Last news in Fakti

14 Март, 2023 12:43 1 070 8

Руска блогърка потърси политическо убежище в Албания, след като беше арестувана за шпионаж

  • русия-
  • блогър-
  • политическо-
  • убежище-
  • албания

След опит за нахлуване във бивш комунистически военен завод в Грамш

Руска блогърка потърси политическо убежище в Албания, след като беше арестувана за шпионаж - 1
Източник: Shutterstock

Рускиня, която беше арестувана миналия август в Албания заедно с двама мъже заради шпионаж, е подала молба за политическо убежище в Албания, съобщи Албанското радио и телевизия.

33-годишната самообявила се блогърка Светлана Тимофеева е арестувана заедно с други двама граждани, съответно от Русия и Украйна, след опит за нахлуване във бивш комунистически военен завод в Грамш, на 80 км от столицата Тирана, отбелязва Ройтерс.

По информация на Албанското радио и телевизия тримата са арестувани по обвинения за шпионаж, след като са заловени да заснемат военния завод. Те опитали да нахлуят в него, влезли в сблъсък с двама негови охранители и ги напръскали с невропаралитичен спрей.

Сред личните им вещи са били открити материали, свързани с важни военни обекти в Албания. В резултат на това им е определена мярката задържане под стража по обвинения за „издаване на секретна информация“.

След искане на Москва от февруари руската гражданка да бъде екстрадирана, адвокатът на Тимофеева Исуф Шеху е изпратил молба за политическо убежище, в която се казва, че „има причини да се смята, че тя (Светлана Тимофеева) ще бъде подложена или на преследване, или на дискриминация или грубо, нечовешко, унизително отношение, или на действия, които представляват нарушения на основните човешки права“.

„Ако се върна в Руската федерация, ще бъда преследвана заради политическите си убеждения“, твърди Тимофеева.

В молбата за убежище се казва още, че Тимофеева открито е критикувала руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна, пише Ройтерс.

Според адвоката на Тимофеева „разследването в Албания няма факти, за да я обвини или накаже за шпионаж, (…) тя просто е снимала стари и разрушени сгради“.

По думи на Тимофеева военният завод бил изоставен, нямало знаци, че е военно съоръжение, а хора и животни се движели свободно във и извън него. Тимофеева твърди, че единствената причина, поради която е посетила района, е желанието ѝ за заснемане на изоставени сгради от времето на Студената война.

Очаква се този петък съд да реши дали Тимофеева ще бъде екстрадирана от Албания, или не, допълва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реру

    10 9 Отговор
    "... „Ако се върна в Руската федерация, ще бъда преследвана заради политическите си убеждения“, твърди Тимофеева..."

    Нищо чудно, след като за шега жител на Рязан е заплашен със затвор до ТРИ години... Образувано е наказателно дело срещу местен жител Василий Болшаков, заради анекдот, който той публикува на страницата си VKontakte.

    Болшаков може да получи до три години затвор. Ако съдът прецени, че публикацията представлява обществена опасност, срокът може да бъде удължен до пет години. Както посочва разследването, през ноември миналата година Болшаков публикува двуредов анекдот на страницата си в социалната мрежа:
    "
    - Сергей, защо се оттегляме от Херсон?
    - Володя, значи ти сам нареди освобождаването на Украйна от фашистите и нацистите!"
    "

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Отново

    4 0 Отговор
    в/във, с/със в(ъв) кой клас се учеше!?!
  • 3 Защо Русия няма да предаде своите

    5 12 Отговор
    В Украйна:
    Неонацистът Дмитрий Корчински призова за изграждането на концентрационни лагери в Незалежная. той отбеляза, че всички руснаци трябва да преминат през тях.

    „Всички тези хора след освобождаването на териториите трябва да преминат през филтрационни лагери“, каза той за жителите на Донбас, Запорожие и Херсонска област

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    0 0 Отговор
    Трябвало е да замлатят охранителите с лопати......или е трябвало да смажат входа с бронирана машина.
  • 6 Вале-каро

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "реру":

    Не разбирам. Обвинена в шпионаж срещу Албания иска политическо убежище в Албания . На това му викам наглост.
  • 7 вейл

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "реру":

    Такива анекдоти пишат троловете на заплата от “Америка за България“ А този получава пари от “Америка за Русия“ Предатели за пари има във всяка държава в целия свят.
  • 8 А ти криса б.ля.д

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Защо Русия няма да предаде своите":

    Кто тебе от Гитлера освободил
Новини по държави: