Last news in Fakti

23 Януари, 2024 12:50 1 844 4

Сезонът на вирусите! Румъния е на ръба на двойна епидемия

  • румъния-
  • грип-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

След като през декември беше обявена епидемия от морбили на национално равнище, скоро се очаква да бъде обявена и епидемия от грип, информира Диджи24

Сезонът на вирусите! Румъния е на ръба на двойна епидемия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В разгара на кризата с протестите на лекарите и сестрите от болниците в големите градове и заканата за обща стачка от 1 февруари, Румъния е на крачка от двойна епидемия. След като бе обявена през декември епидемия от морбили на национално равнище, скоро се очаква да бъде обявена и епидемия от грип, информира Диджи24, пише БТА.

Медията съобщава за десетки регистрирани смъртни случаи и от двете заболявания и допълва, че болниците са препълнени.

„Имаме деца в чакалнята. Нямам свободно място в отделението”, казва лекарят Георгита Жугулете от Националния институт по инфекциозни болести „Проф. д-р Матей Балш“.

„Случва ни се пациентите, постъпили през нощта, да трябва да останат в спешното отделение до втория ден“, обяснява д-р Каталин Апостолеску. Става дума за болни хора, които постъпват в спешното с тежки форми на заболяванията.

“За един ден в болницата пристигат 300 болни от грип или морбили. 99 процента от заболелите от грип са неваксинирани“, казва д-р Каталин Апостолеску.

В чакалнята на Института за майчино и детско здраве е пълно с болни деца, включително новородени. Едно от тях е в тежко състояние.

“Имаме много бебета. Те се заразяват от братята си, които ходят на детска градина, но не си мият ръцете. Вече не се мием, защото вече не ни е страх като в пандемията. По-голямата част от тези, които идват, са тежко болни. Около една трета от тестовете за грип са положителни. Имаме 30-40 положителни случая всеки ден, които изискват хоспитализация“, казва доктор Михай Краю.

Официалната статистика потвърждава сериозността на ситуацията: 22 починали от грип и 4 от морбили от началото на годината. Само за 7 дни има над 100 хиляди респираторни инфекции.

„Ако се развива с това темпо, възможно е следващата седмица Националния институт за обществено здраве в Румъния да обяви грипна епидемия“, отбелязва д-р Каталин Апостолеску.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    8 0 Отговор
    Нещо за ковида, не ви ли плащат вече? Мълчите като посрани.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нещо

    9 0 Отговор
    в Давос споменаха за вирус Х ещо се опитват да претоплят манджата.
  • 4 Дедо ви ....

    6 0 Отговор
    Девиза на Pfizer: Нека има лекарство, а болест ще намерим!
Новини по държави: