Last news in Fakti

15 Март, 2023 10:30 818 14

Pfizer намалява ваксините за ЕС, иска плащане за непроизведените дози

  • ваксина-
  • pfizer-
  • корнавирус-
  • covid-19

Броят на доставените дози ще бъде намален с 40% и ще се забави доставката им. Според ревизираните условия Pfizer иска плащане за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени

Pfizer намалява ваксините за ЕС, иска плащане за непроизведените дози  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската фармацевтична компания Pfizer ще удължи своя договор за ваксина срещу COVID-19 от 2023 г. до 2026 г. с Европейския съюз (ЕС), Това съобщи във вторник Financial Times, като цитира свои източници.

Броят на доставените дози ще бъде намален с 40% и ще се забави доставката им. Според ревизираните условия Pfizer иска плащане за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени.

"Заедно ние постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на нашия договор във времето далеч след 2023 г. и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози, каза в изявление комисарят по здравеопазването на Европейския съюз Стела Кириакидес. Ако искаме да променим доставките на ваксини, имаме нужда от сделка", добави тя.

Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните-членки на частна среща, според доклада. Те срещнаха съпротива от четири страни членки, включително България.

България, Полша, Литва и Унгария представиха обща декларация. Със съвместната си ясна позиция министрите заявиха, че държавите им не могат да приемат нови доставки от Pfizer/BioNTech, а настоящото предложено изменение е неприемливо и е нужно да се предоговори.

Прекратяване на договора с ваксините срещу коронавирус на Pfizer или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите. Тази позиция на България представи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени, складовите възможности - изчерпани, необходимост от нови доставки няма", каза той.

Министър Меджидиев посочи, че легитимното очакване на България е в настоящата ескалирала ситуация да бъде проявена солидарност от страна на Европейската комисия към държавите членки, неколкократно сигнализирали за нужда от спешно решение за редуциране на прекомерните количества, които са договаряни през 2021 г. при други условия на пандемична ситуация и не на база реални потребности.

"В случай че не бъде договорено нито едно от предложените две решения, България очаква ЕК да изкупи излишните ваксини", посочи още здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учителите по крадене

    32 0 Отговор
    на чекмеджан ага.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 1 Отговор
    важно е урсула какво е казала по въпроса с краварската ваксина

    ние тука сме на руска ваксина спутник
  • 3 Мефистофел

    45 0 Отговор
    Плащане на непроизведени дози, а? На нас за ФЪ-ките поне чертежи ни показаха, тия хептен нищо.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нннн

    30 0 Отговор
    Подписалите се под договора да плащат с лични пари! Нали има подписи? Или от българска страна няма?... Ако е колективно решение, да плащат колективно решилите.
  • 6 Братята Кабабик

    32 0 Отговор
    толкова свобода и демокрация има в ЕС, че ще плащате за пропуснати печалби на глобалните корпорации
  • 7 Гост

    25 0 Отговор
    ОчевАдно беше, че договорите са"строго секретно", така никой не знае, какво е записано, а фРизера ще цака пари като за световно...Ако имаме прокуратура, тябтрябва да се задейства и всичкОТО народ по веригата в ПАНДЕЛАТА!
  • 8 Кеша на Ковид

    35 0 Отговор
    Не е заради здравето ви,всичко е за пари и контрол.
    Как започнаха ... и докъде стигнаха ...
    2022
    Май: 95% от защитата
    Юни: 70% от защитата
    Юли: 50% от защитата
    Август: Няма защита, но намалява разпространението
    Септември: не намалява разпространението, но намалява тежестта
    Октомври: Не намалява тежестта, но намалява хоспитализациите
    Ноември: Не намалява хоспитализациите, но не рискувате да умрете.
    Декември: ... !?
    Вече е научно доказано, че тези, които са ваксинирани с COVID ваксини, са много по-склонни да се заразят и да предадат COVID, както и да попаднат в болница с тежка форма на COVID.

    А закупуването на 4,6 милиарда дози ваксини за европейците, което означава по 10 дози за всеки европеец, с прякото участие на Урсула фон дер Лайен (Тя е омъжена за немския лекар Хайко фон дер Лайен, който е директор на Orgenesis, американска биотехнологична компания, специализирана в клетъчна и генна терапия. Orgenesis е собственост на Pfizer, с която Урсула подписа договор за 71 милиарда евро) е най-голямата корупция в ЕС.

    Коментиран от #13

  • 9 Дядо

    26 1 Отговор
    ЕК, ако някой не е разбрал, са ни врагове. Никой не ги е избирал, но те си взимат решения вместо нас и то в наш ущърб. Няма и политици да ни защитят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Одит

    7 0 Отговор
    Американския Менгеле е др. Антони Фаучи, а Файзер са фабрика на дявола.
    Доктор Антони Фаучи е който отговаря за разрабоките на биологическо оръжие за Пентагона от 2002 година.
    През 2014 г, след изтчане на три вируса, Фаучи изнесе лабораторията си в Ухан, по далече от амрикански сенатори и учени.
  • 12 От страни

    5 0 Отговор
    Ма тия още ли бодат тия помии? Малееееее. Ей то мина уж ковида. И кво охначава "искат заплащане за непроизведените дози. Сигурно като нашите самолетчете - платнени но не произведени.
  • 13 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кеша на Ковид":

    "Вече е научно доказано, че тези, които са ваксинирани с COVID ваксини, са много по-склонни да се заразят и да предадат COVID, както и да попаднат в болница с тежка форма на COVID."
    Абе томани ковида - тия дето си биха вакцини почват да боледуват от всичко. Имам приятел си удари ваксината с жената и двамата се разболяха а на него му се яви тумор на езика та го резаха. До ваксината бяха живи и здрави.
  • 14 нннн

    1 0 Отговор
    Осман Октай така се е навел на ПеПетата, че ще си счупи кръста. ГЕРБ е ОПГ, но ППДБ са опасни за България.