрушават "електро и под- станций" за прекъсване на електричеството!
    Ако това беше се случило в Швеция , където тези кабели с и секретни съоръжения са вкопани под земята ,
    щяха да стрелят 10 години, преди да прекъснат електричеството!
    Но Руския диктатор Путин, показва инат с качеството на "Катър" и фойверките на 9 март
    бяха нещо като поздрав ,само за жените!!
    Не виждам, какво друго може да измисли , дуета " Путин- Шойгу" ,в това забатачено положение ,в което се намира
    цялата "Велика Руска Армия" с "най-великите модерни технологии "на света!
    Слава на Украйна ,и на Воините и, на Украинките ,
    които приеха "Кинжалите", като" поздрав от -руския "Плейбой - Путин" ,
    за празника на жената 8 -март!И Захарова мълчи като" слива"!
    Представете си ако 6 броя ракети " Кинжал", ударят Кремъл , какъв" вой до небесата" ще отворят??? ???

    Коментиран от #123, #133

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Артилерист

    0 0 Отговор
    Уточнение: премемили да се чете премели (измели са си складовете с хармански, подръчни направени, големи метли)
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Въййй

    2 0 Отговор
    Добре, че не са го писали на хартия.
    Дванадесет рула тоалетна хартия нямаше да стигнат за да го по местят.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Инна

    2 0 Отговор
    Противовъздушната отбрана на Украйна не успя да свали нито една хиперзвукова руска ракета. Това съобщи говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат.
    Това е такава атака... Не си спомням, честно казано, да е имало такова нещо", добави Игнат, цитиран от украинските медии.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Рамзан ага

    1 0 Отговор

    До коментар #122 от "Баро":

    Овце,кози,измислени"баровци",не подбирам.Единствено ,първо се строяват по хубост.Надявам се,че си красив.

    Коментиран от #132

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Оракула алоо

    2 0 Отговор

    До коментар #118 от "Оракула":

    БОТУНЕЦ ли е в КАСПИЧАН
    или

    КАСПИЧАН е в БОТУНЕЦ
    !!!?

    Коментиран от #136

  • 134 еми те си бяха там

    1 0 Отговор

    До коментар #103 от "220 000 МО'СКА'ЛС'КИ У'МР'ЕЛЯ'КА ?!?":

    на тетия ден и после се върнаха да си прочистят територията но вие удобно не го помните това нали?
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #133 от "Оракула алоо":

    Пуснали са го временно Жреца,скоро ще си го приберат обратно в усмирителна жилетка.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Добрев

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Добрев":

    "сериозен" предприемач,
    шеф на "солидна" фирма!!!?
    От нямане какво да прави пише коментари във факти!!!?
  • 139 Одит

    1 0 Отговор
    Големите руски атаки в Украйна са предимно пропаганда? (Оля)
    А следващата статия пишете: САЩ: Руските удари бяха брутални! (Мария)
    Кое е вярното?
    Преди седмица писахте: Русия свърши ракетите!?
Новини по държави: