Last news in Fakti

13 Март, 2023 04:55 2 455 18

Никарагуа къса отношения с Ватикана

  • никарагуа-
  • ватикана-
  • папа франциск-
  • отношения

Причина били думи на Папа Франциск

Никарагуа къса отношения с Ватикана - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Никарагуа заяви, че е предложило прекратяване на отношенията си с Ватикана броени дни след като се появиха съобщения, че папа Франциск е сравнил администрацията на президента Даниел Ортега с комунистическа или нацистка диктатура, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на натиска срещу Римокатолическата църква в тази централноамериканска страна.

Отношенията между църквата и никарагуанското правителство се влошават от 2018 г. насам, когато властите в Манагуа насилствено потушиха антиправителствените протести. Някои католически лидери дадоха подслон на протестиращите в църквите си и римокатолическата църква по-късно се опита да стане посредник между режима и опозицията.

Но Ортега нарече католическите лидери, смятани от него, че проявяват симпатии към опозицията, "терористи", които подкрепят усилията за свалянето му от власт. Десетки религиозни дейци бяха арестувани или принудени да напуснат страната.

Папа Франциск запази до голяма степен мълчание по въпроса, явно за да не подклажда излишно напрежение. Но в интервю за аржентински информационен сайт преди няколко дни Светият отец нарече правителството на Ортега "груба диктатура", ръководена от "небалансиран президент".

На фона на слуховете, че правителството в Манагуа е скъсало връзките си с Ватикана след думите на папа Франциск, никарагуанското външно министерство разпространи изявление, в което казва, че е било "предложено прекратяване на отношенията между Република Никарагуа и Ватикана".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми папата не е излъгал.

    8 44 Отговор
    И за Венецуела се отнася същото.

    Коментиран от #2

  • 2 Коко

    53 12 Отговор

    До коментар #1 от "Еми папата не е излъгал.":

    Не знам какво му е на комунизма, че толкова го мразите, НО при него имаше и медицинско обслужване и образователна система .Трябва ли да споменавам, че бяха за всички и ТО БЕЗПЛАТНО!

    Коментиран от #4, #14

  • 3 ХАХАХА

    50 8 Отговор
    Извратеняците скрити под полите на католицизма определят що е диктатура ?
  • 4 Чоко

    15 50 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Имаше и убийства на милиони невинни, кражба на имуществото им. Корупция, шуробаджанащина, бедност и фалити на държавата. Иначе си беше много хубаво

    Коментиран от #5, #10

  • 5 ХАХАХА

    49 9 Отговор

    До коментар #4 от "Чоко":

    ХАХАХА, ти по това време ли живя или го прочете в новите учебници спонсорирани от сорос ,написани от новите кирякСтефчовци?
  • 6 Папата

    25 8 Отговор
    Е нацист!

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    38 8 Отговор
    Католическата църква е творение на Дявола.
  • 9 Педро Гонсалес

    11 19 Отговор
    Със сигурност ще минат към руската православна църква под патриаршията на кагебисткия поп Киро Гундяев. Дори Фидел Кастро не си позволи да къса с Ватикана, но Ортега е хард комунист, който е готов да коли и беди, само и само да остане на власт.
  • 10 Бъркаш

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Чоко":

    Лесно си ги изброил нещата, то всички ги виждаме, това са характеристиките на англосаксонската демокрация.

    Коментиран от #11

  • 11 Само питам

    2 18 Отговор

    До коментар #10 от "Бъркаш":

    Ами кои са характеристиките на руският царизъм? Той е по-добър от англосаксонската демокрация, нали?
  • 12 Прокопий

    5 13 Отговор
    Ами да, още утре ще станат православни, под напътствията на Гундяйката...🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Истината

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Не е било безплатно, плащаше се от данъка, коъто ни взимаха, а нивото беше много ниско!

    Коментиран от #15, #16

  • 15 да...

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    толкова ниско беше, че все още се срещат много хора на по 82-90 години. Това са последните поколени, изживяли практически целия си активен живот в онзи строй. Да видим как ще се отрази "по-доброто" ниво на следващите.
    А относно данъците - те и сега ти взимат осигуровки (% по-големи от онова време), но ако нямаш пари и връзки си пътник, преди поне опираше само до връзки и кутия бонбони за благодарност
  • 16 Стига пещерен антикомунизъм

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    До 89-та България е в топ 20 по развитие, а с подбраните от американските НПО бг псевдополитици сега е в Третия свят... Непрозрачната дейност на тези НПО създаде невиждана по мащаби и ненаказуемост политическа корупция.

    ...за образованието: Нивото на неуравновесения Киро харвардеца е показателно за голямата американска лъжа за образованието. Този нечленоразделен индивид не може да състави дори просто изречение...!

    Целенасоченото опростяване на нацията няма да продължи още дълго както вървят нещата... Хората се пробуждат и ще става все по-сериозно за НПО агентите на ЦРУ Козяк.
  • 17 дидо

    2 0 Отговор
    защо ли католическата църка веднъж не подпомогна протестиращите против западните правителства....ма е така просто веднъж защо не подпомогна когато протестирараха против сащ например
  • 18 Иван

    1 0 Отговор
    Папата и кардиналите са фашисти, масони, ционисти и педофили.