В четвъртък руските военни отново предприеха масирана ракетна атака срещу Украйна. Но този път ударът беше и многопластов - едновременно няколко различни вида ракети полетяха в небето на Украйна. От осемте вида ракети, три от тях украинската противовъздушна отбрана не е в състояние да свали. Става дума за Kh-47 "Кинжал", Kh-22 и S-300, модифицирани за поразяване на наземни цели.

И този път, както през есента и зимата, руснаците удариха енергийната система на Украйна и се опитаха да неутрализират украинската противовъздушна отбрана с противорадарни ракети като Х-31П.

Въпреки това източник от украинското правителство предупреди няколко дни преди този обстрел, че мостове и железопътни линии могат да бъдат цел на нов масиран обстрел, съобщи украинската редакция на BBC.

Като се има предвид, че "замразяването" на Украйна, на което се надяваше руската армия, не успя през зимните месеци, логично би било да се предположи, че през пролетта атаките може да се прехвърлят като цел от енергийни съоръжения към транспорта. Руската армия отдавна търси да намери начин да прекъсне пътища за доставка на западно оръжие за украинските сили.

От друга страна обаче, опитите да се открие рационалността в действията на руските военни и досега си остават неблагодарно упражнение.

"По някаква причина си мислехме, че краят на зимния сезон, затоплянето и очевидната безсмисленост да се продължи със стратегията "Украйна на студено и тъмно" ще сложат край на "ракетната война". Оказва се, че не е така", смята Павло Лакийчук, експерт по сигурността в украинския Център за глобалистика "Стратегия XXI". Той предполага, че това може да се дължи на инерция или просто на непоследователност в мисленето на руското военно ръководство.

"Руснаците в тази война показаха ирационалност на действията навсякъде", казва Лакийчук пред BBC News Ukraine. Следователно според него няма смисъл да се опитваме да прогнозираме дали руската армия ще премине от унищожаване на енергийна инфраструктура към транспортната.

"Миналогодишните летни и есенни удари по транспортната инфраструктура на Украйна вече показаха ниската им ефективност. Кога обаче това е спирало руснаците", пита с ирония Лакийчук.

От април 2022 г. досега руската армия е нанесла около десетина ракетни удара по подвижния мост край устието на Днестър. Местните власти признаха, че мостът е бил сериозно повреден и не е можело да бъде ремонтиран. През февруари 2023 г. руснаците отново атакуваха моста - този път с дрон. На руснаците им бяха необходими седем ракетни удара, за да повредят 90-годишната язовирна стена на Карачуновското водохранилище край Кривой Рох. През лятото руските войски се опитаха да разрушат и мост край Черкаси, но по него бяха възстановени както пътните, така и железопътните връзки.

От друга страна, и на украинските сили бяха необходими също много седмици и многократни удари с HIMARS, за да стане Антоновският мост край Херсон неизползваем за руските сили и така да подкрепят контраофанзивата си в областта.

"Трудно е да се удрят мостове. На ракетите им липсва точност. Те изгризват ръба на мостовете, разкъсват подпорите, могат да пробият платното, но взривът става във водата", обяснява още през април миналата година украинският военен наблюдател Кирил Данилченко. "Точното насочване на ракета към такава цел е изключително проблематично. Да уцелиш стълб на мост и да го унищожиш с ракети с точността, която има Руската федерация, си е чиста лотария", заявява Данилченко.

За една година на пълномащабни военни действия Русия не успя да унищожи и железопътния трафик в Украйна, въпреки че се опита да удари подстанции: украинските ремонтни бригади работят бързо и използват дизелови локомотиви.

Това обаче изобщо не означава, че руските военни няма да предприемат нови ракетни атаки както по мостове, така и по железопътни линии, казва Павел Лакийчук. Особено като се има предвид, че те постоянно се опитват да подобрят подхода към ударите си, както показа нощта срещу четвъртък.

Обновената тактика

"Да се твърди, че тактиката на масираните ракетни и авиационни удари не се е променила по някакъв начин, според Лакийчук, е невярно: руската армия продължава да усъвършенства тактиката на координирани във времето и целите комбинирани удари в няколко посоки с различни средства за унищожение.

Експертът посочва и че руснаците съвсем явно са се подготвяли за последната атака, за което свидетелстват честите въздушни тревоги за "тренировъчни" полети на МиГ-31К (носителите на ракети "Кинжал"), както и други дейности на руската тактическа и стратегическа авиация, които не са били съпроводени с изстрелване на ракети.

Седмица по-рано и разузнавателни балони бяха засечени в небето на Украйна, чиято цел беше да разкрият украинската противовъздушна отбрана.

"Фактът, че в атаката бяха "смесени" различни видове ракети: Kh-31P, Kh-59, Kh-22 и "Кинжал", може да показва, че по този начин руската армия се стреми да усложнява работата на украинска противовъздушна отбрана - ударите на руската армия имат различни цели, с различни характеристики, а и различни модели на полет. Основата обаче е все същата Х-101, Х-555 от стратегическите бомбардировачи и корабните "Калибри".

Според Лакийчук обаче обективно тези различни ракети стават все по-малко в арсенала на противника.

Като доказателство, че Русия може би е изчерпала запасите си от поне някои видове ракети, се посочват и дългите паузи - от две седмици и нагоре - между масираните обстрели на украинска територия.

От друга страна, твърденията, че руснаците уж са изчерпали запасите си от крилати ракети, датират от март 2022 г.

"Руският военнопромишлен комплекс все още може да поддържа среден темп на производство на до 40 ракети Kh-101 и до 20 ракети 3M-14 Kalibr на месец, макар и с промени. Например, според някои съобщения, руският Черноморски флот е получил в рамките на един месец и януарската, и февруарската доставка, всяка от които с по 20 калибри", добавя той.

Така че руските въоръжени сили са в състояние да попълнят и попълват запасите си от ракети (поне част от номенклатурата им) веднага след всеки масиран удар, макар и това да не става твърде бързо.

Юрий Игнат, говорител на командването на военновъздушните сили, определя все още наличните в руската армия крилати бомби като нова заплаха за Украйна.

"Руската авиация вече пуска крилати бомби - усъвършенстваните авиационни бомби, които имат крила и могат да летят на десетки километри. По този начин не е необходимо руските самолети да навлизат в украинската зона за противовъздушна отбрана", каза Игнат.

"На руския военнопромишлен комплекс ще са му необходими от три до шест месеца, за да произведе шест Кинжала", пише и военният анализатор на Defense Express Иван Киричевски.

"Тези бомби се превръщат в ново предизвикателство за нас. Трябва да разположим зенитно-ракетни системи с голям обсег на действие и модерни изтребители, за да попречим на руските самолети да се доближат до границите ни", предупреждават военните.

"Новите тактики на руснаците усложняват противовъздушната отбрана. Но тези ракети, които можем да поразим със средствата, с които разполагаме, както виждате, са поразени. И ефективността, дори при такъв масиран обстрел, е доста висока: 34 крилати ракети от 48 са свалени, плюс добавете четири "Шахеда", заключи Юрий Игнат.

Източник: News.bg