Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2023 21:42 1 759 23

Украински войници бяха осъдени на затвор от проруските сепаратисти

  • украйна-
  • войници-
  • военни-
  • затвор-
  • донецк

Те бяха признати за виновни в "насилие срещу цивилното население"

Украински войници бяха осъдени на затвор от проруските сепаратисти - 1
Източник: Shutterstock

Проруските сепаратисти в Източна Украйна осъдиха трима украински войници на тежки присъди затвор, обвинявайки ги в извършване на "насилие срещу цивилни", съобщи днес Следственият комитет на Русия, цитиран от Франс прес.

Заловените по време на руската инвазия в Украйна Виктор Похозей, Максим Буткевич и Владислав Шел бяха признати за виновни в "насилие срещу цивилното население" и "използване на забранени методи на водене на война", се посочва в прессъобщение на Следствения комитет, отговарящ за основни разследвания в Русия.

Буткевич и Шел, признати за виновни също в опит за убийство на няколко души, получиха съответно по 13 и 18 и половина години затвор. Похозей бе осъден на 8 и половина години затвор. Тези присъди бяха произнесени от "върховните съдилища" на проруските сепаратистки територии Донецка и Луганска област, контролирани от Москва, която миналата година обяви тяхното анексиране, което не беше признато от международната общност.

Украинският правозащитник и основател на независимата радиостанция "Хромадске радио", Максим Буткевич се присъедини към украинската армия през март 2022 г., малко след началото на руската офанзива в Украйна.

Руските следователи го обвиниха, че е ранил двама цивилни при стрелба с противотанков гранатомет по жилищна сграда в Северодонецк - град, превзет от руската армия миналия юни в Луганска област.

От своя страна Похозей, един от командирите на съставения по-специално от украински националисти полк "Азов", отличил се в отбраната на град Мариупол, превзет от руснаците след ожесточена неколокомесечна обсада, беше обвинен, че е ударил цивилен с автомата си.

Третият осъден също боец ​​от полка "Азов", Владислав Шел, беше обвинен в откриване на огън по цивилен "с цел сплашване на цивилни" в жилищна сграда в Мариупол.

В отговор на тези присъди украинското министерство на външните работи заклейми "фалшивия процес" срещу тримата украински военни и каза, че той "цели да легализира ново политическо избиване на украински граждани". „Издадените присъди са незаконни и невалидни“, добави министерството в изявление, призовавайки международната общност да „осъди“ процеса и да „изиска“ от Москва освобождаването на тримата осъдени украински войници.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    15 56 Отговор
    Това е най независимия съд във вселената. Осъдени защото са защитавали родината си!!!!!😯😯😯😯😯😯🇧🇬🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #19

  • 2 Да, бе

    39 11 Отговор
    Мерси за информацията, нищо че ни е все едно... За фашисти не тъгува е.
  • 3 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    31 8 Отговор
    И трите имена не са ли еврейски?

    Коментиран от #21

  • 4 Админ

    48 9 Отговор
    Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Факт неоспорим. Бандера украинец избиваше евреи, а сега Украйна го почита. Факт неоспорим исторически. Украйна е фашистка държава. Слава Русия, слава Путин, голям президент на велика страна. Слава Русия за победата над фашистка Украйна и фашисти западняци
  • 5 Гориил

    40 8 Отговор
    Лъжата е, че вече няма отцепнически региони. Всички тези територии са субекти на Руската федерация. На тези територии действат руски закони, изплащат се руски заплати, пенсии, стипендии и надбавки. Ако следственият комитет на Русия признае пленените войници за военни престъпници, тогава има основания за това. Украинските войници се отличиха с участието си в екзекуцията на цивилни и руски военнопленници.

    Коментиран от #13

  • 6 ДДРОнег

    30 8 Отговор
    Доста

    меко действат руснаците.Ако бяха американци или германци на тяхно място,да са пуснали веднага укрите в преразход без много да му мислят.
  • 7 Име

    5 22 Отговор
    Прекалени присъди - пълна бъркотия стана.
  • 8 А не бе

    32 5 Отговор
    А вие какво очаквате? Да ги пратят на някой Български курорт на Европейска издръжка ли?
  • 9 Хорхе

    3 4 Отговор
    Това ще стане практика на осъдителни присъди раципрочни на украинските такива. Тумора на противопоставянето ще се разпространява повсеместно като извинение за недъзите на засегнатите общества или нации. Ножа е до кокал и който се предаде ще бъде роб во веки. И двете страни го знаят чудесно и по спомени!
  • 10 стоян георгиев

    8 24 Отговор
    Егати престъпниците.ударил цивилен с автомата и стрелял с цел сплашване.и кви присъди са им дали .азовци нали бяха разпъвали хора на кръст бе? То тва не са престъпления дето са ги осъдили ,даже в мирно време

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Но явно не са

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    част от Русия ако съдебната им система продължава да функционира независимо от РФ
  • 14 Факт

    21 1 Отговор
    Тази седмица укрофашагите осъдиха руски летец,сега защо вият като чакали?
  • 15 Истината

    16 2 Отговор
    Единия е бил с дръжката на автомата жена с цел сплашване. ( дръжката на автомата е не по слабо от железен прът)
    Другия е стрелял 5 пъти от автомат по някакъв дядо и дядото клекнал и се укрил и като по чудо не бил уцелен от изтрелите.

    Третия взел противотанков гранатомет и стрелял по входа на жилищен блок с цел сплашване на жителите. Двама човека са пострадали от взрива.
  • 16 нпо агент

    9 4 Отговор
    Родината създадена от Ленин...пак ще е родина но вече руска..ако иска..ако ли не.. айде да мие чинии в европа..но след 18 години затвор ще научи подробно руска история..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анонимен

    13 3 Отговор
    Да се радват, че не са ги гръмнали. Двама нациста и един джендър, чудна дружинка.
  • 19 .....

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    00 много си далеч от истината
  • 20 А не бе

    5 2 Отговор
    А вие какво искате? Да ги пратят на курорт в България и на пълен пансион на първа линия? След като не са дезертирали и не са се предали на Руснаците при първа възможност, значи одобряват зверствата на Зеленски и си заслужават присъдите.
  • 21 Сложих

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Сложих + но имената са хазарски. Не врат, ами шия. 😂😂😂
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пропаганда

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ксаниба":

    Чиста проба руска пропаганда,забележете,настоятелно се обеснява НЕЗАВИСИМИЯТ СЪД,на републиката, то ес,те са истинските собственици на тези територии,очаквайте про руският ,комунистически реваншизъм,са стана по яростен и нагъл в медиите у нас,те се стараят да възпитават българите в анти евро атлантизам,налагане на тоталитарни практики с насилствени методи.
Новини по държави: