Last news in Fakti

17 Март, 2023 05:17 1 036 3

В Салвадор удължиха срока на твърдите мерки срещу бандите

  • салвадор-
  • извънредно положение-
  • мерки-
  • бандити

Извънредното положение продължава

В Салвадор удължиха срока на твърдите мерки срещу бандите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на Салвадор гласува за поредното удължаване на срока на действие на извънредното положение, което позволява на полицията да арестува заподозрени членове на улични банди, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гласуването късно в сряда беше широко очаквано и бележи дванадесетото подобно едномесечно удължаване, предоставено на президента Наиб Букеле, откакто мярката беше одобрена за първи път на 27 март 2022 г.

Репресиите са довели до над 65 000 ареста и хиляди предполагаеми нарушения на правата на човека, но остават популярни в страната, където някога бандите са изисквали безнаказано рекет за защита.

Проучванията на общественото мнение сочат, че около 9 от 10 салвадорци одобряват стратегията на правителството за борба с престъпността.

Удължаването на срока дойде в същия ден, в който правителството изпрати още 2000 заподозрени в огромен нов затвор, построен специално за членове на банди, а министърът на правосъдието обеща, че "те никога няма да се върнат" на улицата.

Правителството обяви масовото преместване на затворници с елегантно изготвен видеоклип, публикуван в социалните мрежи. В него се вижда как затворниците са принудени да тичат боси и с белезници по стълбища и по гола земя, облечени само с регламентирани бели шорти. След това са принудени да седят със заключени крака в плътно скупчени групи в килиите.

Густаво Виляторо, министър на правосъдието, заяви в сряда, че заподозрените членове на банди никога няма да се върнат на улицата, въпреки че около 57 000 от арестуваните все още очакват официални обвинения или съдебен процес.

"Те никога няма да се върнат в кварталите,градовете на нашия любим Салвадор", каза Виляторо.

Само около 3500 души, обхванати от репресиите, са били освободени досега, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хамсал

    9 0 Отговор
    Когато видя такава снимка, но с български политици ще си кажа, че има надежда за тази страна!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.