Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2023 08:00 1 802 62

Какво е да си "чуждестранен агент" в Русия?

  • война-
  • юлия галямина-
  • виктор воробьов-
  • чуждестранен агент-
  • русия-
  • кремъл-
  • украйна-
  • владимир путин

Как живеят тези хора в страната на Путин?

Какво е да си "чуждестранен агент" в Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руското министерство на правосъдието актуализира миналата седмица регистъра си на "чуждестранните агенти". В списъка се оказаха например политикът Генадий Гудков, организацията за защита на околната среда WWF и феминистката Ника Водвуд (nixelpixel), както и други лица и организации. Законът за "чуждестранните агенти" беше приет през 2012 година и тогава в списъка бяха включени само организации с нестопанска цел. Първите физически лица попаднаха в него през 2020 година - след поправки в закона. Оттогава насам властите все повече разширяват регистъра на "чуждестранните агенти", а и все повече ограничават лицата, включени в него.

Днес обявените за "чуждестранни агенти" са длъжни да се отбелязват като такива във всички свои материали, включително и във видеоклипове и публикации в социалните медии. Те трябва също така да изпращат на министерството на правосъдието шестмесечни отчети за дейността си, както и банкова информация на всяко тримесечие.

Още новини от Украйна

От 1 декември 2022 "чуждестранните агенти" в страната вече нямат право да преподават, да обучават непълнолетни, да организират публични събития, да бъдат длъжностни лица и членове на избирателни комисии. Нарушенията могат да донесат глоба между 30 000 и 50 000 рубли, както и до 2 години затвор. В определени случаи санкцията може да достигне и до 5 години лишаване от свобода.

Повечето от обявените за "чуждестранни агенти" вече се намират извън страната. ДВ разговаря с един депутат, с един адвокат и един политик, които са останали и които казват, че не планират да напускат Русия.

Виктор Воробьов, депутат, Сиктивкар: "Смятам за свой дълг да остана в страната."

Виктор Воробьов е лидер на фракция в Думата на Република Коми. Той е бил включен в списъка на "чуждестранните агенти" на 1 април 2022 година. Обвинен е в получаването на чуждестранно финансиране за възстановяване на цената на билет за влак, както и за пари от руски правозащитни организации. Виктор нарича министерството на правосъдието "бюро за поръчки" на президентската администрация и службите за сигурност. Той обяснява включването си в списъка с това, че е ръководил клона в Санкт Петербург на нерегистрираната Партия на прогреса на Алексей Навални, както и с конфликта с лидера на Република Коми Владимир Уйба.

През миналата година Воробьов не е изпълнил нито едно от задълженията, които законът изисква от "чуждестранните агенти". Обяснява поведението си така: "Не смятам решението да ме включат в регистъра за законно. Не искам да правя каквото и да било, ако няма крайна необходимост и няма да направя нищо от това".

Той не поставя обозначенията, че е "чуждестранен агент" и на страницата си във "Вконтакте", защото го смята за унизително. "Кажете ми чий агент съм и чии поръчения изпълнявам. Изпълнявам само поръченията на моите избиратели. Но тази моя дързост предизвиква отделно раздразнение".

Роскомнадзор се опитва да глоби Воробьов за своеволията, но съдът го оправдава. Той не просто е първият депутат, обявен за "чуждестранен агент", но и първият "чуждестранен агент", оправдан от съда. От 1 декември 2022 обаче законодателството беше затегнато. Сега, след две административни дела, може да се повдигне и наказателно обвинение, което кара Воробьов да започне да спазва някои от изискванията.

Михаил Беняш, адвокат, Краснодар: "В Русия все още ми е комфортно."

Михаил Беняш влиза в регистъра на "чуждестранните агенти" на 2 септември 2022 година. Той е работил по много дела, свързани с правата на човека. Обяснява си включването в списъка с анализите си за изборните нарушения. Министерството на правосъдието смята, че хонорарите от три руски организации, които към момента на плащането не са имали статут на "чуждестранен агент", представляват чуждестранно финансиране. Срещу Бениаш са били изпратени и анонимни писма. Той ги е видял и е сигурен, че част от тях са фалшиви.

Михаил отбелязва, че за някои от колегите си той вече представлява враг на народа. Като цяло хората вече го третират по различен начин. Докато някои се страхуват да получават пари от него или дори да разговарят с него, други активисти, напротив, го подкрепят. Беняш спазва всичките изисквания, предвидени от закона. Най-трудното за него е било да постави етикетът "чуждестранен агент" върху публикациите си.

Той не изпитва чувство на страх, а по-скоро на умора. Михаил не напуска страната, защото не може да изостави своите клиенти. Но през февруари е бил лишен от адвокатски права заради "нарушаване на етичните норми". Сега, без да може да практикува и без да знае какво да прави по-нататък, той все пак остава в Русия: "Разбира се, че тук е малко страшно, но няма друг начин, семейството е тук. Смятам, че човек трябва да живее там, където се чувства добре. Въпреки че зоната ми на комфорт в Русия значително се сви, тя не е изчезнала."

Юлия Галямина, политик, Москва: "Ако напусна, ще загубя смисъла на живота си".

Юлия Галямина е вписана в регистъра на 2 септември 2022. След забраната за преподаване на "чуждестранните агенти", тя е официално уволнена от Института за социални науки на Руската академия на науките и хуманитарните предмети. Но Юлия разказва, че лекциите ѝ в университета са били прекратени още през август, след като ръководителят на катедрата ѝ получил телефонно обаждане "отгоре".

Тя спазва всички изисквания и изпраща отчети на Министерството на правосъдието. Най-голямото неудобство за нея е етикетът "чуждестранен агент", който тя трябва да помни да поставя върху материалите и докладите си. За Галямина клеймото е инструмент за прогонване от страната на несъгласните с политиката хора. Той работи, тъй като много от напусналите, макар да продължават да поддържат контакти, губят доверието на останалите в Русия, смята тя.

Въпреки това тя смята, че властите не успяват да настроят обществото срещу "чуждестранните агенти": "Хората или имат нормално отношение, или не знаят нищо за това, защото не се интересуват от политика. Тези, които се интересуват, са или "за", или "против", и тогава нямат нужда от клеймото на "чуждестранен агент". Тя добавя и следното: "За мен би било ужасно да напусна Русия. Всичко, което правя, е за моята страна, за хората, които живеят в нея. Ако напусна, ще загубя смисъла на живота си."

Автор: Катерина Шмельова


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    14 37 Отговор
    Русия е тотална диктатура

    Коментиран от #11, #14, #28, #29

  • 2 иваило

    12 30 Отговор
    това е руската ко....на
  • 3 Индийски БИВОЛАР

    12 33 Отговор
    да си руснак е наказание

    Коментиран от #15, #21

  • 4 Българин

    11 32 Отговор
    това искат путлеристите в Бг да стане и при нас

    Коментиран от #13, #17

  • 5 Ха ха ха ха ха

    39 5 Отговор
    А какво е да си скрит агент в България?
    Това са Факти.. Господа от Факти, с вашите статии произвеждате само русофили.
  • 6 Някой

    35 2 Отговор
    Не по-зле от това да си чуждестранен агент в САЩ. Но все пак там е "най-демократичната" държава....
  • 7 Лесен отговор

    3 18 Отговор
    Чуждестранен агент е човек който знае повече от един език и контактува на него в Интернет и който потенциално ще бъде арестуван при липса на други новини за деня по телевизията
  • 8 Паулито Куельо

    34 6 Отговор
    Не плюйте по закона за чуждестранните агенти.Така обиждате любимата Задокеания,защото руснаците го копираха от тях.

    Коментиран от #20

  • 9 Кресна

    37 3 Отговор
    Странно е когато този закон е копиран едно към едно със закона е САЩ които първи вкарват в употреба и никой не плюе срещу САЩ ,но щом е в Русия,Китай ,Северна Корея ,или където и да е другаде не е демократично .Наистина ли смятат ,че всички хора сме ударили дъното и не можем да мислим и ни налагат своето мислене ?

    Коментиран от #53

  • 10 От къде ли са го видели тоя закон

    26 1 Отговор
    Ами от ФАЩ, тия са го измислили и рашките просто го копират!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТИР

    12 1 Отговор
    Същото като оня с чука дошъл по заръка на някого, а другите на заплата тук му ръкопляскат,,,

    Коментиран от #37

  • 13 Само напомням

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":


    Някой трябва да ни построи нови язовири, електроцентрали, заводи, ферми. Очевидно няма да са американците - те само смучат. А ние караме на построеното от "лошия" комунизъм.

    ПС: Американският капитализъм и американската "демокрация" развързаха ръцете и дори създадоха МАФИЯТА през последните 30 години.







    Коментиран от #54

  • 14 ВОЛУЕВ

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    ПУTЬ0, А ПРИ 3EЛЕHCКИ КАК Е ?😀
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 истината боли

    21 1 Отговор
    Дон=б@сс. Поэт=ому я зде=сь. Документ@льный фильм ИМА ГО НАВСЯКЪДЕ ДОРИ В ТУБАТА

    Погледнете това , как западни журналисти не могат да се върнат в родината си единствено защото са показали истината в конфликта и после глупостите на Зелето .
  • 17 Смотльо,

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    А бидонистите какво искат у нас?
  • 18 стамат ставревв

    3 1 Отговор
    ами идете и ще разберете !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Само напомням

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "Паулито Куельо":


    С този закон американските НПО не могат да си вкарват парите и да плащат на доносници и държавни предатели, за да подриват авторитета на съответната конкурентна държава. А и на съюзническите.






  • 21 кюмюря от Драгалевци

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Индийски БИВОЛАР":

    А да си американска подлога какво е ? Не ми отговаряй , за 32 години всички разбраха и усетиха вече !

    Коментиран от #52

  • 22 Махмуд

    14 1 Отговор
    В БГ просто Киро, Боко, Нинова и почти целия парламент вече са агенти на САЩ.
  • 23 Наим асан

    5 16 Отговор
    Всеки който не лиже краката на Путин е чуждестранен агент и предател, а това е посъдимо

    Коментиран от #50

  • 24 смок

    4 0 Отговор
    Никасеплика Подвода и някакъв Врабчов.Феминистката да не е лизиблизи?!
  • 25 ТО Е ЯСНО

    4 9 Отговор
    ЩОМ НЕ АРЕСВАШ ДРЪТИО ИМПОТЕНТЕН ЗАВРЪЗЛЯК И УРОДЛИВ ПИГМЕЙ , НАЧИ СИ АГЕНТИН.

    Коментиран от #48

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Двоен евроатлантически аршин

    16 1 Отговор
    В САЩ такъв закон отдавна СЪЩЕСТВУВА! Законът за регистрация на чуждестранни агенти (FARA) е закон, който изисква чуждестранните агенти в САЩ, представляващи интересите на чужди сили в „политическо или квази-политическо качество“, да разкриват финансовите си сделки с чуждото правителство.

    И ние в България като демократична държава искаме такъв закон!
  • 28 Слава на Великият Путин

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Колко е хубаво, че натикват техните предатели в затворите! Липсата на смъртно наказание обаче е непростима!

    Коментиран от #46

  • 29 по темата

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Чуждестранен агент в Русия е сещо както чуждестранен агент в САЩ. Разликата, е че в САЩ закона действа от 30-години на миналия век. Изненадаващо, но факт. ФАКТ.
  • 30 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    който плаща той поръчва музиката и това са само тези с доказано външно финансиране а има в пъти повече на криптовалутна хранилка

    Коментиран от #45

  • 31 Заяц

    7 1 Отговор
    Горките либерсачета, тъй ми е жал за тях, бабицата им загубена!

    Коментиран от #44

  • 32 тъп_сайт

    3 10 Отговор
    рашия не е правова държава-не я сравнявайте с тази велика демокрация САЩ

    Коментиран от #39, #40, #58

  • 33 Американец

    16 3 Отговор
    Закона за чуждестранните агенти е копиран едно към едно от "най-голямата демокрация" обаче това не пречи на соросоидите да плюят по Русия и да величаят краварника. Защо така бе соросоиди пак двойни стандарти - едно и също действие но видиш ли един път е "демокрация" а друг път е "диктатура".

    Когато нападнеш Ирак, Либия, Сирия и Сърбия - това е демокрация но ако нападнеш Украйна това вече диктатура.
    Когато въведеш един закон в САЩ това е демокрация но ако въведеш същия закон в Русия това вече е диктатура.

    Ставате смешни в напъните си.

    Коментиран от #38, #59, #60

  • 34 Перо

    13 2 Отговор
    Какво нередно има в това народа да знае кой плаща за политиките на разни НПО-та и физически лица, влияещи на общественото мнение? Руският закон за чуждестранните агенти от 2012 г. е копиран от актуалния още закон на САЩ от 1938 г.!

    Коментиран от #35

  • 35 Читател

    10 5 Отговор

    До коментар #34 от "Перо":

    Е как какво нередно има - не трябва да знаят хората нашите соросоидчета кой им плаща (макар че всички го знаят). Те за това са толкова активни да плюят по всеки който подкрепи такъв закон макар че тъкмо от там от където им плащат съществува абсолютно същия закон. Ето даже и в Грузия се вдигнаха на протести (добре платени) и го отмениха - защо ли не искат да е същото както в САЩ.
  • 36 реру

    12 8 Отговор
    "Какво е да си "чуждестранен агент" в Русия?"

    Така културно Кремъл нарича тези, които смята за "непослушни" и врагове...

    Коментиран от #42

  • 37 РИТ

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТИР":

    Адмирации!
    Що не отиде с чука другаде да се прави на герой? Щото знае, че със същия този чук ще му строшат главата празна!?! В България всичко може, всичко е безнаказано!
  • 38 Бай Митко

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Американец":

    Адмирации за точния и ясен коментар!
  • 39 Антитрол

    9 7 Отговор

    До коментар #32 от "тъп_сайт":

    И как разбра че "рашия не е правова държава" след като законите са едни и същи с краварника - от Козяк ли ти казаха че е така. И защо не трябва да я сравняваме с "тази велика демокрация САЩ" - защото ще се разбере че "великата демокрация" всъщност е най-голямата диктатура ли?

    Там управляват едни несменяеми фамилии (наследствено) от както федералния резерв стана частен - даже ако някой президент реши да го направи държавен бива убит.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 А стига де

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Антитрол":

    Вие колега сте изключително точен в коментара си! Браво! Чест!
    Знайте, че всички дадени ви минуси от плиткоумниците са големи плюсове!!!
  • 42 Любопитен

    7 10 Отговор

    До коментар #36 от "реру":

    А в САЩ как е защо не кажеш - там съществува и действа същия закон още от 1938. Или трябва да се плюе по Русия независимо че при работодателите е същото.
  • 43 Гълъбе

    1 6 Отговор
    Ето ти пътечка към Брюксел !!! Отвори Руский ЗаДунайский Университет и събери ВСИЧКИ "иностранние агенти" като преподаватели. Така ще направиш за Русия две добри неща . Първо ще отървеш иностранците от ФСБ, второ ще помогнеш на г-н Пу да се чувства по комфортно и трето , къде по добре ще звучи декабриста реч от родината на руската реч и вяра ! А ,и още , ще докараш стотици студенти и таксите ще идат в МОН !!! Давай !

    Коментиран от #56

  • 44 Ну заяц

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Заяц":

    Не ги жали, те нямат нищо в лейките!
  • 45 НПО

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Урюрвкос":

    Не ги споменавай, че сега ще покажат Ленчето дет авантоса кремчето и такава реч ще ти удари тази дет е израснала под крилото на СССР, че ще се чудим къде се намираме дали във Вашингтон или в колонията?!
  • 46 Слава, Слава, Слава

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Слава на Великият Путин":

    Велик е да!!! Чест и Слава!!!
  • 47 666666

    7 0 Отговор
    Тука са на почит.По цял ден ги хвалят и дават интервюта .Медиите се избиват за тях ,коя първа да ги излъчи и направи предаване с тях.Да си надупен предател е престиж в БГ .Дори героизъм !
  • 48 подложний

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "ТО Е ЯСНО":

    Я се виж в огледалото какъв "хубавец" си и ще си умреш от смях, ако преди това не умреш от уплах от видяното!!!
  • 49 Учуден

    5 1 Отговор
    Явно плащат повече за първи коментар защото статията е публикувана в 8:00 а първия коментар е в 8:01 а до 8:03 вече има 4 коментара на козячета - та се питам първия кога прочете статията и кога успя да напише коментар - те и коментарите им са 3-4 думи със заучени фрази които могат да ги пляснат под всяка статия съдаржаща Русия в заглавието.

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не учуден

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Учуден":

    козяка има директна връзка със слугинажа си, нали им е работодател! Плаща и иска ежеминутно изливане на злоба в строго еднообразна фразеология!
    Адмирации за коментара Ви!
  • 52 ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "кюмюря от Драгалевци":

    Как да ти отговори без разрешение от козяка и без връчено му текстче! Той самия ти казва, че е от краварника!
  • 53 Плесна

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кресна":

    Адмирации за коментара!
    Вие сте достоен човек!
    Хубав ден!
  • 54 Баба Ванга е казала:

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Само напомням":

    "Нема Америка да ни помогне, пак Русия ке ни спаси!"
    Вечна ѝ памет!!!
  • 55 Доростол

    3 2 Отговор
    Браво за статията!
    Удоволствие е да чета коментарите в защита на азиатската локва - Московия. Безпомощни опорки,смрад и гнилоч.

    Коментиран от #57

  • 56 Я кажи

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гълъбе":

    си тарифата? По колко ти плащат на ред, че бая си се озорил да го съчиниш това или готово ти го предоставят за четене и писане?
  • 57 Дуросторум

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Доростол":

    Папурсиклия!
  • 58 Бинго

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "тъп_сайт":

    Не знам какъв е сайта, но ти определено си си дал определението като много заоблен!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Американец":

    А по демократично е да изнасяш революции по света и да сееш червена чума като русия нали.Някой да знае къде комунистическа партия е идвала на власт с демократични избори.Вече всеки знае кой и как ни натресе бкп през 1944г
  • 61 доиче зеле

    1 1 Отговор
    А какво е да си чуждестранен агент в БГ...имаш партия, получаваш грантове всеки месец, имаш медии и сайтове, дават ти държавни поръчки чрез твой подло..ги инсталирани навсякъде.... Ей това е демокрация.....напред, че ларвите и скаклците за вечеря свършиха......
  • 62 мракобесието на путин

    1 0 Отговор
    Демократичната диктатура на пожизнения руски президент в действие :))))))
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания