Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Март, 2023 20:20 4 299 48

Какво е видял Путин в Мариупол и "нормалните хора не правят така"

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • мариупол

Един от ключовите епизоди при щурма на Мариупол беше разрушаването на Драматичния театър - един от символите на града, където цивилните бяха намерили убежище

Какво е видял Путин в Мариупол и "нормалните хора не правят така" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавната агенция ТАСС продължава разказа си за визитата на президента Путин в окупирания Мариупол.

Това беше първото посещение на руския президент в новоокупираните през 2022 г. територии от руската армия, а като време съвпадна с отбелязването на 9-годишнината от анексирането на Крим. Рано тази сутрин руските агенции съобщиха, че Путин е бил в Мариупол, окупиран още през май 2022, като за визитата му са съобщи след като тя се е състояла - агенциите се позоваваха на съобщение на Кремъл, което обаче официално бе публикувано часове по-късно. Преди това пък Путин бе в Крим, за което информация може би се появи в реално време - първо в социалните мрежи за него съобщи губернаторът на Севастопол Михаил Развозжаев.

Разказът за Путин като "народен човек" продължава и днес в руските агенции, след като вчера бе подчертано неофициалното облекло - дънки и пуловер, избрано за посещението в Крим. В днешния разказ доминира видеото за среща и разговор на Путин с жители на Мариупол, които му благодарят за построените домове.

ТАСС допълва картината на посещението обаче и със свидетелството на вицепремиера Марат Хуснулин, който е съпровождал Владимир Путин. Именно той разказал на президента как украинските военни са се насочили към жилищни сгради при изтеглянето си от града и бомбардирали дори и болнични заведения.

Хуснуллин му разказал, че е посетил болницата веднага след освобождаването на града (няма документална информация за визитата, бел.ред.) и е видял с очите си как "всички медицински уреди и оборудване - всичко е било минирано". "Дори труповете бяха минирани, за да не бъдат извадени", заявил вицепремиерът.

"Е, това са така наречените нацисти. Нормалните хора не правят това... Бандеровци са", била целия коментар на Владимир Путин.

Припомняме, че руската версия за бомбардировките в Мариупол - на болницата, а и на театъра, са, че украинските военни, и по-точно, полковете на "Азов" са извършили удар срещу своите, за да обвинят руската армия. Теза, която бе опровергана, включително и от външни разследвания.

ТАСС обобщава, че понастоящем се извършват мащабни дейности за възстановяване и съживяване на града. Представяйки новите квартали на Путин, вицепремиерът обърна внимание на факта, че в жилищата, които се предават с ремонт "до ключ", вече живеят хора, изгражда се и цялата социална инфраструктура, строят се и се ремонтират пътища.

По време на обиколката с автомобил Хуснулин е показал на президента сградата на търговския център откъм пътя и обясни, че тя е била обявена на търг, след като "собствениците са избягали в Украйна". "Това си е техен бизнес, никой нищо не им отнема", отговорил Путин.

Видял ли е Путин театъра в Мариупол?

В Мариупол вицепремиерът Марат Хуснулин показа на Путин залата на Филхармонията, която според него е била "възстановена за три месеца". "Удобно, красиво", коментира Путин, докато се разхождаше из сградата, след което всички руски информационни агенции пуснаха новината, че президентът е харесал възстановената филхармония.

Един от ключовите епизоди при щурма на Мариупол беше разрушаването на Драматичния театър - един от символите на града, където цивилните бяха намерили убежище. Точният брой на загиналите при въздушния удар по сградата все още не е установен.

Филхармонията, която Путин посети, няма нищо общо с Драматичния театър и се намира на около километър от него, на ъгъла на булевард "Металургов" и улица "Италианска". Преди това там се е намирал Дворецът на културата "Маркохим", който е принадлежал на завод "Азовстал".

През 2018 г. украинските власти решиха да създадат там филхармония като противовес на Донецката филхармония на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Преди това Мариупол не е имал собствена филхармония.

По време на сраженията за града филхармонията почти не е претърпяла щети, освен счупените прозорци, както съобщават в репортажите си, наред с други, и руските държавни канали. През лятото на 2022 г. властите на ДНР планираха да проведат и съдебен процес за защитниците на Мариупол именно в сградата на Мариуполската филхармония и дори започнаха да монтират клетки за обвиняемите в залата.

"Филхармонията на булевард "Металургов" беше избрана за военния съд, защото беше най-малко повредена по време на военните действия. В този квартал наоколо има жилищни къщи, те бяха разрушени, а тази сграда оцеля", съобщава телевизионният канал "Звезда" през август 2022 г.

Още през септември 2022 г. ТАСС съобщава, че козметичният ремонт на залата на филхармонията е завършен. Планираният "трибунал на азовците" в крайна сметка не се състоя, а голяма част от защитниците на града бяха заменени от Виктор Медведчук по заповед на Владимир Путин.

Пътуването до окупираните територии беше обявено по-малко от 48 часа, след като Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Путин. Заповедите за арест на Путин и на омбудсмана по правата на детето Мария Лвова-Белова бяха издадени в рамките на делото за незаконно депортиране на украински деца, включително от Мариупол.

Путин все още не е коментирал публично заповедта на МНС, но пътуванията му до завзетите територии могат да се разглеждат като демонстрация на готовността му да продължи войната, отбелязва Ройтерс.

Друго знаково събитие, с което може да се свърже пътуването на Путин, е тридневното посещение в Русия на китайския лидер Си Дзинпин, което започва още в понеделник. Китайският държавен глава ще пристигне в Москва за първи път след избухването на пълномащабната война в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 без имена

    77 58 Отговор
    е добре де . нормалните хора нападат ли други хора в къщите им? не . не го правят . фашистите правиха това преди . русите също правят това, но не са единствените.
  • 3 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    90 98 Отговор
    Къде стъпят и бъдат пуснати да стъпят американските изверги, там трева не никне и живот не се създава!

    Коментиран от #43

  • 4 Урюрвкос

    61 72 Отговор
    турски строителни работници които по договор ремонтират местна джамия са снимали на телефон как в драматичния театър се разтоварват зелени дървени сандъци. След няколко дена "руска" ракета удря театъра снимано от 20 камери на различни места и ракурси с високо качество.

    Коментиран от #44

  • 5 Обективен

    87 69 Отговор
    Химлер посещава полски ферми на германски заселници.
    Поляците са избити.
    Нищо ново.
    Жизнено пространство за Русия ( понеже не й стига ) или обикновен фашизъм в по-мърлява и мръсна форма.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мечокът

    62 74 Отговор
    мачка методично фашагите докато не остане нито един в Европа.
  • 8 Роско

    79 61 Отговор
    Когато Китай приключи с Раша ще стане още по-смешно:)
  • 9 Наско

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Обективен":

    Обектнаивен, не е точно сравнението.

    Коментиран от #12

  • 10 Набираме русофоби

    31 15 Отговор
    за бойци в армията на султана с командващ Сюлейман паша. Ще участват в защитата на законната османска власт срещу сепаратистите на връх Шипка.
  • 11 Пенчо

    27 5 Отговор
    Пак списвате под режисура браво
  • 12 Развеселен

    60 43 Отговор

    До коментар #9 от "Наско":

    Прав си!
    Химлер е по-скоро Пригожин. Все пак Вагнер си е запазил правото да е аналог на военните формирования на СС.
    Даже и символа им е един и същ - череп.
    Путин си е Хитлер.
    А Медведев малко напомня лекарят шарлатанин на Хитлер, понеже все се върти около него и му се подмазва.
    Виж Гьоринг няма аналог, но ако събереш Шойгу и Герасимов и ги сложиш в Кадиров, ще се получи нещо близко.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Развеселен

    41 26 Отговор

    До коментар #13 от "БАРС":

    Руската телевизия е добре да започне и малко да ви ограмотява, че само ви вари мозъците като микровълнова фурна, а правописа си остава на второкласник.

    Коментиран от #17, #22

  • 15 Сух

    40 49 Отговор
    Толкова са зле руснаците, толкова нямат пари, че строят къщи в Мариупол. Санкциите ги убиха направо..
  • 16 Петър

    54 35 Отговор
    Путлер е терорист номер едно.
  • 17 00014

    24 5 Отговор

    До коментар #14 от "Развеселен":

    А твоят правопис какъв е? Чувал ли си нещо за пълен член на подлога в изречението? ПравописЪТ .....

    Коментиран от #21

  • 18 Сър Ник - влогър,блогър и инфлуенсър

    37 21 Отговор
    Ако можете да четете, прелистете сериозни книги по история и ще видите, че от 16 век москалите водят само и единствено войни за завоюване на територии. Такава бе и втората световна война започнала със заграбването на полски територии от Германия и Русия. Такава е тази война срещу Украйна!!!!

    Коментиран от #40

  • 19 Мирабо

    27 36 Отговор
    Нормалните хора отдавна разбрахме за какво става въпрос ! В Украйна воюват "западните ценности" срещу Путин ! Когато военните действия минат през Грузия,Молдова...и стигнат до нас ще гледаме как Грънчаров,Банов,Агов...се снимат с малки циганчета от "Шейново" и "Весела" и реват за тях пред Цветанка Ризова ще обвиняват Путин и никой няма да им потърси сметка че такива като тях ни докараха до тук! До края на нашата История! Лека вечер спите спокойно!

    Коментиран от #39

  • 20 стоян георгиев

    40 24 Отговор
    Путин нищо не видял.щото не е бил в мариопул .истинския путин приема хора само на двадесет метра от себе си.
  • 21 Наско

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "00014":

    От каква субстанция е развеселен? Нека се изхожда и да се развеселява.
    Държи го още и преживяването от парада.
  • 22 1111

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Развеселен":

    Ти обърни внимание на пълния член, че с тоя правопис, ша земи да ти улези. Присмял се хърбел на щърбел.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТТТ

    31 17 Отговор
    Престъпникът се връща на местопрестъплението. Путлер даже е обида и креатура за всеки един уважаващ себе си диктатор. Примери в Африка, Северна Корея и Беларус. Лукашенко помните ли го с автомата, а сега си представете дребния чекист с автомат в ръцете.....
  • 26 Не вярвайте на руснаците

    34 18 Отговор
    Това е истината режима на путин и руснаците яко лъжат, изопачава истинита и лъжат, но май е валидно за всички руснаци още от време оно! Не вярвайте на руснак, винаги ще те излъже и няма да си спази договорката, което е присъщо на всички малки и низки хора всъщност!
  • 27 Спрете се бе!

    28 9 Отговор
    "Теза, която бе опровергана, включително и от външни разследвания."????


    Ами дайте го това опровержение де! Да видим с какво е подкрепено. И да решаваме сами! Не може така да ни подхвъляте, каквото са ви подхвърлили.

    Иначе вече знаем какви са и как се провеждат "разседванията" на британското разузнаване:):):) Но няма да откажем и още едно за разтуха и веселба!
  • 28 Оракулът от Каспичан

    33 15 Отговор
    Един от двойниците на бункерният дядка,се е разходил до Мариупол.Нещо много мъгляви,тези фотографии.И все в гръб го снимат,когато "шофира".Нищо общо с времето,когато подкара камаза по керченският мост.Явно този "фюрер" не е бил там,но един друг навремето е бил.

  • 29 Британското разузнаване

    18 25 Отговор
    Всяка обективна и уважавана медия, трябва ако се наложи да защитава героичните Азовци, Айдарци..дори с голи гърди. Както нас! Защото ако всеки от запада разбере истинското им лице, ще загубим войната и най-вече украинската Пералня за пари с най-добрите чипове.
  • 30 Мнение

    13 20 Отговор
    Като прочетох статията се сетих за къде Марияна Подгурская.Помните ли я?Това беше бременната от снимките с разрушената болница в Мариупол.Тогава имаше съмения,че укрите са нагласили всичко,за да обвинят руснаците.Познайте къде живее сега тя...в Москва.Също така твърди,че когато болницата е била срутена не е имало никакви руснаци.Вече не пишат за нея,защото не е удобно.
  • 31 Укропат

    8 16 Отговор
    Какво е видял Орхан Мурад в Мачу Пикчу! И се започват съчинения по слухове. Така работиме в 404. Важно е да ни вярват Бабойоба ,Памперса и Прическата. А те го смениха Прическата с Циганенко. Ама и той ни вярва. Те дават оръжия и пари за материали. А Брендо осигурява добри материали.
  • 32 Мумията от мавзолея

    31 13 Отговор
    Смех, путл..ьо по едно палто не може да даде, та камо ли нови домове да построи. То половината руснаци живеят в землянки и шатри още. Добре че скоро ще се въ.нат украинците да си оправят градовете и селата.
  • 33 Нико

    27 8 Отговор
    Руснаците правят фейк клипове с двойник на путлер. Не вярвайте толкова на ТАСС

    Коментиран от #38

  • 34 Нищо

    24 7 Отговор
    Нищо не в видял, защото не е бил там.

    Коментиран от #37

  • 35 Мдаа

    22 4 Отговор
    А руснаците какво правят, като се изтеглят, за това казаха ли нещо ?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дедо

    23 7 Отговор

    До коментар #19 от "Мирабо":

    Не бой се, баю, в НАТО сме и ватенките изтръпват от задействане на чл. 5 !!!
  • 40 Матей

    5 13 Отговор

    До коментар #18 от "Сър Ник - влогър,блогър и инфлуенсър":

    Попрочел си нещичко но не си включил, войната започва след като поляците заплашват Хитлер,че ще влезнат в Берлин там да разговарят за Дансиг(Гданск). Днес са същите кресльовци,а се разшириха за сметка на Германия благодарение на СССР
  • 41 Кирпича

    4 4 Отговор
    Видял е един косач в черен плащ с качулка който му маха с ръка и го вика .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Аз съмбългарин и вече се изселих да живея в Москва /хубав квартал на 1200км от центъра / А вие като сте « будали и прости « стоите си в България и ЕС В квартала сме вече над 800хиляди българи

    Коментиран от #47

  • 44 Армениц

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Урюрвкос":

    Путин наумряло куче нож вади Защо не доиде нас да спаси от турците
  • 45 Мара Отварачката

    5 1 Отговор
    ТАСС--Телеграфная Агенция Совескому Союзу..ма той тоя Союз не е ли труп вече става 35го дини бе..А Путин решил да го събужда , а? Бил по дънки и пуловер..само че под якето за 10 000 евра бе надянал бронирана жилетка..на балон се бе издул..Дали пък не е от страх да не го свитнат?
  • 46 Рико

    2 0 Отговор
    Следващата стъпка е да му изучават биогрфията в учебниците.
  • 47 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    Всичките българи в цялото РФ са 15 000. От МВнР могат да потвърдят. И те са предимно в смесени бракове.
  • 48 Нурс

    1 0 Отговор
    Тоя сатрап се опитва да се прави на невинен и на ангелче ...
Новини по държави: