Last news in Fakti

15 Март, 2023 21:58, обновена 15 Март, 2023 22:14 3 670 80

Спешно по телефона! Министрите на отбраната на Русия и САЩ разговаряха след инцидента с падналия в Черно море дрон

  • лойд остин-
  • сергей шойгу-
  • дрон-
  • черно море

Руското министерство на отбраната съобщи за разговора, който според ведомството е бил по инициатива на американската страна

Спешно по телефона! Министрите на отбраната на Русия и САЩ разговаряха след инцидента с падналия в Черно море дрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на отбраната на Русия и САЩ, Сергей Шойгу и Лойд Остин, разговаряха по телефона днес след вчерашния инцидент с падналия в Черно море американски дрон, който според Вашингтон е бил ударен от руски изтребител, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирана от БТА.

Руското министерство на отбраната съобщи за разговора, който според ведомството е бил по инициатива на американската страна.

"На 15 март 2023 г. по инициатива на американската страна се проведе телефонен разговор между министъра на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу и министъра на отбраната на Съединените американски щати Лойд Остин", се казва в изявлението, което не съдържа подробности.

В публикувано впоследствие комюнике, руското министерство на отбраната заяви, че Шойгу е дал на Остин да разбере, че Русия ще отговаря пропорционално на провокации около своите граници. Той отбелязал, че "полетите на американски стратегически безпилотни летателни апарати край бреговете на Крим имат провокативен характер, което създава предпоставки за ескалация на обстановката в Черноморската зона. Руската федерация не е заинтересована от такова развитие на събитията, но ще реагира пропорционално на всички провокации и занапред."

Остин потвърди на пресконференция, че е разговарял днес с Шойгу, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Както неведнъж съм казвал, е важно великите сили да дават пример за прозрачност и комуникиране, и Съединените щати ще продължат да летят и действат навсякъде, където международното право разрешава", подчерта шефът на Пентагона. Той призова Русия нейните "военни самолети да летят професионално и безопасно".

Според Вашингтон руски изтребител е ударил витлото на американски безпилотен наблюдателен самолет. Москва отрича да е имало контакт между двата летателни апарата и обясни инцидента с "рязка маневра" на американския, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс междувременно допусна, че случаят се дължи на неволно действие от страна на руския изтребител.

Контактите между високопоставени представители на САЩ и Русия са рядкост и двустранните отношения са в най-ниската си точка от десетилетия след руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, посочва Ройтерс.

АП отбелязва, че самият факт, че американският и руският министър на отбраната са разговаряли, показва колко сериозен е бил инцидентът над Черно море.

Шойгу и Остин разговаряха за първи път след руската инвазия в Украйна през май. След това двамата проведоха два телефонни разговора в рамките на три дни през октомври, когато опасността от ескалация бе голяма, след като руският министър на отбраната обвини, че Киев възнамерява да използва "мръсна бомба" - твърдение, което бе отхвърлено категорично от Запада.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    29 38 Отговор
    Разговорите в Конгреса на САЩ ще са по-интересни. Русофилските конгресмени са в ступор.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шойгу

    47 18 Отговор
    Спешно прати Остин в Чичо Томовата Колиба .
  • 4 Ксаниба

    17 15 Отговор
    А оркраинците??;
  • 5 Русофил

    19 28 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    И на мен това ми спусна Кокошинков, ама ти ме изпревари.
  • 6 Смех 😆🤡🤣

    29 14 Отговор
    По големи тапатди от Сща не съм виждал.Идеята е да имаш технологично превъзходство и да го използваш веднага.Те нито един път не са се възползвяли от това а чакат другите да ги догонят и да изравнят силите.Пълни смешнитси.

    Коментиран от #38

  • 7 !!!?

    24 49 Отговор
    Лилипутин си е позволил този теракт само и само Щатите да му обърне малко внимание !!!?

    Коментиран от #50, #54

  • 8 Кравичките немат

    51 20 Отговор
    работа у Черно море. Туй територия на Мечока.

    Коментиран от #14

  • 9 Майна

    48 19 Отговор
    Голямо унижение за САЩ, ха ха ха ..и сами си го направиха...
  • 10 Сталин

    20 15 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    И на мен това ми спусна Мустафата, ама ти ме изпревари:)))
  • 11 Достин

    46 15 Отговор
    В такава ситуация който се обади първи значи губи мача и е наясно с това. Негъра е капитулирал, само не го знае все още.
  • 12 Даа бе да

    16 35 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Фантастики от рашистан

    Коментиран от #20

  • 13 Наблюдаващ

    37 14 Отговор
    Харесва ми гарнитурата на САЩ за причините с падането. Има няколко НО. 1то голямо е че СУ нямат клапи за изхвърляне на горивото. 2то с масат и оборотите на винта няма начин СУ да го е свалил с удар. Дрона е паднал от РЕБ! Рязко американците ще спрат с полетите на ф16- Ф35 и дронове... Това е зле и за двете страни... споразумение/ескалация...

    Коментиран от #28, #39

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 оня с коня

    13 42 Отговор
    Беше споменато че САЩ са унищожили Дистанционно Софтвера на Дрона още преди падането ме във водата.ПОВЕЧЕ ОТ СИГУРНО обаче е че ако има нещо ценно в останките на Апарата,то в никакъв случай няма да бъде оставено в ръцете на РуснацитеТа прочел от някъде някакъв Ресофил за тия Разговори между Военните Министерства на двате държави и бърза да се изцепи под предишна статия че САЩ са "ПОМОЛИЛИ" Русия за разговор...Яснопише тук - "ПО ИНИЦИАТИВА" на САЩ се води диалога,което няма НИЩО ОБЩО с Молба!Пък Человекът Патрушев нека си потрива самодоволно ръцете че ще се сдобие с "Американски трофей",щото щял да го вади от дъното на морето...

    Коментиран от #22, #25

  • 17 И да разговарят

    42 15 Отговор
    и да не разговарят, утре ако пак пратят до тях не обозначен дрон, пак ще им го свалят. Просто САЩ няма място до бреговете на Русия!

    Коментиран от #18

  • 18 Споко

    17 34 Отговор

    До коментар #17 от "И да разговарят":

    САЩ имат и бойни дронове

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Пиперков

    22 14 Отговор
    Теглил му е една юнашка по телефона
  • 20 Неееее

    37 16 Отговор

    До коментар #12 от "Даа бе да":

    Не са фантастика... Четете малко повече и ще разберете.. Има анализи на западни военни експерти за какво Русия използва Кинжал. А е факт, че в него ден Русия беше използвала Кинжал към Лвов някъде. Това за Кинжал го потвърдиха и Украйна и на Запад... Въобще не отричат, че Русия е използвала Кинжал, но не казват за какво.... Няма и да кажат. Логично е! Нали е срамно за колективните.
  • 21 А пък

    19 12 Отговор

    До коментар #18 от "Споко":

    Някой из форумите беше написал, че този дрон бил боен!

    Коментиран от #31

  • 22 Неееее

    30 15 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Преди падането във водата САЩ не могат да унищожат нищо, тъй като руснаците използват заглушител... Нямали са връзка в онзи момент с дрона.

    Коментиран от #33

  • 23 Нека си имат

    28 12 Отговор

    До коментар #18 от "Споко":

    Това не променя факта, че ако пак е до руските брегове необозначен, няма да го приземят!
  • 24 Гориил

    9 15 Отговор
    Достатъчно е да сте в поток от горещ газ.
  • 25 Неееее

    21 11 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Да допълня, ако е така, както го пишеш ти, защо Остин ще моли за РАЗГОВОР?

    Коментиран от #27

  • 26 Ех, че хубавооо

    12 12 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Дано да ги е боляло и да са се мъчили дълго!

    Коментиран от #56

  • 27 Русия и САЩ

    15 4 Отговор

    До коментар #25 от "Неееее":

    винаги имат отворена линия и до сега, през годините няколко пъти благодарение на нея, се е предотвратявало затриването на света!
  • 28 Неееее

    14 12 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдаващ":

    И моето мнение е, че руснаците са използвали РЕБ!
  • 29 Евроатлантик

    26 13 Отговор
    Догодина Оскар ще спечели мисията за спасяването на дронът Райън свален в изконното натовско афроамериканско море от злите ушанки, които хвърлят лопати и перални по храбрите американски тюлени...
  • 30 отшелника

    19 11 Отговор
    ДНЕС ПТИЧКИ НЕ ЛЕТЯТ , А НАВЪН Е ПРОЛЕТ ,НО ПТИЧКИ НЕ ЛЕТЯТ ,ЧУРУЛИКАТ НЯКЪДЕ ВЪВ ХРАСТАЛАКА КАК МЕЧОКА Е РАЗМАЗАЛ ТЯХНОГО БРАТА
  • 31 Делион

    18 11 Отговор

    До коментар #21 от "А пък":

    Боен е, да. Може да носи до 1700кг полезен товар, от които около 1100кг боеприпаси, обикновено ракети въздух-земя "Hellfire".
  • 32 Матей преображенски

    14 13 Отговор
    Дрона паднал на цели 120 км от Крим,нещо много съмнително изглежда.Шефа на пентагона изглежда е искал да сплаши Шойгу и да го предупреди да не пипа дрона,той си е на пентагона и да не би руснаците да го приберат.Но от руска гледна точка ,дрона е инструмент за шпионаж,пряко касаещ националната безопасност на РУсия и трябва на всяка цена да разберат в какво се състои.Може би американците подготвят внезапно нападение в стила на Барбароса.Съвсем наскоро по българските магистрали бяха заснети множество влекачи с абрамси,придвижвани на севеоизток,тежки транспортни самолети летят в същото направление.Така че има известни съвпадения и сходимости на факти и обстоятелства,които говорят за скорошна американска агресия към Донбас и Крим.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Нема хора

    11 19 Отговор
    Шойгу е разпоредил до края на годината да се наберат 400 000 нови кадрови войници. Срочниците ще се викат от 18 до 30 години през следващата година. Да му мисли продънения бюджет.
  • 35 проста физика

    16 15 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    1 тон взрив не може да проникне в бункер на дълбочина 120 метра. То и няма 1 тон взрив, защото бойната глава е 430 килограма.

    Коментиран от #58

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 мдаа

    24 11 Отговор
    Оставете дрона, той е малък проблем. Една руска подводница с три ядрени бойни глави е в непосредствена близост до Бостън. Затова разговорът е иницииран от САЩ, вероятно питат руснаците дали трябва да увеличат производството и вноса на памперси. А бе, не е лесно да си американец в днешно време. Горкият Христо!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 незнайко

    13 3 Отговор
    Някой може ли да каже как ще се удари витлото на този дрон след като пред него са по големита задни стабилизатори и крилца ? Единстваното възможно положение е ако изтребителя лети под 90 градуса отзад зад дрона и го засегне ПРЕЦИЗНО с КРАЙЧЕТО на крилото си което при скоростта на движение на изтребителите е възможно само в "ЕЛЕКТРОННИТЕ ИГРИ" !!!

    Коментиран от #42

  • 41 Няма заглушаване

    4 7 Отговор

    До коментар #33 от "оня с коня":

    Дроновете се управляват през космически спътници.
  • 42 Погледни дрона

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "незнайко":

    Стабилизаторите са настрани и нагоре. Вертикалният стабилизатор отдолу е по-къс от винта. Отдолу на повече от 180 градуса винтът е достъпен за удряне.
  • 43 Симо

    16 2 Отговор
    "Пентагонът дистанционно е изтрил шпионския софтуер от падналия дрон" ... "руски изтребител е ударил витлото на американски безпилотен наблюдателен самолет" Сега последно, в наблюдателния самолет е имало шпионски софтуер или в шпионския самолет е имало наблюдателни камери? Шпионски ли е или наблюдателен, че не се разбира. Доста на високо ниво се водят разговорите, за НАБЛЮДАТЕЛЕН самолет.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Голем смях

    3 21 Отговор
    Славянина ....хахах Шойгу е напълнил памперса . Трябва да се внимава със САЩ ..Отмъстителни са и бият лошо.Мнооого лошо.Японците знаят .Отнесоха го заради една база. После станаха най-големия приятел на САЩ.

    Коментиран от #60

  • 46 Що ще тоя дрон

    16 3 Отговор
    Над Черно море?!?!?!!??!!!!!Де е краварника?!!?!!????там да си хвърка ....и на графиката го показаха никой не го е блъскал....сам падна...😁😁😁😁Ти ли ме блъсна или сам паднах....Тия краварски палячовци немат никва работа в нашия регион...айде стига глупости....
  • 47 калугин

    2 1 Отговор
    ПОРЕДНОТО ШМЕНТИ КАПЕЛИ, ЦРУ И КГБ
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Голем смях

    3 11 Отговор
    Че то руските корита ,като не могат да свалят украински самолети...то не че летят над Украина де ..пробват се по хвърчила с 300 км. скорост .Ово е стандарт.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 гордиевски

    2 16 Отговор
    В ранния следобед рублата загуби 0,9 на сто до 75,98 за долар, но поскъпна с 0,3 на сто спрямо еврото до 80,39 евро. Спрямо юана рублата загуби 0,5 на сто до 10,99 на сто. ЧЕСТИТОООООООООООООООО И НА РУСИЯ И НА КИТАИ, САМОДУРИ С ИКОНОМИКА И ПОКАЗУХА

    Коментиран от #62

  • 52 Руснаците подкараха яко Украйна

    17 5 Отговор
    28 крилати ракети въздух-земя от типа KH-101 / Kh-555.
    20 крилати ракети земя-земя "Калибър".
    6 крилати ракети въздух-земя Х-22.
    6 крилати ракети въздух-земя тип Kh-47
    2 противорадарни ракети тип Kh-31P
    6 крилати ракети въздух-земя тип Kh-59.
    13 управляеми ракети от противовъздушни системи от типа С-300, използвани срещу наземни цели
    8 БПЛА тип Шахед-136 с полезен товар.

    Силите за противовъздушна отбрана обаче не успяха да прехванат руските ракети Х-22, Х-47 и руските ракети С-300, тъй като, както заявиха, "не разполагат с подходящите средства" за тази мисия.

    Коментиран от #55, #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Шшшшшшшшшшттттт

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    Тихо тихо тихо щото тия янки нямат никва работа тук.....Идат избори и там ще се види кое как.....
  • 55 Голем смях

    3 19 Отговор

    До коментар #52 от "Руснаците подкараха яко Украйна":

    Обаче прихванаха 180 000 орки ..дето наториха украинските земи .А нали казват,че пехотата е царицата на боя ...Докато не мине пехотата ...всички ракети ..пошли при крайцера Мацква .Като зарята за нова година .Гърми ,ама файда ..йок.Спете спокойно деца.Чичко ви Путлер няма да посрещне новата година .Нито руската пехота ще мине през Украина .

    Коментиран от #80

  • 56 миро

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "Ех, че хубавооо":

    също катомосква на дъното
  • 57 РУСНАЦИТЕ ПОДКАРАХА И ФАЩ

    8 3 Отговор

    До коментар #52 от "Руснаците подкараха яко Украйна":

    И СЕГА ЩЕ ВИДЯТ КАК АМЕРИКАНЦИТЕ СА КОПИРАЛИ ИЗВЪНЗЕМНА ТЕХНОЛОГИЯ РУСИЯ НАКРАЯ П1РЕЕБА ФАЩ И СПЕЧЕЛИ ИЗВЪНЗЕМНАТА ТЕХНОЛОГИЯ БЕЗ БОЙ

    Коментиран от #59

  • 58 наташа

    3 7 Отговор

    До коментар #35 от "проста физика":

    путлер ли живее на 120метра под земята
  • 59 АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ НААСС1РАХА

    6 2 Отговор

    До коментар #57 от "РУСНАЦИТЕ ПОДКАРАХА И ФАЩ":

    РУСНАЦИТЕ ЗАКАЧИЛИ ПАРАШУТ НА ДРОНА И ГО СВАЛИЛИ НЕВРЕДИМ И ЩЕ ГО ВЪРНАТ ЗДРАВ НА АМЕРИКА АКО ПРЕДАДЕ УКРАЙНА НА МОСКВА
  • 60 хи хи

    8 1 Отговор

    До коментар #45 от "Голем смях":

    Вярно че е Голям Смях, щом си тръгнал да сравняваш руснаците с японците
  • 61 Ама това

    13 2 Отговор
    янките наистина много тъпи били...Дрънкат оръжия под носа на медведь и дразнят Русия ,а после реват олеее удариха ни дрона ..... ами чии го дирите там бе "синковци майчини"??????!!!!!!!!??????
  • 62 Чичак

    8 2 Отговор

    До коментар #51 от "гордиевски":

    „Кризата започна от времената на антипандемичните мерки, когато някои развити икономики злоупотребяваха с монополната си власт, по отношение на валутните монополи.Откриха печатницата в САЩ и отпечатаха 5,9 трилиона долара! Това съответства на 38% от всички пари в обращение!
    Те ги отпечатаха в продължение на две години, което е приблизително количеството, отпечатано през предходните 40 години.Същият процент в еврозоната, напечатаха 2,5 трилиона!....... ЕЦБ и САЩ отпечатаха почти 8,4 трлн. долари и евро, след това лихвените проценти поради инфлацията, която инфлацията се повиши поради войната и санкциите, които наложиха на Русия, което доведе до колапса на редица банки.... Но китайците, които притежават 2 трлн долара в US Treasuries изведнъж започнаха да се разпродават. И тогава купонът свърши…

    Коментиран от #64

  • 63 бехтам

    3 7 Отговор
    Оня от САЩ е разговарял с чатбот да не губи време и Ai бота е говорил вместо него докато русняка е говорил сам самичък с аналагов телефон с шайба и след 4 мин му е чукал дуплекса на вратата да пуска връзката че и той иска да говори...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 БИГ ФАРМА МАФИЯ

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "АЗ КАЗАХ НЕ ВАКСАТА И ОТ БОГАТ СТАНАХ":

    НЯМА ДА ОСТАВИ СВОБОДЕН ЧОВЕК ПО ЗЕМЯТА ВСИЧКО ЖИВО ЩЕ ЖИВЕЙ АКО СИ КУПУВА ВАКСИНА

    Коментиран от #67

  • 67 Киркор

    2 12 Отговор

    До коментар #66 от "БИГ ФАРМА МАФИЯ":

    Каква мафия бе приятел? За 5ти път се ваксинирам и досега да чукна да дърво не съм хванал корона вируса, а контактувам с много хора. Ваксините са измислени да ни предпазят от вируса и добре че ги измислиха навреме, иначе много повече хора щяха от умрат от този страшен бич на човечеството - коронавируса.
    Като не си запознат моля не коментирай.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ДжафДжаф

    3 1 Отговор
    Американците лъжат та се късат. Истината, е че руснаците са успели да прихванат дрона/буквално/ и са го помъкнали в посока Крим. Изтребителите са били само за подсигуряване, а вероятно са имали на борда система РЕБ. Американският оператор се е изплашил и е задействал защита, при което дрона се е самоунищожил! Ако не го бяха унищожили, руснаците щяха да го завлекат в 12-милната зона и там да го гръмнат на спокойствие или пък да го приземят за по нататъшно доразследване. Пилота на СУ27 требе да е бил луд да закача винта. Корпуса на Су27 е доста по-слаб от витлото на дрона. Това би било самоубийство.
  • 79 ВАЖНОТО Е КАКВО ЩЕ РЕШИ БОЙКО ТИКВАТА

    0 0 Отговор
    ........................................................
  • 80 Смях Голем

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Голем смях":

    Обаче прихванаха 480 000 укро.хохали..дето наториха Ново.русийските земи или демек Донбас. .А нали казват,че пехотата е царицата на боя ...от укро.бандерската нищо не остана. Докато не мине пехотата ...всички ракети ..пошли при киевската Шайка и на, зрлената Шут-ова циркова мърда.
    Като зарята за нова година .Гърми ,ама файда ..й.ок, ама няма Ток,студено .Спете спокойно деца.Чичко ви зелен.ясъл и дядо му бай Ти издън няма да посрещнат новата година.Нито укро.хохлятската пехота, ще мине някога до края на Света през Донбас.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания